De Tiny House movement is bij uitstek een interessant en actueel onderwerp om te behandelen in lesprogramma’s. Deze nieuwe woonvorm biedt leerlingen en studenten de mogelijkheid concreet aan de slag te gaan met duurzaam bouwen, ruimtelijke ontwikkeling en hernieuwbare energie. Zij kunnen hun eigen Tiny House ontwerpen, een omgevingsplan ontwikkelen en onderzoek doen naar de doelgroep en geschikte locaties.
Enkele voorbeelden:
- Voor de leerlingen Bouw en architectuur van het Landstede MBO in Harderwijk verzorgde ik een lezing over het realiseren van mijn eigen zelfvoorzienende Tiny House. Daarna kregen zij de korte documentaire ‘Een kleine verandering’ van Koen Derksen te zien.
- Tijdens het Symposium Tiny Houses & composieten, georganiseerd door twee studenten van het Windesheim college in Almere, heb ik een lezing gegeven.
- 12 leerlingen van het Windesheim College in Almere kwamen voor een inspiratiesessie naar Alkmaar. Na een lezing over Tiny Houses kregen zij een rondleiding door mijn Tiny House.
- Voor de eerstejaars leerlingen VMBO van het Tabor College D’Ampte verzorgde ik een gastles van 1,5 á 2 uur met een lezing, het vertonen van de korte documentaire over Tiny Housing en een vraaggesprek. Daarna deelde ik bouwplaten van mijn eigen Tiny House uit zodat ze mijn huisje op schaal na konden maken.
Paul Kroese is docent Duurzaam Bouwen, Ruimtelijke Ontwikkeling en Mobiliteit van het team Bouw en Ruimte en schreef het volgende over de excursie:
We hebben genoten van ons bezoek aan jouw ‘Tiny House’. Jouw enthousiaste verhaal over Tiny Housing in het algemeen en jouw persoonlijke ervaring in het bijzonder zijn erg waardevol voor de bachelor studenten Bouwkunde. De combinatie met de ontvangst en de presentatie in de Gasfabriek en het bezoek aan het Tiny House erna werkt erg goed. Een mooie combinatie van theorie en praktijk!
Wilt u Tiny Houses ook in uw lesprogramma verwerken en het concept concreet maken voor uw leerlingen/studenten? Neem contact met mij op via 06-42652091 of info@marjoleininhetklein.com