Zoals beloofd, hier volgt wat uitleg over de keuzes die we gemaakt hebben wat betreft de isolatie van mijn huisje. Bereid je voor op een technisch verhaal… ik ga nu beginnen hoor!… Ok, zoals je misschien wel weet heb ik geen technisch bot in mijn lichaam. Het valt dus niet mee om een goed verhaal te schrijven over de bouw van je huisje als je het zelf niet bouwt en .. nou ja, en er ook geen kaas van gegeten hebt ;) Maar gelukkig kan ik bouwen op de kennis van Koert en Thomas van Groene Bouwmaterialen, ze waren zo lief om dit artikel te checken op misvattingen en onwaarheden. Niet dat ik opzettelijk onwaarheden zou verkondigen, maar het zou anders zo maar kunnen zijn dat ik in volle overtuiging iets beweer omdat ik dat zo begrepen heb, maar niet waar is. En dat willen we natuurlijk niet! Dimka stond gelukkig ook klaar om mijn vragen te beantwoorden, en zo komen we er ook!
Ecologische producten
Zoals met alle materialen die in mijn huis gebruikt worden, willen we voor de isolatie duurzame ecologische producten gebruiken. Er zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld vlas, hennep, gebruikte spijkerbroeken, wol. Schapenwol isolatie! Dat spreekt mij dan meteen aan, net of je huisje een lekkere warme trui aan heeft. We zijn op zoek gegaan naar een leverancier en kwamen als snel op de website van Groene Bouwmaterialen uit. Ik belde op en kreeg Koert aan de telefoon, die een stortvloed van informatie door de lijn stuurde. ‘Die jongens moet ik hebben!’ dacht ik, en we zijn met zijn drieën (Dimka, Laurens en ik) op bezoek geweest in Heusden. Koert en Thomas hebben ruim de tijd voor ons genomen en het resultaat was een keuze voor Celit houtvezel platen in combinatie met schapenwol isolatie, in een damp-open constructie. Door de combinatie van materialen die we gebruiken is het in de zomer ook beter uit te houden in mijn huisje: ze hebben betere zomerkoelende eigenschappen dan bijvoorbeeld glaswol, pir en pur.
Schapenwol heeft een prima isolatiewaarde. Heb je ooit een schaap gezien dat het koud had in zijn wintervachtje? ;) Maar nu even zonder doll(y)en, het reguleert vocht uitstekend, brandt niet, het is prima spul. Het isoleert zelfs wanneer het vochtig is en het heeft ook een goede geluidsisolerende werking. Meer informatie kun je hier vinden.
We hebben voor Celit 4D onderdakplaten gekozen in plaats van waterkerende folie. Celit is een houtvezelplaat die nog iets extra isolatie geeft, infrarood stralen van de zon tegenhoud en ook een betere geluidsisolatie geeft. De platen kunnen in een damp-open constructie gebruikt worden. Zie hier de specs.
In het dak en de vloer is Miofol gebruikt, een dampregulerende folie. De constructie van het dak van binnen naar buiten: Ecoboards 11 mm, Miofol, 70 mm schapenwol, 22 mm Celit, epdm en tot slot Modiwood.
Damp-open of damp-dicht?
De meningen zijn nogal verdeeld over wat nu beter is. Vocht is snel een probleem in een klein huisje, mensen produceren vocht en bij het koken en douchen komt er vocht in de lucht. Damp-open bouwen met ecologische materialen zorgt voor een goed binnenklimaat in de winter zowel als in de zomer. Het te veel aan vocht in huis kan door de constructie naar buiten afgevoerd worden, het huisje ‘ ademt’ als het ware. Er moet natuurlijk nog steeds geventileerd worden, passieve ventilatie voldoet prima en een raampje open is toch meestal wel zo prettig voor de frisse lucht.
Er is overigens in mijn huisje geen sprake van een volledig damp-open constructie, de vloer en het dak zijn dampdichter. Alleen de buitenwanden zijn damp-open. De vloer bestaat uit betonplex, schapenwol, Miofol en Ecoboards.
Zo! Hoe heb ik het er van af gebracht? ‘Valt eigenlijk best mee als je je er een beetje in verdiept’, zei ze schaapachtig… ;)
Nele Vertommen zegt
Dag Marjolein,
Hoe bevalt de isolatie?
Wij gaan ook een zo gezond mogelijk huisje (laten) bouwen, maar zeker omdat we een klavecimbel hebben, is het belangrijk dat er niet al te grote temperatuurschommelingen zijn en het niet te droog wordt…
Geniet van je dag,
Nele
Marjoleininhetklein zegt
Hallo Nele, mijn isolatie bevalt heel goed! Vocht is snel een probleem in een klein huisje. Dus goed stoken, en goed ventileren is heel belangrijk. En als jullie op vakantie gaan, iemand in jullie huisje laten verblijven die dat voor jullie kan doen. Gelukkig is het nooit een probleem om oppas te vinden voor een Tiny House ;) Veel plezier en succes met de bouw Nele! Groetjes, Marjolein
Emma zegt
Wat zijn de diktes ongeveer van de vloer en het dak?
Dus hoeveel van de maximale 4 meter hoogte verlies je?
Dank je wel voor je antwoord!
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Emma, zie: https://www.marjoleininhetklein.com/2016/05/02/tiny-house-techniek-gevelbekleding/ :)
Joy zegt
Hoi Marjolein,
In het geval van dampdicht:
Kan het zijn dat als er niet goed geventileerd wordt dat de vocht binnen in de muur trekt?
Zo ja, is dat zichtbaar of meetbaar? Behalve een muffe geur.
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Joy, bij een dampdichte constructie kan dat voor zover ik weet niet, maar moet je wel goed ventileren omdat je anders aan de binnenkant schimmel kunt krijgen. Bij dampopen kan het vocht via de wanden naar buiten, maar ook dan moet je goed ventileren, op plekken waar de lucht niet goed circuleren kan en er een groot temperatuur verschil tussen binnen en buiten is kan er nog steeds schimmel ontstaan. In een klein huis moet je eigenlijk altijd goed ventileren :)