Een veelgehoord argument tegen Tiny Houses is dat ze (veel) te veel ruimte in zouden nemen – relatief meer dan andere woningen. Dat is gewoonweg onwaar, en het is hoog tijd om dat non-argument eens uit de wereld te helpen. Met hulp van twee inspirerende voorbeelden: Tiny Houses Duinvallei in Katwijk en Tiny Co-housing Groeneweerd in Deventer.

Foto: Tiny co-housing Groeneweerd, door Jonah Sameyn
Hoeveel grond heeft een Tiny House nodig?
Bij Tiny Houses is alles maatwerk, en dat geldt dus ook voor de kavels. Ik raad mensen altijd aan om niet minder dan 100 m² grond per Tiny House te reserveren. Het hangt af van de locatie hoeveel grond er beschikbaar is. In stedelijke gebieden is de grond schaarser en dus ook duurder, en zijn de kavels daarom kleiner. Bijvoorbeeld: in het Homeruskwartier in Almere Poort zijn de Tiny House-kavels 100 m².
De grootte van de kavels hangt ook af van de gedeelde groene ruimte. Als je buitenruimte deelt voor allerlei functies, zoals tuinieren of samenkomen, dan kun je met een kleinere persoonlijke buitenruimte toe. Het maakt ook uit of er een gezamenlijke berging is, of dat iedereen een eigen berging op de kavel nodig heeft.
Er zijn Tiny House-woonprojecten waarbij de woningen nauwelijks privé-buitenruimte hebben, maar alles gedeeld of openbaar groen is. Bijvoorbeeld: in Techum, Leeuwarden, hoort slechts één meter grond rondom de Tiny Houses bij de woning; de overige grond tussen de woningen is openbaar groen.

Foto: Tiny Houses Duinvallei, door Leanne Bulk-van der Wel
Hoe groot is de gemiddelde bouwkavel in Nederland?
De gemiddelde grootte van een bouwkavel in Nederland ligt tussen de 400 en 600 m². In stedelijke gebieden zijn kavels vaak kleiner vanwege hogere grondprijzen en beperkte beschikbaarheid, terwijl in landelijke gebieden grotere kavels gebruikelijk zijn. Bij nieuwbouwwoningen is er een trend van kleinere kavels zichtbaar. De gemiddelde kavel in een nieuwbouwwijk meet tegenwoordig 132 m². (Zie de bronnenlijst onderaan dit artikel.)
Minder huis, meer leven
Een Tiny House hoeft dus niet meer grond in te nemen dan een andere woning. Als we naar vrijstaande woningen kijken, is het juist veel minder. Een groot voordeel van de keuze voor een Tiny House in plaats van een grotere woning is de winst voor de natuur. Bouwkavels worden tegenwoordig maximaal bebouwd, waarbij er minimaal ruimte voor tuin overblijft – die vervolgens vaak wordt dichtgetegeld of vol met grind gestort. Tiny House-tuintjes zijn een oase van biodiversiteit.
Hierna volgen twee concrete voorbeelden die aantonen dat een Tiny House-buurtje enorm veel waarde biedt voor mens en natuur, op niet meer grond dan reguliere woningen zouden innemen – zelfs minder.
Casus 1: Tiny Houses Duinvallei, Katwijk

Aan de rand van een gewone woonwijk, op een strook grond die de gemeente voor tien jaar beschikbaar heeft gesteld aan duurzame initiatieven, vind je Tiny Houses Duinvallei. Hier wonen acht huishoudens met veel gedeelde groene ruimte. Ook daar horen ze vaak dat het ruimtegebruik van Tiny Houses niet efficiënt zou zijn. Om het tegendeel te bewijzen, hebben ze een geweldige factsheet gemaakt. Daarin is een vergelijking gemaakt tussen hun Tiny House-buurtje en het grondgebruik wanneer er een reguliere wijk gebouwd zou zijn. Ik raad je aan om die eens goed te bekijken.

Overzichtsfoto door Steven Bulk
Casus 2: Tiny Co-housing Groeneweerd, Deventer

Render door Woonpioniers, de architect van het project
In een mooie samenwerking tussen een burgerinitiatiefgroep en woningbouwvereniging Rentree is een Tiny House-buurtje gerealiseerd in de nieuwe, groene wijk ‘Tuinen van Zandweerd’ in Deventer. Waar normaal drie kavels verkocht zouden worden aan particulieren voor drie ‘normale’ woningen, wonen nu acht huishoudens in twee-aan-twee geschakelde Tiny Houses van 50 m². Met ieder een eigen tuintje, een flinke gedeelde tuin én een gemeenschappelijk gebouw. Daarin vind je onder meer een woonkamer, keuken, wasmachines, logeerkamer, berging en fietsenstalling.
Hoezo geen efficiënt ruimtegebruik? De woningen zijn groot genoeg voor een klein gezin – die er dus ook wonen – en de natuur tiert er welig.

Foto: Jonah Sameyn
Conclusie
Een flatgebouw maakt inderdaad efficiënter gebruik van de grond. Maar als je de vergelijking trekt tussen Tiny Houses en rijtjeswoningen of vrijstaande huizen, dan winnen de Tiny Houses het met glans en wimpel. Fijne buurtjes, veel ruimte voor groen en veel verbinding tussen de bewoners.
En laten we niet vergeten: veel minder bouwmaterialen, spullen, energieverbruik en eenzaamheid. Bovendien: we kunnen (en willen) niet overal flats neerzetten. Er zijn in iedere gemeente plekken waar een buurtje met compacte, volwaardige woningen voor jong en oud heel mooi past – en een flatgebouw niet.
Er zijn nog zoveel meer voordelen te noemen die de keuze voor een Tiny House-wijkje opleveren, maar ik laat het even hierbij. Hopelijk kan ik de sceptici met dit artikel – en met hulp van de fijne communities Tiny Houses Duinvallei (bezoek eens een open dag, dat is ontzettend leuk!) en Tiny Co-housing Groeneweerd – van gedachten doen veranderen.
Bronnen:
Tiny met Stinkende diesel?
Ja, mijn nu 40+ dus belastingvrije Camper is maar 13,86 Meters en functioneel ingericht.
Daarmee doe ik 4 maanden overwinteren alles en miste niets.
Marjolein zegt altijd maximaal 50 meters en haar Serre of mijn luifel, ik draai die zelden uit…
Maar beide groepen kiezen meubels die kleiner zijn en toch goed zitten.
Geen overbodige zooi en als ik thuis kom?
Met nu ruim 200.000 mensen die Camper kochten en vele die huren, net als de Caravan dus als iemand zegt dat ’t te krap is?
Tiny of Camper kun je prima isoleren voor laag verwarmen, en ja, ik gebruikte motorwarmte die U niet heeft…
Maar een Tiny heeft minder rijwind koeling.
En soms sta ik op krappe parkeerplaats en stoot rubber op de zijkant deur + Camper dus kleine plek, ik klaag nooit.
Net zoals ik in elke Tiny leerde gaat dat andersom ook.
Nu bootje te koop staan de motor achterin en ’t Neusje verspillen veel en vooral in de winter erg veel waterkoeling.
Ga straks een plek aanbieden in Noord Oost Frankrijk… gezamenlijke Douche / Toilet & Wassen en drogen!
Daar mogen ze Tiny wel bouwen omdat er teveel leegloop was daar en Frankrijk?
Mijn Huisje heeft uitzicht op grenspalen Luxemburg als erf & landsgrens.
Alles wat veilig en degelijk gemaakt is mag daar namelijk. 11 Ha en 1/3 mag gebruikt worden voor meer inwoners daar.
Wel alles Of Grit maken omdat 7km stroom kabel erg duur is .
Maar 1 grote schuur is voordeliger als iedereen zelf laten doen.
Waterleiding uit Luxemburg mag ik tussen meter voor plaatsen + septic tank waar je 1x per jaar moet legen.
Eerst moet alles klaar zijn, bouwstroom + water + internet geregeld, anders word het puinhoop.
Ik denk aan 2026/27 de eerste kavels uit te geven.
Mooi project Dirck!
Gestapeld tiny wonen in de stad en het groen echt aan de natuur geven? 😊
Het hele idee van grondgebonden wonen op een kavel zorgt dat steeds meer land in beslag is genomen voor wonen, en de benodigde infrastructuur niet te vergeten.
Misschien ben ik te overtuigen als we naar meer menselijke krimp gaan en Tiny wonen ook permanent gaan vergunnen want verbonden met de aarde is fijn leven.
Verbonden met de aarde leven is veel makkelijker als je een tuintje hebt ;) En er zijn steeds meer permanent vergunde Tiny Houses hoor! Mijne is maar één voorbeeld, en de huisjes in het voorbeeld in Deventer zijn ook permanent vergund.
Goede duidelijke uitleg Marjolein!
Ik ga m delen
Dankjewel Roelof! <3
Top artikel Marjolein ! Dank je wel
Dankjewel Monique! <3