Wil jij je eigen Tiny House bouwen en zoek je een mooi ontwerp waarvan je zeker weet dat het bouwtechnisch goed in elkaar steekt en je er een omgevingsvergunning voor kunt krijgen? Of wil je je Tiny House door een aannemer laten bouwen, en zoek je bouwtekeningen waarmee je offertes kunt aanvragen? Architect Antti Hänninen en Marjolein in het klein bieden je de keuze uit vier Tiny House bouwtekening pakketten waarmee je direct aan de slag kunt gaan tegen een zeer voordelige prijs.
Je eigen Tiny House ontwerpen of laten ontwerpen is niet voor iedereen de best passende keuze. Wanneer je geen heel specifieke eisen hebt aan het ontwerp, of met een beperkt budget te maken hebt, dan is het kopen van kant-en-klare bouwtekeningen van een model dat jou aanspreekt een goede keuze. We bieden je de keuze uit vier modellen Tiny Houses, voor iedere situatie is er een passend model. Met deze complete bouwtekeningpakketten bespaar je duizenden euro’s aan kosten voor een architect.
Verderop op deze pagina vind je belangrijke informatie over de inhoud van de bouwtekeningpakketten, en uitleg over enkele aspecten en termen die we in de omschrijvingen van de bouwtekeningpakketten gebruiken. Wanneer je direct naar de bouwtekeningpakketten wilt gaan kan dat ook, je vindt ze via deze links:
Een compleet en bouwtechnisch solide pakket
Alle pakketten bestaan uit:
- Overzichtstekening (bestek)
- Technische tekening
- Constructie berekening geldig in Nederland
- Isolatiewaardenberekening inclusief vochtberekening
- Installatie voorstel
Met de tekeningen kun je meteen aan de slag wanneer je zelf je Tiny House wilt bouwen. Laat je de bouw liever aan een expert over, dat kan ook. Met de bouwtekeningen kun je naar een of meerdere aannemers gaan en offertes opvragen. Voor alle modellen geldt dat ze voldoen aan de eisen in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
De brandeisen zijn gebaseerd op 30 minuten brandoverslagbeperking (wbdbo). Als deze eis niet geldt op de plek waar je het huis zet is een afwerking met gips niet nodig
Aanpassen naar wens
Voor alle modellen geldt dat ze tegen meerprijs aangepast kunnen worden aan je wensen. Alle kwaliteiten van de modellen zijn toepasbaar in de andere ontwerpen. De kosten voor het aanpassen van de tekeningen zijn daarbij afhankelijk van de wijziging. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een aangebouwde kas, een keuze voor ander isolatiemateriaal, fundering, off-grid in plaats van on-grid. Heb je hierover vragen of wil je een offerte aanvragen? Stuur dan een e-mail aan info@marjoleininhetklein.com.
Niet inbegrepen: BENG berekening
Je hoeft niet aan de BENG norm te voldoen als je op een tijdelijke locatie gaat wonen in je Tiny House, dat scheelt aanzienlijk in de bouwkosten. Maar als je wel een permanente locatie hebt, dan is het verplicht om aan de BENG te voldoen. Je moet dan ook een BENG-berekening indienen bij de omgevingsvergunning aanvraag. De BENG-berekening is afhankelijk is van de locatie waar het Tiny House komt te staan en deze is om die reden niet inbegrepen in de bouwtekening pakketten. Bij het pakket voor het permanente Tiny House geldt echter wel dat er in het ontwerp maximaal rekening is gehouden met de BENG-norm.
Niet inbegrepen: bouwmaterialen fundering
Bij alle pakketten is een keuze gemaakt voor een bouwmaterialen zoals isolatie en gangbare funderingsmethode, welke staan aangegeven bij de pakket omschrijving. De bouwmaterialen en de fundering zelf zijn niet inbegrepen bij de kosten voor de pakketten.
De onderdelen van de pakketten
Overzichtstekening
Dit zijn de bestektekeningen welke je nodig hebt voor de aanvraag van de omgevingsvergunning.
Technische tekening
De technische tekening is je leidraad bij de bouw van het Tiny House.
Constructieberekening
De constructieberekeningen zijn berekend op de zwaarste klasse. Dat wil zeggen dat ze gebaseerd zijn op een locatie in Nederland waar de strengste eisen worden gesteld aan de constructie, berekend op de meest heftige omstandigheden in verband met wind. Daardoor kan het Tiny House in principe wat de constructieve eisen betreft op iedere plek in Nederland door het vergunningentraject kan komen.
De zwaarste klasse, betekent ook de duurste constructie. Mocht je toch graag een lichtere constructie wensen, bijvoorbeeld met minder ankers, dan moet er een aangepaste berekening komen. Deze aanpassingen aan het pakket zijn mogelijk tegen meerprijs. Let op: ga je het Tiny House in het buitenland plaatsen, dan gelden daar mogelijk andere regels. Ga dit op tijd na, voordat je begint met de bouw van je Tiny House.
BVO en Woonoppervlak
Het woonoppervlak is de ruimte zonder de muren die je werkelijk als woonruimte kunt gebruiken, inclusief de lost indien van toepassing. De BVO is de som van de buitenwerks gemeten vloeroppervlakte van alle bouwlagen, dus alle bouwlagen inclusief muren. Een veranda of aangebouwde en niet geïsoleerde kas telt niet mee in de BVO of als woonruimte.
Tijdelijk vs. permanent
Bij de bouwtekening pakketten staat aangegeven of ze geschikt zijn voor een tijdelijke of permanente woonlocatie. Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) stelt andere eisen aan nieuwbouw dan aan tijdelijke of particuliere bouw. Ieder pakket is tegen meerprijs aan te passen aan de gewenste omstandigheid, dat wil zeggen: de bouwtekeningen voor een Tiny House voor een tijdelijke locatie kan geschikt worden gemaakt voor een permanente locatie en visa versa.
On-grid vs. off-grid
Bij de bouwtekening pakketten staat aangegeven of ze gericht zijn op off-grid wonen (zonder aansluitingen op nutsvoorzieningen en riolering) of op een on-grid situatie. Het installatiepakket is hierop afgestemd. Ieder pakket is tegen meerprijs aan te passen aan de gewenste omstandigheid, dat wil zeggen: de bouwtekeningen voor een off-grid Tiny House kunnen geschikt worden gemaakt voor een on-grid woonlocatie en visa versa.
Omgevingsvergunning
Deze bouwtekeningen pakketten zijn zo ontworpen dat ze voldoen aan de geldende bouwregelgeving. Wanneer je Tiny House precies volgens de tekeningen gebouwd wordt, moet een omgevingsvergunning krijgen geen obstakel vormen. Wel kan het zo zijn dat er in aanvulling op landelijke regelgeving, ook nog lokale regels zijn zoals bijvoorbeeld welstandseisen. Ook moet je nog een BENG-berekening laten maken en bij de aanvraag voegen, wanneer het de bedoeling is om je Tiny House permanent op een locatie te plaatsen. De omgevingsvergunning dien je zelf aan te vragen, die is niet inbegrepen bij het bouwtekeningen pakket.
Installaties en fundering
Voor ieder bouwtekeningenpakket geldt dat het installatiepakket en de fundering goed zijn afgestemd op de woning. We raden je aan de installaties en fundering te kiezen die op de tekeningen staan aangegeven. Wil je toch graag andere installaties en/of fundering kiezen, dan is het zinvol om ook die informatie op de tekening te laten zien.
Je vindt de omschrijvingen van de vier bouwtekeningenpakketten hier: