Hoewel ik Tiny huisjes gewoon heel mooi vind, en de eenvoud van het leven in een klein huisje met weinig spullen me erg aanspreekt, en de vrijheid door lage woonkosten, mobiliteit, winst in tijd door minder onderhoud en schoonmaakwerk… wat zijn er toch veel goede redenen om tiny te gaan leven he! Maar wat voor mij nu een van de belangrijkste redenen is om in een Tiny House te gaan wonen, is toch wel dat het mijn ecologische voetafdruk drastisch verkleint.
Ok. Ik hoef jullie vast niet uit te leggen waarom dat belangrijk is, toch? Nou voorruit, ik zal eens een paar redenen noemen:
- het aantal wilde dieren op aarde is met meer dan de helft geslonken in de afgelopen 40 jaar
- klimaatverandering (need I say more?)
- de toenemende hoeveelheid plastic in de zee
- de toenemende hoeveelheid gif in ons eten, GMO’s, afname van biodiversiteit
- …
Ik zal je eerlijk zeggen, momenteel leef ik niet zo duurzaam. Ik rijd elke dag in mijn auto naar mijn werk, ik heb een wasdroger en vaatwasser, ik douche te lang, ik gebruik chemische toiletartikelen en ik zet lekker de kachel aan als ik het koud krijg. Maar dat gaat allemaal veranderen, en daar kies ik bewust voor. Ik heb jarenlang m’n kop in het zand gestoken als het om het milieu ging. Tot ik ineens niet meer om de berichten heen kon, en als je eenmaal je ogen opent dan kun je ze niet meer sluiten. En nu wil ik het dus anders! Ik wil m’n steentje bijdragen, en misschien wel twee.
Mijn Tiny huisje is straks off-grid, dat wil zeggen niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, niet op de waterleiding en niet op het riool. Ik ben van plan dat als volgt te doen:
Elektra:
zonnepanelen op dak, en twee of drie accu’s om de energie overdag op te slaan voor gebruik ’s avonds. De bijzonderheden weet ik nog niet. Ik wil er graag een energiezuinige koelkast, led-verlichting, kleine keukenapparaten (blender, sapcentrifuge, crockpot, niet allemaal tegelijk natuurlijk ;) ) en mijn PC op laten draaien. En de ventilator van het toilet, zie verderop.
Ik zal het zonder wasmachine moeten stellen, ik ben van plan dit vernuftige apparaatje uit te proberen:

Dat samen met een ouderwetse was wringer, terug van weggeweest!
Verwarming:
een hout- of pelletkachel, ik ben er nog niet helemaal uit welk model het beste past bij zo’n klein huisje, en ook betaalbaar is. Ik heb maar 5kw nodig, en het zou natuurlijk mooi zijn als de kachel een tijdje blijft branden zodat ik in de winter niet ’s nachts m’n bed uit hoef of in een ijskoud huis thuis kom. Ik ben dit nog aan het onderzoeken, goede tips zijn welkom.
Koken en verwarmen van water:
een gasfornuis met oven, en een boiler op LPG. Ik heb begrepen dat er gasflessen zijn die je gewoon bij het tankstation kunt vullen, lijkt me heel handig! En daar kan dat fornuis en de boiler ook gewoon op aangesloten worden.
Water:
ik ben aan het rondkijken voor een systeem dat mijn regenwater opvangt in een tank en dan dusdanig filtert dat ik het kan gebruiken om te douchen, maar het is niet drinkbaar. Ik zal dan pakken water om te drinken en koken in de winkel halen, zoveel verbruik ik ook weer niet in m’n eentje. Het earthship waar ik naast kom te wonen heeft ook opvang en filtering van regenwater, daar kan ik eventueel ook nog wat van gebruiken.
Toilet:
ik wil een composttoilet. ‘T schijnt prima te werken, je scheid vloeistoffen en vaste stoffen en daardoor stinkt het lang niet zo erg. De vloeistoffen gaan in een containertje die je regelmatig leegt, de vast stoffen (ja, dat is dus poep :P ) gaan in een grotere container en dek je af met zaagsel of iets dergelijks. Eens in de zoveel tijd leeg je die container op de composthoop, en als je wat compostwormen in de container doet gaat het composteren nog sneller. Het toilet heeft een ingebouwde ventilator, ook om luchtjes tegen te gaan.
Grijs water:
ik ga alleen biologisch afbreekbare huishoudelijke en toiletartikelen gebruiken. Ja dat is best een dingetje, geen haarlak meer! Ik ben al begonnen met zelf mijn allesreiniger en interieurspray te maken van ingredienten als marseille zeep, soda en baking soda. Werk prima! Paar druppels etherische olie er bij voor de geur, alles goed schoon en milieuvriendelijk! Ik ben de toiletartikelen lijn van Weleda aan het ontdekken, dat is ook allemaal bio-afbreekbaar. Wie weet ga ik die artikelen ook nog zelf maken straks, zeker niet ondenkbaar. Dus het grijs water wat er uit mijn Tiny House zal komen kan ik na filtering gebruiken om planten water te geven. Ik denk aan een eenvoudig filter zoals deze:

Vergeet ik nog iets? Vast wel, maar dit is wat ik zo even kan bedenken. Klinkt ambitieus he? Ach alles went behalve een… :P
Hoi Marjolein, pelletkachels zijn erg duur in gebruik en je hebt tijdens het stoken steeds het geluid van het stookmateriaal. Niet echt rustgevend, vooral niet in een kleine ruimte.
De wonderwash heb ik in gebruik. Werkt goed, alleen het pijpje op het apparaat zetten om het water weg te laten lopen is een gedoe. Ik keer nadat ik de was eruit heb gehaald het hele apparaat om en ben het water dan ook kwijt.
Je kunt eens googelen op greenevelien.nl (maar misschien ken je deze site al) Evelien woont in België en is al jaren bezig milieubewust te leven en heeft heel veel informatie op haar site staan.
Succes en natuurlijk veel plezier met alle stappen die je moet maken om je Tiny House te realiseren! Als je klaar bent, zou ik het graag een keer komen bewonderen :-) groet, Bettina
Hoi Bettina, dankjewel voor je reactie! Ik dacht eigenlijk al dat een pelletkachel niets is voor in een Tiny House, maar gisteren was iemand er weer heel enthousiast over en raadde me er juist een aan omdat die veel langer kunnen branden: “Brandstof is heel licht en blijft 24 uur doorbranden en geen afval, afvoerkanaal kan op door muur naar buiten ) omdat het niet zo heet wordt. Met een houtkachel moet je ’s ochtends opstaan in een heel koud huisje en duurt zeker een uur voor het weer warm is”.
Het is nog best lastig om uit te zoeken wat nu het beste is! Ik ben echt gek op houtkachels, ik hou van fikkie stoken, in de vlammen staren, en de speciale knusse warmte. Maar ik zie er wel tegenop om in de winter ’s nachts m’n bed uit te moeten om een blok hout op de kachel te gooien, of thuis te komen in een ijspaleis na een dag werk.
Green Evelien ken ik inderdaad, handige site! Zo’n was “plunger” achtig ding lijkt me ook nog wel iets om eens uit te proberen. Maar fijn dat jij wel te spreken bent over de wonderwash! Woon je ook off-grid? Je komt maar een bakkie doen hoor, als ik eenmaal woon! :)
Groetjes,
Marjolein
Hoi Marjolein, ik hou ook van fikkie stoken :-) De pelletkachel zou je eigenlijk een paar dagen moeten kunnen proberen, zodat je kunt ervaren of je met het geluid kunt leven. De pelletkachel gebruikt ook stroom. Je kunt ook blokken geperst hout kopen, een blok brandt veel langer en schoner dan los hout. Je kunt het kopen in zakken van 10 blokken. Misschien is het handig om er een 2e warmtebron naast te hebben die snel warmte levert, zoals een electrisch kacheltje. Mocht je een dag niet zo lekker in je vel zitten is het fijn als je het jezelf wat makkelijke kan maken. Ik heb de was “plunger” ook. Je was wordt fris en schoon, tenzij je hele vieze plekken hebt. Je moet wel de was goed inweken en erg vieze plekken toch even met de hand doen. Hetzelfde geldt voor de Wonderwash, wast ook fris en schoon maar was met sterk vervuilde plekken moet je even meer aandacht geven. De Wonderwash heeft een stevige tafel of aanrechtblad nodig en is groot om op te bergen. Voor de plunger heb je 2 grote emmers nodig, je kent vast de filmpjes :-) Je bent zelf de wasmachine! In combinatie met zelfgemaakt zeep heb je een goede milieuvriendelijke was. Je mag beide was”machines” wel lenen om uit te proberen als je zover bent, dan voorkom je misschien een aanschaf waar je achteraf niet zo tevreden over bent. We wonen niet heel ver van elkaar.
Ik woon niet off-grid maar ik werk wel naar een zo milieuvriendelijke levensstijl toe.. misschien komt het off-grid wonen er ook nog eens van.
Groetjes,
Bettina
Dankjewel Bettina, lief van je! Een collega van me heeft er misschien een voor me van haar moeder, als dat niet lukt kom ik graag bij je terug! Die blokken geperst hout zijn wel duur waarschijnlijk he? Maar wel een optie voor als het echt koud is, bedankt voor de tips! Ik kan altijd even m’n gasfornuis aanzetten bij nood ;) Zo te horen weet je er veel van en ben je goed bezig, leuk! Lijkt me gezellig als je eens langs komt tzt!! Groetjes, Marjolein
P.s. en ik kom dan natuurlijk graag een keer een bakkie doen! :-) Bedankt!
Groetjes,
Bettina
Leuk stuk! Nu heb ik echt een veel beter beeld van wat het eigenlijk inhoudt en hoe je gaat leven. Ik vind het echt super stoer wat je gaat doen!
Ja het is nogal wat he, hahah. Dankjewel Sabine, ik vind jou minstens zo stoer hoor!! :)
Hoi Marjolein, Weer een super informatieve blog. Ik heb m met een linkje aan jouw blog toegevoegd bij ‘LEVEN in Tuinen’ O.K.?
http://www.levenintuinen.nl/2015/04/marjolein-in-het-klein-2-marjolein.html
Tuurlijk Marcel, altijd goed hoor! En dankjewel!! :)
Groetjes, Marjolein
Hoi Marjolein,
Omgerekend is het stoken met de blokken voordeliger dan met los hout. Voordeel is ook dat je minder vaak de kachel moet vullen en ook minder opslagruimte nodig hebt voor de verpakte geperste houtblokken dan met los hout. Over de was :-) je kunt ook een wasmachine nemen en op zonnepanelen laten draaien. Kleine wasjes kunnen prima met handmatige oplossingen.. maar beddengoed etc. lijkt het mij lastiger. Je mag dan wel een grote wringer hebben ;-)
Je staat voor veel keuzes he, best lastig. Het komt natuurlijk helemaal goed en als je zover bent kom ik graag even een “bakkie” doen! Veel succes en plezier met alles en ik hoor het wel als je wat wilt lenen.
Groetjes,
Bettina
Oehh spannend allemaal!
Het is ook mijn droom, maar dan idd eerder een earthship,
nu proberen eerst maar ‘gewoon’ in huis zo groen mogelijk te leven.
(zonder koelkast, weinig afval etc.)
Wat leuk om te horen Marin! Alle kleine stapjes op weg naar groener leven zijn toch heel belangrijk? Wie weet ga je zelf nog eens een earthship bouwen! :) Groetjes, Marjolein
Regenwater kan je prima drinken. Twijfel je toch dan kan je er een Sawyer mini waterfilter tussen zetten. Die worden in de arme landen ook gebruikt als ze regenwater uit een opslag drinken!
Nou ik denk dat een filtertje geen kwaad kan, bedankt voor de tip Greet! :)
Hallo Marjolein, ik zou de wonder wash niet willen aanbevelen. Ik heb er eentje gehad. En ik vond het niks. Ik heb me jaren gered met een gewone emmer en een centrifuge. En jawel, ook een tweepersoonsdekbedhoes paste in de emmer. Het is wel even gedoe maar voor de rest….En als je een laken koopt voor onder je dekbed dan scheelt dat weer. Een laken is makkelijker te wassen dan een dekbedhoes, toch! Succes in ieder geval
Ik heb ‘m al gekocht Anne! Nou ja we zien het wel, een emmer en een gootsteen ontstopper schijnt ook prima te werken ;) We gaan het meemaken, een groot avontuur haha! Groetjes, Marjolein
interesant artikel!
ik heb een prachtig stukje land ( 2500m2) midden in een bos. daar wil ik mijn minihuisje op plaatsen ( op wielen, want een bouwverguning zal lastig worden) ik moet nog iets verzinnen tegen de vele wilde zwijnen die er rondlopen. douchen doe ik 1x per week alvorens ik ga zwemmen in plaatselijke zwembad en verder met een lapje. koken op een 1 pitsgastel, ik hou niet van warm eten. ik wil 1 zonnepaneeltje om mobieltje op te laden en een stoel en een bed voldoet prima. een droogtoilet is al in de maak.helaas heb moet ik wel mijn vervuilende 4×4 aanhouden om er te komen. ook om in droge périodes wat water te vervoeren ( 300 ltr ton achterin de wagen) er stroomt een kleine bron langs mijn grond, dus bij nat weer voldoende water. stoken doe ik met een Klein houtkacheltje met kreupelhout dat ik uit het immense bos kan halen. Nog even geduld, maar het gaat binnen nu en 10 jaar echt gebeuren. De plannen zijn al volledig uitgewerkt.
Dat klinkt hemels Anna, meer heb je niet nodig toch! :)
Denk ook aan zelf biogas maken met je eigen organische afval :)
Goedemiddag Marjolein,
Wij hebben voor de zomer al een volledig offgrid huisje.
Helaas is dit in de winter onmogelijk voor ons. de zonnenpanelen leveren in de zomer 16x zoveel stroom als in december.
Waar we in de zomer bijna onbeperkt gebruik kunnen maken van de stroom(koelkast, laptop, vijverpomp etc) kunnen we in december slechts 2 led lampjes en een tijdklok laten draaien. dit is de grootste fout die in nederland (en omstreken) gemaakt word met zonnepanelen.
als je 1000watt panelen neemt. heb je in de winter slechts 250 watt per dag te besteden. dit is absoluut niet voldoende voor een eenvoudig huishouden. (tenzij je alleen je mobiel wil opladen uiteraard)
Een oplossing zou zijn om gebruik te maken van de wind (bijvoorbeeld met een verticale wind turbine) maar hier krijg je meestal geen toestemming voor.
Hoop dat je goed uitzoekt wat de mogelijkheden zijn voordat je de knoop doorhakt.
Groeten Mark
Hallo Mark, ehm.. dit is al een oud bericht hoor, ik woon al ruim anderhalf jaar in mijn huisje ;) Met drie x 300 watt pv panelen red ik het een heel eind, alleen in de donkerste maanden heb ik af en toe back-up nodig van een aggregaatje op benzine. Maar nu al weken niet meer, en ik heb er echt meer dan alleen led-verlichting op draaien :) Groetjes, Marjolein.
Hi Marjolein,
Mijn naam is Bente Hagens en ik volg de opleiding Creative Business in Amsterdam. Ik moet voor het vak, Beeld: vormgeving en fotografie, een fotoreportage en interview maken. Dit moet ik samenvoegen tot een tijdschrift (die niet wordt uitgebracht) en dit vormt mijn eindopdracht voor het vak. Deze fotoreportage moet ik maken van een subcultuur, maar dat vind ik een hele slechte benaming. Zo wil ik deze manier van leven ook niet noemen, maar toen ik hoorde van off-grid/tiny living vond ik dit heel erg interessant. Daarom is mijn vraag ook of u misschien geïnteresseerd bent om mijn te helpen door mij foto’s van u te laten maken en een klein interview met u te houden? Ik hoor graag snel van u want er zit een beetje een tijdsdruk achter. Als u mee zou willen werken spreek ik graag deze week of begin volgende week met u af.
Groet,
Bente Hagens