Ik wil even een lans breken voor wonen in het buitengebied. Omdat ik van mening ben dat het onder een aantal voorwaarden niet alleen heel goed kan, maar ook gunstige effecten heeft op de natuur en op onze verbinding met de natuur. De aanleiding voor dit blog is het partijprogramma van de Partij voor de Dieren Noord-Holland, die over het algemeen mijn sympathie heeft, maar waarin ze voor de Provinciale Statenverkiezingen als speerpunt noemen dat ze wonen in het buitengebied niet willen toestaan. Daar kan ik me niet in vinden, hieronder leg ik graag uit waarom.
Mijn Tiny House voor een fotoshoot op de Veluwe. Foto: Lena van der Wal
Een aanvaardbaar alternatief
De grond met bestemming wonen binnen de bebouwde kom raakt op en er zal uitgeweken moeten worden naar het buitengebied willen we de groeiende populatie van woningen voorzien. Of we moeten aan gedwongen geboortebeperking gaan doen, maar dat zie ik zo een twee drie niet gebeuren ;) Maar, natuur is schaars in Nederland en we moeten voorkomen dat die schaarse natuur ingenomen gaat worden door villa’s en Vinex wijken. Er is natuurlijk wel degelijk een aanvaardbaar alternatief dat een win-win situatie biedt voor zowel de natuur als de mens: kleinschalige woningen met een zo klein mogelijke ecologische footprint, zoals autarkische Tiny Houses.
De natuur, dat zijn wij ook
Lange tijd is er een beleid gevoerd waarin iedereen gestimuleerd werd om in de steden te gaan wonen. In een hoge bebouwingsdichtheid, lekker met alle voorzieningen bij de hand. In de praktijk werkt dat lang niet voor iedereen. Niet ieder mens gedijt in een stedelijke omgeving. Maar belangrijker nog, we hebben de mensen zo ver bij de natuur weg gehaald als mogelijk. Natuur is iets geworden waar je in je weekenden en vakanties van mag genieten, in de rij op zondag op de Veluwe. Hoe verder mensen weg staan bij de natuur, hoe minder verbinding ze er mee hebben. We zijn een onderdeel van de natuur, we kunnen er niet los van bestaan. Ik geloof er heel erg in dat wanneer mensen dagelijks natuur om zich heen hebben ze veel meer verbinding met die natuur voelen, zich meer verantwoordelijk voelen voor het behoud van en zorg willen dragen voor die natuur. Wanneer je in een flatje in een betonnen omgeving in de stad woont, dan voel je die verbinding gewoonweg veel minder. En ach, waarom zou je je dan druk maken over ontbossing, om maar eens wat te noemen? Het raakt je gewoon veel minder.
Mijn Tiny House op de plek waar ik al bijna drie jaar woon, in het groen aan de rand van Alkmaar.
Voor wat hoort wat
Er zijn heel veel mensen die dolgraag in de natuur zouden willen wonen. Ik ben van mening dat je dat toe zou moeten staan, maar daar wel voorwaarden aan mag verbinden. Wil je in het bos wonen? Prima, maar dan woon je autarkisch en kleinschalig. Je besteed een x aantal uren in de maand om voor die natuur te zorgen. Je legt een voedselbos aan, onderhoudt wandelpaden, werkt mee wanneer er gesnoeid moet worden, noem maar op. Wanneer je echt zo graag in de natuur wilt wonen dan heb je daar ook wat voor over. Alleen biologisch afbreekbare producten in huis gebruiken bijvoorbeeld. Ecodorpen en ecologische Tiny House villages met bewuste bewoners die hart voor de natuur hebben, kunnen een aanvulling zijn op de natuur en die versterken. Door bijvoorbeeld met Permacultuur te werken kan de bodemkwaliteit en biodiversiteit in relatief korte tijd enorm toenemen. Laat wonen op deze manier nu de interesse hebben van een flinke groep Tiny House woondromers. Bied hen de kans en je zult zien dat er prachtige win-win situaties ontstaan.
Een prachtige uitleg over Permacultuur vind je in deze video van Geoff Lawton:
Nieuwe natuur en klein wonen
Natuurlijk kan het niet overal. Er zijn ook plekken waar kwetsbare natuur met rust gelaten moet worden zodat het zonder menselijke invloeden kan floreren. Belangen moeten zorgvuldig afgewogen worden en iedere locatie afzonderlijk bekeken worden. Bovendien moet er meer natuur gecreëerd worden. Dat kan ook heel goed in combinatie met kleinschalig ecologisch wonen in Tiny Houses, waarbij de Tiny Houses zelfs als financiële drager kunnen fungeren voor de aanplant van nieuwe natuur. Het project Nieuw bos en Tiny Houses is daar een prachtig voorbeeld van. Wereldwijd wordt de roep om aanplant van meer bomen steeds luider. Door toenemende ontbossing zullen klimaatdoelstellingen niet gehaald worden (bron: CNN). HetkanWel meldt dat Dr. Thomas Crowther van de Technische Universiteit (ETH) in Zürich, Zwitserland van mening is dat er maar liefst 1,2 biljoen bomen geplant moeten worden. Je kunt je afvragen of dat haalbaar is, maar het artikel wijst op de groeiende initiatieven in landen als India en China die er op wijzen dat er een inhaalslag gemaakt wordt. Gisteren las ik het hoopvolle bericht van de UN Natural Assembly die 2021-2030 uitgeroepen heeft tot de ‘UN Decade on Ecosystem Restoration’. We kunnen het tij keren, samen. Het verheugd me te zien dat de noodzaak daartoe door begint te dringen.
Gemeenten en provincies die interesse hebben in deelname aan het testlab Nieuwe natuur en Tiny Houses, kunnen contact opnemen met Guido Enthoven van Instituut Maatschappelijke Innovatie.
Jane Brommet zegt
Mijn tiny house staat op de rand van een industriegebied op n smalle strook gedeeltelijk gemeente gedeeltelijk waterschap.
Ik zorg zo goed mogelijk voor kleine footprint. Maar mijn leeftijd nekt me daarbij n beetje. Ben bijna 70.
Maar heb mn vliegen gepoot en afgelopen weekend n treur prunus.
Mijn strook daar kan niet echt gebouwd worden maar tiny house jan wel. Ik weet dat er heel veel van dit soort oncoulante stukken grond zijn. Niet iedereen wil met veel mensen wonen.
Ik leef alleen met mijn ponys op de streep.
Dus kijk eens rond en spreek de gemeente aan….mij is het ook gelukt
Pieter Parmentier zegt
Je hebt gelijk Marjolein, we zijn ver van de natuur afgeraakt en dat wreekt zich. Je pleit voor regels en ik hoop maar dat het er dan weer niet teveel worden.
Bestuurders en ambtenaren en ook andere gewone mensen, zijn bang dat we de natuur helemaal gaan volbouwen. Dat moet natuurlijk ook weer niet. Er zijn veel ontwikkelingen waardoor er nu kansen zijn, bijvoorbeeld op voormalige boerenerven waarvoor we ons vanuit Erfdelen.nl inzetten. Een voordeel daarvan is dat je het vaak kunt combineren met het afbreken van lelijke stallen en asbestdaken.
In het beleid is wonen op het platteland lange tijd buiten beeld geweest. Dat moet maar eens veranderen.
PS: mooi stuk vandaag in De Correspondent over Tiny Houses!
Inge zegt
Voor mezelf heb ik de voorwaarde dat de plek waar ik woon op fietsafstand van een treinstation ligt.
Jij noemt daar ook wat goede voorwaarden. Mensen die geen connectie hebben met het buitengebied, hebben volgens mij geen reden om daar te wonen.
Zulke mensen zijn er nu veel, met een groot huis en daaromheen een grote tuin, door hekken of schuttingen totaal van de omgeving afgesloten. Die mensen hebben vaak ook een grote garage met meerdere (grote en kleinere) auto’s, waarmee ze dagelijks naar de steden rijden. Ik vind dat zulke mensen beter in een luxe buitenwijk van een stad zouden kunnen wonen.
Van oudsher staan er grote luxe huizen (villa’s, landhuizen, kastelen zelfs) in het buitengebied. Als zo’n groot huis monumentaal is, dus de moeite waard om te laten staan, dan zou het heel goed opgedeeld kunnen worden in appartementjes en de grond er omheen in een permacultuur-voedselbos, onderhouden door de bewoners. Daaromheen is dan ook ruimte genoeg voor een paar (off-the-grid) Tiny Houses.
Rene zegt
Ja Marjoleijn mensen meer verdeelt over het land brengt ze ook meer in contact met de natuur en zorgt dat ze daar ook gevoel voor krijgen in plaats van volledige bestrate tuinen, gras en boomsnippers als verharding
Ema Najetovic zegt
Wat vinden we weer veel hè? Ik vind dat het aan ieder voor zich is om dichtbij, veraf, groot, klein, beschut of open te wonen. Ik vind dat het zéker níet aan mij is om te oordelen of iemand te klein of te groot woont. Het is ook niet aan mij om te oordelen wat iemand moet doen als iemand ergens woont. Laat mensen lekker wonen… waar ze willen en hoe ze willen. Zonder oordelen.
Gemeente is er om plek te creëren en kaders te stellen, te stimuleren, faciliteren en waar nodig verbieden.
Marjoleininhetklein zegt
Dat heb je op een persoonlijk blog Ema, daar uitten mensen meningen. Is dat erg? Laat mensen lekker wonen zeg je, kon dat maar he? Maar aan de andere kant zeg je dat de gemeente kaders moet stellen. Dat is dan weer een tegenstelling. Ik weet niet zo goed waar je heen wilt maar het voelt alsof je je ergert. Is dat zo?
Dick Steegh zegt
Dat vind ik een goeie, helemaal mee eens.
Vrijheid, blijheid.
Zeg, waar kom jij eigenlijk vandaan (of je ouders of voorouders, je weet wel wat ik bedoel)?
Je naam ziet er Oost-Europees uit.
Misschien hebben de mensen daar veel ongerepte natuur en mogen ze er in beginsel doen wat ze willen, zonder al die regeltjes waar Nederland om bekend staat?
Hartegroet uit Tegelen
Lies zegt
Je blijft het goede voorbeeld geven, Marjolein. In de mate van ‘t mogelijke draag ik mijn steentje bij…, véél andere mensen ook.
Lie(f)s.
Kay zegt
Hoi Marjolein,
Jij en de partij voor de dieren hebben het over twee verschillende dingen. Zij willen niet dat natuurlijk groen landschap volgebouwd wordt en zeg nou zelf, hoe klein tiny houses ook zijn je wil ze niet overal in de bossen zien opduiken.
Jij wilt onnatuurlijk buitengebied omtoveren in een soort bosdorpen. Dubbel grond gebruik noem ik dat. Dat is iets waarvoor ik mij vanuit mijn achtergrond als woonbootbewoner eerder hard voor heb geprobeerd te maken. Wonen op water is namelijk goed te combineren met waterberging. Woonboten amfibie- of paalwoningen bijvoorbeeld.
Al eens gedacht aan tiny wonen op water? Ook dat is een mogelijkheid.
Wellicht moet je dus in gesprek met de PvdD want blijkbaar is het creatieve idee van bosdorpen nog niet bij hen doorgedrongen.
Ik wil wel even een lans breken voor twee groepen mensen die je nu uitsluit/ afschrijft:
– Ook oudere of minder gezonde mensen zouden in een bosdorp moeten kunnen en mogen wonen. Dat sluit je met jouw regelvoorstel wel uit.
– Juist ook in vinexwijken of flats is het mogelijk om heel ecologisch te wonen. Mensen die zo wonen zijn dus niet per definitie slechter bezig dan jij. Nul op de meter woningen, restwarmte van industrie gebruiken voor verwarming, groene muren en daken, urban farming zijn maar een paar voorbeelden. Stadsverdichting is waar veel gemeentes aan doen. Met een goede planning is ook daar veel winst te behalen.
Henk zegt
Mooi gezegd Ema Najetovic, ik ben het helemaal met je eens. Ik vind het fijn als mensen hun vrijheid gegund wordt, en niet voorgeschreven wordt hoe ze moeten wonen of wat ze allemaal moeten doen om op een bepaalde manier ‘te mogen wonen’. De vrijheid is wel begrensd, namelijk door de vrijheid van anderen.