Gisteren hebben we de akte ter oprichting van Wooncoöperatie Tiny House Alkmaar getekend! Daarmee is initiatiefgroep Tiny House Alkmaar nu officieel een coöperatieve vereniging geworden, die voor haar leden afspraken kan maken, overeenkomsten kan aangaan en goederen en diensten kan inkopen. We zijn weer een stapje dichter bij het realiseren van ons Tiny House pilot project in Alkmaar, maar we zijn er nog niet. Vandaag wil ik je graag uitleggen waarom we voor deze rechtsvorm gekozen hebben.
Marja en ik tekenen de akte bij Appel Notarissen in Obdam
Oke, dit wordt een lange, ik hoop dat je er zin in hebt. Het lukte niet in minder woorden ;)
Wie zijn deze mensen?
Eerst even een stapje terug: wie zijn de mensen van de initiatiefgroep Tiny House Alkmaar? In 2015 ben ik op zoek gegaan naar een plekje voor mijn eigen Tiny House. Ik werkte in Alkmaar en wilde graag op fietsafstand van mijn werk wonen zodat ik vaker de auto kon laten staan. Ik ben een initiatiefgroep gestart om een pilot project met Tiny Houses in de gemeente Bergen van de grond te krijgen, helaas bleek daar in het huidige college geen draagvlak voor te zijn. Ik ben ook in contact gekomen met de stichtingen die actief waren op het voormalige Nuon terrein waar ik nu woon. Na een lezing over Tiny Houses te hebben gegeven op uitnodiging van GroenLinks Alkmaar in april 2016 ging het balletje hier in Alkmaar rollen. Wethouders Anjo van der Ven en Jan Nagengast zagen wél heil in een Tiny House pilot project en het voormalig Nuon terrein leende zich daar goed voor. We hebben een projectplan ingediend en ik mocht op 22 mei mijn huisje hier neerzetten en er in wonen, eerst voor een maand maar dat werd gelukkig verlengd.
De gemeente Alkmaar kreeg vanaf dat moment zoveel verzoeken van mensen die ook in een Tiny House wilde wonen in Alkmaar, dat ze mij en stichting Tiny House Nederland hebben verzocht om die stroom geïnteresseerden op te vangen en te inventariseren. Daartoe hebben we een formulier op de website van Tiny House Nederland gezet welke door zo’n 400 geïnteresseerden is ingevuld. Deze lijst vormde de basis voor mijn zoektocht naar gemotiveerde buurtjes. Natuurlijk begreep niet elk van die 400 geïnteresseerden precies wat het pilot project inhield, namelijk tijdelijk wonen in een autarkisch (zelfvoorzienend) Tiny House dat je zelf moest bouwen of kopen. Ik heb dit uitgelegd in een mail aan deze mensen en gevraagd of ze een vragenlijstje in wilde vullen als ze nog steeds geïnteresseerd waren. Op dat moment waren zo’n 50 mensen waren nog steeds geïnteresseerd en hadden de mogelijkheid een eigen Tiny House te bouwen of kopen.
Vertraging
Helaas gebeurde er allerlei dingen die de uitvoering van het pilot project ernstig vertraagden. Een bezwaar van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gooide roet in het eten, de samenwerking met stichting de Gasfabriek verliep heel moeizaam, dusdanig dat ik op een gegeven moment besloot dat genoeg genoeg was en ik ergens anders mijn heil zou zoeken. Gelukkig was de gemeente bereid om te bemiddelen waardoor de uitvoering van het pilot project in mijn handen kwam te liggen. Door de vertragingen besloot ik dat het tijd werd een actieve initiatiefgroep op te starten in Alkmaar om de taken wat te verdelen en te laten zien dat er draagvlak is voor het project. Ik heb de ca. 50 mensen die het vragenformulier hebben ingevuld een bericht gestuurd waarin ik heb gevraagd of ze de handen uit de mouwen wilde steken en enkele uren per week wilden investeren in een initiatiefgroep, daarop reageerden Marja, Marloes, Lan, Rene, Michel en Martje enthousiast. Ik had mijn initiatiefgroep!
Gemeente Alkmaar wilde mij de uitvoering van het project toevertrouwen in naam van stichting Tiny House Nederland, maar onze stichting is een landelijk platform voor de Tiny House beweging in Nederland, geen stichting die lokale projecten uitvoert. De gemeente stelde dat de benodigde overeenkomsten zoals een bruikleenovereenkomst en een omgevingsvergunning, getekend diende te worden door een rechtsvorm zoals een stichting of vereniging. De gemeente wil die overeenkomsten niet met particulieren aangaan en dat begrijp ik. Voor onze initiatiefgroep was het daarnaast ook goed om ons te verenigen in een rechtsvorm. Dus daar kwam de keuze: welke rechtsvorm past bij ons?
Waarom een wooncoöperatie?
De meest voor de hand liggende opties zijn: een stichting, een vereniging of een coöperatieve vereniging. Mijn voorkeur lag direct bij een coöperatieve vereniging. In de gesprekken met de initiatiefgroep kwam duidelijk naar voren dat we gelijkwaardigheid belangrijk vinden, ieder heeft een gelijke stem. De vraag was natuurlijk: ‘wat willen we bereiken met de rechtsvorm?’.
- Een juridisch orgaan dat overeenkomsten kan aangaan met de gemeente
- Grond huren en/of beheren van de gemeente voor Tiny House woonprojecten
- Gezamenlijk producten en diensten kunnen inkopen ten behoeve van de leden
- Van de investeringen die de leden doen om gezamenlijke voorzieningen aan te schaffen willen we een deel uit kunnen keren bij uittreding van een lid uit de organisatie
Een coöperatieve vereniging is de beste match bij deze vragen. We noemen het een wooncoöperatie, omdat onze coöperatieve vereniging als doel heeft woonprojecten te realiseren. Wooncoöperaties staan in de picture en staan zelfs vermeld in de woningwet. Onze wooncoöperatie is wel een tikje anders. In een wooncoöperatie zoals omschreven in de woningwet werkt een groep bewoners samen met een woningcorporatie (let op het verschil!) om woningen te kopen of te beheren. Wij gaan alleen grond beheren en ieder lid draagt zelf zorg voor de aanschaf of bouw van zijn/haar Tiny House. Ik vind het een prachtige aanvulling op het concept die past bij deze tijd. De omschrijving van Platform 31 welke een kennisdossier heeft over de wooncoöperatie, past heel goed bij onze missie:
‘Wat is eigenlijk een wooncoöperatie? Er circuleren verschillende definities, maar het belangrijkste is dat het gaat om een organisatievorm en geen specifieke woonvorm. Het collectieve aspect vormt de basis, doch een wooncoöperatie staat niet gelijk aan groepswonen. Het gaat erom dat mensen zich verenigen omdat ze van mening zijn dat ze samen een betere en betaalbare woonsituatie kunnen creëren. Traditioneel ontstaan coöperaties als de markt en instituties in een bepaald domein niet aan de behoeften van een bepaalde groep kunnen voldoen. Er is sprake van zowel onderlinge solidariteit als welbegrepen eigenbelang. De coöperatieve vereniging biedt daarvoor een goede juridische structuur.’
Nou. Dan zijn we er toch?
De leden
Het bestuur van onze Wooncoöperatie bestaat uit drie leden. Ik ben voorzitter, Marja Keizer is penningmeester en Marloes van de Gulik is secretaris. Lan Ha Ti Chi is daarnaast lid van de wooncoöperatie, daarmee hebben we momenteel vier van de vijf plekken in het pilot project ingevuld. Helaas hebben Rene, Michel en Martje ons tot onze en hun spijt laten weten op dit moment niet mee te kunnen gaan in het project. We hebben nog een paar mensen op de reservelijst, met hen gaan we eerst gesprekken aan. Mochten we met hen niet de vijfde plek in kunnen vullen dan gaan we een oproep doen voor nieuwe bewoners. Mocht je interesse hebben, zet jezelf dan op onze mailinglijst via de website: http://www.tinyhousealkmaar.nl/contact/
En wanneer gaat het nu verder?
Wanneer mogen Marja, Marloes en Lan hier nu komen wonen, vraag je je misschien af? Tja dat vragen wij ons ook af. Helaas gaat de ambtelijke molen niet zo snel en er zijn altijd onverwachte knelpunten en knelpuntjes die de boel vertragen. Maar, ik moet je eerlijk zeggen, ik ben nu bijna drie jaar bezig in Alkmaar en ik woon hier in mei al weer twee jaar alleen, dus ik wordt de bureaucratische rompslomp wel een beetje moe. Ik woon hier heerlijk, maar het is nooit mijn bedoeling geweest alleen te wonen. Ik geloof in de kracht van kleine gemeenschappen. Ik zie de enorme behoefte die er is aan kleine, duurzame en betaalbare woonvormen. De behoefte die er is aan het zelf vorm mogen geven aan je woning, woonomgeving en leefstijl.
Alkmaar was een van de eerste gemeenten die een bewoond Tiny House hadden, de eerste gemeente die een omgevingsvergunning gaf voor een Tiny House pilot woonproject. Inmiddels zijn we ingehaald door andere gemeenten en er zijn er nog veel meer die grote stappen aan het zetten zijn naar de realisatie van Tiny House woonplekken. Nu loopt Alkmaar achter, dat is zonde. Het is moeilijk om iedereen op één lijn te krijgen, dat besef ik. Maar het is ook een kwestie van prioriteiten stellen. Het is niet zo ingewikkeld, wat we vragen. Een plek waar we een pilot mogen draaien, alleen een stukje grond. We zorgen zelf voor de rest en bieden waarde aan de gemeente. We doen onderzoek in samenwerking met Hogeschool InHolland naar wat het inhoud om op deze manier te wonen, en organiseren open dagen omdat we graag deze manier van wonen en leven willen uitdragen. We hebben partners zoals Buro Ruiter en Actief Talent Alkmaar die ons gaan helpen er een prachtig stukje Alkmaar van te maken. Natuur- en mensvriendelijk, ook al is het maar voor een paar jaar. We gaan de kennis en ervaring delen met de gemeente en de rest van Nederland. We hopen dat het anderen helpt om ook mooie Tiny House woonprojecten starten. We streven ernaar met dit project alle mogelijke vooroordelen die er over Tiny Housing heersen te ontkrachten en te bewijzen dat het een waardevolle aanvulling is op het woningaanbod. We willen bewijzen dat participatie en particulier opdrachtgeverschap niet moeilijk is, maar juist een diversiteit van waardevolle projecten voor de samenleving oplevert. Afijn, we willen graag eindelijk eens van start gaan.
Nog steeds alleen een broodje eten.. er is plek zat hoor! Wanneer mogen mijn buurtjes nu komen? ;)
Wilma Harkema zegt
Geweldig Marjolein. Ik woon sinds 3 weken weer in Alkmaar, heb me 27 december ingeschreven bij het SVNK dus of er binnenkort al een huisje voor met beschikbaar is, is nog maar de vraag. MIjn vraag aan jou: Kun je ook een tiny house huren? En kan ik me inschrijven bij de coöperatie?
Ik hoor graag van je.
Groet, Wilma Harkema
Marjoleininhetklein zegt
Dankjewel Wilma! Maar ik heb je vragen al beantwoord in het blog, dus ik denk dat je hem nog een keer moet lezen ;)
Lies zegt
‘k Wens jullie alle succes !
Lie(f)s.
Pim zegt
Gaat heus wel lukken.
Groet Pim
Paula Kok zegt
Marjolein, top wat je allemaal aan het doen bent. Ik en mijn man hebben heel veel intresse.
We wonen in Spanje, maar met het ouder worden ( 72 ) komen de gebreken. We willen het liefste iets in de Zaanstreek, bij de kinderen.
Ik heb de gemeente Wormerland, is er wel over gesproken, maar zonder resultaat tot op heden.
We hebben een appartement in Julianadorp, dat vinden de kinderen veeel te ver om bij ons langs te komen. Het is een uurtje rijden, wat vreselijk hè. Toen we november en december in Julianadorp zaten, kwam mijn zoon na 5 weken pas langs. Terwijl ik daar al weken harstikke ziek was. Ik weet niet waarom ik dit schrijf, slaat eigenlijk nergens op. Maar dit moest ik even kwijt. Als jij iets weet in de buurt van Wormer kan je mij dat doorgeven? Haarlem, oostzaan, zijn ook bezig. Maar ik weet niet hoe ik contact moet leggen. Er is in Spanje een bedrijf dat Donacasa heet. Moet je maar eens kijken, ze hebben prachtige huizen voor een prijs, die heel goedkoop is. Het gaat mijn man en ik erom dat we dichter bij onze kennissen en fam. zitten. Zal de huurprijzen van de grond rond de 200 euro per maand zitten? Als het veel duurder is, zal dat een probleem geven voor de meeste mensen denk ik zo. Het is echt de moeite op donacassa te bekijken. Misschien een tip voor iemand die dit in Nederland, kan gaan runnen. Ik stuur je wel een foto, ze hebben niet alleen houten huisjes maar ook huisjes van andere. Groetjes, Paula
Dave zegt
Gefeliciteerd met dit super nieuws en een mooie toekomst voor je die opent en blijf het zekers volgen. ????