Na pak ‘m beet 8 jaar heb ik weer een stroomaansluiting aangevraagd. Niet voor mijn huis, maar voor mijn schuurtje, zodat ik daar kan bijladen in de wintermaanden wanneer mijn zonnepanelen te weinig stroom opleveren. Het duurt nog even voor het aangelegd is, maar dan ben ik niet meer 100% off-grid wat stroom betreft.
Om eerlijk te zijn: eigenlijk was ik dat al niet. Ik moest al regelmatig bijladen bij de buren van november tot en met januari. Het lukt gewoon niet met het systeem dat ik heb om het hele jaar door zelfvoorzienend te zijn, al ben ik nog zo zuinig met stroom. In december moet ik toch echt 1 á 2 keer per week de accu’s bijladen, omdat er te weinig zonnestroom binnenkomt via mijn panelen. Mijn huisje is all-electric en de grootverbruiker is de boiler. Die heb ik de afgelopen week eens een tijdje uitgezet en dat scheelt! Maar ja, dan kan ik niet thuis douchen en om de afwas te doen, moet ik een ketel water opzetten. Het is allemaal te overzien, maar eigenlijk wil ik niet zo wonen. Ik word te oud voor die shit, haha!
Het dak van de kas met semi-transparante zonnepanelen zorgt voor grootste deel van het jaar voor voldoende stroom.
Foto: Janus van den Eijnden
Ik had dat tijdelijk opgelost door een akkoordje met de buren te sluiten zodat ik bij hen kon bijladen. Ik rolde een heavy-duty kabelhaspel uit, stak die in het buitenstopcontact van de buurman en betaalde netjes voor de stroom. Ik vond het een prima regeling, maar zij vonden het toch wel een beter idee als ik het op een andere manier zou regelen. En dat snap ik. Het is voor mij ook fijner om onafhankelijk te zijn. Dus nu laat ik een meterkast in mijn schattige rode schuurtje bouwen, en heb ik stroom aangevraagd bij Enexis. In week 11 van 2025 hebben ze op zijn vroegst tijd om me aan te sluiten, dat is dan weer wat minder leuk nieuws. Had ik het nou maar ietsje eerder geweten, dat de buren het liever niet meer wilden, maar ik kan het ze moeilijk kwalijk nemen. Het is mijn eigen verantwoordelijkheid om mijn stroomvoorziening op orde te hebben.
In het rode schuurtje komt mijn aansluiting
Zijn er alternatieven? Tja, meer accu’s, een windmolentje… het zijn op dit moment geen haalbare opties voor mij. Extra accu’s helpen maar stellen het moment van bijladen alleen wat uit. En het is een flinke investering. Wat windmolens betreft, ik ben nog niet overtuigd van het rendement, en bovendien heb ik geen goede plek om er eentje neer te zetten. Op het dak past zeker niet, en voor een windmolen op een grote paal heb je volgens mij een vergunning nodig. Mijn buren zien me aankomen trouwens, haha! Ze maken meestal ook nog wel wat geluid. En zeg nou zelf, een windmolen op een lange paal in een woonwijk, dat past niet echt.
Goed, netjes aan het net dus. Nou ja, die paar maanden in het jaar dat ik een of twee keer per week moet bijladen. Voor de rest heb ik het niet nodig. Ik ga natuurlijk wel maandelijkse kosten krijgen voor de aansluiting, maar volgens mij vallen die nog wel mee als het alleen om een elektriciteitsaansluiting en geen gas gaat. Het is wat het is. Stiekem verheug ik me er wel op dat ik dan misschien, heel misschien, een of twee keer in het jaar in bad kan in de winter, als echte traktatie. Want ik ga natuurlijk niet ineens veel meer stroom gebruiken, hè, alleen omdat het kan! Maar die een of twee keer in bad, als het zo heel koud is buiten en je een eind gewandeld hebt en door en door koud bent… ja, dat is de hemel. :)
mijn hemelse zitbadje – foto door Chiela van Meerwijk
Vijf jaar heb ik volledig off-grid gewoond in mijn eerste Tiny House in Alkmaar. Gevolgd door tweeëneenhalf jaar semi-offgrid (wel water, geen stroomaansluiting) in mijn Tiny House hier in Olst. Om straks voor altijd over stroom te beschikken voelt als een grote luxe. Zoals het zou moeten voelen, want het is ook echt een grote luxe, die lang niet iedereen ter wereld heeft. Ik moet om de accu’s bij te kunnen laden straks nog steeds een handeling verrichten. Ik moet mijn kabelhaspel naar mijn schuurtje uitrollen en de stekker in het stopcontact doen. Ik verwacht dat ik nog steeds mijn best zal doen om het zo lang mogelijk alleen met zonnestroom te redden. De wasmachine aanzetten op dagen dat de zon schijnt, bijvoorbeeld. En ik hoop dat ik het nooit meer voor lief neem, die stroom, en het altijd als een luxe zal ervaren.
Marcel Tol zegt
Hoi,
wellicht ben je nog niet op hoogte dat er volgend jaar een zeer interessante compacte verticale windmolen op de markt komt van cell techologies (de blade)
waarschijnlijk kun je dan wel 100 % offrgid.
ik ga er ook een bijplaatsen icm een accu en hoop volledig onafhankelijk te worden…
Marjo zegt
Hallo Marjolein,
Je kunt eventueel een 10Ampere aansluiting nemen.
Dan kun je 2300 watt aan stroom per uur mee binnen halen en opslaan.
Met een dynamisch energie contract van b.v de anwb kun je dan op goedkope tijden stroom binnen halen en eventueel ook terug leveren( bv op momenten dat er weinig stroom op het net is. De 10 A aansluiting is +\_75% goedkoper dan 3×25 A qua maandlasten. Ongeveer 11€ per maand. Bij Eplucon , 10 Ampere woning Nunspeet kun je veel meer informatie hierover vinden.
Wij gaan semi off grid wonen, met een 10A aansluiting.
ag vandevijver zegt
prima marcel, interressant!!
Gerard B Paus zegt
100% off grid is nagenoeg niet te doen. Helaas duiken er steeds weer dingen op die je te veel beperken? Neem bijvoorbeeld je boiler, ja je wilt je toch douchen en soms heb je geen tijd om even de ketel met water op te zetten.
Maar wel geweldig om zo te leven, hoewel ik gezien mijn leeftijd en beperkingen steed meer tegen problemen aanloop.
Olaf zegt
Lange tijd was ik onder de indruk van je levenswijze maar inmiddels vind ik je nogal naïef . De meeste zonnepanelen komen uit China en zijn in kolengestookte fabrieken geproduceerd. Windmolenbladen worden ook niet groen geproduceerd en zijn niet afbreekbaar en worden in woestijnen “begraven” . Voor accu’s zijn ook grondstoffen nodig die ook niet aan een boom groeien etc.
Offgrid is dus absoluut niet “groen” en verplaatst het probleem naar andere delen van de wereld .
Ik heb niets tegen offgrid maar het is niets beter dan ons eigen gas gebruiken .
Its zegt
Olaf, ik ben het met je eens dat we als Nederland vooral ons eigen gas moeten gaan gebruiken. Alles maar elektrisch willen levert allerlei problemen op, als is het maar dat je volledig afhankelijk wordt van 1 soort energie.
Dan je punt over “groen” vs. off-grid. Dat zijn wat mij betreft 2 verschillende onderwerpen: Je kunt prima “groen” leven, maar niet off-grid en andersom, of beide wel of beide niet. Het idee dat iedereen die off-grid leeft ook automatisch vindt dat alles groen moet zijn vind ik vreemd. Iedereen heeft z’n eigen redenen om off-grid te willen. Voor mij is dat bijvoorbeeld de afhankelijkheid van anderen zoveel mogelijk te beperken. En dat er dan een paneel uit het Oostblok (in mijn geval) moet komen of een LiFePO4-accu uit Frankrijk, dat maakt mij dan niet (of minder) uit.
Karin zegt
Ik weet niet of Marjolein naïef is, maar ik geloof dat het wel klopt wat je verder zegt.
Ik maak me zorgen waar we straks het afval gaan laten van al die zonnepanelen, accu’s, batterijen, windmolens, enz.
Lies zegt
Je leeft heel bewust, Marjolein! Dat beetje extra luxe gun ik je van harte.
Lie(f)s.
Kay zegt
Eigenlijk gaat dit ook over wat je er voor over KUNT hebben om off-grid of groen te kunnen leven. Dit is niet alleen maar een keuze. Hoe ouder, minder gezond, armer, of minder intelligent, hoe moeilijker het wordt. Hoe meer je off grid wil zijn hoe meer energie je zelf moet hebben. Hout hakken of je installatie onderhouden en gaande houden, water opvangen en filteren enz. Sowieso is het duurder omdat er investeringen nodig zijn die zich niet altijd even makkelijk terugverdienen. En dan moet dat te investeren geld wel voorhanden zijn. Groen eten van bijjvoorbeeld Eko-plaza en dat soort winkels zijn vaak verder weg en duurder. Een groente tuin is arbeidsintensief en je moet die grond dus wel huren/kopen. Zelfs iets eenvoudigs als afval scheiden is feitelijk niet binnen ieders bereik.
Off grid en groen leven is dus eigenlijk niet een heel inclusieve vorm van leven en voor lang niet iedereen even haalbaar.
Judith zegt
ik ben het niet helemaal eens met de stelling “niet inclusieve vorm van leven” vroeger leefden we allemaal zo.
het enige verschil is dat vroeger meer gemeenschapszin was en samenwerking plaatsvond. we zijn tegenwoordig veel individualistischer en willen veel zelf doen en/of alleen doen. tja, als je dan niet fit bent, dan snap ik dat het voor veel mensen niet weggelegd is. je verwacht op die manier dat 1 persoon de vaardigheden van een dorp beheerst.
en die installaties zijn tegenwoordig nodig omdat industrie en indirect consumptie onze bodem, lucht en water hebben vervuild. je hoeft echt niet bij eko Plaza te kopen om groen bezig te zijn als alternatief voor een tuin. wat dacht je van het “vertical veg” idee. een mini tuin op basis van slimme ophang systemen. vaak draait het niet om wat je kunt, maar om wat je wilt en wat je daarvoor los kunt laten
GreenEvelien zegt
Hoi Marjolein,
Wij leven ook al een paar jaar Off-Grid qua elektriciteit en het is inderdaad in de winter zeer moeilijk.
Er zijn veel mensen die dromen van off-grid: onafhankelijk zijn.
Maar er zijn ook nadelen, daarom heb ik een blog geschreven met 5 zaken waar je rekening mee dient te houden als je off-grid gaat, om een realistisch beeld te geven: https://www.GreenEvelien.com/blog/off-grid-5-zaken-om-rekening-mee-te-houden
Groetjes,
Green Evelien
Kees zegt
Ik schat in dat je voorschot 7,50 pmnd kan zijn bij een verbruik van 2 tot 3 kwh per dag. Je energiesubsidie wordt ook verrekend, vandaar dit lage bedrag.
Tom zegt
marjolijn. Je kunt je abonnement op het net ook stopzetten voor (on) bepaalde tijd. Het bespaart in kosten in de zomer en je laat hem weer aansluiten in het najaar voor overbrugging van de schaarse zon in de winter. informeer hierover bij je netbeheerder.
Bernard zegt
Beste Marjolein,
Het bijladen van je accu’s via het net is niet heel handig, er gaat energie verloren bij het laden en vervolgens bij het ontladen.
Wanneer je onvoldoende zonne-energie hebt om je accu’s vol te houden kun je bij (bijna) lege accu’s beter de stroom uit het net rechtstreeks gebruiken. Dit is energie-zuiniger dan accu’s opladen en ontladen tijdens gebruik, en daarbij energie te verliezen.
Je zou ervoor kunnen kiezen om (automatisch) op netstroom over te schakelen wanneer jou accu’s een te lage spanning hebben. o.a. Victron heeft hier perfecte equipment voor.
Anne zegt
Hoi Marjolein,
Dankjewel voor het delen van jouw proces, dat is ontzettend nuttig en inspirerend voor ons!
Ik ben heel benieuwd of je bij het ontwerp van jouw huisje ook hebt overwogen om zonnecollectoren (met buffervat) te installeren? Dat zou het probleem in december en januari niet oplossen ben ik bang (tenzij je het buffervat dan aansluit op een cv-spiraal in je kachel) maar is wel een hele efficiënte manier van water verwarmen. Ben benieuwd naar jouw overweging hierin!
Warme groet en ga zo door!
Anne
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Anne, graag gedaan! Er is heel weinig ruimte op mijn dak, als ik me goed herinner was dat de voornaamste reden. Maar als je die wel hebt dan is het zeker aan te bevelen!
Anne zegt
Dankjewel voor je reactie! Ik snap de overweging, iedere situatie is ook weer zo uniek.
Kees zegt
In de Falgatuinen draaien as we speak de generatoren -o.a. bij 10kwh accu’s en 8500wp aan panelen.
Ger Kort zegt
Ontluisterend verhaal van probeersel off the grid te leven.
Lijkt wel een beetje het verhaal van een holbewoner in het Paleozoïcum.
Wel moedig. Sterkte.
Ton zegt
Marjolien, als je opteert voor de 1x10A aansluiting (veruit de laagste vaste lasten; zie eerdere suggestie over de 10A woning) waaruit je de accu’s bijlaadt, kun je uit de accu’s alle piekbelastingen halen, zoals bijv. elektrisch koken als je daartoe over gaat (is toch veiliger als je wat ouder wordt) en hoef je niet steeds een rekensommetje te maken bij het aanzetten van een apparaat om te voorkomen dat je per ongeluk teveel vermogen trekt (en de 10A hoofdzekering doorslaat).
Theoretisch maximum 10A x 230V x 24u ga jij nimmer gebruiken per dag (en ik ook niet).