Niet ieder Tiny House heeft een eigen wasmachine. Afhankelijk van hoe klein je woont en hoe duurzaam je wilt wassen, kun je ervoor kiezen je was buitenshuis te doen bij een wasserette, of je wasmachine te delen. Ik ken diverse Tiny House woonprojecten waar een of meer gedeelde wasmachines zijn, vaak in een gemeenschappelijke ruimte. Heel logisch!
Want: waarom zouden we allemaal een eigen wasmachine moeten hebben? Als ik naar mezelf kijk, ik draai een á twee wassen per week en de rest van de tijd staat hij stil. Zonde eigenlijk. Als we wasmachines met elkaar delen hoeven er minder van geproduceerd te worden. Grondstoffen die we niet gebruiken zijn natuurlijk het allerbeste voor het milieu.
Lukt het niet om een wasmachine te delen waar je woont, of duurt het nog even voor de gemeenschappelijke wasmachine er komt, dan kun je ook denken aan een wasmachine abonnement. Mits je er ruimte voor hebt natuurlijk. Je huurt dan een energiezuinig apparaat dat weer opgehaald en ergens anders nuttig ingezet wordt wanneer je hem niet meer nodig hebt. Betalen voor de was als een dienst in plaats van voor een product, in dit geval de wasmachine, stimuleert de aanbieders van deze diensten om zo duurzaam mogelijke apparaten te leveren. Het is namelijk in hun belang dat die zo lang mogelijk meegaat.
Ik heb wel een eigen wasmachine. Er is ruimte voor in mijn huis en ik woon op een plek waar geen gemeenschappelijk wasmachine is. Nog niet in ieder geval, en ik woon hier nu alweer bijna twee jaar. Maar hij komt er wel! Ik had er achteraf gezien dus best een kunnen huren, maar ik wist destijds nog niet van alle mogelijkheden. Vandaar deze blog, wie weet komt hij voor jou op het juiste moment! :)
Deurtje open, deurtje dicht ;)
In een deel van de wijk waar ik woon, waar men oorspronkelijk de Tiny Houses had gepland (die staan nu toch wat meer verspreid over de wijk heen) hebben de eigenaren van de kavels allemaal een aandeel in een ‘mandelige kavel’ moeten kopen. Op die kavel hebben ze onlangs een tweedehands schuurtje geplaatst waarin een gemeenschappelijke wasmachine komt te staan. Misschien komt er ook nog een wasdroger bij. Daar zou ik best af en toe gebruik van willen maken, voor bijvoorbeeld beddengoed. In de winter droogt dat toch wat minder makkelijk, zelfs in de kas.
Is het gebruik van die apparaten dan alleen voor de eigenaren van de mandelige kavel? In principe wel, maar waarschijnlijk kunnen andere wijkbewoners tegen een kleine vergoeding ook gebruik maken van de wasmachine en droger. De eigenaren hebben natuurlijk voorrang, dat spreekt voor zich. Ik heb al vernomen dat enkelen van hen nu nog zelf een wasmachine hebben, maar die dan weg gaan doen. Heb je ineens weer lekker wat ruimte in huis erbij! :)
Als je dan toch zo’n gemeenschappelijke ruimte hebt staan, kun je nog veel meer delen. Een grasmaaier, grote ladder, (tuin)gereedschap, noem maar op. Nu wordt hier in de wijk al heel veel met elkaar gedeeld. Je hoeft maar een appje in de buurt Whatsapp groep te zetten met wat je nodig hebt en meestal heb je binnen no-time meerdere reacties. ‘Wie heeft er een grondboor te leen?’ gaat het vaak. ‘Ja hoor, staat in de schuur, pak maar!’ is het antwoord al snel. Wat is dat toch heerlijk. Dat kan natuurlijk in iedere buurt. En anders zijn er nog uitleen apps zoals Peerby. Zo leer je je buren ook nog eens beter kennen, dat is een prettige bijkomstigheid.
Ik vind delen met mijn buren fijn. Zo deel ik sinds vorig jaar ook de overtollige oogst uit mijn tuin met hen. Ruilen kan ook, zo organiseren we in mei een plantjesruilbeurs. Het zijn kleine dingen die de onderlinge contacten en verbondenheid versterken. Zo wordt een wijk een echte gemeenschap en ik denk dat het goud waard is. Zo. De zon is gaan schijnen hier, dus ik denk dat ik maar eens een wasje ga doen. ;) Fijne dag!
Estella Franssen zegt
Ja! In je buurbuurt Aardehuis hebben we al vanaf het begin van de bouw gemeenschappelijke wasmachines in gebruik. Tijdens de bouw stonden die in de loods en vanaf het moment dat het Middenhuis een dak had, verhuisden ze daarheen. Ze draaien voornamelijk overdag, dus op de zonnestroom van het dak.
Ik had nog een eigen wasmachine, maar die ging een keer stuk, was niet meer te repareren, mocht naar het oud ijzer en vanaf dat moment liep ik ook weer met mijn wasmand door de wijk. Inmiddels hebben we twee machines staan, en dan is er nooit meer wasmandenfile. Heel fijn, heel logisch, scheelt een hoop ruimte in huis. Ik kan het iedereen aanbevelen! Waarom niet met een aantal buren een afspraak maken met het buurthuis?
Dirck zegt
Leuk maar…. als ik smerig werk heb en dagelijks draaide en U maar 1x per week een wasje heeft?
Betalen per keer zoals op Camping met professionele machine vind ik dan eerlijker.
Maar onderling delen van een machine, ik weet dat er soms ruzie van komt omdat van wel eens tot zware gebruikers van dergelijke dingen zijn.