Ik zeg wel eens dat eigenlijk iedereen eens een tijdje off-grid zou moeten wonen. Omdat je dan echt bewust wordt van hoeveel stroom en water je gebruikt, en voorzichtig moet omspringen met wat je door de gootsteen gooit. Ik heb vijf jaar zo gewoond in mijn eerste Tiny House en er veel van geleerd. Nu heb ik wel waterleiding en riolering, maar geen stroomaansluiting. Wat blijft er dan over van je goede gedrag? Nou, best veel!
De badkamer in mijn eerste Tiny House
In mijn eerste Tiny House had ik helemaal geen aansluitingen, ook geen leidingwater. Ik douchte en kookte met regenwater en ik dronk regenwater. Ik had ook geen riolering maar een helofytenfilter, een rietplantenfilter dat mijn afvalwater zuiverde. In mijn huidige Tiny House heb ik wel leidingwater en riolering. Ik hoef dus minder rekening te houden met mijn waterverbruik en wat ik door de gootsteen mieter. Maar dat doe ik wel, nog steeds. Omdat het feit dat iets kan, nog niet wil zeggen dat het dan ook moet.
De badkamer in mijn nieuwe Tiny House, foto foor Chiela van Meerwijk
Laten we eens als voorbeeld verzorgingsproducten nemen. Wanneer je een helofytenfilter hebt kun je eigenlijk alleen biologisch afbreekbare zeep, shampoo en douchegel gebruiken. Chemische rommel, daar gaan de plantjes in je helofytenfilter dood van. En als je het gefilterde water op je tuin wilt gebruiken, dan wil je toch ook dat er geen rommel in zit? Ik gebruikte daarom natuurlijke shampoo die biologisch afbreekbaar was, zoals shampoobars of vloeibare bio afbreekbare shampoo en conditioner. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je hoofdhuid. Gewone shampoo bevat allerlei agressieve componenten die je haar lekker schoon en zacht maken maar niet zo goed zijn voor je huid. Een shampoo zonder sulfaten of andere schadelijke stoffen is een betere keuze. Microplastics, siliconen, parabenen.. we moeten dat allemaal niet in ons water en de natuur willen hebben.
Het is soms wel even zoeken naar een shampoo of douchegel die én milieuvriendelijk is, én prettig in het gebruik, én die je lekker vindt ruiken. Gelukkig is de keuze tegenwoordig veel groter dan een paar jaar terug: zelfs in de gewone drogisterij moet je nu wel wat kunnen vinden. Er zijn ook steeds meer duurzame kapperszaken die naast een knipbeurt ook haarverzorgingsproducten verkopen. Online vind je natuurlijk helemaal een ruime keuze shampoos, shampoobars, en meer.
Hoewel ik nu dus niet meer zo op hoef te letten op welke verzorgingsproducten ik gebruik, doe ik dat wel. Omdat die milieuvriendelijke (en huidvriendelijke) producten tegenwoordig best makkelijk te krijgen en van goede kwaliteit zijn. Ok, eerlijk is eerlijk, afgelopen jaar ben ik toch een keer in de verleiding gekomen om een douchegel te kopen van een bekende keten die niet milieuvriendelijk is, omdat die zo lekker ruikt. Maar het voelde toch niet helemaal gemakkelijk, die idealen in de wind gooien omwille van een lekker geurtje. Dus dat doe ik niet weer. Overigens heb ik bijna een jaar met die fles gedaan omdat ik er heel zuinig mee was.
Zuinig met water ben ik ook nog steeds, alleen niet meer zo enorm zuinig als ik in mijn vorige huisje was. Daar moest het ook echt wel: het water kon en ging ook echt op. Nu douche ik nog steeds niet iedere dag tenzij ik echt heel erg gezweet heb en ik doe de kraan nog steeds zo snel mogelijk uit. Bovendien spoel ik de wc door met regenwater en draai ik mijn wasjes op regenwater. Ik denk dat ik het best goed voor elkaar heb zo. Voor de afwas en handen wassen gebruik ik ook biologisch afbreekbare afwasmiddelen en handzeep, die kun je tegenwoordig zelfs in de supermarkt kopen. Ik gebruik ecologische toiletreiniger en helemaal geen toiletblokjes. Die laatste zijn helemaal niet nodig maar geven wel chemische stoffen af aan het water, waarvoor weer extra energie nodig is om het te zuiveren.
Het zijn maar kleine dingetjes. Je zou kunnen zeggen ‘druppels op een gloeiende plaat’, maar dan zeg ik: heel veel druppels maken ook regen. Als het een kleine moeite is, waarom zou je het dan niet doen? De aarde is onze moeder, ons thuis. Als we haar koesteren en lief voor haar zijn worden we zelf ook gelukkiger.
Wilma zegt
Inderdaad, waarom zou je goede gewoontes overboord gooien, alleen omdat dat kan. Ik doe ook zoveel mogelijk met regenwater. En ga niet dagelijks (wel extra als het nodig is) onder de douche. En wanneer ik ga, maak ik mezelf nat, doe de kraan weer dicht zeep mijn haar en lichaam in, en spoel me daarna af. Daarmee doe ik zelfs nog zuiniger met producten.
Lies zegt
Toen was ’t (ook!) mooi, Marjolein, nu is ’t luxe! ‘k Probeer zuinig/milieuvriendelijk te leven… Lie(f)s.
Hetty zegt
Helemaal zonder shampoo gaat ook prima! Ooit geleerd van een dermatoloog en ik leef al 15 jaar zonder, geen enkel probleem, integendeel.
Suzanne zegt
Hallo Marjolein,
Ik zie een bruin zeepje en een blauwe shampoobar. Waar heb je die vandaan? De drie flesjes heb ik al gevonden🩷🌸
Groetjes Suzanne
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Suzanne, de shampoo bar is van Happy Soaps, het zeepje is een olijfolie zeepje die ik van iemand gekregen heb :)
De gember douchegel en shampoo van Urtekram zijn heel fijn!
Dirck zegt
Zelf gebruik ik Beby huismerk Shampoo,
Nu ben ik zwaar overjarige Beby met AOW inmiddels maar omdat voor een Baby er heel veel niet in mag.
Prikt niet in oogjes en heel betaalbaar als er geen Zwitsal op staat.
Ook mensen met Helofytenfilter gebruiken dit nu en geen probleem met ’t riet.
Wel allemaal in zelfde kleurtje en voordeliger dan deze vermoedelijk.
Spaar milieu en je banksaldo, Baby spullen mogen geen reactie veroorzaken en Dermatoloog adviseerde voor vele met huiduitslag vaak ’t zelfde, omdat ouderen ook vaak weer kwetsbaarder werden.