Groene, ecologische wijken zijn in opkomst in Nederland. Wijken van de toekomst, waarbij het uitgangspunt is dat we ons op een andere manier tot de natuur moeten gaan verhouden. Natuurinclusief, circulair, met veel oog voor biodiversiteit, inheemse beplanting, klimaatbestendigheid en met een diversiteit van woonvormen. Niet onbelangrijk: Tiny Houses zijn er welkom! Vaak zijn deze projecten daarnaast zo opgezet dat ze sociaal duurzaam zijn en verbinding tussen de bewoners bevorderen. Ze hebben in mijn overtuiging echt de toekomst! In deze blog zet ik graag een paar voorbeeldprojecten in de spotlight.
Olstergaard – gemeente Olst-Wijhe
Ik kan natuurlijk niet anders dan aftrappen met het project waar ik zelf ga wonen: de natuur inclusieve en circulaire wijk Olstergaard in de gemeente Olst-Wijhe. De gemeente heeft al vroeg in de ontwikkeling van het project besloten de toekomstige bewoners te betrekken, een eerste groep is al sinds 2018 met de gemeente bezig de wijk vorm te geven. Een ‘spoorboekje’ met regels en een kwaliteitsteam die de schetsontwerpen van de woningen én tuinen beoordeelt moeten garanderen dat de idealen voor deze wijk niet verloren gaan. De woningen en tuinen moeten aan eisen voor natuurinclusiviteit en circulariteit voldoen en er moeten principes uit de permacultuur worden toegepast.
Er komen ongeveer 73 woningen in de Olstergaard, het merendeel onder particulier opdrachtgeverschap (waaronder zelfbouw). Maar ook een deel sociale huur, ontwikkeld door woningbouwvereniging Salland Wonen, en een CPO (collectief Particulier Opdrachtgeverschap) project genaamd “Grijs en groen wonen’. De bouw van de eerste woningen is al begonnen, prefab in werkplaatsen in het land. Dit najaar zal ook ter plekke op de kavels gestart worden met bouwen. De bewoners hebben de mogelijkheid deel te nemen aan werkgroepen om kennis te delen en gezamenlijke activiteiten te ondernemen, zoals het organiseren van kennismakingsbijeenkomsten en het (vrijwillige) beheer van het openbaar groen.
“Olstergaard is niet zomaar een wijk, het is dé wijk voor de toekomst. Een groene wijk waar mensen, dieren en planten in hun omgeving opgaan. Waar volop aandacht is voor het klimaat, de natuur en de gezondheid van de nieuwe bewoners. De openbare ruimte en de woningen worden natuurinclusief en circulair.” Gemeente Olst-Wijhe.
Tuinen van Zandweerd – Deventer
Niet ver bij de Olstergaard vandaan verrijst een andere groene en circulaire wijk, de Tuinen van Zandweerd in Deventer. Aan de rand van de stad tegen de IJssel aan is plaats gemaakt voor 120 kavels met veel vrijheid voor zelfbouw en samenbouw. Een wijk met toekomstbestendige en levensloopbestendige woningen en allerlei nieuwe woonvormen. Ook hier werkt de gemeente samen met de toekomstige bewoners aan een nieuwe woonbuurt met respect voor natuur en landschap. Er zijn kavels in verschillende groottes uitgegeven, er is ruimte voor CPO projecten en een deel van de grond is gereserveerd voor woningbouwvereniging Rentree.
Die laatste gaat iets heel moois ondernemen in De tuinen van Zandweerd: een Tiny House cohousing woonproject in de sociale huursector. Acht of negen Tiny Houses voor permanente bewoning, met een gemeenschapshuis voor collectieve voorzieningen. Daarnaast zijn er ook losse bouwkavels gereserveerd speciaal voor Tiny Houses.
De buurt wordt groen en autoluw, parkeren doe je aan de randen van de wijk (dit geldt voor alle genoemde projecten). De gemeente heeft een tuinlandschap voor ogen met veel ruimte voor sport, ontspanning en ontmoeting.
“Niet alleen de woningen, maar ook tuinen, water en groen staan centraal. Diepe, groene voortuinen en tuinpaden zorgen voor de identiteit. Vandaar de naam: De Tuinen van Zandweerd. Dit zorgt voor een ontspannen, vrije en collectieve woonsfeer.” Gemeente Deventer.
Ecowieck – Ewijk
Ten westen van Beuningen wordt een ecowijk ontwikkeld met 70 woningen, Ecowieck genaamd. De gemeente heeft besloten niet met een projectontwikkelaar aan de slag te gaan maar de wijk volledig aan CPO groepen te gunnen. Een van die groepen is CPO Calimero: een initiatief dat zich volledig richt op Tiny Houses. Eerder dit jaar heb ik een van de initiatiefnemers van dit mooie project, Janneke van der Linden, geïnterviewd voor TinyFindy. In deze blog lees je meer over de visie en plannen van CPO Calimero.
“We hebben de stikstofcrisis, de plasticcrisis, de klimaatcrisis, de huizenmarktcrisis en de biodiversiteitcrisis. Veel van deze crises hebben een link met onze manier van leven en omgang met elkaar en de natuur. Om onze bijdrage te leveren aan de oplossing van deze problemen wil CPO Calimero stappen gaan zetten!” CPO Calimero.
Veld E – Terheijden
Als ‘blauw-groene gemeente’ mag je verwachten dat Drimmelen actief bezig is met duurzaamheid, en dat blijkt gelukkig ook zo te zijn. In Terheijde ontwikkelt de gemeente een nieuwe woonbuurt waar je groen woont en leeft: het E-veld genaamd. De gemeente heeft een projectontwikkelaar uitgekozen voor de ontwikkeling van het project, maar de intentie is ook dat de toekomstige bewoners samen met elkaar de inrichting van het groen in de wijk gaan bepalen. De wijk wordt natuurinclusief, alle woningen worden gebouwd met duurzame materialen, worden gasloos en bijna energie neutraal. Ook betaalbaarheid is een aandachtspunt in het project E-veld.
Er is plek voor vernieuwende en duurzame woonvormen en er zijn 5 speciale Tiny House kavels beschikbaar. Gezond wonen, klimaat adaptief en natuurinclusief wonen en wonen in verbinding met elkaar is waar het in Veld-E om draait. Eind dit jaar start de verkoop van de kavels en woningen.
“Natuurinclusief bouwen heeft in mijn ogen de toekomst. Ik til onze gemeente dan ook graag naar een hoger plan: dat we naast kleine ingrepen zoals inbouwstenen voor vogels en vleermuiskasten ook de omgeving van huizen zo aanpassen dat dieren zich er thuis voelen. Daarvoor moet je leren kijken naar de hele omgeving, die uiteindelijk zo ingericht moet worden dat het een bijdrage levert aan de biodiversiteit.” Wethouder Jan-Willem Stoop, gemeente Drimmelen.
Ik word zo blij van deze ontwikkelingen en ik hoop van harte dat deze voorbeelden veel opvolging zullen krijgen. We weten allemaal dat we er niet aan ontkomen: we moeten ons gedrag aanpassen als we deze aarde in leefbare staat door willen geven aan volgende generaties. Het is ontzettend belangrijk dat je in een omgeving woont die duurzame keuzes stimuleert en zelfs soms afdwingt. Maar vooral een woonomgeving die inspireert, waar je elke dag ervaart hoe fijn het is om goed voor natuur en elkaar te zorgen. Dat gebeurd in deze wijken en dat is essentieel voor het maken van de omslag naar eco-centraal leven en voor toekomstbestendige gemeenschappen.
Remco Spruit zegt
Prachtige initiatieven allemaal. We komen er wel zodra de overheid de betonnen doos uit haar hoofd krijgt…
Kristina Van Damme zegt
Graag zou ik willen weten of er in zeeland ook projecten op til zijn waar tiny housjes kuun geplaatst worden
Marjoleininhetklein zegt
Wordt dan even lid van mijn register Kristina, zie in het menu bij ‘winkel bij mij’ :)
Gina zegt
In Eindhoven komt buurtschap te Veld. Ook een fantastisch plan waar Tiny Houses welkom zijn, zelfs een belangrijk onderdeel van het plan vormen <3
Bren Medusa de Wit zegt
Benieuwd of zoiets ook in Hilversum is of zou komen. Zou perfect zijn.
Renske Tromp zegt
En toch, prachtig……maar hoe betaalbaar ?
te vaak zie ik wijken met prachtige intenties maar met dure grond, dure Tiny-houses, dure koophuizen.
De tweedeling schiet ook daar uit/ in de grond !
Lies zegt
Olstergaard wordt/is een (ook jouw!) paradijsje, Marjolein! Die andere plekjes ook natuurlijk…
Lie(f)s.
Lisette zegt
De website van CPO Calimero doet het niet (Ewijk). Hoe kom ik aan informatie?
Marjoleininhetklein zegt
Hij komt vast wel weer online Lisette, ik heb helaas ook geen ander contact adres dat ik kan delen.
Lisette zegt
Okee, dank je Marjolein. Ik houd het in de gaten :-)
Tineke zegt
Door de moeizame Belgische regelgeving voor andere bouwvormen zoals Tiny Houses ben ik dan toch maar weer in Nederland aan het zoeken naar een vestigingsplaats net over de grens. Geeft de Vlaamse bijeenkomst op 16 oktober toch nog hoop op korte termijn? Ook in Belgische Limburg waar ik al mijn voedselbos heb???
Tineke zegt
Door de moeizame Belgische regelgeving voor andere bouwvormen zoals Tiny Houses ben ik dan toch maar weer in Nederland aan het zoeken naar een vestigingsplaats net over de grens. Geeft de Vlaamse bijeenkomst op 16 oktober toch nog hoop op korte termijn? Ook in Belgisch Limburg waar ik al mijn voedselbos heb???
jan zegt
Dag Marjolein,
We blijven graag op de hoogte van je nieuws en ontwikkelingen. Jij ook van die van ons?
Groeten, Jan Dittmar
Marjoleininhetklein zegt
Hallo Jan, wat een prachtig initiatief! Daar blijf ik zeker graag van op de hoogte. Hebben jullie ook een nieuwsbrief? Groetjes, Marjolein
Dennis van Overbeek zegt
Ik ben opzoek naar een vaste locatie waar ik kan leven in een tiny house. Tiny house die ik zelf wil bouwen