Vandaag geef ik een korte presentatie over Tiny Houses op een webinar over Nieuwe natuur en klein wonen, voor de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters. Fantastisch dat er bij deze organisatie van rentmeesters aandacht is voor Tiny Houses! De zoektocht naar grond voor Tiny House projecten is namelijk nog altijd een puzzel, dus hoe meer rentmeesters er op de hoogte zijn van de mogelijkheden die er zijn om de aanleg en beheer van nieuwe natuur te combineren met kleinschalig en natuur-inclusief wonen hoe beter.
Ik heb maar tien minuutjes de tijd vandaag, dat is heel kort. Daarin moet ik de basis uitleggen en dat komt goed, maar eigenlijk wil ik deze rentmeesters dit vertellen:
Goed rentmeesterschap is zorg dragen voor een stukje aarde. We hebben de grond niet in bezit, maar te leen van volgende generaties die er leven. Van al het leven wat er leeft en nog geboren zal worden: mens, dier, insect, plant. Momenteel zijn we geen goede rentmeesters, de biodiversiteit neemt sterk af en de milieuvervuiling neemt toe. De balans in geven en nemen is zoek.
De reden hiervoor is omdat de westerse mens decennia lang steeds meer is gaan consumeren en we daaraan gewend zijn geraakt. Het is alsof we niet anders kunnen, alsof we er recht op hebben. Maar dat is natuurlijk niet zo.
Fotocredits: Lopke van de Reijt
De Tiny House beweging is een beweging naar minder, maar ook naar meer.
Minder consumeren, minder overdaad, minder grondstoffen- en energieverbruik, minder voor lief nemen. En meer natuur, meer rust en gezondheid, meer gemeenschap, meer terugkomen bij jezelf en het leven om je heen.
Voor mijzelf en de vele Tiny House bewoners die ik de afgelopen jaren gesproken heb, is kleiner gaan wonen geen opoffering maar een verrijking. We zijn hele gelukkige bewoners van unieke, prachtige huisjes die passen als een maatpak. We leven veel meer buiten, leggen prachtige tuintjes aan, al dan niet gemeenschappelijk, hebben daardoor meer contact met onze buren, en voelen ons rijk op hele andere vlakken dan de materiele waarin rijkdom meestal gemeten wordt.
Om de balans in geven en nemen van de aarde terug te brengen, moeten we een stap terugdoen in ons consumeren. Veel mensen zijn bang om die stap te nemen. Het betekent dat ze hun gedrag aan moeten passen naar minder, zo ervaren ze dat althans. En dan rijst al gauw de vraag: ‘waarom zou ik het moeten doen, als zij het ook niet doen?’ Maar, wanneer je een stapje terug doen in je consumentisme door klein te gaan wonen niet als een opoffering ervaart maar weet dat je er heel veel voor terugkrijgt, dan is het geen opoffering maar een stap naar een beter leven. Voor ons zelf en voor het leven om ons heen.
Dit is de weg vooruit. Minder huis = meer leven.
Dit is waarom Tiny Houses, en dan nog het liefst in combinatie met de aanleg van nieuwe natuur, alle ruimte verdienen. Beste rentmeesters, we rekenen op jullie hulp om op meer plekken in Nederland prachtige nieuwe natuur in combinatie met natuur-inclusieve kleine huisjes te realiseren. De bewoners zijn ervoor te vinden, dat is geen enkel probleem.
Pim zegt
Goed verhaal Marjolein. Succes vandaag
Esther zegt
Mooi verhaal, hopelijk doen ze er wat mee.
Suzanne Hense zegt
Mooi ik ben voor
Jos Teunissen zegt
volledig mee eens!
Robin zegt
Heel mooi verwoord, ik woon op 24 m2, helaas nog niet in een Tiny house, maar zo gelukkig sinds ik minimalistisch ben gaan leven. Het is inderdaad waar, minder is meer
paul duynstee zegt
Hoeveel ouderen kopen nu een tinyhouse? Als de ouderen hun huizen of villa’s willen verkopen en gezamenlijk een plek krijgen in een gemeente voor een tiny house, dan komt er ook ruimte voor de andere bewoners.
Margriet zegt
Heel mooi en duidelijk verwoord ! Heel positief dat ze hiervoor open staan. Succes !
Marleen de Kanter zegt
Heel mooi gezegd, Marjolein!
Lies zegt
Héél knappe samenvatting, Marjolein!
Lie(f)s.
Turry Termont zegt
Ben 70 jaar. Mijn ruim huis staat te koop en na verkoop ga ik voor kleinschaligheid. Liefst in de vorm van klein kaveltje met tiny house.
Marjolein, je blijft een inspiratiebron. Ook voor wat oudere mensen zoals ik. Je rentmeesterschap verhaal spreekt me aan.
Suc6 verder met de strijd!