De bouw van mijn Tiny House is nu écht begonnen! Een solide huis begint met een stevige fundering waar je letterlijk op kunt bouwen, dus het allereerste onderdeel van mijn nieuwe woning is op maandag 21 februari geïnstalleerd: de schroeffundering. Voordat er ook maar één schroeffundament de grond in kan, moet er best een hoop berekend worden. Ik neem je in deze blog graag mee in de wereld van sonderen en funderen!
Waarom een schroeffundering?
Ik heb gekozen voor een schroeffundering omdat die een heel geringe impact heeft op de bodem en er zonder problemen weer uit kan mocht ik mijn huisje willen verhuizen. Dat zit niet in de planning hoor, zo’n verhuizing, maar dat ik mijn huisje inclusief fundering in de toekomst met me mee kan nemen mocht ik toch ergens anders willen wonen, vind ik best een fijn idee. Maar ook als ik er niet meer ben en er een andere bestemming voor de grond gevonden wordt, dan kan de schroeffundering weggehaald worden zonder de aarde schade te berokkenen. Dat is toch mooi!
Ik was eigenlijk meteen zo weg van deze manier van funderen, dat ik me niet eens meer in alternatieven heb verdiept. Daar kan ik je dus helaas niet goed over informeren. Maar gezien beton zo een enorme CO2 footprint heeft, zou ik daar sowieso niet voor kiezen. Ik heb gekozen voor een schroeffundering van PNL Circulair Funderen, een bedrijf met een jarenlange ervaring als het gaat op schroeffunderingen. PNL werkt met Krinner schroeffundamenten, echte Duitse degelijkheid. En redelijk lokaal, dat vind ik ook belangrijk.
Hoe kom je tot de juiste maat schroeffundamenten?
PNL Circulair Funderen heeft een passende maat schroeffundamenten voor me bepaald. Daarvoor hadden ze natuurlijk wel informatie nodig over het huis en de bodem. Er moet immers berekend worden hoeveel het huis gaat wegen, hoe dat gewicht verdeeld is, maar ook hoe de samenstelling van de bodem is. Er is dus een advies nodig van een constructeur, een sonderingsrapport en eventueel een funderingsadvies.
Sonderen
Sonderen is wat anders dan solderen ;) Het is een onderzoek naar het draagvermogen van de ondergrond. In de Olstergaard ligt voornamelijk rivierklei en zand, maar er kunnen ook veenlagen zitten. Dat heeft behoorlijk invloed op je keuze voor fundering. In de Olstergaard hebben we met een groep bewoners gezamenlijk het sonderen opgepakt, Ortageo heeft dat voor ons uitgevoerd. Daarbij heb ik ook een funderingsadvies bij ze opgevraagd. Lees hier meer over hoe sonderen werkt.
Advies van de constructeur
Mijn ontwerper Menno van Woonpioniers heeft vervolgens een advies bij een constructeur aangevraagd over de schroeffundering. Een advies over de hoeveelheid schroeffundamenten, de posities, de draagkracht per fundament, alles gebaseerd op het sonderingsrapport en funderingsadvies van Ortageo en een schatting van het gewicht van het huis. Die schatting is door de constructeur gemaakt op basis van het type constructie. Mijn huisje is HSB (HoustSkeletBouw), en dat is een licht type gebouw. Maar de fundering moet wel berekend zijn op alle situaties. Dus als ik met 50 man in de kas wil staan hossen tijdens een feestje (past best hoor! :P), dan moet dat kunnen. En als het dak vol ligt met sneeuw, of wanneer het flink stormt, ook dan moet de fundering de druk kunnen houden. Met al deze factoren wordt een berekening gemaakt en daaruit rolt een advies dat bestaat uit de hoeveelheid fundamenten die nodig zijn, de posities en de hoeveelheid kilonewton die ieder fundament moet kunnen dragen.
De installatie
Met dit advies kan PNL Circulair Funderen vervolgens een offerte opmaken en dan kun je aan de slag! Mijn huisje komt waarschijnlijk pas in april naar de kavel, maar de fundering kon al eerder komen. De kavel is sinds december echt van mij dus ik mag beginnen met bouwen. Op maandag 21 februari heb ik met Emiel van PNL afgesproken. Helaas was het die dag niet zo mooi weer (understatement!), maar dat weerhield Emiel en zijn team er niet van om lekker door te werken. Om half 8 stonden ze al op de kavel, helemaal vanuit Tilburg aangereden. Met busje vol fundamenten en een aanhangwagen waarop een kek rupsvoertuig stond kwamen ze aan en gingen aan de slag.
Eerst moest de exacte positie van de schroeffundamenten op de kavel uitgemeten worden. De gemeente heeft afgelopen maand de rooilijn van mijn gevel uitgezet door middel van het plaatsen van twee paaltjes, en Menno heeft een technische tekening gemaakt met de positie van de palen erop. Voor het bepalen van de hoogte heb ik van de gemeente een maaiveldpijl en een gevelpijl doorgekregen, en als referentiepunt de hoogte van een rioolput die net buiten mijn kavel ligt. Met meetapparatuur, draad en een haakse hoek kon de positie van de fundamenten zo precies bepaald worden.
Emiel en zijn team werken met een Krinner rupsvoertuig dat de fundamenten in de aarde draait. Eerst gaat het eerste deel van het fundament erin, en vervolgens werden er nog twee extra delen op gezet omdat de bodem toch niet heel stabiel was. Er zijn dus langere fundamenten in gegaan dan we hadden gehoopt nodig te hebben, maar die kans was aanwezig dus gelukkig hadden ze genoeg materiaal mee. Ach wat was het bar slecht weer, koud en nat en winderig. Ik had zo met ze te doen! Ik stond te schuilen in het busje en heb halverwege maar even een thermoskannetje koffie voor ze geregeld.
De basis van.. alles!
Maar, het is allemaal gelukt, de fundering staat! Mijn huisje komt 50 cm van de grond op deze palen te staan, met stalen H balken bevestigd aan de fundering. Het is nu echt begonnen. Wat super spannend toch weer! Ik vind het ook heel fijn dat ik weer zoveel leer, wat ik vervolgens weer met jullie kan delen. Een Tiny House op een eigen kavel bouwen is toch echt weer heel anders dan een verplaatsbaar Tiny House voor tijdelijke locaties bouwen. Er komt nóg meer bij kijken.
Maar, als het goed is, hoeft dat maar een keer. Want hier hoef ik nooit meer weg. Die stevige, solide basis, die heeft dus extra veel betekenis. Het is mijn basis, mijn fundering. En dan kun je maar beter kiezen voor kwaliteit en de installatie met heel veel zorg en aandacht laten uitvoeren. Dat is absoluut gebeurd. Dankjewel Menno, Ortogeo en Emiel en zijn team van PNL Circulair Funderen!
Deze blog is geschreven in samenwerking met PNL Circulair Funderen. De foto’s in deze blog zijn gemaakt door Chiela van Meerwijk.
Lies zegt
Héél boeiend voor jou, Marjolein (druipnat maar zielsgelukkig!), en ik ben weer een stukje wijzer.
Lie(f)s.
Marina zegt
Mooi gezegd: niet alleen de fundering van je huis maar ook de fundering van je toekomst!
Dirck zegt
Prima stuk geschreven, maar ik weet van een voordeliger aanbieder!
Was dat huis te klein of de palen te ver uit elkaar gezet?
Ja, bij nameten er weer uit en ook de gemeente kwam daar langs, alles eruit en beter uitzetten!
Ook ging dat erg snel met korte paaltjes dus heb deze aanbieder ondanks de leuke prijs overgeslagen!
Ik plaats ze nu zelf met GPS navigatie op 3 cm nauwkeurig en vaak is gemeente er flink naast!
Geen Krinner, de echte Duitse maar imitatie, en die heeft ook op zowel de punt als elk verlengstuk ook die schroef zitten voor draagkracht.
De langere zelfs 2 schroef ringen op 1 pijp.
Sonderen is leuk maar vaak ook in ondergrond van vooral grotere huizen verschil in paal lengte.
Ik draaide ook door tot de machine langzamer ging en begint te kreunen, en mag op die harde laag stoppen.
En als je iets minder maar dikkere palen neemt is zelfs bij boven de 15 meters
grondwarmtepomp aansluiten mogelijk.
Elke zomer koelen en grond opwarmen en koele woning en in de winter extra rendement hierdoor!
Volgens wat ik weet is jou Olst niet diep genoeg dus kansloze…..
Maar jou Ex Regio Alkmaar komt 12 tot 27 meters regelmatig voor en hoe dieper hoe duurder,
maar die warmtepomp, hoe dieper hoe meer rendement dus verdien je langere palen wel zo terug!
Goed dat je geen voordeliger Palendraaier hebt genomen want er zitten helaas ook dubieuze prutsers tussen!
Als ze palen met nastelbare schroef en moeren leveren voor je huis na te stellen,
ik zie Marjolijn nog niet onder haar Tiny kruipen om ‘t huisje recht te zetten met grote steeksleutel!
Ja, begonnen met goedkope zooi en lag ook ooit in de bagger na te stellen!
Maar die 50 personen? Weet je dat zeker?
Een huis van 140 meters vloer was met 38 personen al overvol!
M Tieleman zegt
Kun je ook navragen of dit in Brazilië te verkrijgen is ,ben van plan eind van het jaar een Tiny huis te bouwen en bij ons is het zand grond