Soms lijkt het wel hét nieuwe modewoord in de bouw: circulair bouwen. De Olstergaard, de nieuwe wijk waar ik volgend jaar ga wonen, is natuur inclusief en circulair. Er wordt dus van de toekomstige bewoners verwacht dat ze hun woning circulair bouwen. Maar wat houdt het nu eigenlijk precies in? Waarom is het zo goed om circulair te bouwen en hoe doe je dat dan?

Wat is circulair bouwen?
Circulair bouwen gaat uit van, hoe kan het ook anders, circulariteit. Circulariteit gaat uit van een wereld zonder afval. Mooi he? Dat betekent dat er gewerkt wordt met een gesloten grondstoffenbalans: er is geen afval, alles wordt hergebruikt. Dat is natuurlijk tig miljard keer beter dan de wegwerpmaatschappij waarin we nu leven. Als alles hergebruikt wordt hebben we veel en veel minder ‘nieuwe’ grondstoffen nodig. Minder hout, minder metalen, minder zand, minder olie et cetera. Dat kunnen we dan lekker in de natuur laten, waar het hoort.
Hoe bouw je circulair?
Je kunt circulair bouwen door met materialen te bouwen die gerecycled kunnen worden. Bijvoorbeeld door een gebouw zo te bouwen dat onderdelen weer makkelijk uit elkaar gehaald kunnen worden, om er weer een nieuw gebouw van te bouwen. Of, door materialen te gebruiken die aan het einde van de levensduur gecomposteerd kunnen worden. Zodat ze geen schade aan het milieu toebrengen, maar als mooie compost de bodem verbeteren. Denk aan hout, hennep, vlas, ga zo maar door. Op de Dutch Design week in Eindhoven stond dit jaar een paviljoen gemaakt van bio-based bouwmaterialen, waaronder Platowood gevelhout. Heel inspirerend om te zien wat er allemaal al is en kan!
Heb je dan echt geen afval meer?
Nou ja, in theorie wel. Maar in de praktijk zal je toch afval hebben. Want ook al koop je prachtige bio-based bouwmaterialen, die komen vaak nog wel in verpakkingen die je moet afvoeren. Dus als je de bouwplaats circulair wilt inrichten, dan heb je een afval en recycling plan nodig. Nu hoef je hier zelf niet over na te denken als je je Tiny House laat bouwen. Maar het is wel goed om je bouwer te vragen hoe hij of zij met het afval omgaat. Als consumenten massaal de bouwsector vragen om hun verantwoordelijkheid te nemen als het gaat om afval, dan zal de sector sneller veranderen.
Zelf zorgen voor een goed afvalplan
Als je wel zelf bouwt dan is het goed om een afval plan te maken. Zorg voor verschillende containers waar je afvalhout, metaal en plastic en dergelijke kunt scheiden. Ja, je gaat nu eenmaal plastic (verpakkings-)afval hebben, ook al zijn je bouwmaterialen nog zo duurzaam. Dat zijn toch vaak hoeveelheden die niet in je rolcontainer thuis passen. Aan het inleveren van bouwafval bij de gemeentewerf zijn vaak kosten verbonden, dus zoek even uit wat die kosten zijn. Soms kun je beter een container huren, helemaal als je met meerdere mensen meerdere Tiny Houses tegelijk bouwt.
Het doel is dus om zero waste te zijn op de bouwplaats. In de praktijk zal dat nog niet helemaal haalbaar zijn, maar we kunnen er zeker naar streven.

Tiny House = tiny bouwmaterialen
Wist je dat 40% van al het afval bestaat uit bouwafval? Daar is dus een flinke winst te behalen. Een ding is zeker: wanneer je een Tiny House bouwt heb je een stuk minder bouwafval dan wanneer je een reguliere woning bouwt. Je hebt om te beginnen veel minder materialen nodig, wat een kleinere belasting van ons moedertje Aarde tot gevolg heeft.
Hoe circulair wordt mijn woning?
Mijn nieuwe Tiny House is een bio-based houtskeletbouw woning. De isolatie wordt gedaan met een combinatie van hennep/jute en een houtvezelplaat. De gevelbekleding is gemaakt van Platowood hydro-thermisch verduurzaamd populierenhout en de kozijnen zijn van Platowood fraké. De woning komt op een schroeffundering te staan die per definitie circulair is en de hele woning inclusief kas kan verplaatst worden naar een andere locatie mocht dat nodig of wenselijk zijn.

Een voorbeeld van een Platowood Populier gevel, hier uitgevoerd bij KDV Pinkeltje in Voorburg. Foto: Maurits van Hout
Natuurlijk zitten er ook elementen in mijn woning die niet circulair zijn, met name in de installaties. Denk bijvoorbeeld aan de zonnepanelen en accu’s, die zijn echt nog niet 100% recyclebaar zijn. Gelukkig is ook hier aandacht voor en ontwikkelen deze producten zich ook door. Ik probeer mijn huis binnen de regelgeving zo te bouwen dat ik er eenvoudig in kan leven met een kleine footprint, laag energieverbruik en alle energie duurzaam opgewekt. En dat lukt heel aardig denk ik! :)
Succes met het bouwen. Houdt ons op de hoogte. Groet Pim
Dat is mooi bouwen zo. Die schroeffunderingen zijn (dubbel) verzinkt of zo? Gaat dat niet roesten na xx jaar?
Roesten?
Dan zou je net als Rotte houten palen niet blij mee zijn.
Ze worden gegalvaniseerd, maar bij puin kan het krassen en boven de grondwater
stand kan dat wel roest geven.
Als je weet dat je vervuilde grond hebt met afval of zo kun je een extra taaie dikke Coating aanbrengen op bovenste deel.
Net als Tectyl op auto’s werd gedaan, een soort taaie teer laag.
Na slopen of verplaatsen woning kun je schroefpalen wel eruit draaien, andere geslagen palen lukte dat nooit.
In vorige nieuwsbrief stond bekend Duits merk dus deze gaan zeker niet roesten.
Jeetje, geweldig wat er allemaal al kan!! Ziet er ook gewoon prachtig uit! Wist ik echt niet😳 .
Geweldig ! Ook heel knap hoe deze man elk detail kent van de producten die gebruikt worden. Dit wil ik graag van dichtbij bekijken.
Zo’n bio-based-woning is *f*a*n*ta*s*t*i*s*c*h*, Marjolein! ‘k Vermoed dat het voor heel veel dingen moeilijk wordt om te kiezen.
Eén vraagje heb ik nog, is de gevel brandveilig? Denkend aan wat mij (en 20 huizen rond het mijne)overkwam in 2016? Wij hebben houten gevels…
Succes met je bouw!
Lie(f)s.
Hoi Marjolein,
Fijn te horen dat jij je ook bezig houdt met circulariteit. Wij gaan ons volgende huis ook zo circulair mogelijk bouwen. Ik wil zelfs zo ver gaan dat er vrijwel geen schroeven aan te pas komen zodat de materialen ongeschonden hergebruikt kunnen worden na de functionele cyclus van het huis.
Ondertussen heb ik ook een afstudeerder gehad die onderzoek heeft gedaan naar circulaire materialen voor tiny houses. Het leek mij leuk dit hier te delen. Dan kunnen je lezers zich nog verder verdiepen in circulariteit. Het is namelijk nog uitgebreider dan je denkt. Hij heeft het heel goed beschreven op zijn website:
https://www.circulairematerialen.com/
Dankjewel Jan-Willem! Ben ook heel benieuwd naar jullie volgende huisje! Wanneer gaan jullie beginnen met bouwen? :)
Ik ben vaak weer blij verrast door hoe relevant jouw blogs zijn voor het duurzaam bouwen.
Heel veel plezier toegewenst als je de voortgang van de bouw ongetwijfeld op de voet volgt.
Overigens, de link in de eerdere post van Jan-Willem bleek zeer nuttig voor de zelfbouwer!
Wat een mooi compliment, dankjewel Jean-Paul!