Je hebt het je vast eens afgevraagd. Geef maar toe, je wilt weten hoe mijn composttoilet bevalt, of niet soms? ;) Nou ga er maar eens lekker voor zitten dan, het is tijd voor een verhaal met een luchtje!
Ik heb een droogtoilet, of ook wel composttoilet zoals dat heet. Ik heb namelijk geen aansluitingen op mijn prachtige stekkie in Alkmaar, ook geen riolering. Bovendien vind ik het van de zotte dat we dagelijks miljoenen liters schoon drinkwater doortrekken. Per persoon gemiddeld 33 liter water! Terwijl schoon drinkwater wereldwijd steeds schaarser wordt en je net zo goed regenwater kunt gebruiken. Maar dat terzijde. Menselijke mest kun je prima gebruiken om te composteren. Misschien niet voor op je bedje sla, maar fruitbomen kun je er heel goed mee bemesten. Er is zelfs een Engelse term voor: humanure. Mooi he!
Ik heb een super-de-luxe toilet van het merk Separett, de ‘villa’. Ik wil toch wel een klein beetje comfort, ik zit immers dagelijks op de troon. Dit toilet wordt gemaakt in Zweden waar ze een schat aan ervaring hebben in off-grid oplossingen.
Ik heb mijn ‘villa’ (wat een lol, een villa in een Tiny House ;) nu een half jaar in gebruik, en hij bevalt prima. Ik heb een gescheiden systeem voor de urine en de ontlasting. De urine gaat direct naar buiten, waar het gezuiverd wordt door mijn helofytenfilter. De ontlasting (poep!) en wc-papier vallen in een emmer die in het toilet zit. Ik gebruik vanzelfsprekend ecologisch toiletpapier. De emmer moet ik eens in de paar weken (zeg 3) legen, daar heb ik een apart compostvat voor, waar de bodembeestjes zoals regenwormen er in anderhalf jaar tijd fijne compost van maken dat ik dan weer op de (sier)tuin kan gebruiken. Misschien kan het ook korter, vooral als je vegetarisch bent, maar ik houd voor de veiligheid anderhalf jaar aan. Ik eet wel steeds minder vlees, maar kan mezelf geen vegetariër noemen. Dat is ook weer een ander verhaal. Terug naar de poep! Om de emmer te kunnen legen til je het bovenste deel van de wc op, je klapt hem als het ware open zodat je er goed bij kunt. De oude zak gaat in het compostvat, ik spoel de emmer even na en doe er weer een frisse nieuwe zak in. In het begin zat er nogal wat vocht tussen de zak en de emmer, nu is dat minder. Condensvorming waarschijnlijk.
Ik hoef mijn wc dus niet door te spoelen, maar helemaal niets gebruiken is niet aan te raden, dan wordt het toch een beetje een vieze bende. Ik heb een spuitflesje bij de wc staan gevuld met een mengsel van water, een klein beetje biologisch afbreekbare zeep en een paar druppels etherische citroenolie, en ook een grote fles water. In plaats van doorspoelen spuit ik het witte deel van de wc even na met het spuitflesje en giet er een beetje water uit de fles doorheen. Ik heb ook een soort toiletblokjes, die het aankoeken van urinezouten in de leiding voorkomen. In de emmer heb ik een biologisch afbreekbare zak zitten zodat ik hem makkelijk kan legen.
De villa is uitgerust met een ventilator, die de hele dag de luchtjes afvoert naar buiten. De afvoer komt direct achter mijn gevelbekleding uit dus je ziet hem niet van buiten, maar het werkt allemaal prima. Daar had ik in het begin mijn twijfels over, toen Dimka me vertelde dat hij het zo gemaakt had, maar echt: geen enkel probleem. Het roostertje kun je het beste even afspoelen wanneer je de emmer toch aan het legen bent, zo blijft de ventilator optimaal werken.
Wanneer je op de bril gaat zitten, gaat de blauwe klep in de wc open, als je opstaat gaat hij weer dicht zodat je niet hoeft te kijken naar wat je net geproduceerd hebt zeg maar ;) Al denken sommige mensen dat het juist goed is dat je dat bekijkt… nou ja je hebt in ieder geval de keus. Niet dat je omkijkt en denkt HOLY SH..! ;)
Het enige nadeel aan dit toilet is dat het wat lastig schoon te maken is, vind ik. Soms lijkt hij wel statisch en trekt stof en haren aan, om gek van te worden. Maar eigenlijk had ik dat in mijn oude huis ook kan ik me herinneren, dat haren zich automatisch ophopen in de badkamer en wc lijkt wel. Het is niet onoverkomelijk, alleen gewoon niet mijn favo klusje. Je moet zitten op dit toilet, ook mannen. Staand plassen, dat wordt een bende. Wanneer je zittend plast, plas je naar voren en daar is dit toilet op ontworpen. Het is mij nog niet voorgekomen dat het mis ging, mijn plasje gaat altijd netjes via het witte deel naar buiten en komt niet in de emmer terecht. Wonderlijk he!
En meer is het niet, simpel als maar kan. Wat een uitvinding! Zo, weet je dat ook weer. Wat is het volgende dat je graag zou willen weten? :)
WIM zegt
Waar is deze droogtoilet te koop. Wat zijn de kosten. Kan óók niet zien hoe hoog is de zitting .Dit ivm leeftijd. Vr.gr Wim
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Wim, deze kun je via TinyFindy kopen: https://www.tinyfindy.com/properties/droogtoilet-luxe-villa-9010/
Ik weet niet hoe hoog de zitting is, maar die informatie kun je vast via de dealer vinden. Veel succes!
Cor zegt
Pagina niet gevonden
Dode link
Marjoleininhetklein zegt
bij mij doet hij het gewoon ;)
Marianne zegt
Veel mensen gebruiken medicijnen. Resten hiervan komen in de compost terecht en kunnen vanuit de urine denk ik ook niet weggefilterd worden door het helocytenfilter.
Betekent dat je je eigen milieu daardoor vervuilt?
Marjoleininhetklein zegt
Als je erg heftige medicijnen gebruikt dan is dit minder geschikt inderdaad Marianne :)
Willy Zon zegt
Fijne blog. Wij zijn ook trotse en overtuigde composttoilet gebruikers en we hebben er een filmpje van gemaakt: https://youtu.be/SX3UbwKE9FQ
Titel: Het composttoilet, een ‘off the grid’ kon(t)frontatie
Het betreft ook een Separett Villa.
Mieke zegt
Interessant artikel hoor.
Je geeft aan dat je de ontlasting niet hoeft af te dekken.
Hoe zit dat dan met de luchtjes? En hoe met het aanzicht? En met de vliegen?
Jaël zegt
Dag Marjolein
Ik begrijp dat er dus wel een stekker aan het toilet zit voor de ventilator? En voor het afvoeren van de urine? Gaat dat ook met een pomp?
Behalve het toilet zelf heb je dus een helofieten filter nodig, hoe groot? En een of twee compostvaten, afhankelijk van het aantal personen dat gebruik maakt van het toilet. In elk geval een tuin met voldoende ruimte.
Groet Jaël
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Jael, ja er zit een ventilator in die stroom gebruikt. Niet veel hoor! De afvoer van urine gaat zonder stroom,dat loopt gewoon op de zwaartekracht naar buiten naar mijn helofytenfilter. Meer informatie daarover vind je in andere blogs, gewoon even de zoekfunctie op mijn website gebruiken en op ‘helofytenfilter’ zoeken. Twee compostvaten is aan te raden, en inhoud uit het toilet afwisselen met composteerbaar keuken- en tuinafval. Als het ene vat vol zit dan die een jaar met rust laten en de volgende vol maken ;)
Marina zegt
Dag Oppertyner, pantysokjes werken anti-statisch. Als je daar je wc even mee naveegt (droog), dan heb je minder kans op haren die blijven kleven.
Ellen zegt
Hoi Marjolein, stoere berichten allemaal! Heel erg leerzaam. Wij zijn bezig met de koop van een mini zomerhuisje nu nog zonder toilet, dus ik was heel erg nieuwsgierig naar een compost toilet. Er zijn genoeg mogelijkheden blijkbaar! Dat biedt hoop want we zijn helemaal verliefd geworden op het mini zomerhuisje. Heel veel succes verder in het prachtige Alkmaar! Stadgenoot Ellen
Marjoleininhetklein zegt
Dankjewel Ellen! Er zijn plenty mogelijkheden om zonder riolering te werken. Je kunt ook denken aan een verbrandingstoilet, dan hou je alleen as over ;)
Freya van der Made-Berveling zegt
Top, dit wilde ik inderdaad weten. Al dat water wegspoelen is zo overbodig. Dank je wel.
Maar er hoeft hier dus geen zaagsel in? Begrijp ik dat goed uit jouw verhaal?
Marjoleininhetklein zegt
Dat klopt Freya! Maar het kan wel, mijn buurvrouw doet het wel. Maar het is niet nodig :)
Carol zegt
Hoi Marjolein,
Heel interessant artikel! Ik kwam er terecht omdat ik op zoek ben naar eco toiletblokjes! Zo zie je maar. En ben zeer geïnteresseerd blijven hangen. Maar wat ik dus graag wil weten… welke toiletblokjes gebruik jij? Ik zie wel een foto, maar geen naam. En weet je of deze ook geschikt zijn voor een watertoilet (wij hebben een beerput)?
Groet!
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Carol, ik gebruik de toiletblokjes van Ecosave, je kunt het beste even contact met hen opnemen. Maar deze zijn biologisch afbreekbaar dus dat lijkt me geen probleem! :) http://www.ecosave.nl
Del zegt
Ik ben erg benieuwd of de toilet eenvoudig schoon te houden is wanneer je aan de diarree bent? Ik heb een erg gevoelige maag en daardoor vaak last van erg dunne ontlasting… iedereen is zo lyrisch over deze toiletten, maar op mijn traditionele toilet kan ik de boel nog even netjes navegen met de borstel., soms is dat nodig soms niet… als je begrijpt wat ik bedoel…
Mvg
R
Marjoleininhetklein zegt
Hoi R, het schoonmaken is wel een klusje, het toilet heeft veel randjes en richeltjes. Daar moet je wel even rekening mee houden in jouw geval denk ik.
Groetjes, Marjolein
Rike zegt
Hoi Marjolein,
Wat ik me afvraag is of je het toiletpapier nog tegenkomt in de compost… Is er na 1,5 jaar nog wat zichtbaar bij jou?
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Rike, nee hoor dat composteert helemaal. Ik zou wel eco toiletpapier gebruiken, en met mate ;)
Barry zegt
Hoi marjolein,
Mag je het plastic zakje met ontlasting ook gewoon in de gft bak gooien met zak en al.
Gr Barry
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Barry, nee dat zou ik niet doen, dan liever bij het restafval.
Friedhelm zegt
Beste Marjolein,
Wat ik me steeds afvraag is hoe je je toiletpapier in de bak gooit, aangezien de klep toch automatisch dichtgaat als je opstaat.
Groet, Friedhelm
Marjoleininhetklein zegt
Hallo Friedhelm, sta jij dan eerst op voordat je je toiletpapier in de pot gooit? Ik niet namelijk! ;)
Heidi zegt
Hallo Marjolein,
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de geuren die er normaliter zijn. Als het bivoorbeeld erg warm weer is, heb je dan geen last van geur in de tiny? Zijn er ook tiny bewoners die het droogtoilet villa met opvangbak onder de vloer……
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Heidi, het toilet stinkt niet hoor, alleen als de emmer een beetje vol begint te raken. Dan weet je dus dat het tijd is om hem te legen ;)
Sandy zegt
Heel interessant! Wat is de reden dat het scheiden van urine en uitwerpselen beter is? Is het ok als je je droogtoilet niet laat scheiden en alles samen kan composteren?
Nico Middelkoop zegt
Hallo Marjolein,
Mooie site. Ik volg hem al enkele jaren.
Ik heb het rescue-toilet, als ik kampeer met mijn busje en in mijn groentetuin. Ik vang de urine op in een jerrycan en de uitwerpselen in een emmer. Gescheiden opvangen zorgt voor minder rotzooi. Je hoeft de emmer veel minder te legen. Volgens mij kun je de urine later wel weer bij de uitwerpselen gooien op de composthoop.
Stef zegt
Hoi,
Wij overwegen dit ook, maar het enige wat me nog tegenhoudt en waar ik niks over kan vinden is hoe het gaat met menstruatiebloed? Als iemand redelijk wat bloed verliest, wordt dat dan geen vieze bende? Of is dat makkelijk weg te spoelen met een flesje?
Marion zegt
Goede vraag! Ik ben ook benieuwd naar het antwoord.
Dorine zegt
Dat was nou net ook mijn vraag waar ik niets over kan vinden!
Ilona zegt
Zooo benieuwd naar een antwoord hierop want hier kan ik ook niets over vinden en is vrij doorslaggevend…
Ilona zegt
Benieuwd naar deze reactie bedoelde ik
Rob zegt
Marjolein, wat doe jij met de urine? Waar, en hoe komt het in je tuin terecht?
Lies zegt
Hoi Marjolein,
Wij hebben hetzelfde toilet en gebruiken ook de toiletblokjes, echter lijkt de urine sindsdien juist niet meer goed door te lopen en hebben we allerlei aangekoekte restjes in de leiding teruggevonden. Werken de toiletblokjes bij jou wel naar wens?
Ik hoor het graag!
Groetjes,
Lies
Jetteke vd Meer zegt
Hoi Marjolein, wij willen een droogtoilet, maar zitten in over de opslag van de poep. Hoe lang duurt het voordat zo’n compostcontainer vol is? Een wat voor eentje gebruik je daarvoor? Als je de compost niet op je eigen terrein gebruikt, waar laat je het dan? Zijn er plekken waar je poep kunt inleveren als je niet allemaal poepcontainers op je erf wilt?
ben benieuwd naar je antwoorden
Wouter Buijs zegt
Hallo Marjolein,
Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het gebruik en de voordelen van een composttoilet in je Tiny House. Als ervaringsdeskundige op het gebied van duurzaam en zelfvoorzienend leven, zie ik veel waarde in jouw artikel, met name je uitleg over het scheiden van urine en ontlasting en het gebruik van een helofytenfilter voor de zuivering. Ik ben het eens met je punten over het verminderen van watergebruik en het recyclen van menselijke afvalproducten op een ecologisch verantwoorde manier. Ik wil graag toevoegen dat, vanuit mijn ervaring, het bewustzijn en de educatie rondom dergelijke alternatieve sanitatieoplossingen cruciaal zijn voor een breder publiek om deze stap te zetten.
Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!
Vriendelijke groeten,
Wouter