Er is te weinig natuur in Nederland en de biodiversiteit holt hard achteruit. Dat is al een tijd bekend, maar wat we kunnen doen om dat te veranderen, blijkt een grote puzzel te zijn. Een veelbelovende oplossing is de functiecombinatie Nieuwe Natuur en Klein Wonen, waarvoor nu een handreiking is uitgegeven voor gemeenten, ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Download hier de handreiking Nieuwe Natuur en Klein Wonen

Het idee van Nieuwe Natuur en Klein Wonen is om nieuwe natuur aan te leggen op gronden die momenteel een andere bestemming hebben, waarbij kleinschalige bewoning de financiële drager wordt voor de aanleg van die natuur. Dat kan een voedselbos zijn, maar ook kruidenrijk grasland met houtwallen, of echt bos. Op deze manier kunnen we Nederland mooier maken!
Steeds meer gemeenten ontdekken de voordelen van deze functiecombinatie en gaan ermee aan de slag. De nieuwe handreiking Nieuwe Natuur en Klein Wonen is een onmisbaar hulpmiddel: het biedt perspectief, concrete inspiratie, tools zoals rekenmodellen en voorbeelden. Ook voor initiatiefnemers is de handreiking een zeer nuttige bron van informatie waarmee ze aan de slag kunnen. De handreiking is ontwikkeld door de Natuurverdubbelaars en het Instituut Maatschappelijke Innovatie.
Het is een echte win-win: voor de mensen die er gaan wonen én voor de natuur. In het geval van agrarische grond wordt het zelfs een driedubbele win: de boer krijgt een nieuwe bron van inkomsten, waardoor hij een deel van zijn grond kan omzetten naar natuur of voedselbos. De band tussen burgers en boeren wordt versterkt, en de natuur kan weer floreren. De mensen die in de Tiny Houses wonen, hebben eindelijk de mogelijkheid te wonen zoals ze graag willen: op een fijne, rustige, groene plek – en in sommige gevallen in een kleine community met andere mensen in hun Tiny Houses.

Wonen in een Tiny House draait om zoveel meer dan alleen wonen. Het gaat om leven in balans met je omgeving. Om niet meer nemen dan je nodig hebt, je verwonderen over de pracht en complexiteit van de natuur in alle seizoenen, genieten van elkaars gezelschap en elkaar helpen waar nodig. Over weten waar je voedsel vandaan komt en waarderen hoeveel tijd en energie het heeft gekost om het op je bord te laten belanden.
Tip: stuur deze handreiking naar je contacten binnen de gemeente. Hoe meer Nieuwe Natuur en Klein Wonen-initiatieven de ruimte krijgen, hoe mooier we Nederland weer maken.
’t Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, Marjolein.
Lie(f)s.