Ken je die reclame van Vattenfal? Ik hoorde hem afgelopen week weer voorbij komen op de radio. ‘We willen het verschil maken’. Of iets in die trant. Met dat soort leuzen kom je bij mij niet ver. Ik denk dan: ‘Als jullie werkelijk het verschil hadden willen maken, dan waren jullie een paar decennia terug al druk bezig geweest de transitie te maken naar hernieuwbare energiebronnen’. De impact van fossiele brandstoffen op het milieu en klimaat is al heel lang bekend bij de energiereuzen van deze wereld. Maar goed. We hebben nu eenmaal energie nodig. Hoe kies je nu een energieleverancier die de titel groen mag dragen? Die niet slechts een laagje groene verf over zijn verder oliezwarte producten en diensten giet maar echt zijn best doet te verduurzamen?
Eigenlijk hoef ik me niet met die vraag bezig te houden. Ik woon sinds mei 2016 off-grid in mijn Tiny House, niet aangesloten op het energienet. Maar niet iedereen heeft die mogelijkheid of wens en ik weet nog hoe ik er zelf mee bezig was toen ik nog een gewone aansluiting had. De zoektocht naar groene stroom. Dus ik ga je proberen te helpen met wat tips.
Er is een grote keuze in energieleveranciers. Dus hoe vind je de leverancier die bij jou past? Vergelijk energie leveranciers gemakkelijk met elkaar op een vergelijkingswebsite. Wanneer je dat gaat doen zijn er een aantal factoren waar je rekening mee wilt houden bij de keuze voor je energieleverancier.
Welke soort energie kies je?
Ik hoop natuurlijk dat je voor groene stroom gaat kiezen en niet voor grijze energie uit fossiele brandstoffen zoals olie, kool en gas. Groene stroom is er in verschillende soorten. Energie uit wind, water, zon en aardwarmte en energie uit biomassa. Die laatste soort staat behoorlijk ter discussie en dat is maar goed ook. Het is te veel om er in deze blog diep op in te gaan maar als je meer wilt weten, dan kun je hier informatie vinden. Het is goed om te weten dat maar 8,6% van alle in Nederland opgewekte energie bestaat uit groene stroom, en daarvan is meer dan de helft opgewekt met biomassa. Als je dus geen biomassa wilt moet je een leverancier zoeken die groene stroom aanbiedt puur uit wind- of zonne-energie. Energie uit water hebben we in Nederland gek genoeg niet veel.
Heb je zonnepanelen, en wil je terug leveren aan het net?
Ik heb zonnepanelen maar lever niet terug aan het net, dus dit was nieuwe materie voor mij. Maar het is dus best wel een factor om rekening mee te houden, hoe je leverancier omgaat met salderen. Hoe worden de teruggaven verrekend? Is er een dag- en nachttarief of een eenheidstarief? Mag je meer opwekken dan je jaarlijks verbruik? Et cetera. Op energie vergelijkingssites kun je soms ook invullen of je zonnepanelen hebt, en zo de salderingsregelingen met elkaar vergelijken.
Wat zeggen de (groene) experts?
Energieleveranciers zijn vaak lang niet zo groen als ze doen voorkomen, greenwashing komt veel voor. Gelukkig wordt er ook steeds meer tegen gedaan. Zoals bijvoorbeeld het samenwerkingsverband van WISE, Greenpeace, Natuur & Milieu en de Consumentenbond. Ze publiceren ieder jaar een overzicht van de meest groene energieleveranciers, gebaseerd op onafhankelijk onderzoek door CE Delft. Je kunt hier starten met je zoektocht of eerst een vergelijkingssite gebruiken en daarna kijken hoe de leverancier van jouw keuze scoort bij de groenen.
Lokaal en samen
In Nederland is meer vraag naar groene stroom dan dat er opgewekt wordt. Met als gevolg dat energie leveranciers de groene stroom als het ware uit het buitenland importeren, door middel van GvO’s (Garantie van Oorsprong). Als je het belangrijk vindt dat er meer groene stroom wordt opgewekt in Nederland kun je het beste kiezen voor een energieleverancier die de stroom ook daadwerkelijk in Nederland opwekt. Dit kun je als criteria opgeven bij de vergelijkingssites.
Er zijn ook steeds meer energiecoöperaties waarvan je stroom kun afnemen. Een energiecoöperatie wordt door en voor de mensen opgericht, omdat ze samen willen werken aan duurzame en lokale energie voorziening. Als je je bij een energiecoöperatie aansluit heb je lokale groene stroom met het mooie voordeel dat het geld wat ermee wordt verdiend niet in de zakken van aandeelhouders verdwijnt maar in de gemeenschap blijft. Zodat het weer geïnvesteerd kan worden in andere projecten die de transitie naar een groene en eerlijke economie versnellen.
Of je nu klein of groot woont, zonnepanelen hebt of niet. Je kunt met je keuze voor een energieleverancier een verschil maken. Een bijdrage leveren aan de energietransitie. Vaak kun je door overstappen van energieleverancier ook nog geld verdienen. Het is misschien niet het leukste klusje, maar zeker de moeite waard. Ik wens je succes met het maken van jouw groene keuze!
Kay zegt
Hoi Marjolein,
Ik heb zo’n Nederlands producerende energiemaatschappij (vnl windenergie en nauwelijks biomassa) die bovendien het gas compenseert dat natuurlijk niet erg groen is. Ik heb via vergelijkingssites gebruikt om energiemaatschappijen te vinden in het verleden, maar er is ook een mogelijkheid om gezamenlijk in te kopen via bijvoorbeeld een grote groeps aanbesteding van de Consumentenbond. (of een andere groendenkende organisatie. Dan krijg je vaak goed geprijsde aanbiedingen en het uitzoekwerk is voor je gedaan.
Biomassa is ALLEEN interessant als het echt ALLEEN plaatselijk afval is wat er voor gebruikt wordt. Maar ja de liegebeestjes gebruiken dus doodleuk hele bossen die ze er speciaal voor omkappen. Ik wordt zo moe van dat gelieg van al die clubs, heb jij dat niet?
Uiteindelijk gaat het ook om stomweg minder energie nodig hebben. Ik moet eerlijk gezegd wel zeggen dat ik wel van comfort houd. Dus een extra trui mag best in de winter, maar geen 3 over elkaar met een muts op. Dan vind ik het niet leuk meer. Een deel heb ik al gedaan, energie zuinige apparaten, isolatie enzovoort. Maar ook al woon ik op water als warmte bron, ik heb nog niemand gevonden die het überhaupt betaalbaar aandurft om mij zonder gas te laten verwarmen. Een buurman, niet off grid, heeft dit jaar folievloer verwarming en heeeeeel veel zonnepanelen aangeschaft. Een ontwikkeling die ik nu met grote interesse aan het volgen ben. Het blijft zoeken naar de beste methode.
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Kay! Ja ik wordt ook heel erg moe van het gelieg, het gelobby, en de mate waarin onze overheid zich laat leiden door bedrijven in plaats van te kiezen voor het belang van de samenleving. En helemaal met je eens, we moeten boven alles minder energie gebruiken. Dat kan best ook zonder te moeten koukleumen, ik ben er namelijk ook zo een die niet van kou houdt ;) Kleiner wonen is een heel goed begin! Zuinige apparaten en echt groene stroom en je gewoon een beetje bewust zijn van je verbruik helpen daarbij ook heel erg mee. Jij bent in ieder geval goed bezig zo te lezen! Ben ook benieuwd naar de ervaringen van je buurman, of het in de wintermaanden ook lukt zijn woning zo te verwarmen. Ik hoor het graag van je! :)
Ximaar zegt
Bij mij zit het verbruik vooral aan de gaskant; 710m3 (is 7100kWh) tegenover 390kWh elektriciteit per jaar. Heb geen dak en een zonnepaneel dat in de winter voldoende warmte levert is er nog niet. M’n huidige leverancier HVC (Alkmaar) beweert groen gas te leveren. In elk geval is hun gas een stuk goedkoper dan bij de concurrenten. Met de overstapbonus betaal ik voor gas en elektra 50 euro per maand. Omdat die kortingen vaste bedragen zijn, loont het bij laag verbruik om jaarlijks over te stappen. Doe ik tussen HVC en Greenchoice. Ben eigenlijk tegen dat overstapbonuscircus en vind dat het verboden moet worden. Maar inmiddels doet elke energieleverancier daar aan mee, dus maak ik er maximaal gebruik van. Vattenfall/Nuon heeft 1 voordeel en dat is waterkracht uit Noorwegen via Delfzijl. De Noren leveren dat door zelf gebruik te maken van hun grote aardgasvelden in de Noordzee. De blijvenloont-reclame van Nuon is volksverlakkerij, waar vooral ouderen in tuinen. Het beetje korting op die manier is nog geen 10de van de overstapkorting die zij geven.
Trijnie zegt
Hoi Marjolein. Ik heb inmiddels ook zo’n geval doorgegeven aan de Reclame Code Commissie..
n.l.
De reclames van Campina. Zij hebben een heel klein blauw logo’tje op hun melkpakken etc. gezet. Daarin staat met redekijk kleine maar nog net helder te lezen hoofdletters: PLANETPROOF, maar……..met nog veel kleinere lettertjes staat er links in de rand: on the way to! Ja dat kunnen ze nog jaaaaaaaaren vol houden. Maar de klanten lezen in de gauwigheid alleen maar het woord PLANETPROOF. Ik heb het na mijn mail niet meer gehoord en ik hoop dat zo blijft!
Ik vind dat klanten-verlakkerij!
Groetjes maar weer! Trijnie