De herfst is aangekomen! Na een lange zomer is het pats boem raak, de kachel kan weer aan in de vroege morgen. Overdag schijnt de zon dus ’s avonds is het nog warm genoeg in huis, maar ‘s ochtends is het nu echt fris en steek ik mijn kacheltje een uurtje of twee aan om de kou te verdrijven. Mijn buurvrouw Lan heeft voor een andere houtkachel dan ik gekozen, er prijkt een rocket stove in haar Tiny House. Nu had ik daar wel eens over gelezen maar ik dacht dat rocket stoves niet geschikt waren voor in een Tiny House. Misverstand! De rocket stoves van Rocket Stove Store zijn dat wel en worden kant-en-klaar geleverd. Dit is zo’n bijzonder systeem, daar wil ik graag wat meer over vertellen!
Rocket Stove Store
Ik ken Laureano en Anne-Kee van Rocket Stove Store sinds ze op de eerste Tiny House Nederland Jamboree hebben gestaan in oktober vorig jaar. Ondanks het bar slechte weer stonden ze als een van de weinige standhouders buiten om de bezoekers een beetje warmte te brengen, terwijl de andere standhouders binnen stonden. Het zijn fijne, warme mensen die begaan zijn met het milieu.
Ik weet dat er mensen zijn die denken dat een houtkachel niet de meest milieuvriendelijke manier van je huis verwarmen is, daar heb ik in dit blog al eens het een en ander over geschreven. Wanneer je off-grid woont en dus beperkt energie hebt, dan is een houtkachel een van de weinige keuzes die je kunt maken om je huis te verwarmen. Totdat er nieuwe, energiezuinige en schonere installaties op de markt verschijnen is dat ook helemaal niet verkeerd.
Milieuvriendelijk stoken
De rocket stove is echter een ander verhaal. Het concept is een doorontwikkeling van de Argand lamp en in de loop van de jaren verbeterd en herontdekt. Wat is er nu zo bijzonder aan die rocket stove? Simpel gesteld heeft hij een vrijwel volledige en daardoor veel schonere verbranding. Hij houdt meer warme lucht in huis; er verdwijnt maar heel weinig warmte uit de schoorsteen. En er is geen rook en geen stank waarneembaar als hij brandt. Dus als je dan toch voor een houtkachel kiest, dan is de rocket stove een van de milieuvriendelijkste keuzes die je kunt maken. Daarnaast brandt hij zo efficiënt dat je veel minder hout nodig hebt dan bij een reguliere houtkachel. En dat is niet alleen goed voor je portemonnee maar óók voor de CO2 uitstoot.
Van DIY naar gebruiksklaar aangeleverd
Nu was de rocket stove voorheen een product dat je wel eens in de ‘alternatieve hoek’ tegenkwam, bij de vroege enthousiastelingen van ecologisch wonen die veel zelf het wiel aan het uitvinden waren hoe het beter kan. Je kunt een rocket stove ook zelf bouwen, maar let’s face it: we zijn niet allemaal zo handig. Het is dus heel fijn dat er voor technisch gehandicapte mensen zoals ik ;) een gebruiksklare rocket stove te koop is. De rocket stove wordt geproduceerd in Bulgarije en is te koop voor de prijs van een gemiddelde houtkachel. Dat is ook weer goed voor je portemonnee dus.
Het raket effect
Waarom heet deze houtkachel nu een rocket stove, en hoe werkt hij precies? Je moet het eigenlijk zien, ik kan het je wel uitleggen maar Laureano kan dat veel beter dan ik en je moet het vooral ook horen. Niet dat hij kabaal maakt, maar als je de kachel aansteekt en de vlammen horizontaal naar binnen getrokken ziet worden, wat op zich al een spektakel is, dan hoor je dat hij echt het geluid van een raket maakt. Alleen niet zo hard, gelukkig ;) Op de website van Laureano zie je op een animatie en een filmpje hoe het werkt: http://rocketstove.store/hoe-het-werkt/
Wil je het eens in het echt beleven? Laureano geeft regelmatig demonstraties, hij was in augustus op de open dag van Tiny House Alkmaar en op zaterdag 6 oktober komt hij weer. Tussen 13:00 en 16:00 uur kun je dan live zien hoe de kachel werkt en Laureano uithoren over dit vernuftige systeem.
Kacheltje ruilen?
Nu vraag je je vast af of ik mijn kacheltje nu ga ruilen voor een rocket stove. Ik ben heel blij met mijn Hobbitje en toen ik op zoek was naar een houtkachel, wist ik nog niet van deze kant-en-klare rocket stove af. Ik ben heel benieuwd hoe mijn buurvrouw Lan haar stove gaat ervaren. Ik denk dat ik er lekker bij kruip de eerste keer dat ze hem gaat branden, ha! Ik weet dat de bewoners van het Tiny Village Proeftuin Erasmusveld in Den Haag heel enthousiast zijn over de rocket stove van Laureano, en minder hout verbruiken en minder uitstoot hebben spreekt me erg aan. Het enige nadeel dat ik me kan bedenken is dat hij wat groter is dan de Hobbit. Het is dus wel handig om in het ontwerp van je Tiny House al rekening te houden met de maat. Als ik destijds van deze rocket stove had geweten, dan was de kans zeer groot geweest dat hij in mijn Tiny House terecht was gekomen. Wie weet ruil ik mijn Hobbitje nog eens in, ik ben er nog niet over uit. De rocket stove is wat mij betreft zeker een aanrader om te overwegen wanneer je een verwarmingsbron zoekt voor je Tiny House, hij rockt de pan uit! Die kun je er ook nog op zetten overigens, die pan. ;)
De bewoners van het Tiny Village Proeftuin Erasmusveld in Den Haag zijn duidelijk in hun nopjes met de rocket stove.
Wil je de rocket stove live zien tijdens een demonstratie? Kom naar de open dag van Tiny House Alkmaar op zaterdag 6 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.
Deze blog is gesponsord door Rocket Stove Store. De foto’s zijn eigendom van Rocket Stove Store.
Kay zegt
Ziet er leuk uit deze kachel. Rocket stoves zie je inderdaad wel meer op het internet.
Als woonbootbewoner zou ik zoiets graag aangesloten willen hebben op een CV installatie. Die heb ik nog niet gezien. Je hout moet wel anders gekloofd worden dan voor een houtkachel.
Wat ik me afvraag met dit soort arbeidsintensievere directe stook methodes hoe het best opgelost kan worden om periodes van niet stoken te overbruggen. Bijvoorbeeld als jij een week in de winter op vakantie gaat, je poes netjes verzorgt wordt door de buurvrouw en zijn bakje brokjes en water krijgt. Hoe zorg je ervoor dat je waterleiding en -filter in je huisje inclusief poes niet kapot vriest. Na een week -10 buiten en niet stoken is het binnen echt ook wel -10. Wat gebruik je als vorst beveiliger?
Wouter zegt
Met een normale houtkachel is dat idem. Maar dat is vaak nog te doen voor een oppas, die kan je instrueren hoe die aan moet en een stapel blokken top down branden kan je zowat klaar leggen. Dan is het 10min kijken of alles goed brandt, luchttoevoer open laten en de kachel kan rustig uitbranden.
Rocket stoves hebben doorgaans vaker hout nodig denk ik? Ze branden fijner hout en hebben een relatief kleine verbrandingskamer. Ook is het vaak de combi van een korte tijd (2u) stoken, massa opwarmen en dan die massa langzaam warmte laten afgeven. Dat is in een tiny house wat lastiger te realiseren. Ook zie ik ze vaak geen externe luchttoevoer hebben en een vrijwel open vebrandingskamer. Die moet je zelf weer dicht doen na het stoken, dus langzaam uit laten branden lukt dan ook niet? Er lijken dus wel wat nadelen aan te zitten maar ik heb er zelf geen ervaring mee dus alles op basis van wat ik lees her en der. Als iemand dat kan bevestigen/ontkrachten graag, want het concept is namelijk wel erg goed.
Lies zegt
Ik lees ‘milieuvriendelijk/praktisch’ !
Lie(f)s.
Dirk zegt
Ik vind het een beetje een dilemma: je kunt je Hobbit wel inruilen voor een energievriendelijkere Rocket Stove, maar dan gaat iemand anders jouw Hobbit gebruiken. Per saldo wordt de CO2 uitstoot daar niet minder van, alleen zadel je een ander met de verantwoording voor die uitstoot op.
Andere mogelijkheid: je doet je Hobbit weg zonder dat hij verder nog gebruikt wordt m.a.w. voor het einde van zijn life-cycle. Dan stoot hij geen extra CO2 meer uit, maar het is ook niet echt een duurzame oplossing. De uitstoot voor een produkt in gebruik genomen gaat worden is namelijk aanzienlijk, denk maar aan grondstoffen, feitelijke productie, en distributie. Al die uitstoot moet je bij voorkeur over een zo lang mogelijke levensduur spreiden; vandaar ook het belang om kapotte spullen te repareren i.p.v. domweg weg te gooien.
Kirsten zegt
In onze tiny house zit sinds een paar weken een rocket stove die we inderdaad bij Laureano hebben gekocht. Wat een fijne kachel! Je stookt met maar weinig hout en alles wordt zo efficiënt verbrand dat er bijna geen rook uit de schoorsteen komt. Ook zijn de kachelpijpen niet heel heet, waardoor we een enkelwandige kachelpijp door de wand kunnen laten lopen zonder brandgevaar. Dat is aanzienlijk goedkoper.
Vergeleken met een normale houtkachel (wat ik eerder in een oud boerderijwoninkje had) zijn er een paar verschillen met stoken. Het belangrijkste is om eerst een vuurtje aan te maken achterin de kachel, in de binnenpijp. Zo wordt deze warm en begint de luchtstroom op gang te komen naar de kachelpijpen. Als je vooraan begint te stoken, komt alle rook je huisje binnen! Als de luchtstroom de goede kant op loopt kun je vooraan gaan stoken (als je het niet voor je ziet, kijk dan bij die link die hierboven staat voor een plaatje). Je hebt wat dunnere houtjes nodig die we kloven met een Kindling Cracker (ook bij Laureano gekocht). Maar je stookt de kachel dan met veel minder hout dan bij een normale kachel (misschien even vaak bijvullen of zelfs minder vaak, en dan met maar kleine stukken hout in plaats van grote blokken). Ideaal!
Er zijn ook verschillen tussen deze kant en klare rocket stove en een zelfgebouwde met eventuele leemmassa die warmte verspreid. In een tiny house kun je geen leemmassa aanleggen. Dat is een te groot gewicht, vooral als je nog met je huis de weg op wilt kunnen. Je stookt dus in die zin meer als een normale houtkachel, waarbij je de kachel langer aan houd en hier de warmte van af laat stralen. Verder kun je bij deze kachel vrij eenvoudig eerst een van de deurtjes openzetten om het vuur aan te wakkeren en daarna, als het vuur brand, de deurtjes dichtzetten. Dan heb je nog een schakeling waarbij je de hoeveelheid luchttoevoer kunt instellen. Heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk dus. En ook veilig als je gaat slapen nadat je de hele avond de rocket stove aan hebt gehad.
Nu moeten we nog de fijnere kneepjes van het vak leren. Wat kan je bijvoorbeeld allemaal doen om de kachel zo te stoken dat hij nog lang warmte af blijft geven? Bijvoorbeeld voor in de nacht? Moet ik me nog even verder in verdiepen. En ik ben benieuwd hoe de winter ons gaat bevallen.
Marleen zegt
Op de een of andere manier heeft onze Rocket stove geen goede ‘trek’. Huis vol rook. Al van alles geprobeerd. Langere schoorsteen, andere trekkap op schoorsteen, langer voorverwarmen, nog kleinere houtjes etc etc. Onze vorige traditionele houtkachel had dit probleem nooit en we zijn ervaren stokers. Dus aan de schoorsteen zou het niet kunnen liggen. Heeft iemand ook deze ervaring en mogelijk een oplossing?
Kees zegt
Wellicht te grote diameter afvoerpijp. Dan heb je minder trek.
ellen zegt
In het verhaal boven jou verhaal staat dat je eerst achter in de pijp moet stoken om de trek te maken, dan voorin een vuurtje beginnen.
Bernard zegt
Is misschien een leuk speeltje maar ik ga voor gietijzer van de bekende A merken die ook kleinere kachels hebben en jaren jaren ervaring en ontwikkeling als de rocket stoof zo goed zou werken hadden de A merken ze allang op de markt gebracht.
Wil niet negatief zijn maar de A merken hebben tegenwoordig ook een zeer schone verbranding.
sjaak zegt
ik heb zelf een rocket stove kachel gebouwd en hij werkt perfect wel van chamotte tegel gemaakt anders blijf het niet heel ivm met de hitte die wordt bereikt in de heat riser 1150 graden deze kachels hebben een zeer hoog rendement en een volledige verbranding en geen aanslag in de schoorsteen dit kan je niet bereiken met een gietijzeren kachel .
Bianca zegt
Hallo Sjaak,
Gebruik je die zelfgebouwde rocket stove in je woning?
Hoe heb je die gemaakt?
Chamotte lijkt me een fijn materiaal.
Dank voor je reactie!
Bianca
Jens zegt
Interessant !
Mijn schuur is 4×8 met puntdakje (soort tiny workshop) en in de winter is het daar koud…
Zou zo’n raket kachel wat zijn om het geheel op een milieu vriendelijke manier op te warmen?
Ik wil natuurlijk ook geen gezeur met de buren…
Zijn deze kachels ook 2e hands te koop?
kees zegt
Hir komen Tiny houses maar van de woningbouw waar de grond van is zijn alle houtkachels verboden, ook de goedgekeurde, en de rocket.
Is dit geen discriminatie? omdat de wet het nog wel toestaat al wordt die wel (terecht) strenger.
vrg kees
Lieve Legrand zegt
Dag Marjolein,
De rocket stove store is niet meer bereikbaar. Enkele dagen geleden nog wel.
Klopt dit?
Waar kan ik een rocket stove aankopen?
Groeten,
Lieve
Marjoleininhetklein zegt
Hallo Lieve, de provider van de website van Rocket Stove Store ondervindt momenteel wat problemen. Maar je kunt Laureano bereiken op +31 6 24 19 98 66. Succes!
kathlien zegt
hoi allen, ik heb een rocket store gekocht bij rocketstove.store maar vraag me nu af of ik dit gewoon met een lange flexibel kan aansluiten. een flexibel door te schouw en dan anderhalve meter tot aan de rocketstove. Enige bedenkingen bij? Waar hebben jullie je kachelbuizen gekocht?
Sander zegt
Goede morgen,
Al enige tijd ben ik zoek naar een goede tekening van een rocket stove.
Ik wil er graag zelf een gaan maken.
Heeft u misschien een goede tekening voor mij?
Met vriendelijke groet en dank, Sander Fantin-Jansen