Ik zit in de loods achter m’n laptop, in en om mijn huisje heen bruist het van de activiteiten. Kenneth is de vlonder aan het bouwen, Dimka en Anna zijn de gevelbekleding aan het afmaken en Carolin en André zijn binnen aan het schilderen. Ik voel me een klein beetje nutteloos, iedereen zo hard aan het werk aan mijn huisje en ik werk niet mee. Ik pleeg telefoontjes, beantwoord mailtjes, regel de huur van de loods voor nog een maand.. Ook allemaal nuttig, maar toch voel ik me ergens een beetje schuldig. Maar ja, ik ben gewoon geen klusser en er is zo op dit moment ook niet echt iets waar ik bij kan helpen. Ik ben dankbaar voor alle hulp en verzorg de inwendige mens: een lekkere gezonde lunch, kopje koffie of thee hier en daar, van dattum. Als het allemaal klaar is en ik een beetje gesetteld ben ga ik een feestje organiseren voor iedereen die geholpen heeft tijdens de bouw. Ik hoop dat het mooi weer is tegen die tijd, anders wordt het nog best vol in huis! ;)
Ik was al een tijd van plan eens een artikeltje op mijn blog te wijden aan de gevelbekleding en de opbouw van de muren en het dak, daar heb ik nu mooi even tijd voor. Tiny House techniek dus! Voor de bouw van mijn huisje hebben we zoveel mogelijk voor ecologisch verantwoorde materialen gekozen. In dit artikel heb je al kunnen lezen over de isolatie materialen. Voor de gevel hebben we gekozen voor ModiWood, thermisch gemodificeerd hout. Dit is een proces waarbij verantwoord geproduceerd Europees naaldhout verduurzaamd en onderhoudsvriendelijk gemaakt wordt. Het hout wordt afwisselend verhit en afgekoeld waardoor de cel structuur veranderd, het hout een mooie diepbruine kleur en eigenschappen krijgt die vergelijkbaar zijn met tropisch hardhout. Thermisch verduurzaamd hout is licht in gewicht, sterk en gaat jarenlang onbehandeld mee. Het hoeft niet geschilderd te worden en vergrijst in de loop der tijd op een natuurlijke manier. Het is dus een hele duurzame keuze, maar daarnaast heeft het ook een ontzettend mooie uitstraling! ModiWood is een product van de Fetim Group: een bedrijf dat ik heb leren kennen als zeer vooruitstrevend en milieubewust. Ze snappen dat de tijden veranderen en we beter met de aarde om moeten gaan, maar ook dat personalisering steeds belangrijker wordt voor de klant. Dat zie je ook in de Tiny House movement terug, mensen willen een unieke woning afgestemd op de eigen wensen en behoeften. Ik ben heel erg blij de Fetim Group mijn sponsor te mogen noemen, ze zijn vanaf het eerste contact enorm enthousiast, behulpzaam en oprecht geïnteresseerd geweest. Hartelijk dank Alex, Thijs, Prosper en Thomas!
Het team van Walden heeft in het ontwerp van mijn huisje als dakbedekking hetzelfde hout als de gevelbekleding gekozen. Dit ziet er prachtig uit maar is niet voldoende als waterkerende laag. Daarvoor is er een laag epdm op het dak gelegd waar de gevelbekleding en zonnepanelen overheen gaan, met aluminium kokers er tussen. De dakopbouw is als volgt, van binnen naar buiten:
- 9 mm berken multiplex
- 69 mm schapenwol isolatie
- 22 mm Celit
- Epdm
- Aluminium kokers
- 18 mm ModiWood gevelbekleding, 3 PV panelen van 195,5 x 99,5 cm
De opbouw van de wanden is van binnen naar buiten:
- 11 mm Ecoboard
- 69 mm schapenwol isolatie
- 22 mm Celit
- 12 mm luchtspouw
- 18 mm ModiWood gevelbekleding
Ach nu ik toch Dimka lastig aan het vallen ben met technische vragen kan ik net zo goed de opbouw van de vloer ook even meenemen ;) Deze is van onder naar boven, met de trailer als basis:
- 4 mm betonplex
- Balken met daartussen schapenwol isolatie
- Dampregulerende folie
- 18 mm Ecoboard
Afbeelding door Mathias Loeckx
Je moet het maar verzinnen he? Gelukkig heb ik daar een heel fijn team voor, met Lena, Laurens en Vincent van Walden en Dimka van Tiny-House.nl! Die gevel ziet er zo mooi uit met het ModiWood, ik heb met de dag meer respect voor Dimka en zijn gouden handjes. Het hout van de gevel en dat van de kozijnen past ook zo mooi bij elkaar. Mijn huisje wordt gebouwd met mooie, eerlijke materialen en vakmanschap! Dimka is inmiddels aan de trap begonnen, ik heb hem uitgeprobeerd en het werkt prima. Morgen wordt de zonnepanelen installatie geïnstalleerd, daarover meer in het volgende blog artikel. Meer Tiny House techniek, woohooo! :)
Grietje van bokworst zegt
Hele leuke blog, ik ben zelf ook bezig met mijn allereerste project! Dankjewel voor de leuke tips!
Marjoleininhetklein zegt
Graag gedaan Grietje! :)
Anja zegt
Dankjewel Marjolein! Ik vind dat je het erg mooi hebt afgewerkt, complimenten.
Anja
Marjoleininhetklein zegt
Dat heeft Dimka heel mooi gedaan Anja, de credits gaan naar hem! Dankjewel! :)
Eline zegt
Heel mooi in elkaar gezet.
Leuk om te lezen!
goed gedaan ga zo door.
Dorienie zegt
Heel mooi geworden! Hoe lang ben je er mee bezig geweest?
Marjoleininhetklein zegt
Dankjewel Dorienie! Van februari 2015 af, eind mei 2016 woonde ik in mijn Tiny House :)
Dorienne zegt
Wauw Marjolein, dat is nog best wel snel gedaan!
Mirjam zegt
Wauw! Dit hebben jullie echt super gedaan, ben jaloers als ik dit zo zie zeg!
Mirjam
Marjoleininhetklein zegt
Dankjewel Mirjam! En ja dat is best snel, als ik eenmaal iets in mijn hoofd heb.. ;)
Schoonmaakblogger zegt
Haha super! Als je iets doet wat je leuk vind gaat het altijd een stuk sneller, veel plezier in je nieuwe huis!
ursula zegt
Hallo Marjolein,
Ik ben bezig met een tinyhouse achterop een wagen. Klopt het dat jij verder geen frame (hout, ijzer of aluminium) in de muren hebt? Is dat stevig genoeg, komt de stevigheid uit de cellit platen? En wat voor een kokers zijn in het dak gebruikt?
Ik heb overal gezocht maar kan het soortelijk gewiocht van modewood niet vinden, weet jij dat toevallig? Ik hoop van je te horen. groetjes
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Ursula, jawel mijn huis heeft een houten frame hoor, maar voor de details moet je bij de bouwer zijn ;) Het soortelijk gewicht van Modiwood weet ik ook echt niet, maar dat is dan vast weer bij de leverancier op te vragen. Succes! :)
Ursula zegt
Marjolein, bedankt voor je reactie
Jurgen zegt
Dag Marjolein,
Indrukwekkend wat jullie gedaan hebben.
Wij zijn ook bezig met het bouwen van een Tiny House. Hoe hebben jullie de epdm op de celitplaten bevestigd?
Jurgen
Remco zegt
Dag Marjolein,
Ik heb al veel op je website gelezen en veel bijgeleerd!
We zijn zelf ook begonnen met de bouw van ons tiny house.
Het dak zou ik net als bij jou ook met hout willen afwerken, maar dan met een open voeg.
Ik zie dat er epdm gebruikt is met daarop aluminium profielen.
Hoe hebben jullie die bevestigd? Ik heb mij laten vertellen dat als je die door de epdm schroeft je grote kans hebt op lekkage va het dak, daarom wilde ik eens vragen hoe dat bij jou is opgelost.
Groetjes, Remco
Marjoleininhetklein zegt
Hallo Remco, dankjewel voor je compliment! Helaas weet ik niet precies hoe Dimka dat gedaan heeft. Maar ik heb nog nooit lekkage gehad, dus dat heeft hij vast en zeker goed gedaan :) Je zou deze vraag eens in de Tiny House Nederland facebook groep kunnen stellen, daar zit een hoop kennis. Veel succes en plezier met de bouw van jullie Tiny House!
Hielke zegt
Hallo Marjolein,
Je geeft eerder aan dat je Tiny House 2550 mm is en de wanden 133 mm, dan houd je dus binnen een vrije breedte van 2284 mm over als ik het goed heb. Het bouwbesluit stelt eisen aan deze vrije breedte en ik weet niet zo goed welke ik aan moet houden.
– De nieuwbouweis stelt: Afdeling 4.1, Artikel 4.3 lid 4: In ten minste een verblijfsgebied ligt een verblijfsruimte met een vloeroppervlakte van ten minste 11 m² bij een breedte van ten minste 3 m.
– Maak je gebruik van Artikel 1.12a. Uitzonderingen woonfunctie voor particulier eigendom dan kan je de bestaande bouw eisen gebruiken: De bestaande bouweis stelt: Afdeling 4.1, Artikel 4.7, lid 2: In ten minste een verblijfsgebied ligt een verblijfsruimte met een vloeroppervlakte van ten minste 7,5 m² en een breedte van ten minste 2,4 m.
Ik neem dat jouw Tiny House wel voldoet, maar als ik het zo bekijk strookt het niet helemaal met deze eisen. Kortom, hoe kan jouw Tiny House wel voldoen met een vrije breedte van minder dan 2,4 meter?
Alvast bedankt,
Hielke, student Zuyd Hogeschool Heerlen
Marjoleininhetklein zegt
Hallo Hielke, ingewikkeld he!
Voor particuliere bouw zijn de eisen wat soepeler, en verder kun je het gelijkswaardigheidsbeginsel benutten.
Misschien dat deze blog je helpt: https://www.marjoleininhetklein.com/2019/07/01/tiny-houses-en-het-bouwbesluit/
Voor nieuwbouw moet je nu ook nog rekening houden met de BENG, en dat is vrijwel onhaalbaar voor huisjes zoals de mijne. Dat is nog een dingetje ;)
Groetjes,
Marjolein
robert zegt
mooi project! weet je wat de rc-waarde’s zijn?
Marjoleininhetklein zegt
Dankjewel Robert! Je reageert op een oude blog, inmiddels is de bouw van mijn nieuwe huisje al weer bijna begonnen. Daar weet ik de RC waardes wel van, daar zal ik nog een blog over schrijven. Je kunt je op de blogs abonneren als je wilt, kijk dan even onderaan de homepagina van mijn website :)
Thijs zegt
Dag Marjolijn,
Klopt het dat jou hele Tiny House dampdicht gebouwd is?
Hoe zorg je voor goede vochtafvoer naar buiten?
En is het met een bepaalde reden dampdicht gebouwd?
Groetjes Thijs
Marjoleininhetklein zegt
Hallo Theis ;) Nee hoor, mijn huisje is damp-open gebouwd, de wanden dan. En ik heb een mechanisch ventilatiesysteem dat overtollig vocht afvoert, het detecteert dit zelf.
Groetjes, Marjolein
huistuinexpert zegt
mooi gemaakt! leuk idee!!