Als we iets nodig hebben binnen de Tiny House beweging dan is het meer ruimte voor Tiny Houses. Het liefst op een mooie groene plek. Maar, ruimte voor wonen is schaars in Nederland, en we hebben nog wel meer uitdagingen behalve de woningcrisis. De natuur staat er slecht voor en heeft onze hulp hard nodig. Hoe mooi is het wanneer je kleinschalig en milieuvriendelijk wonen kunt combineren met de aanleg van nieuwe natuur? Dat is een logische functiecombinatie die het Testlab nieuwe natuur en klein wonen onderzoekt.
Op 10 september is er een bijeenkomst voor ambtenaren, georganiseerd door het testlab. Wij kunnen meehelpen om te zorgen dat zoveel mogelijk ambtenaren van gemeenten en provincies met interesse in Tiny Houses en de functiecombinatie nieuwe natuur en klein wonen gaan deelnemen. Informeer je jouw gemeente- en provinciecontacten over deze bijeenkomst? Dat helpt! Stuur ze de link naar deze blog met de vraag of ze willen deelnemen, of kopieer en plak de onderstaande uitnodiging in een e-mail aan je relevante contacten. Alvast hartelijk dank!

Bijeenkomst ‘Functiecombinatie in het landelijk gebied’
Op 10 september is er een bijeenkomst over het combineren van functies – duurzame landbouw, natuur en kleinschalig wonen – in het landelijk gebied. Deelnemers zijn ambtenaren ruimtelijke ordening, natuur, landbouw en/of wonen bij gemeenten en provincies.
Achtergrond. Nederland is een klein land. Dat leidt al snel tot concurrerende claims om ruimte. Er is ruimte nodig voor de landbouw, voor nieuwe woningen, voor natuur en recreatie. Eén van de centrale pijlers van de Nationale Omgevingsvisie is dan ook ‘Meervoudig gebruik boven enkelvoudig gebruik’. Functiecombinatie maakt efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte door kleinschalige bewoning te integreren met natuurinclusieve landbouw. Dit heeft in diverse voordelen:
- Duurzaam verdienmodel voor agrarisch ondernemers: door landbouw te combineren met kleinschalige bewoning, kunnen boeren aanvullende inkomsten genereren.
- Biodiversiteit en stikstof: de combinatie van functies kan helpen de stikstofuitstoot te verminderen en de biodiversiteit te verhogen.
- Duurzame woonoplossingen: kleinschalige woonprojecten zoals tiny houses bieden een interessante en betaalbare toevoeging aan de woningvoorraad,
Inmiddels zijn er tientallen boeren en landeigenaren die dergelijke plannen ontwikkelen. De rol van gemeenten en provincies is hierbij cruciaal, gezien hun verantwoordelijkheid voor ruimtelijke ordening.
Programma. Tijdens de bijeenkomst zijn er verschillende presentaties over de kansen die dit concept biedt en de manier waarop overheden deze ontwikkeling kunnen faciliteren en in goede banen leiden. Daarbij zullen ook de belemmeringen en beren op de weg aan de orde komen. David van Zelm van Eldik, projectleider Mooi Nederland van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal een visie vanuit het Rijk presenteren. De nadruk ligt op het uitwisselen van praktijkvoorbeelden. Zo is recent het college van B&W van de gemeente Maashorst akkoord gegaan met een pilot met Peel Natuurdorpen. Initiatiefnemer Pierre Bos en projectleider vanuit de gemeente Gijs van Oorschot zullen hun ervaringen delen. Er is veel ruimte voor vragen en discussie, ook over de mogelijkheden van pilots.
Locatie. De bijeenkomst vindt plaats in Oudegracht 230 werf, Utrecht, 10 minuten lopen vanaf station Utrecht centraal. De bijeenkomst start om 13.15 en sluit af om 16.30 u met een borrel.
Aanmelding. Ambtenaren van gemeenten en provincies – en andere betrokken overheden – kunnen zich inschrijven via Aanmeldformulier Bijeenkomst 10 september. Nadere informatie over het programma volgt. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Mooie plannen, maar alles gaat tergend langzaam, het heeft 7 jaar geduurd voordat de pilot in Maashorst opgestart mag worden.
Dat is zo Hans, ik vergelijk het wel eens met het keren van een mammoettanker. Maar gelukkig geven de initiatiefnemers niet op, zij doen ontzettend belangrijk werk wat de weg vrij zal maken voor meer projecten!
Ik wil de blog in een mail zetten aan mijn gemeente, en als ik de link open staat er naam vermeld van g.enthoven@imi.nu
mijn vraag, als iemand van de gemeente zich wil opgeven voor de info middag, is deze persoon dan ook degene bij wie je je kan aanmelden?
Ja hoor dat kan, Guido Enthoven is van het testlab dus dat komt goed :)
De gemeente Zuidplas (Zevenhuizen) is al actief. Me uit informatie uit de plaatselijke “dorpskrant” Verbaasd ben ik dan ook dat ik via jullie hierover niets verneem.