Afgelopen zaterdag vond de eerste Tiny House initiatiefgroepen bijeenkomst plaats in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Ik heb deze bijeenkomst georganiseerd vanuit stichting Tiny House Nederland, om kennisdeling te bevorderen bij de lokale initiatiefgroepen die keihard aan het werk zijn om woonlocaties te realiseren in Nederland. Er wordt enorm veel kennis en ervaring opgedaan in die groepen en ze lopen vaak tegen dezelfde knelpunten aan. Samen staan we sterker, dus laten we van elkaar leren!
Uit eigen ervaring weet ik hoeveel energie, inzet, motivatie en doorzettingsvermogen het kost om je droom van wonen in een Tiny House uit te laten komen, met name als het gaat om het vinden van een locatie waar je mag wonen. De neuzen dezelfde kant op krijgen, mensen motiveren om actief mee te doen, medewerking van de gemeente krijgen, een geschikte locatie vinden, een duidelijk plan schrijven, het vraagt enorm veel gedrevenheid en enthousiasme. Het is het ook dubbel en dwars waard overigens, maar vraagt wel een redelijk zeldzaam type persoonlijkheid. Dat van de kartrekker.
Ik had er heel veel zin in om deze bijeenkomst te organiseren en wat oorspronkelijk een beetje een los idee was van een groep kartrekkers bij elkaar brengen om eens te praten over waar iedereen tegenaan loopt, groeide uit tot een stevig programma met gastsprekers en break-out sessies. Ik herinner me dat ik Jacqueline Tellinga van het Expertteam Eigenbouw vroeg deel te nemen aan de bijeenkomst om haar expertise met de groep te delen. Ik schreef zoiets als: ‘het wordt geen symposium hoor, we gaan samen gewoon lekker met z’n allen aan de slag’. Waarmee ik bedoelde dat het niet een bijeenkomst zou worden waar je alleen maar aan het luisteren bent naar experts. Nee dit moest een ontspannen middag worden waarbij samen delen centraal stond.
Uiteindelijk hebben 44 lokale Tiny House initiatiefgroepen zich bij ons gemeld, waarvan zo’n 65 mensen hebben deelgenomen aan de bijeenkomst. Ik heb hen vooraf gevraagd hun drie grootste knelpunten en successen te benoemen, op basis waarvan ik het programma heb samengesteld samen met mijn ‘collega’ Natasja Oosterloo van Tiny House Nederland. Deze knelpunten waren in grote lijnen in te delen in vier thema’s, die in break-out sessies besproken zijn:
1 gemeente
- informatiebehoefte van de gemeente waarvoor weinig standaarddocumenten zijn
- communicatie met de gemeente (taal), wat is de beste aanpak, bij wie moet je zijn
- bureaucratie, onwil, traagheid, gebrek aan transparantie
- regelgeving die niet goed past bij deze innovatieve woonvorm, out of the box denken
2 groepsdynamiek
- hoe werf je de juiste leden met (financiële) draagkracht
- organisatie van de groep, verdeling taken, time management
- blijvend motiveren en activeren, vrijwillig maar niet vrijblijvend
- verwachtingsmanagement, neuzen dezelfde kant op
3 basis ingrediënten
- geschikte grond/locaties
- financiering, berekeningen, subsidies
- eisen van de bewoners/leden
- plek voor zelfbouw
4 beeldvorming
- jezelf presenteren
- mensen overtuigen van de waarde van je project
- vooroordelen wegnemen
Het doel van de break-out sessies was om met elkaar in gesprek te gaan over deze onderwerpen, ervaringen uitwisselen en te brainstormen over mogelijke oplossingen. Zodat er aan het einde van de sessie een of meerdere acties zijn bedacht die naar een mogelijke oplossing leiden of een positieve invloed op oplossing van het knelpunt hebben. Deze oplossingen werden vervolgens aan de hele groep gepresenteerd.
Naast de break-out sessies heb ik een paar hele fijne inspirerende mensen bereid gevonden om wat te vertellen over hun successen en ervaringen, gerelateerd aan de genoemde knelpunten. Hoe breng je helder en sterk over wie je bent en waar je voor staat? Ik ken niemand die dat beter kan dan Ad Vlems van Ecodorp Boekel. Ik was dan ook super verheugd dat hij een presentatie wilde geven op de initiatiefgroepen bijeenkomst, ik weet hoe druk hij het heeft. Hoe ga je om met de gemeente, bij wie moet je zijn, hoe krijg je ze mee met je project? Daar kan Jacqueline Tellinga van het Expertteam Eigenbouw veel over vertellen. Niet alleen vanuit haar ervaring in het Expertteam Eigenbouw maar ook als programma manager van de BouwEXPO Tiny Housing Almere Poort. Gelukkig wilde ook zij haar kennis delen op de bijeenkomst. Hoe krijg je de neuzen dezelfde kant op in een initiatiefgroep? Hoe creëer en borg je betrokkenheid en wat moet je afstemmen met elkaar? Danny van Kessel van cc-studio heeft een CPO project in Utrecht begeleid en daarin heel veel ervaring opgedaan. Een duidelijke visie, stappenplan en ambitie opstellen is enorm belangrijk, vertelde Danny in zijn presentatie. Geweldige sprekers, waarvoor ik heel dankbaar ben!
De middag vloog voorbij. We hadden tijd te kort, de deelnemers hadden nog veel langer met elkaar willen praten. Wat een leuke mensen, wat een enthousiaste reacties. Wat een bijzondere beweging is dit toch! Ik wordt er zo blij van, het ontroerd me echt om de betrokkenheid te zien. De vurige dromen en wensen om anders te wonen en te leven, omgezet in actie. De bereidheid om elkaar te helpen en met elkaar te delen. Ik wilde maar dat minister Ollongren dat had kunnen zien. Met deze mensen wilt u samenwerken, minister! Met hen behaalt u doelstellingen die ertoe doen, op het gebied van duurzaamheid en wonen. We gaan deze bijeenkomst vanaf nu twee keer per jaar organiseren, dus sluit gewoon een volgende keer aan ;) Het verslag komt binnenkort op de website van Tiny House Nederland te staan, voor iedereen die er niet bij kon zijn en iedereen die het wil lezen.
Met dank aan Ronald Lammers van het Klein Wonen Magazine, voor de prachtige foto’s. Grote dank ook aan alle betrokken vrijwilligers, de gastsprekers en aan de Gelderlandfabriek voor de fijne samenwerking!
only you zegt
Voor bevorderen van een minimale voetafdruk zullen we niet om tinyhouse voorbij kunnen gaan?
Mogelijk ei in een formatie zoals bij kampers gewoon is?
Mariet zegt
Wat een mooi bericht Marjolein,ik ben er de volgende keer graag bij, helaas was ik verhinderd wel om een mooie reden ik had een 40 jarige bruiloft.
Mooie interessante thema’s waar ik zeker meer van wil weten.
Gr Mariet
Maudy Lisnet zegt
Leuk om te zien dat de beweging groeiende is. Volgende bijeenkomst ben ik beslist erbij!!
Bedankt Marjolein.
Paula en norbert zegt
Bedankt voor deze info. Wij wonen in Spanje en willen over enige tijd terug naar Nederland. Dan willen wij naar een kleine woning. Dan komt een Tinyhouse wel voor ons in aanmerking. Wat we zoeken is een plek het liefste in wormer. Als er iemand is die ook op zoek is naar een stukje grond in deze omgeving, kunnen we misschien met meerdere, kopers iets opzetten. Voor ons vanuit Spanje niet zo veel doen. Dus alle tips zijn welkom. Verder wens ik alle Tinyhouse zoekers / kopers veel succes. Paula en Norbert
Lies zegt
Met veel interesse je log gelezen, Marjolein !
Lie(f)s.