De puzzelstukje beginnen op hun plaats te vallen en er zijn de afgelopen weken al heel wat keuzes gemaakt wat materialen betreft. Komende vrijdag hebben we een definitief ontwerp gesprek bij de TU Delft en er is nog steeds zo veel te bespreken en te beslissen! Als een klein huisje bouwen al zoveel voorbereidingstijd en werk nodig heeft, hoe moet dat dan wel niet zijn voor mensen die een ‘gewoon’ huis bouwen? Maar het is natuurlijk wel relatief nieuw terrein wat we aan het ontdekken zijn. Ik ga over de afzonderlijke keuzes en producten later nog uitgebreider schrijven, maar wilde toch alvast wat informatie op een rijtje zetten.
We willen het liefst zo veel mogelijk bio-based, duurzaam geproduceerde materialen gebruiken voor de bouw van mijn huisje. Daarvoor hebben we samenwerking gezocht met diverse bedrijven, en ik ben ontzettend blij met de positieve reacties die we tot nu toe hebben mogen ontvangen. Tiny Houses hebben de afgelopen weken enorm in de picture gestaan en dat helpt, het is duidelijk dat dit vernieuwende woonconcept de toekomst en ook draagvlak heeft. Daarom kunnen we voor mijn huis kiezen voor materialen waar we zelf heel erg enthousiast over zijn!
Gevelbekleding en vlonder
Dit bepaald in grote mate de uitstraling van het huis en is dus een van de belangrijkste keuzes die er te maken zijn. We hebben gekozen voor Modiwood, een product van de Fetim Group. De mensen van Fetim hebben alle tijd voor ons genomen tijdens ons bezoek afgelopen donderdag en zijn enorm enthousiast en behulpzaam. Het was echt een hele leuke ervaring! Daar vertel ik later meer over, ik zou het kort houden nu ;) Modiwood is thermisch behandeld Europees zachthout uit verantwoord beheerde bossen. Het hout wordt verhit waardoor het vocht en hars opdroogt en het hout de kwaliteit krijgt van tropisch hardhout, en onbewerkt een hele lange levensduur heeft. Het ziet er ook nog eens prachtig uit en ik hoef het niet te verven. Win-win! Ik ben razend enthousiast over dit prachtige hout en zo benieuwd hoe het er straks uit zal zien op mijn huisje!
Plaatmateriaal
Lena, Laurens en Vincent raadde me aan om voor het plaatmateriaal eens te gaan praten met Ecoboards uit Delft. Dat heb ik gedaan en wat een fijne man is Waldo, heel enthousiast en een bruisende bron van informatie! Ecoboard is echt een heel bijzonder product, het is namelijk geen hout maar plantaardig restmateriaal. Het zijn platen gemaakt van bijvoorbeeld samengeperst stro, riet of tomatenloof, producten die anders niet gebruikt worden. Het is 100% afbreekbaar, kan ook heel goed recycled worden en het heeft nog veel meer goede eigenschappen. Daarover later meer!
Toilet
Daniel Venneman (Hermit Houses) bracht me vorig jaar op het spoor van het composttoilet, en ik was van plan voor mijn huisje het droogtoilet ‘Cabin’ te kiezen. Ik wil graag een composttoilet in mijn huisje omdat ik graag zonder aansluiting op riolering wil kunnen wonen en het zo zonde vind dat we al dat drinkwater verspillen om het toilet door te spoelen. De leveranciers hebben me aangeraden voor de Villa te kiezen, wat een nog veel mooiere en luxere versie is in de serie droog toiletten. Nu kun je denken: het is maar een toilet, maar je maakt toch best vaak gebruik van een wc dus een beetje comfort is best wel gewenst. Ik ben dus heel blij te melden dat ik straks toch een villa bezit! ;)
Houtkachel
Ik heb vanaf het begin gezegd dat een houtkachel een must have voor me is in mijn Tiny House. Ik vind de warmte van een houtkachel heerlijk en het is zo knus, zo’n knisperend vuurtje! Voor een Tiny House heb je natuurlijk maar een klein kacheltje nodig, het is snel te warm. Een vermogen van 4kw is meer dan genoeg dus dan is de keuze al weer wat beperkt. Ik kwam uiteindelijk uit bij de Hobbit, een schattig in Engeland geproduceerd gietijzeren kacheltje. Hij is nog niet overal te koop maar HR Houtkachels in Cuijck heeft hem in het assortiment, en ze zijn ook nog hartstikke behulpzaam en enthousiast over mijn project. Ik ben als Tolkien liefhebber heel erg blij met dit kacheltje en kan niet wachten tot ik hem in gebruik mag nemen!
Er zijn nog steeds heel wat keuzes die gemaakt moeten worden, onder andere over isolatie en kozijnen, de lichtstraat, keuken, noem maar op. Voor de zonnepanelen installatie zijn we langs geweest bij de Pittenspecialist, een heel leuk klein winkeltje in het hartje van Amsterdam dat bomvol staat met geisers en gasfornuizen op flessengas, zonnepanelen installatie materiaal, alles wat je maar nodig hebt om off-grid te gaan. En Frans, wat weet die man veel en wat is het een lieverd! Mijn vader heeft me al vaak aangeraden bij de Pittenspecialist langs te gaan en hij had (zoals gewoonlijk) gelijk. Dankjewel voor de tip pap! De installatie is een verhaal apart, daar ga ik zeker nog het een en ander over schrijven.
Voor nu is het mooi geweest, ik ga straks naar het Gaaf Groen Pop Up Center in Alkmaar waar we een Tiny House Nederland meet-up hebben. Er komen zo’n 30 liefhebbers met serieuze plannen voor een eigen tiny house bij elkaar om ideeën uit te wisselen en contacten te leggen. Dimka neemt zijn Tiny 1.0 mee en we mogen van de Yurt in Gaaf Groen gebruik maken. Zin in! Oh en ik moet even het Noordhollands Dagblad kopen vandaag, want daar staat een groot artikel in over de Tiny House movement in Nederland waar ik ook voor geïnterviewd ben. Het is de weekend bijlage die bij alle kranten zit van de dagblad combinatie, haal dus maar een krantje in huis vandaag! Heb ik nog meer nieuws? Er gebeurt zo veel, het is bijna niet bij te houden. Ook heel belangrijk, komende vrijdag hebben Monique en ik een afspraak met wethouders Zeeman en van Huissteden van de gemeente Bergen, om ons voorstel te bespreken. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat ze het een goed plan vinden, we hebben er dus enorm veel zin in. Ga jij nog iets leuks doen dit weekend? Heel veel plezier in ieder geval!
Geef een reactie