Bij het ontwerp van een Tiny House wordt er vaak goed nagedacht aan de verwarming van het huis. Hoe het huis koel gehouden kan worden, wordt nog wel eens vergeten. Terwijl dit minstens zo belangrijk is. Helemaal nu onze planeet aan het opwarmen is. De voorspelling is dat we dit jaar weer een droge en hete zomer krijgen. Goede zonwering is een essentieel onderdeel in de maatregelen die je kunt nemen om je huisje zomers koel te houden. Raamdecoratie kan daarbij helpen!
Raamdecoratie is verkrijgbaar in allerlei soorten, maten, kleuren en designs. Je kunt de sfeer en uitstraling van je huisje versterken door je gordijnen af te stemmen op je interieur. Naast puur cosmetische factoren zijn er natuurlijk ook praktische redenen om raamdecoratie te nemen. Gordijnen geven je privacy, ze houden het licht buiten wanneer je wilt slapen én ze spelen een belangrijke rol in de klimaatbeheersing in je Tiny House. Ze kunnen zelfs een stukje isolatie toevoegen zodat de warmte beter in huis blijft tijdens de koude maanden en er minder warmte binnenkomt in de zomer.
Ik heb overal in mijn Tiny House gekozen voor verduisterende plissegordijnen. Foto: Rianca Houthuijsen fotografie
Types zonwering
Maar hoe kies je nu de zonwering die bij jou en jouw goed uitgedachte Tiny House past? Naast je smaak zijn er een paar andere factoren waar je rekening mee moet houden. Gelukkig is de keuze reuze!
Naast het ouderwetse gordijn met of zonder vitrage zijn er nog veel meer keuzes beschikbaar. Jouw keuze hangt voor een groot deel af van je smaak en budget. Ik zou je willen aanraden om als het even kan niet te bezuinigen op raamdecoratie, het is een belangrijk onderdeel die het comfort in je huis vergroot. En: goedkoop is meestal duurkoop als het gaat om gordijnen. Je kunt kiezen voor rolgordijnen, vouwgordijn, jaloezieën, plissegordijnen en shutters. Hoewel die laatste vanwege de beperkte ruimte wellicht minder praktisch zijn in een Tiny House ;)
Zonwering binnen of buiten, of allebei
Allereerst heb je een keuze te maken of je naast je raamdecoratie ook aan de buitenkant van je huisje zonwering wilt toevoegen. Zit er een overkapte veranda aan je huis? Als het dak niet of beperkt zonlicht doorlaat dan werpt het al een schaduw op je huis, waardoor je binnen met minder zonwering toe kunt. Er zijn veel Tiny House bewoners die in de zonnige maanden van het jaar met een of meerdere tarpen oftewel zeiltjes die aan de gevel bevestigd worden, de zon buiten houden. Dit scheelt al gauw een paar graden in huis. Op beperkte schaal kun je ook met een of meerdere parasols werken. Het doel is de gevel van je Tiny House aan de zonkant te beschermen. Als de zon er niet rechtstreeks op kan schijnen dan is het in huis veel koeler. Je kunt dan binnen met minder zonwering toe. Je kunt ook nog denken aan ouderwetse luikjes aan de buitenkant, waarmee je de ramen helemaal af kunt dekken. Er komt dan geen licht en warmte meer binnen door de ramen, maar je gevel wordt nog wel warm.
Met een tarp of zeil als zonwering aan je gevel is het al snel een paar graden koeler in huis. Foto: Marlies Deen
Goed slapen in een donker huis
Ben je net als ik een lichte slaper? Zodra het licht mijn ogen raakt ben ik wakker. Maar dan ook echt wakker. Ken je dat? Het is voor mij dus belangrijk dat het echt donker in huis is wanneer ik wil slapen. Ik heb daarom voor verduisteringsgordijnen gekozen. Het is nu juni en het wordt pas om half elf donker en al heel erg vroeg licht. Dan zijn die verduisteringsgordijnen een uitkomst hoor! Iets om mee te nemen in je overwegingen. Er zijn verduisterende rolgordijnen en verduisterende plissegordijnen op de markt.
Extra isolatie
Je kunt je raamdecoratie gebruiken om meer isolatie toe te voegen aan je huis. Ook al heb je (mag ik aannemen) voor dubbel glas gekozen, toch zijn de ramen de zwakke punten in je huis wat isolatie betreft. Een goed isolerend gordijn maakt dan behoorlijk verschil. Overgordijnen van een dikke stof zijn een optie, maar zijn in een Tiny House vanwege de ruimte misschien een minder voor de hand liggende optie. Er zijn ook plissegordijnen die door de structuur een isolerende werking hebben. Als je er van de zijkant naar kijkt zie je een soort van ‘kamers’ met lucht ertussen die je huis in de zomer koeler en in de winter warmer houden. Ze werken ook nog eens geluidswerend. Ik heb zelf voor plissegordijnen in mijn Tiny House gekozen en dat bevalt heel goed.
Foto: Alef Starreveld
Meer privacy door raamdecoratie
Soms wil je de wereld binnen laten, soms heb je behoefte om te ‘cocoonen’. Net zoals er ramen in je huis zijn waardoor je onbelemmerd naar buiten wilt kijken en van het mooie uitzicht wilt kunnen genieten, en ramen waardoor je wel naar buiten wilt kunnen kijken maar liever niet hebt dat voorbijgangers naar binnen kunnen kijken. In die gevallen is het de overweging waard om raamdecoratie te kiezen die je de optie geeft een deel van je raam te verhullen, of raamdecoratie die semi-transparant is. Vitrage is wel erg vintage. Maar als jij dat tof doet moet je het gewoon doen natuurlijk! Voor wie gruwelt van het idee van vitrage en er meteen begonia’s, petunia’s of geraniums bij verbeeldt, er zijn ook moderne opties. Er zijn semi-transparante vouwgordijnen beschikbaar en duo rolgordijnen die voor dit doel geschikt zijn. Met plissegordijnen kun je een deel van je raam vrij laten en alleen het midden bedekken met het gordijn.
Met jaloezieën kun je bepalen hoeveel zicht je naar buiten hebt en andersom en hoeveel licht je wilt binnenlaten. Foto: Veneta.com.
Zoals je ziet, er zijn weer meer dan genoeg keuzes beschikbaar. Ook voor Tiny Houses. Het zijn dan ook volwaardige woningen, maar dan op kleine schaal. Denk eraan dat je in je kleur en materiaal keuze rekening houdt met die schaal. Nog een paar laatste tips: lichte kleuren maken een ruimte groter. Een klein huisje wordt snel stoffig, zorg voor raamdecoratie die je makkelijk kunt wassen of afnemen. En mocht je denken aan folie op de ramen als zonwering, bedenk dan dat je in de koude maanden de zon juist wel in je huis wilt hebben. Dat scheelt behoorlijk wat stookkosten. Veel plezier met het maken van je keuze!
Hans zegt
https://en.wikipedia.org/wiki/Trombe_wall
Dit systeem verwarmt en koelt. Zeer eenvoudig aan te brengen, ook nu nog.
Marga zegt
En airco op zonne-energie, bestaat dat al zonder freon of andere giftige stoffen?
Marjoleininhetklein zegt
Geen idee Marga :)
Kay zegt
Zoek in het engels en je vindt meerdere hits. Er zijn verschillende technieken. Maar zo te zien vooral gericht op ‘warme’ landen. Ik heb ze in Hong Kong zien hangen met een gewoon zonnepaneel. Vaak eigenlijk gewone airco’s met een zonnepaneel. Zie hier https://enovatekenergy.com/solar-air-conditioner. Er is nu een nieuw soort systeem. https://mothership.sg/2020/05/nus-ecoline-solar-aircon/ Maar je zult dan in het Engels verder moeten lezen.
Marjoleininhetklein zegt
dankjewel Kay!
Lies zegt
‘k Hoop, vóór de zonwering nodig is, dat je watertank weer volloopt, Marjolein.
Lie(f)s.
Marjoleininhetklein zegt
Dankjewel Lies! Heel welkom deze regen! :)
Jolanda zegt
Beste Marjolein, weet je dat je ook raambekleding tussen dubbel glas kunt plaatsen?
Dan heb je geen onderhoud en stof aan je bekleding!
Marjoleininhetklein zegt
Nee dat wist ik niet Jolanda! Maar kun je die dan wel bedienen? Nooit gezien!
koos zegt
verschrikkelijk duur, je kunt beter tripple glas nemen en eventueel luiken voor je ramen, wat dacht je van een tropen-dak
Jolanda zegt
Jazeker.
Ze worden vaak toegepast bij bedrijfspanden.
Voor meer informatie zou je eens contact kunnen nemen met fabrikant Sunway in Nieuwegein.
Joke Boerrigter zegt
Bedoel je misschien de ramen met de jaloezieën ertussen? Dat is al standaard ! Heel handig en je hoeft ze nooit schoon te maken ! Hoe handig is dat !
wouter zegt
Is een kleine airco niet mogelijk in jouw situatie? Als ik even snel denk is een kleine unit slechts 2kw thermisch koelvermogen mogelijk met zo’n 20pct van de elektrische energie. 400W is geen probleem, alleen het starten is een dingetje, maar dit kan Victron jou vast vertellen. Bijkomend voordeel is dat je op een zonnige winter er ook mee kan verwarmen ;) ze zijn niet goedkoop dus het is ook net wat je er voor over hebt. Gelukkig zijn er steeds milieuvriendelijkere koelmiddelen mogelijk. (Freon is al lange tijd verboden ;) )
Marjoleininhetklein zegt
Zou best kunnen Wouter! Maar ik vind niet dat ik het nodig heb. Ik heb wel zo’n desk coolertje voor de echt hete dagen, zie ook: https://www.marjoleininhetklein.com/2019/07/22/je-tiny-house-koel-houden/ :)
Inez zegt
Folie mag officieel niet op dubbel glas, vanwege risico van barsten van het glas. Ik doe -net als mijn moeder vroeger- grote lappen stof voor de ramen aan de buitenzijde. Afrikaanse lappen katoen met leuke print. Scheelt tot 3 graden minder hitte in de zomers van tegenwoordig.
Sanna de Graaff zegt
En sedum op je dak of klimplant tegen je gevel?