Waar verder alles redelijk van een leien dakje gaat, is op mijn watervoorziening de wet van Murphy toepasbaar. Alles wat fout kan gaan, gaat fout lijkt wel. Niets gaat vanzelf. Gelukkig heb ik hulp van Boy en kunnen we er wel om lachen, het zal wel ergens goed voor zijn zeg ik dan. In ieder geval kan ik er nu over schrijven en kun jij er dan weer van leren zodat je niet dezelfde obstakels tegen komt, mocht je ook een off-grid waterhuishouding wensen natuurlijk. Want dat kan echt wel hoor, en het hoeft ook niet heel duur of ingewikkeld te zijn. Als het eenmaal werkt dan is het simpel. Maar voor ik zover ben dat alles naar behoren werkt…. ach laten we het er maar op houden dat het bij pionieren hoort. ;)
In het blog ‘De waarde van water’ heb je al wat kunnen lezen over de obstakels en kleine overwinningen die ik ben tegen gekomen op weg naar een werkende waterhuishouding. Vandaag gaan we weer verder met het verhaal. De geiser is inmiddels vervangen en werkt nu goed, met dank aan Chris van KIIP in Hoogwoud . Er is nog een dingetje dat niet helemaal in orde is: de douche blijft niet op constante temperatuur. De geiser slaat steeds weer aan en af als ik de douche open zet, een probleem dat ik bij de bad- en keukenkranen niet heb. Geen idee waar dat aan kan liggen, ik moet Chris daar nog even naar vragen. Maar voor nu is het ok, om water te besparen zet ik de douche toch steeds uit als ik me aan het inzeepen ben. Inzeepen, afspoelen, haren wassen, uitspoelen, zoiets. Een lange douche zit er nu niet in, er valt niet zo veel regen. In de herfst en winter zal ik best wel wat langer kunnen douchen denk ik.
De IBC tank waar ik mijn regenwater in opvang hebben we helemaal leeg laten lopen, het water dat er in zat was vies omdat het al een tijdje stil gestaan had en er nog resten raapolie in de tank zaten. Hardnekkig spul die raapolie! Boy wist gelukkig een middel om dat op te lossen, wat ook nog biologisch afbreekbaar was. Het was nog een hele operatie om die tank uit te schrobben, dat kan ik je wel vertellen! We hebben het gat aan de bovenkant groter gemaakt en gewapend met een houten borstel op een stok is het ons gelukt de tank helemaal schoon te krijgen. Vullen maar weer, kom op met die regen! Als het dan eindelijk regent, wat kun je daar dan blij mee zijn zeg! Er viel een paar dagen terug een korte maar hevige bui na een paar droge dagen en ik zat lachend te genieten op mijn veranda, onder een zeiltje. Ik had snel een emmer en een teiiltje klaargezet om nog wat extra water op te vangen, heerlijk zo’n zomerbuitje! :)
Ongefilterd regenwater is misschien wel veilig genoeg om mee te douchen, maar het heeft toch nog best een geurtje en een kleurtje dus het moet eerst door een filter heen voor je het gebruikt. Nu zou je daar een kant en klaar vijverfilter voor kunnen gebruiken, maar die zijn best prijzig. Boy heeft er zelf een voor me gemaakt door de filtermaterialen los te kopen en deze in een blauwe ton op te bouwen (zie tekening). De ton had ik nog, dus dat scheelde alvast. Het regenwater van mijn dak loopt nu direct via een grijze buis in de blauwe ton, zakt door het filter en wordt dan door een dompelpomp de IBC tank ingepompt. Straks wordt het filter in een korf direct in de IBC tank gehangen, dan zijn de blauwe ton en de dompelpomp niet meer nodig. Ach dat was ook nog zoiets, de dompelpomp heeft een vlotter en die bleef steeds steken waardoor de pomp maar door bleef lopen. Als ik een schop tegen de ton gaf dan stopte hij pas ook al zat er geen water meer in. Niet zo handig, als je dompelpomp je accu’s leeg trekt ’s nachts! Een paar weekenden terug viel er aardig wat regen, ook ’s nachts en daar mijn IBC tank helemaal leeg was en ik de dompelpomp niet aan kon laten staan, moest ik er dus telkens uit om de pomp even aan te zetten. Daar sta je dan, middenin de nacht in de stromende regen bij je waterinstallatie.. Dat hoort er dus ook bij, it ain’t all sunshine! ;)
Ok dus er komt nu regenwater mijn huis in, zolang er af en toe een buitje valt kan ik douchen en wassen. Nu nog drinkwater! Boy en ik hadden inmiddels contact gezocht met Innologic bv, een bedrijf dat voorziet in producten en informatie die primair te maken hebben met drinkwater in ontwikkelingsgebieden en rampsituaties. Peter was meteen erg behulpzaam en raadde me het AQUA Logic CCS-Inline filter aan. Deze hebben we besteld en Boy heeft hem onder de gootsteen gemonteerd op de koude waterleiding. Het water dat uit de koude kraan komt is nu drinkbaar, gefilterd regenwater. Vet!! Alleen.. er komt maar een heel miezerig klein straaltje uit (minder dan een halve liter per minuut). Dat is niet ongewoon volgens Peter en niet zo veel aan te doen, we zouden de druk van de hydrofoor nog wat kunnen verhogen maar dat levert weer andere problemen op. De hydrofoor slaat nu al af en toe even aan ook al zet ik de kraan niet open (dit heeft te maken met het uitzetten van de rubberen slang die het water van de IBC tank naar het huis vervoert) en dat zal toenemen als we de druk verhogen. Zo’n hydrofoor vraagt toch best wat stroom en daar moet ik rekening mee houden, in de winter heb ik niet zo veel.
Een ander probleem is dat als ik de warme kraan aan zet er weer ongefilterd regenwater door de leiding komt, er is dan kans op vermenging. Ik had bedacht om warm water voor de afwas gewoon uit de badkamer te halen, die is immers maar 3 stappen verwijderd van de keuken ;) Maar in de praktijk werkt dat toch niet zo lekker, ik heb besloten dat het toch praktischer en veiliger is om een apart kraantje voor het gefilterde water in de keuken te installeren. Dan komt er alleen water dat gefilterd is door het CCS-inline filter door het kleine kraantje, en het regenwater dat alleen door het eerste filter in de IBC tank is gegaan komt dan uit de normale keukenkraan. Al doende leert men ;)
Het is dus nog steeds niet helemaal voor elkaar, maar met kleine stapjes kom je ook vooruit. Nu ik regenwater aan het filteren ben tot drinkwater is het zaak dat ik het water regelmatig ga testen, daar gaat Boy me ook bij helpen. Maar jongens, wat is het toch fantastisch dat ik helemaal zelfvoorzienend ben wat water betreft! Dat is toch super cool? Ik vind van wel! Afgelopen week heeft Kenneth verder gewerkt aan de kist om de IBC tank, deze is om licht tegen te houden en in de winter kan ik de tank isoleren met stro. Het ziet er ook een stuk mooier uit, het oog wil ook wat. Er moet nog een afdakje over de hydrofoor en het deksel is nog niet helemaal af, dat komt de volgende keer weer. Ik ben er hartstikke blij mee!
Sanne zegt
Hallo Marjolein,
Wat een handige en concrete informatie allemaal!
Weet je nog hoeveel dit watersysteem in totaal gekost heeft? Wellicht kun je een globaal bedrag noemen als richtlijn.
Alvast bedankt en ga zo door!
Marjoleininhetklein zegt
Dankjewel Sanne :) Vind ik moeilijk te zeggen, veel van deze materialen heb ik gekregen. Het is echt een DIY systeem. Dus kost weinig, maar je hebt wel alles bij elkaar 300/400 euro nodig als je de materialen moet kopen denk ik. De Berkey kost ongeveer 250,- zo uit mijn hoofd.
Astrid zegt
Hoi Marjolein,
Hoe bevalt jouw Berkey na 1 jaar gebruik?
Op Amazon.com lees ik veel negatieve reacties. Dat betreft vooral roest en lekkage maar ook het lastige spetterende schoonmaken van de filters en de trage doorloop van het water na verloop van tijd. Nou weet ik wel dat Amerikanen soms al vallen over een spelfout in de gebruiksaanwijzing en het artikel dan waarderen met 1 ster of meteen een claim indienen maar ik weet ook dat er heel veel positieve recensies gegeven worden. Ik ben al heel lang op zoek naar een goed systeem voor zuivering van kraanwater. Destillatie en omgekeerde osmose zijn uiteindelijk toch afgevallen. Mijn voorkeur gaat uit naar filtering op zwaartekracht maar ik wil ook geen stoffen toevoegen zoals bijvoorbeeld bij de populaire Britta gebeurt.
Ik denk dat de inhoud van de BerkeyTravel voor mij alleen voldoende zou zijn voor dagelijks gebruik al hangt dat af van de doorloopsnelheid. Is die ok of in de loop van de tijd trager geworden? Heb jij het water wat je drinkt uit de Berkey al eens laten testen? Wat waren de uitkomsten? Ik hoor je opmerkingen en je ervaringen graag.
Els De Busscher zegt
Met heel veel interesse lees ik artikels en posts over regenwater zuiveren.
Ik ben al een hele tijd op zoek naar een filter die op zo’n tank kan aangesloten worden zonder dat daar elektriciteit voor nodig is. Zo’n Berkey lijkt mij een oplossing, maar die heeft een uur nodig om een emmer te vullen en ik heb meerdere emmers nodig.
Ik kan voldoende regenwater opvangen, maar dat komt van een dak van een Tiny House en dat water kan lange tijd stilstaan. We hebben zo’n ouderwetse Finse sauna met een tank boven het vuur, waardoor we kokend water kunnen maken. Dat kokend water wordt in emmers gemengd met koud water tot de gewenste temperatuur. We wassen ons in de sauna en spoelen ons daarna af met water. Ik heb dus nogal wat emmers proper water nodig. Heb jij soms een idee wat voor een filter we tussen de tank en de uiteindelijke emmers voor de sauna kunnen plaatsen zodat de gevaren die uitwerpselen van dieren met zich meebrengen uit het water zijn? Tot nog toe hebben we ook nog geen cover voor de tank, maar die zullen we nog maken. Behalve dat de tank in het donker moet staan, is daar nog iets belangrijk waar we zeker aan moeten denken? Zijn er behalve de uitwerpselen en het licht nog zaken die ‘gevaarlijk’ kunnen zijn vooraleer je je kan wassen met stilstaand regenwater? Bedankt voor je reactie!
Marjoleininhetklein zegt
Hallo Els, dankjewel. Ik ben geen expert op het gebied van waterzuivering, dus ik zou je willen adviseren je daarin goed te laten informeren door een bedrijf dat gecertificeerd is. Succes! Groetjes, Marjolein
Tiemen Slingerland zegt
Mag ik vragen wat voor hydrofoor je in je systeem gebruikt? Wat is de waterdruk die voor goed functioneren (van de geiser, kranen, douche) benodigd is?
Ingemarie Veelo zegt
Mooi Marjolein, dat je anderen gidst naar een prettig leven zonder aangesloten te zijn op openbare voorzieningen.
Ik ga een stro/leem huis bouwen en moet nu bedenken hoe ik die zaken goed regel.
Lisa Kaathoven zegt
Hoi Marjolein en andere tiny house enthousiasten. Ik ben op zoek naar een ‘kant en klare’ oplossing voor het off grid water probleem. Is er een partij dit dit installeert?
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Lisa, probeer https://www.offgridcentrum.nl/ eens :)