Je bent al geruime tijd met een groep enthousiaste Tiny House liefhebbers in je regio bezig om een Tiny House woonproject te starten. De gesprekken met de gemeente worden inmiddels serieus en het wordt tijd je als groep te verenigen en een rechtsvorm te kiezen. Dat kan een stichting zijn, een vereniging of coöperatieve vereniging (coöperatie). Wanneer je als groep grond gaat huren, pachten of in bruikleen krijgt dan zal de gemeente dit in de meeste gevallen ook als voorwaarde stellen. Maar hoe pak je dit aan? Welke rechtsvorm is het beste voor jouw groep en wat moet je allemaal doen om zo’n stichting of vereniging op te richten? Deze cursus helpt je om daar stap voor stap helderheid in te krijgen.
In maart 2017 is Wooncoöperatie Tiny House Alkmaar opgericht. Diezelfde maand kregen we van de gemeente Alkmaar een omgevingsvergunning en bruikleenovereenkomst voor de grond die we vijf jaar lang mogen gebruiken voor ons pilotproject Tiny House Alkmaar. Dit is natuurlijk niet allemaal van de ene op de andere dag voor elkaar gekomen, daar zijn twee jaar aan voorbereiding en lobbywerk aan vooraf gegaan. Als initiatiefnemer van het project en oprichter en voorzitter van Wooncoöperatie Tiny House Alkmaar heb ik de ervaring en kennis in huis om jouw groep te helpen bij de oprichting van een succesvolle wooncoöperatie.
Wat leer je in deze cursus?
Dit zijn de lessen in de cursus:
Les 1:Introductie
Les 2:Het kiezen van een rechtsvorm
Les 3: De wooncoöperatie: dé rechtsvorm voor Tiny House burgerinitiatieven
Les 4:Afspraken binnen de initiatiefgroep
Les 5:Dromen concreet maken
Les 6:Stappenplan voor de oprichting van de wooncoöperatie
Les 7:Wat moet je doen wanneer de wooncoöperatie eenmaal opgericht is
Les 8:Afsluiting
In de lessen leer je :
- welke rechtsvormen er zijn en wat de voordelen en nadelen van elke vorm zijn
- waarom de wooncoöperatie bij uitstek een geschikte rechtsvorm voor Tiny House burgerinitiatieven is
- welke stappen je moet nemen om een wooncoöperatie op te richten
- welke afspraken je onderling moet maken
- waarom het belangrijk is om heel goed samen na te denken over hoe je wilt wonen met elkaar
- welke vragen je in dat proces moet stellen en beantwoorden met elkaar
- hoe je een huishoudelijk reglement opstelt
- hoe je statuten opstelt
- welke kosten er met de oprichting gemoeid zijn
- hoe je aan een goede notaris komt.
Ook wanneer je kiest voor een vereniging of stichting in plaats van een wooncoöperatie, is deze cursus nuttig voor jou en je initiatiefgroep. Het maken van afspraken over: hoe je met elkaar wilt samenwerken in jullie initiatiefgroep, hoe je wilt wonen, welke zaken je wel en niet wilt delen en hoe jullie omgaan met privacy, zijn belangrijke aandachtspunten die uitgebreid aan bod komen. Deze aandachtspunten zijn belangrijk voor een Tiny House woonproject in welke vorm dan ook.
Ben je klaar om de volgende stap te nemen op weg naar legaal wonen in je Tiny House woonproject? Goed zo! Klik dan hieronder. Je krijgt via je unieke account toegang tot de lesstof voor één persoon.