Tot nu toe gebruikte ik mijn opgevangen regenwater voor alles in huis behalve consumptie. Douchen, wassen, de afwas, handen wassen. Het filter in mijn watertank werkt goed genoeg om de ergste verontreiniging van het dak te verwijderen, maar drinkbaar is het dan nog niet. Voor drinkwater en water om mee te koken vulde ik jerrycans bij de buren. Voor 1 persoon heb je niet veel nodig dus dat was niet zo’n probleem. Maar, het liefste wilde ik helemaal zelfvoorzienend zijn en ook voor drinkwater op de natuur kunnen bouwen.
Off-grid waterfiltering
In mijn onderzoek naar Tiny House installaties in de tijd dat ik met de voorbereiding voor de bouw van mijn Tiny House bezig was, kwam ik vaak foto’s tegen van Tiny Houses in Amerika waar een Berkey waterfilter op het aanrecht prijkte. Het zijn echt mooi vormgegeven filters, die Berkey’s, de ervaringen van de gebruikers zijn ook zeer positief. Lang heb ik overwogen er ook eentje aan te schaffen maar steeds de stap uitgesteld. Ik heb eerst een ‘inline’ keramisch filter uitgeprobeerd, dat slibte helaas snel dicht. Dit soort filters zet je tussen de leiding en de kraan maar hebben een hoge waterdruk nodig om goed te kunnen functioneren. Mijn DIY waterfilter was ook niet voldoende, het liet nog te veel ‘vuil’ door. Nu had ik in het begin ook nog geen kist om mijn watertank heen om het licht buiten te houden, wat echt wel nodig is om algengroei tegen te houden. In ieder geval, ik liep al weer een tijdje met jerrycans te zeulen tot Rob Greenfield bij me op visite kwam en me een Berkey waterfilter aanraadde. Tja als Rob Greenfield het zegt, dan kun je er toch wel van uit gaan dat het goed is!
Travel Berkey
Ik heb contact opgenomen met de mensen van Berkey Europe en ze mijn situatie voorgelegd, ze raadde me de Travel Berkey aan die nu sinds enkele weken op mijn aanrecht staat. De Travel Berkey heeft een capaciteit van 5,7 liter, voldoende voor een huishouden van 1-2 personen. Het is echt een prachtig filter om te zien! Het monteren was ook zo gepiept. Mijn Berkey heeft een fijne standaard waardoor je makkelijk uit het kraantje kunt tappen. Je giet vervolgens water in het compartiment bovenin waar de twee filters in zitten, daar sijpelt alleen schoon water doorheen wat in het onderste compartiment terecht komt. Ik heb de eerste twee weken alleen leidingwater door het filter gegoten, omdat er weinig regenwater voorhanden was en ik eerst nog een testje moest doen.
De kleurstof test
Bij de handleiding zat een instructie om de Berkey te testen met kleurstof. Je moet de Berkey namelijk zelf monteren, dat is zo gepiept maar je wilt wel even testen of je dat goed hebt gedaan natuurlijk. Het gaat hier om drinkwater en dus je gezondheid! Voor de test heb je rode voedselkleurstof nodig, dit mag geen glucose, suikers of verdikkingsmiddelen bevatten. De toko in Haarlem hielp me vlot aan dit kleine flesje dat maar 1 euro kostte. Aan de slag. Het is eigenlijk heel simpel. Je vult het bovenste compartiment met (schoon) water en giet er een kwart theelepel van de kleurstof in. Daarna moet je even wachten, het duurt wel een paar minuutjes voordat er voldoende water door het filter is gelopen om een glaasje te kunnen tappen. Maar warempel, het water was super schoon! Ik vertelde over de test aan een vriend van me die microbioloog is, hij was erg benieuwd of het filter echt de kleurstof uit het water zou halen, dat zou hij een hele prestatie vinden. Nou het werkt hoor! De ‘black Berkey’ waterfilters kunnen wel 10 jaar meegaan, het zijn de meest krachtige zwaartekracht filters op de markt.
De 6 foto’s hierboven heb ik zelf genomen, de andere prachtige foto’s zijn van Pictorista.
Hemels water
Nu kon ik met een gerust hart mijn voorgefilterde regenwater in de Berkey gieten. Mijn eerste gefilterde glaasje regenwater was hemels! Wat is dat toch stoer, nu ben ik echt zelfvoorzienend met water! Nou ja, zolang het regent dan he. Gelukkig viel er afgelopen week best wat water en zat mijn tank aan het einde van de week bijna vol. Dus nu mag er best weer wat zonnig weer komen, dat gun ik iedereen ook wel weer. Mezelf ook trouwens. ;)
Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Berkey Waterfilters Europe.
Met dank aan Alexander Sanchez van Pictorista voor de prachtige foto’s.
Karine zegt
Wij hebben putwater(geboord),ik heb het water laten onderzoeken en het is niet drinkbaar door het hoge nitriet gehalte,zou het nitriet uit het water zijn als het door onze Berkey gaat?
Marjoleininhetklein zegt
Dat zal je echt even bij de mensen van Berkey na moeten vragen ;)
Jop zegt
Hey Marjolein,
Ik vroeg me af wat voor een soort DIY filter jij eerst had voor het regenwater. Ik zou namelijk zelf regenwater willen opvangen in een tank. Dit water wil ik alleen gebruiken voor douchen en wassen. wat voor een filter kan ik dan onder de tank hangen om het water daar schoon genoeg voor te maken? Ik wil het eigenlijk zo simpel mogelijk houden zonder pomp en leidingen. Gewoon een tank met kraantje waar ik mijn water haal, maar dat wel genoeg gefilterd is om mee te douchen en wassen. heb jij hier een mooie/goedkope/simpele oplossing voor?
Alvast bedankt!
En dank voor al je informatie.
Groetjes,
Jop
Roos zegt
Wat onwijs leuk! Ik wil er ook een halen voor regenwater te filteren, hoe had jij je regenwater gefilterd voordat je het in de Berkey deed?
Groetjes Roos
Marjoleininhetklein zegt
Met een zelfgebouwd filter Roos, zie: https://www.marjoleininhetklein.com/2016/09/03/tiny-house-techniek-off-grid-watervoorziening/ :)