Ik heb ruim vijf jaar volledig off-grid gewoond. Dus ook zonder waterleiding. Op mijn kavel in de Olstergaard waar ik volgend jaar in mijn nieuwe Tiny House ga wonen, neem ik wel een waterleiding. Ik streef een hele kleine ecologische voetafdruk na, maar leven zonder waterleiding is bij tijd en wijlen echt wel inboeten op comfort heb ik gemerkt. Maar, je kan echt heel zuinig met water doen terwijl je een waterleiding aansluiting hebt. En ik ga óók nog steeds regenwater hergebruiken.
Ik kijk er best wel een beetje naar uit hoor, mag je best weten. Naar weer een onbeperkte hoeveelheid schoon drinkwater tot mijn beschikking hebben. Wat een luxe! Je kunt namelijk best off-grid zijn wat water betreft, maar dan moet je wel meer dan de magere kuub opslag hebben die ik had. En het is toch ook wel een beetje gedoe, ieder jaar je tank uitschrobben en je filtermateriaal vervangen en in de gaten houden hoe het staat met de waterstand. Je kunt prima aangesloten zijn op de waterleiding en toch zuinig omgaan met water. Je hoeft niet 120 liter water per dag te gebruiken, zoals de gemiddelde Nederlander doet. Elke dag douchen is niet nodig. En je kunt er voor kiezen om in plaats van leidingwater, je toilet met regenwater te spoelen. Dat is nu precies wat ik ga doen in mijn nieuwe huisje!
Ik heb gekozen voor een regenwater systeem van JustNimbus. Ik heb Iwan Fransen van JustNimbus uitgenodigd om bij me op de koffie te komen, en dat heeft hij gedaan. In het zonnetje op de veranda heeft hij me alles over zijn mooie systeem verteld en ik was gelijk fan. Het werkt zo: het water dat straks op mijn dak valt, en ook op het dak van de kas, wordt opgevangen in een grote zak die onder de vloer van mijn kas komt te liggen. Het wordt eerst nog een beetje gefilterd, zodat kleine vuiltjes die in de dakgoot belanden niet in de zak terecht komen. De zak is lichtdicht zodat er weinig bio film vorming is. Het water wordt dan met een kleine, zuinige pomp het huis in gepompt, voor gebruik in het toilet en voor de wasmachine. Als er voldoende water in de zak zit kan ik er ook mijn tuin mee bewateren. Mooi he!
Iwan Fransen van JustNimbus is gek op regen :)
Omdat ik ook op de waterleiding ben aangesloten straks, heb ik dus twee leidingen circuits. Uit de kraan in de keuken en in de badkamer komt straks drinkwater. Dit zijn natuurlijk wel zaken die handig zijn om mee te nemen in het ontwerp. Maar het JustNimbus systeem wordt ook in bestaande woningen toegepast, waar de zak in de kruipruimte wordt geplaatst, dus je kunt blijkbaar ook later nog een extra leiding aanleggen. Twee systemen: leidingwater en regenwater. Altijd voldoende water tot mijn beschikking, maar geen schoon drinkwater gebruiken waar dat niet per se hoeft. Dat is in mijn ogen het beste van twee werelden!
Nu is comfort vs. duurzaamheid niet de enige reden waarom ik straks twee systemen heb. Stiekem zit er een beetje een prepper in me. Ik vind het een veilig idee dat, mocht er een ramp gebeuren en het leidingwaternet stil komen te vallen, ik toch water tot mijn beschikking heb. Met de Berkey kan ik van dat regenwater ook nog steeds drinkwater maken. Ok, ik ben echt niet in de illusie dat ‘when the shit really hits the fan’ ik het heel lang ga uithouden met mijn prepper hobby hoor. Als er echt grote rampen gebeuren dan stel je het onvermijdelijke alleen maar een beetje uit. Hoe vol je je schuilkeldertje ook gestouwd hebt met noodrantsoen. Maar we hebben best een zwak systeem in Nederland, alles berust op elektronica en internet en het risico dat dit systeem uitvalt of gehackt wordt is zeker aanwezig. Vertrouw er dan niet op dat de overheid meteen aan je deur staat met pakken water, zorg er maar beter voor dat je jezelf en de mensen om je heen een tijdje kunt redden.
Ok genoeg met de doomsday praat hahaha! Ik ga mijn watervoorziening vooral op deze manier regelen omdat ik het VAN. DE. ZOTTE. vind dat we de wc met schoon leidingwater doorspoelen. En ik wil mijn tuintje zo lang mogelijk kunnen besproeien zonder dat ik daarvoor kostbaar leidingwater gebruik in tijden van droogte en dus schaarste. Plus: dit systeem is zo vernuftig! Je kunt bijvoorbeeld met een appje zien hoeveel water er nog in de zak zit, een luxe die ik in mijn vorige huisje niet had maar zeer welkom was geweest. Sterker nog, de software kan zelfs wanneer er hevige regen wordt voorspelt en de zak zit al hartstikke vol, 24 uur voor de bui valt alvast wat water lozen. Slim he? (Ja oke, mocht een elektromagnetische puls al onze elektronica uitschakelen dan doet dit het ook niet meer nee. Whoops, toch weer doomsday prepper talk! :P) Dat water ga ik dan natuurlijk eerst in mijn vijvertje lozen, en als er echt te veel is dan loods ik het door naar de wadi die in de Olstergaard komt te liggen dichtbij mijn kaveltje. Het wordt fantastisch!
Hans zegt
Hoi, ja dat wordt echt een super systeem bij jou. :)
Zou je dat regenwater niet ook als douche water kunnen gebruiken, eventueel met een 2-weg kraan zodat je altijd over kan schakelen op je normale water? Je zal maar onder de douche staan en je zak is ineens leeg haha
Marjoleininhetklein zegt
Ja dat kan Hans, maar dan moet je wel steviger filteren. Ik kies er voor om dat niet te doen :)
Jurgen zegt
Hoi Marjolein,
is er ook een optie om je douchewater op te vangen en dat tbv je toilet te gebruiken? Dan kun je dat water, wat ook meteen al zeepresten heeft, gebruiken voor een schoon en ‘welriekend’ toilet… (want elke toiletspoeling heeft geloof ik 9liter water die (drinkwater?) gewoon het riool inspoelt… Dan zou een extra zak tbv douchewater zijn wat daarna tbv het toilet wordt gebruikt… #idee #lifehacking #durftevragen :-)
Ps. En elke keer wanneer ik de kraan opendoe om warm water te krijgen (ik heb nl. (nog) geen Quooker) vang ik dat water op tbv de planten :-)
Groetsels, Jurgen
Jurgen zegt
Ps. Ik zie dat, in andere berichtjes al gesproken werd over water hergebruiken uit bv de douche tbv de wc ;-)
Bert v. H. zegt
Hans wat kost een zak met-/ zonder 2- of 3 weg kraan ?
Kay zegt
Hoi Marjolein,
Andersom, met douchewater en/of uit de wasbak je wc spoelen kan wel en eventueel andere dingen mits je geen enge chemie gebruikt tijdens het douchen. Er zijn ook wastafelbakken die rechtstreeks gemonteerd zijn op de stortbak van de WC. Kijk deze kleine bij Amazon en nog veel meer.
https://www.amazon.com/Twice-toilet-tanks-measuring-15-25/dp/B01EXPTOJA/ref=sr_1_2?keywords=Toilet+Sink+Combo+for+Small+Bathroom&qid=1638361375&qsid=135-8848927-9956249&sr=8-2&sres=B01EXPTOJA%2CB07V7CL2YB%2CB07LFTWW4T%2CB08DJC9WN1%2CB0744CTXW8%2CB07K85QQL4%2CB07RGZW5C4%2CB08MKLD1G4%2CB082X1NRVW%2CB07XHL4XTH%2CB07VHLSXV7%2CB07X9YSVH9%2CB09495QDBF%2CB00GRM11R6%2CB09DY1T1WT%2CB07W8218FZ%2CB00JG2DETM%2CB005NM3K2K%2CB0014RQ8LI%2CB08NJ5MY4Q&srpt=SINK
Overigens zit heel Hong Kong op een dubbel watersysteem. Daar gaat er zeewater door het toilet. Het waterbedrijf levert daar twee soorten water, drinkwater en zeewater.
Hoop dat de link zo doorkomt.
Groetjes,
Inez zegt
Precies, en het Nederlandse kraanwater met alle restanten van medicatie, anticonceptie enz. wil ik niet meer direct als drinkwater betitelen. Kraanwater voor besproeien van de tuin is ook geen optie meer voor me. Niet om de reden die Marjolijn noemt (duur) maar vanwege die restanten die ik noemde. Composttoilet mis ik ook in de nieuwe opzet.
JAMMER!
Yvonne zegt
Ha Marjolein,
Ik heb een huis in Suriname en daar hebben we ook een dubbel watersysteem.
Alleen in de grote droge tijd is het aangevoerde hemelwater niet voldoende.
Wij hebben het systeem zo aangelegd dat we, in tijd van regenwaterschaarste twee kranen om kunnen zetten waardoor we onze regenwatertank ook kunnen vullen met leidingwater.
Wij wassen ook met regenwater (+ toiletten en buitenkraan). Dus ook bij dubbel soomscrenario (geen stroom en regenwater)…toch water op voorraad.
Lies zegt
‘k Heb ook twee leidingen, Marjolein. Heel praktisch!
Volgend jaar komt dichterbij hé…, huis ook!
Lie(f)s.
Arno zegt
Hi Marjolein, nog een tip van een regenwatergebruiker: zorg voor aluminium leidingen , anders kun je over 6 jaar je koperen waterleidingen vervangen…..
Frank zegt
Wat doet 4,5 m3 (koud regen) water met de warmte inhoud van je tiny house? In een ‘gewoon’ huis zal de impact van een plens koel water minder groot zijn dan in een veel lichter (qua gewicht) tiny huis. benieuwd naar je ervaring, hoop dat je er in de toekomst nog eens en hoe gaat het nu met blog over wilt schrijven.
Tessa zegt
De zak ligt onder dr kas… en een groot volume water kan kan ook heel praktisch zijn om juist warmte in op te slaan. Onze waterloop zorgt er bv voor dat mijn kwetsbare planten zelden bevriezen. Maar daar zal deze zak misschien toch niet groot genoeg voor zijn.
Mooi systeem Marjolein! Het beste van 2 werelden :) Kleine vraag: moet z’n zak perse ‘begraven’ onder een structuur of zijn er ook andere mogelijkheden? Wij hebben geen kelder of bijgebouwen :/
Tessa zegt
Ah, het antwoord staat op de website ;)
(doh)
Miranda zegt
Leuk om dit allemaal zo te kunnen lezen.
Voorheen moest je de regenwater ton ieder jaar schoonmaken. Geld dat nu niet met dit systeem de regenwaterzak?
Marjoleininhetklein zegt
Nee dat hoeft niet met dit systeem Miranda, omdat er geen lucht en licht bij komt vermoed ik :)
Bas van Dun zegt
Mooi plan, heb je ook gedacht aan de lagere hardheid van het regenwater ten opzichte van het drinkwater dat mogelijk leid tot minder gebruik van wasmiddelen en de levensduur van je wasmachine kan verlengen?
Katja zegt
Ha Marjolein!
Mooi systeem dat ook op mijn wish list staat :-) Vraagje: Ligt de zak gewoon los onder je veranda of is hij ingegraven of op een andere manier geïsoleerd?
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Katja! Hij ligt onder de vloer van de kas, waar ik wel een laagje schelpen heb gestrooid :) De ruimte is afgeschermd zodat de wind er niet doorheen kan, verder niet geïsoleerd. Groetjes, Marjolein
Anne zegt
Marjolein bedankt voor je blog!
Hoor je de pomp van de waterzak goed?
Als ik het goed begrijp ligt de zak op een laagje schelpjes en verder niet in een afgesloten box?
Toekomstig Bewoner Tiny House Op de Bees 😉
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Anne! Ja die hoor je wel, maar het went :) Hij ligt inderdaad alleen op een laagje schelpjes. In de winter zit hij vol en dan bevriest hij niet zo snel hoor, de leidingen misschien wel, maar dan kan ik hem tijdelijk uitzetten en op de waterleiding verder gaan. Slim he! :)