Ik heb last van een groeiend gevoel van woede, verdriet, onmacht, frustratie over ons falende systeem. En ik wil een revolutie. Er klopt zoveel niet in onze samenleving, en ik vraag me steeds meer af waarom we niet massaal in opstand komen. Waarom pikken we zo veel? Omdat we het relatief goed hebben in ons stukje van de wereld. Dus onze collectieve woede, verdriet, machteloosheid en frustratie is blijkbaar nog niet groot genoeg. Of wel?
De ongelijkheid in de wereld, de verwoestende invloed van massaconsumptie op de natuur van onze prachtige planeet, de achteloze manier waarop we met mensenlevens en dierenlevens omgaan. Hoe meer ik lees over wantoestanden in de agrarische sector, de mode-industrie, om het even welke industrie dan ook, hoe meer ik tot een conclusie kom. Het komt telkens weer op hetzelfde neer: kapitalisme werkt niet. Ja, het werkt voor zo’n beetje 1% van de bevolking maar op de lange termijn zelfs voor hen niet. Een systeem dat uitgaat van eindeloze groei op een planeet die geen eindeloze grondstoffen heeft is gedoemd te falen en zijn bevolking gedoemd ten onder te gaan. En dat maakt me nu zo kwaad, want ik weet verdomme in mijn hart dat we tot zoveel beter in staat zijn. Dus waarom eisen we niet van onze zogenaamde leiders dat ze het welzijn van de mens en de planeet met al haar levensvormen voorop stellen, in plaats van altijd en overal geld op de eerste plaats te zetten?
Ik heb een droom, net als Martin Luther King destijds. Een droom van een wereld waar iedereen gelijkwaardig behandeld wordt. Waar bij elke beslissing die moet worden gemaakt eerst gekeken wordt of deze het welzijn van het collectief ten goede komt en de aarde niet schaad. Ik weet zeker dat het mogelijk is. Weg met het vervloekte Bruto Nationaal Product dat alleen over handel gaat en dus nooit een goede maatstaf kan zijn voor het succes van een samenleving, maar op naar een Bruto Nationaal Geluk. Net als Bhutan, waar het niveau van vooruitgang bepaald wordt door Gross National Happiness (GNH). Prachtig! Ons systeem moet radicaal om. Gaat het zeer doen? Ja, zo’n grote verandering is moeilijk en pijnlijk maar het is onvermijdelijk, het is nodig.
Ik hoop dat er iemand opstaat die deze revolutie gaat leiden, waar ik achter kan gaan staan. Ik zou me met alle liefde inzetten voor dat doel. De tijd voor zachte maatregelen is voorbij. Onze overheid gaat zelf de keuze voor een systeemverandering weg van kapitalisme niet maken, niet snel genoeg in ieder geval. Wie oh wie wordt onze Martin Luther King? De partij voor de dieren is goed op weg, maar ook dat gaat niet hard genoeg en ik geloof echt dat we een opstand vanuit het volk nodig hebben om zo’n grote verandering af te dwingen. Ik weet dat alleen duurzaamheid, zorg voor het milieu, niet voldoende mensen op de been zal brengen, treurig genoeg. Maar ongelijkheid? Daar heeft het overgrote deel van onze bevolking mee te kampen. En ik geloof dat wanneer dat probleem aangepakt wordt dat een golf van positieve veranderingen teweeg zal brengen. Wanneer menselijk welzijn en natuurbescherming de hoogste prioriteit krijgen heeft iedereen de mogelijkheid om na te denken en te handelen naar geweten. Educatie wordt beter, waardoor blikvelden verbreden. Een betere verdeling van grondstoffen en rijkdom zodat iedereen in zijn basisbehoeften is voorzien zorgt er voor dat je je focus kan verleggen van overleven naar om elkaars welzijn geven.
Laten we wakker worden en beseffen dat we meer zijn dan slechts consumenten, opstaan en eisen dat we een nieuwe samenleving vormen die werkt, voor iedereen, voor alle jaren die nog komen gaan. Laten we van Nederland een voorbeeld voor de wereld maken en de wereld laten zien dat we niet alleen met onszelf bezig zijn. Laat die droom werkelijkheid worden.
Yvonne zegt
Er kan hier een andere wind gaan waaien. Binnenkort weer naar het stemhokje.
Wilbert zegt
Stemmen heeft geen zin, het is controlled opposition.
Wil je verandering moet je het zelf doen.
Het makkelijkste is stemmen met je euro. Wat niet gekocht wordt gaat failliet.
Ik heb een hekel aan de multinationals, daarom koop ik daar zo weinig mogelijk.
Verandering moet vanuit jezelf komen, anders geef je de macht die jij hebt weg aan een ander.
Al het nieuws wat vanuit de overheid/ mainstream media komt draai ik 180 graden, dan zit ik veel dichter bij de waarheid. De overheid is er voor de banken/ multinationals en niet voor de bevolking.
Doe zelf onderzoek, van deze site: niburu.co lees ik mijn nieuws. Maar denk altijd zelf na.
Het zal eerst een shock voor je zijn, want de wereld die jij (nu nog) ziet klopt niet.
Hoe alles is, is schokkend. Je zal het niet willen geloven, want nu voel je je nog veilig.
De geschiedenis die je ken klopt niet. History is written by the victors
De Nazi’s (multinationals, banken) hebben gewonnen kijk maar we hebben nu 1 Europa..
Nederlanders zijn ook de meest goedgelovige mensen ter wereld (netjes gezegd)
http://niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=12634:nederlanders-meest-goedgelovige-mensen-ter-wereld&catid=9:binnenland&Itemid=22
Eberhard Licht zegt
Ik doe mee.
Maar het is echt heel moeilijk om te beseffen dat onze manier van leven fout is. Mij hebben de boeken van Jean Ziegler (helaas is het alleen in het Duits en in het Frans: “Retournez les fusils!” of “Ändere die Welt”), van Rene ten Bos: Dwalen in het antropocen en van paus Francis: Laudato si geholpen. Met een keer wist ik hoe fout deze kringloop van werken en consumeren is.
Ik wil proberen, een andere weg te gaan als je om te laten zien, dat het anders leven werkt. Ik werk vrijwilliger in en daklozenopvang in Utrecht en heb de idee, te laten zien dat er al mensen zijn die zo leven als wij van dromen. Kijk op mijn website, daar is al een voorbeeld voor. Ik voel hetzelfde onrust in mij als je.
Elvira zegt
Hey Marjolijn,
Sluit je aan, samen zijn we sterk!
https://www.unitedpeople-foundation.org/
http://www.deBlijeB.nl
warme groeten, Elvira
Trijnie zegt
Wat een prachtig pleidooi, Marjolein!!!! Wat zou het mooi zijn als het zou lukken, maar zolang een directeur van een school nog een doos heeft staan voor het oud papier en de adjunct, die tegenover hem zit het papier in een prullenbak gooit en dus in de vuilnisbak, heb ik er helaas een heel hard hoofd in. Maar we moeten maar veel blijven dromen. We moeten blijven hopen op betere tijden voor het welzijn van de mensen en de dieren en voor de ons omringende planten. Groetjes! Trijnie
Thieu zegt
Helemaal met je eens, maar er zal niks gaan veranderen. De mens is hebzuchtig, egoistisch en agressief, dus zal altijd meer meer meer willen, ten koste van anderen. Ik woon 50km van Schiphol vamdaan maar moet elke dag luisteren naar een eindeloze stroom bulderende vliegtuigen die enorme hoeveelheden CO2 en fijnstof over onze huizen uitbraken. En dat zal alleen maar erger worden, want men wil nog veel meer vluchten gaan uitvoeren. Er wordt immers geld aan verdiend door mensen die schijt hebben aan milieu, gezondheid en het woongenot van anderen. En de gemiddelde Nederlander wil oneindige mobiliteit en voor een habbekrats naar een zonnige dictatuur vliegen.
Biologisch vlees? Een aantal supermarkten hebben wel wat liggen, ergens tussen de grote hoeveelheden foltervlees uit de Brabantse martelboerderijen. Slechts twee biologische slagerijen op 330.000 inwoners…….
Iedereen draagt kleding uit donkere fabriekjes waar kinderen in verkapte slavernij die rommel in elkaar stikken. Is er iemand die het interesseert? Nee toch? We kleden onze eigen kinderen met kleding die door hun leeftijdgenoten gemaakt zijn.
We weten dat bananen onder erbarmelijke omstandigheden worden gemaakt. Arbeiders zonder rechten, tegen een hongerloon, blootgesteld aan pesticiden, leven een bestaan dat lijkt op slavernij. Maar toch liggen er meer foute bananen in de winkel dan Max Havelaar bananen.
De meeste mensen boeit het allemaal niet. Ze willen ongestoord hun leventje leiden en consumeren. Niet nadenken over milieu, de medemens, dieren. Gewoon alles ontkennen of goedpraten. En er lekker geld aan verdienen natuurlijk, want geld is onze religie. Daarvoor mag alles aan de kant worden gezet.
Rogé Pollen zegt
Ik ben het niet helemaal met Thieu eens. Natuurlijk heb je voor een gedeelte gelijk. Het wás enige jaren geleden zeker zo. Maar waar supermarkten 10 jaar geleden, misschien zelfs korter, géén biologische producten hadden, zie je ze nu bijna overal. Koffie, thee, eieren, groenten, fruit en vlees, om er maar een paar te noemen. Zelfs het toiletpapier is tegenwoordig ecologisch verkrijgbaar. Het lastige is dat je niet weet of het allemaal waar is, omdat het prijsverhogende labeltjes zijn. Maar, het ligt er en na verloop van tijd, moet het echt biologisch worden, omdat het anders wel uitkomt en supermarkten zich zo’n schandaal lastig kunnen veroorloven.
Maar, Marjolein, ik begrijp je frustratie. Bij mij kanjer inmiddels verwondering geworden. Hoe kan het dat mensen die in hetzelfde schuitje zitten gewoon op de ijsberg afvaren? Denken ze dat het schuitje zo langzaam vaart, dat ze de reis kunnen uitzitten? Maar dan hebben ze toch ook kinderen if zelfs kleinkinderen. Generaties die nog verder moeten varen dan hen… hebben zij niet het beste voor met hun (klein)kinderen? Vreemd hè?
Maar aan de andere kant, er komt al meer opstand. Groepen als Avaaz zijn al de luis in de pels van vele industrieën. Er komt meer ruimte voor dwarsdenkers, maar er kan meer. Mensen zijn klaar voor verandering, Geert Wilders en Thierry Baudet varen er wel bij. We hebben dus nog niet de juiste leider die dit verhaal kan vertellen. Zullen we samen opzoek gaan Marjolein? Laat maar horen!
Thieu zegt
Natuurlijk is er veel meer biologisch dan pakweg 10 jaar geleden. Maar de verhouding met de reguliere producten is nog steeds verkeerd, je moet vaak veel te veel zoeken naar de biologische varianten. Denk dat zelfs AH nog niet eens 10% biologisch haalt? En het hangt vaak ook nog af van de stad en wijk waar die supermarkt staat.
Rogé Pollen zegt
… omdat het prijsverhogende labeltjes zijn…, moet: …of dat het prijsverhogend … zijn
Jet zegt
Je hebt mijn hart Marjolein, ik kan er s’nachts wakker van liggen…
Ik heb ook het idee, ik moet iets DOEN !!!!!!
Ik vindt onze wereld immoreel en onethisch.
V.b. Kinderopvang, ik wil een kinderopvang in de natuur beginnen.
BSO voor kinderen van 4 tot plus minus 12 jaar.
Lopen naar het bos of rivier, biologische snacks.
Goede kleding, onder het motto er bestaat geen slecht weer wel slechte kleding.
En ongeveer 5 dagen perjaar binnen opgevangen worden.
Vuurtje stoken, boompje klimmen, hutten bouwen, verhalen voor lezen, zelf soep maken. Evt. Yoga, mediteren, in de modder rollen. Samen of alleen lekker rond prutsen.
Nu heb ik al de derde afwijzing binnen van een school op een super lokatie.
Aan de bosrand en rivier…… De hele kinderopvang en ook sinds dit jaar de peuterspeelzaal, is in handen van grote commerciele organisaties met een WINST oogmerk. Dus moet er winst gemaakt worden over de ruggetjes van onze kinderen.
Ik vindt dit immoreel en onethisch…. En dit laten wij met z’n allen gewoon gebeuren.
Dus werken er in de kinderopvang mensen met korte contracten, nul uren contracten etc. die on gemotiveerd zijn met lage lonen en opleidingen. Zodat de winst zo hoog mogelijk is. Wat is er nu belangrijker in deze wereld, als onze kinderen. Zij zijn de toekomst, de eerst 4 jaar van ons leven worden we gevormd.
Een ouder betaald 7,50 per uur voor zijn /haar kind de staat compenseerd deze koste met een belasting vermindering voor de ouders. Mijn klein zoon van 1 jaar kost 1000 euro aan opvangkosten per maand. Hij is daar driedagen per week. Dus subsidieerd de staat een deze bedrijfstak.
Volgende week heb ik een afspraak met de wethouder Jeugd van de gemeente,
Hij is van Groen Links de gemeente wil binnen nu en een paar jaar econeutraal zijn.
Mooie woorden…. Nu wil ik iets bedenken een soort maatschap, in de Kinderopvang.
Geen winst, maar goede lonen, voor de wervloer. Een soort buurtzorg in de kinderopvang.
Ik heb een missie : )
Als je de kinderen van nu liefde voor de natuur bijbrengt, dan worden dat later de mensen waar je wat aan hebt in het leven.
Mijn filosophie is dat de aarde, met alles wat groeit en bloeit, het uitschreeuwd,
van ellende en dat sommige mensen op een bepaalde laag dit opvangen, de heldervoelenden onder ons ; )
Groet Jet
Ps tijd om dromen werkelijkheid te laten worden.
Times up!!!!
Thieu zegt
Zoiets hebben ze in Denemarken al jaren: kinderopvang waarbij de kinderen de hele dag buiten rondrennen, in de natuur. En dan te bedenken dat hun ‘normale’ kinderopvang ook al veel buiten vertoeft.
Marleen zegt
Hi Jet,
In Tilburg zit zo’n BSO, een prachtig concept en binnenkort mag onze zoon hier ook naartoe. Misschien kun je eens contact met hen opnemen ter inspiratie: http://www.bso-berezoon.nl0./ Uit mijn hoofd gezegd zijn zij de 2e in Nederland met dit concept. De 1e zit geloof ik in (regio) Nijmegen.
Groetjes,
Marleen
Ps. Goed stuk, Marjolein!
Erwin zegt
Prachtig stuk Marjolein, ik zou bijna zeggen: groots!
We hebben inderdaad een revolutie nodig, een revolutie in ons denken. Ik herken je gevoelens van woede, verdriet, onmacht, frustratie. Ik vind het ook onbegrijpelijk dat wij de feiten wel kennen, maar er niet naar handelen. Nu begin ik te begrijpen dat mensen zich niet zo zeer door feiten laten beïnvloeden. Feiten zijn soms ongemakkelijk en gemakkelijker is om net als de anderen te doen. En wij denken wel rationeel te zijn, maar wij mensen maken juist erg vaak (herhaaldelijk) dezelfde denkfouten (lees o.a. Daniel Kahneman).
Het menselijk gedrag schijnt meer bepaald te worden door de “verhalen” die wij elkaar vertellen. Vrienden, buren, collega’s die allemaal ongeveer hetzelfde leven leiden, zelfde banen, zelfde huizen, zelfde auto’s, zelfde vakanties. Bedrijven die verhalen over wat jij wilt middels reclame, of via sponsoring (radio/tv/bladen/blogs/vlogs). Politici die voornamelijk vertellen dat de BV Nederland goed gaat, mits we maar blijven doen wat we al jaren doen, liefst nog meer van het zelfde. Of politici die vertellen dat het niet goed gaat, maar dat JIJ niet hoeft te veranderen, maar de ANDER.
Verandering komt als we andere verhalen gaan horen. Daarom zijn verhalenvertellers als jij SUPER belangrijk. En de verhalen die jouw volgers weer vertellen. Als roependen in de woestijn. Als vissen die tegen de stroom. Als brullen in de wind. Als onbegrepenen zonder gehoor.
En dan plotseling is jouw verhaal ons verhaal. Over tien, twintig of vijftig jaar. Dan is het doodnormaal om het welzijn van de planeet te respecteren. Dan is een dier niet een ding. Dan consumeren we alleen wat we nodig hebben in plaats van wat we begeren. (En dan vinden we het onbegrijpelijk dat we ooit leefden zoals we nu leefden).
Blijf positief! (Dit zeg ik ook tegen mijzelf.) Ik vroeg ooit aan een fractievoorzitter hoe zij (ik noem geen namen) zo positief kan blijven, terwijl zij zo ziet wat er allemaal moet veranderen, ze niet haar ogen sluit voor het lot van de kwetsbaren (zowel menselijke als niet-menselijke dieren). Ze antwoordde dat ze er in gelooft dat elke verandering komt door een kleine minderheid die de boel in gang zet.
Jij bent daar een van Marjolein! Blijf vertellen!
Lidy zegt
Gelijk of geen gelijk dat maakt hier niet uit. Jij voelt het zo, je hebt al zoveel in gang gezet. Blijf geloven in jezelf , “ blijf achter het stuur zitten van de bus” . Die rol past je prima op jouw manier.
Twijfel zoek hulp doe het samen .
Tip Limmen is niet ver weg ga eens kijken en proeven bij NTI NLP
Karen Kjaer zegt
Change happens when one person show the way and educate others to do the same or better. It is easy to feel depressed but listen to all the changes that happen now, suddenly there is a landslide :) Consumers can make a big difference by their shoppings.. The smokeband came rather quick, in Denmark there is great focus upon waste of food, minigardens are multiplied, because we care now what we eat, in Amsterdam GAS is to be out soon. Be glad : Minimalism is growing worldwide. Scientists work together .. Life IS changing :)
Inge zegt
I agree.
If you want change: be the change you want to see (as far as I know Ghandi said this)’
Do not put your trust in princes … (Psalms 146:3) I explain as: do not think someone else (called a ‘leader’) will do it.
ben het hiermee eens.
Als je wilt dat er wat verandert, leef dan zelf naar die verandering (mijn eigen vertaling van wat Ghandi schijnt te hebben gezegd)
Vertrouw niet op ‘leiders’, denk niet dat ‘iemand anders’ het moet doen … is mijn uitleg van psalm 146:3
Cees van Duin zegt
Ik heb een jaar geleden een stuk geschreven over waardering. De kern is dat ons leven en de wereld zich vormt naar wat we in de praktijk waarderen. Dat is meestal iets anders dan de idealen die we hebben, en het wordt door angst bepaald. Nooit gepubliceerd, want behoorlijk controversieel en ik wil niemand afkeuren. Het kan kennelijk niet anders dan dat we een leerweg moeten doorlopen. Misschien is het zo dat omdat deze dingen nu zo duidelijk beginnen te worden (en alleen daardoor!) dat er nu een urgentie gevoeld wordt en ook een versnelling kan komen. Je hebt een mooi en dapper stuk geschreven, ik sluit me aan bij je lieve hart en neem de strijdbaarheid op de koop toe.
marga zegt
Fantastisch wat je schrijft Marjolein. We hebben geen eigen wil meer. Die wil is er al heel lang niet meer. Je denkt die nog wel te hebben, maar je bent geprogrammeerd. Eerst door je ouders, die niet beter wisten, dan door school, waar de leraren ook geprogrammeerd zijn, en dan de maatschappij, de media, televisie. Je denkt alleen nog maar vanuit die programmering. Om hier uit te stappen, betekent dat je zelf veranderingen moet gaan aanbrengen. Bij jezelf. Uit de matrix stappen. Weg met de t.v., weg met de media of bekijk het vanuit andere ogen. De hele dag door word je nl geprogrammeerd via mindcontrole. Als je dit gaat beseffen, kan je eruit stappen. Je zit boordevol herinneringen, en die herinneringen zijn niet de jouwe. Jij ben de schepper van jouw werkelijkheid. Wat je gelooft, is waar. Maar wat wil jij geloven? Niets is wat het is. Breng veranderingen in je leven aan. Geloof niets meer, behalve dat wat je zelf onderzocht hebt. Heb plezier, doe dat wat jij graag wil doen, voel passie en houd van jezelf. Het allerbelangrijkste. Als je van jezelf houdt, doe je dingen die jij wil en niet wat een ander wil. Marjolein, jij bent al aardig op weg en daardoor een voorbeeld voor anderen. Ga zo door. Je bent geweldig!
Piet van Dongen zegt
Piet van Dongen
Ik doe mee
irene zegt
Lieve Marjolein,
Wat een uit je hart gegrepen pleidooi!! Wat raakt mij dit als 71 jarige ook. Waar is mijn generatie, de babyboomer, de provoo’s, de maagdenhuisbezetters, de jaren 60 generatie, de hippies?? Zijn ze allen gevallen voor het grote geld???
Ik snap er niets van en ik heb helaas zoveel mensen zien veranderen, toen zij het “beter”kregen, twee auto’s, steeds groter wordende huizen, steeds verder en luxe op vakantie. Idealen overboord gehoord, Kregen hoge functies, want het is ook de generatie die en masse ging studeren.
Ik schaam mij diep, dat wij deze wereld, deze planeet zo achter laten. Er waren toen leiders, zpals Professor Tinbergen en dr, Mansholt, de leden van de club van Rome, dat was begin jaren 1970.
Waarom niemand luistert??? Het is een raadsel. Ik probeer in mijn eigen kleine wereldje zoveel mogelijk bewust te zijn wat ik doe en vertel dat aan iedereen die maar even wil luisteren.
Het doet pijn om zoveel moois naar de knoppen te zien gaan en zoveel leed te zien door die afschuwelijke oorlogen die alleen maar om macht gaan. Voor al dat geld zou je heel veel arme gebieden kunnen opbouwen.
Lichtpuntje is, dat er jonge mensen zijn zoals jij.
Liefs van Irene
J zegt
Precies het verhaal wat zo vaak door mijn hoofd schiet. Mooi omschreven! Grotendeels draait het om geld en macht en mensen hebben (vooral op social media, pfff) altijd zomaar een ordeel over iets, zonder te weten wat er achter zit. Ik deel je artikel, hoor!
Bertus zegt
Marjolein, je doet hiermee je best om Nederland en daarbuiten te redden.
Feit is dat wij Den Haag en lagere overheden hebben die zo schandalig veel kosten en uitgeven, dat wij ons echt kapot kunnen werken en dan nog nooit hun gat in de hand dichtkrijgen. En als ze aan hun eigen vette pensioen iets twijfelen, drukken ze vele miljoenen bij. Wat ik hiermee wil zeggen het goede voorbeeld ontbreekt. Bij banken hetzelfde. GOED VOORBEELD DOET GOED VOLGEN.Nu slopen ze alles met als grote zorg de overbevolking van Nederland.Daarom geen natuurlijke middelen waarvan we beter worden.Maar Farmacie waarvan je ziek blijft maar wel iets langer leeft, dan kunnen ze je nog verder leegklauwen.
Ria Simons zegt
PRECIES OP DE PIJNPLEK MARJOLEIN!
O, ik begrijp je boosheid en onmacht zó goed!!
Mensen zijn zó slim, kijk naar de inrichting van Tiny Houses, het off grid leven mogelijk maken, nieuwe positieve technieken daartoe bedenken.
Maar waar gaat het bulk van de slimmigheid naar toe? Naar energieverslindende, rotzooi producerende bedrijven, naar vergif en troep- medicijnen bedenken. Naar afkatten van alle positiviteit.
Ik sta hier als een roepende in de woestijn denk ik wel eens. Als Sinds eind jaren 60 vraag ik om verandering, smeek ik om verandering, schrééuw ik om verandering. Maar één nederlander alleen, bereikt geen een. Dus??? Verzamelen!!
Een nieuwe Politiek Partij? Nóg een? Misschien is het nodig. De BNG. Bruto Nationaal Geluk.
Dát is wat telt. Voor mens dier en planeet.
Ik maak het even praktisch:
Basisinkomen, want er ZIJN straks geen banen meer voor iedereen. (Denk aan de steeds verdergaande automatisering)
Afschaffing van de bio-industrie, want ook dieren voelen angst, pijn en liefde(loosheid).
Biologische groenten en fruit zonder BTW. En alle ongezonde voeding in 21% tarief. Wat is ongezond: pakjes, zakjes, smeur-geur-en laakstoffen, E-nummers enz. We weten het echt wel.
Sigaretten, alcohol en andere drugs in speciale tarieven.
Industrieën gewoon in het belastingtarief opschalen.
GMO-producten verbieden
Monsanto en Round-up in de ban.
Geld naar de zorg, het onderwijs, kunst. Dat is waar mensen aan groeien en gelukkig van kunnen worden.
Ruimte voor mensen die het moeilijk hebben zoals oorlogsvluchtelingen
Focus op geluk in plaats van geld.
Meditatie op de werkplek, elke dag.
Besef dat spiritualiteit niet gelijk staat aan wollen sokken en jaren -60 tuinbroeken, maar dat deze in ons allemaal aanwezig is en roept om gebruikmaking! Dat de mens een hoger spiritueel wezen kan zijn in plaats van een ‘hebber, niet omdat het moet maar omdat het kan’….
Het woord ‘economie’ niet meer verheerlijken. Het draait om mensen in de eerste plaats.
Dan om dieren en milieu.
Dan een hele tijd meditatieve stilte.
En dán economisch kijken wat mogelijk is en wat bijdraagt aan verhoging van geluk, en steun aan de aarde.
Meer zonnepanelen, windmolens en exploreren van alternatieven voor energie. Alternatieven die de aarde niks kosten.
Statiegeld op alle flessen en blikjes.
Zo min mogelijk plastic verpakkingen.
Je ziet, ik begin door te draven.
Afijn misschien een opzetje voor een verkiezingsprogramma van de BNG?
wie doet er mee??
Marjolein zegt
Hi Marjolein, mooi verwoord en ik denk dat we allemaal wel stiekem hetzelfde voelen dat het anders moet. Maar, inderdaad, wat je schrijft. We hebben het veel te goed in Nederland. Alleen is dat niet houdbaar en zeker niet de toekomst, daar ben ik van overtuigd. Het gros van de mens komt pas in beweging als het hun straatje raakt. Gelukkig zijn er nog mensen die groter denken dan hun eigen straatje en de uitdagingen aangaan. Ik heb Nederland inmiddels achter mij gelaten om off grid te wonen in een klein dorpje in het noorden van Roemenië. De mensen uit het Westen noemen de mensen hier arm, maar dan kijk je niet goed. De dorpelingen boeren hun land nog op de ouderwetse manier, geen machines, met de hand en de zeis. Ze hebben genoeg te eten, gebruiken paard en wagen als vervoersmiddel, water komt van de berg en geld speelt geen rol. En, niet onbelangrijk, ze hebben ze ruimte, vrij zicht, door de natuur omringd. Hun huis is niet van de bank maar hun eigendom, want ze hebben het zelf gebouwd. Wat een rijkdom! Ik woon in een houten huis, hak mijn hout voor de enige warmtebron, de houtkachel, ik heb vaak geen stromend water en dit alles maakt mij elke dag bewust van de luxe die wij in Nederland hebben. Als je voor alles wat je nodig hebt op een knop kunt drukken is de verbinding weg. Maar voor mij is hier genoeg om geluk van de kleine dingen te ervaren en te genieten van wat de natuur mij geeft. Ik probeer elke dag weer iets terug te geven. En ook al voelt dit soms als een kleine druppel in een hele grote emmer, ik geloof dat dit leven niet de tijd terug is, maar juist vooruit. Want als men echt nadenkt weten we, zo als we nu leven, gericht op consumptie en kapitaal, is niet houdbaar. Ik stem voor de partij Bruto Nationaal Geluk!
olaf zegt
mooie gedachten. maar het begint bij je zelf. start je eigen revolutie. wees je eigen martin luther.
we zoeken een voorbeeld, marjolein die zijn eigen principes na leeft, en dan volgen we
het is moeilijk zat
voorbeeld
ik heb het zelf ook mooie idealen. gelijkheid voor iedereen daar droom ik ook van. 5 minuten later vraagt een zwerver om geld. ik heb 50 euro in mijn portemonnee. een ideaal moment om mijn droom waar te maken. geef ik hem 25 euro. zodat we gelijk zijn? nee ik moet nog boodschappen doen en een treinkaartje kopen … ik geef hem beschaamd 1 euro .. gefaald
ik dacht dat ik het beter wist dan de ander, maar ik ben gewoon hetzelfde zoals iedereen
eerst mijn eigen geluk, mijn eigen kleren, mijn eigen bed, mijn eigen voorraad eten, mijn eigen voorraad geld, mijn eigen moestuin met overvloed aan groente. als er nu een dakloze aan belt en vraagt om eten geef ik hem met liefde wat appels en brood en een warme trui. als hij vraagt om een slaapplaats wijs ik naar mijn buitenkeuken, in mijn huis binnen laten doe ik niet.
ok dat is wel delen en helpen, maar het is nog steeds geen gelijkheid
nog een voorbeeld:
ik ben milieu vriendelijk. ik heb 6 zonnepanelen. op verjaardagen vertel ik trots dat ik volledig voorzie in mijn eigen stroom voorziening. ik voel me nu beter dan de rest, ik draag bij aan een beter milieu
toch knaagt er iets. die grondstoffen voor de panelen zijn waarschijnlijk uit mijnen door arbeiders(kinderen) die zwaar onderbetaald en lange dagen maken, met pakezels…..mijn welvaart ten koste van anderen…
tuurlijk mijn geest is creatief en weet het goed te praten… dit europeesche panelen geen chinese dus hier is gecheckt dat er geen kinderarbeid is….pff mijn geweten is weer schoon
ik dacht dat ik het beter wist dan de ander, maar ik ben gewoon hetzelfde zoals iedereen, geen haar beter
Monique zegt
Lieve Marjolein,
De droom waar je over schrijft, en het verlangen dat daaruit spreekt, snap ik helemaal en ook je boosheid en frustraties kan ik me goed voorstellen. Je schrijft ‘Wie gaat deze revolutie leiden’, maar zou het kunnen dat die revolutie al lang gaande is? Dat de grootse revolutie die nodig is om jouw droom waar te maken er anders uitziet – en er anders uit móet zien – dan een revolutie in de tijd van Martin Luther King omdat we nu eenmaal in een andere leven? Dat jij een deeltje bent van die revolutie, net als alle mensen die tot nu toe op jouw pleidooi hebben gereageerd? Ik volg al jaren de ‘minimalistische beweging’ (om er maar even een etiketje op te plakken) en zie daardoor een zich uitbreidende olievlek, mensen die zien dat de dingen die eerder leken te werken, misschien wel helemaal niet (meer) werken en die daar ook naar gaan handelen. De tinyhousebeweging is wat dat betreft maar een van de vele voorbeelden. Ik ben me er eveneens van bewust dat steeds meer mensen, zoals dat dan zo mooi genoemd wordt, ‘spiritueel ontwaken’. In een andere tijd werd je ervoor aan het kruis gespijkerd, maar de tijden zijn (gelukkig!) echt veranderd; op bijvoorbeeld batgap.com spreken ‘wakkere mensen’ vrijuit en ook deze mensen maken allemaal deel uit van deze wereld. Ieder doen zij en wij op onze eigen plek dat wat binnen ons persoonlijke bewustzijn als passend voelt. Die plek (en dan bedoel ik niet alleen fysiek) is voor iedereen anders. Als ik de menselijke soort op dit moment alleen zou kunnen zien als agressief, hebzuchtig et cetera, dan is dat de plek waar mijn genen en mijn huidige conditionering mij tot op dit moment gebracht heeft. Als ik jouw blog lees, of andere mensen hoor spreken vanuit hun authenticiteit, kan dat echter wel zorgen voor nieuwe ‘conditionering’ op basis waarvan ik tot nieuwe inzichten kan komen. Dat is echter niet iets wat we bij een ander – of bij onszelf! – af kunnen dwingen; een appel valt pas van de tak als hij rijp is…
In sommige kringen wordt gezegd dat de sangha de nieuwe Boeddha is. Daarbij kun je de sangha denk ik zien als veel meer dan alleen de boeddhistische gemeenschap; wat hier op jouw site wordt uitgewisseld, is in feite ook een sangha. Iedere plek waar in openheid uitgewisseld kan worden en mensen openstaan voor nieuwe inzichten heeft een plek in de (r)evolutie die gaande is. Met ‘openheid’ bedoel ik niet dat ik andere mensen zou moeten vertellen wat zíj niet goed doen en wat er allemaal niet goed gaat; ik denk eerder aan momenten waarop het gepast lijkt om vanuit mezelf eerlijk te laten zien waar ík sta en wat het met mij doet (ook al kijken mensen me dan misschien raar aan omdat ik – bijvoorbeeld –
geen auto en geen tv heb, jaren en jaren met mijn telefoon doe, het nieuws niet volg, alleen tweedehands kleding draag, niet iedere dag douche, geen dierlijke producten eet et cetera). Ik probeer te kijken naar wat er al wél is en wil mijn vertrouwen in het mysterie én mijn geduld niet verliezen; evolueren kost nu eenmaal tijd en zelfs de schepping was niet in een dagje gepiept :-). Ik probeer het niet van anderen af te laten hangen en niet naar anderen te wijzen, en me vooral te richten op waar het in mezelf anders kan. Het aloude cliché van verbeter de wereld et cetera is ook vandaag de dag zo gek nog niet. Martin Luther King heeft trouwens ook dit gezegd: ‘Faith is taking the first step even when you don’t see the whole staircase.’ En ieder stapje is weer een stapje… Een warme groet vanuit vertrouwen en hoop!
Hans zegt
Hallo Marjolijn mooi dat er nog jongeren zijn die zich druk maken om de aarde te redden, doe zelf mijn best om mensen in mijn omveld te overtuigen om niet zoveel auto te rijden en niet zoveel met vliegtuigen op vakantie te gaan blijf in je eigen land. Als je met die mensen praat kennen ze hun land niet eens.Voel me vaak als een roepende in de woestijn. Economie en welvaart gaat samen als we alles in evenwicht houden maar zo als het nu gaat het niet. Laten we hopen dat de mensen een keer tevreden worden met de kleine dingen in het leven en kijk meer om je heen naar de natuur en alles wat leeft. Doe mijn best. Groeten.
Monique zegt
Ineens schoot me nog iets te binnen, een beetje in aansluiting op wat @Marga in haar reactie schrijft, over het belang van van jezelf houden. Dat is volgens mij inderdaad belangrijk – onder alle omstandigheden. Dus ook als ik eens een moment (of iets langer) teleurgesteld ben in ‘de wereld’, in ‘alles en iedereen’ en zelfs in mezelf, in mijn eigen ‘onvermogen’. Mezelf ook dan zonder oordelen of afkeuring te kunnen omarmen, in al mijn frustraties, gekwetstheid en onmacht… Zien dat ik, net als alle andere wezens op aarde, maar één ding wil en dat ik, net als al die andere wezens, op mijn manier doe wat ik kan, zelfs al komt het er soms wat onhandig uit…
Eberhard Licht zegt
Nog een woord aan de partij Bruto Nationaal Geluk:
Een lager bruto nationaal product betekent ook meer vrije tijd hebben. En als er geen alternatief is, gaan mensen naar winkelcentra en winkelstraten en raken geïrriteerd dat er niets te koop is. En wortelen en aardappelen in hun tuin te kweken is niet het plezier van iedereen. Aan de andere kant willen mensen ook automatisch minder werken / consumeren als er interessante en redelijke alternatieven zijn. Ik denk dat de belangrijkste taak voor de partij is om iets te verzinnen wat mensen in hun vrije tijd doen.
Marjoleininhetklein zegt
Zoveel mooie reacties, dankjewel allemaal! Het is fijn om te weten dat ik niet de enige ben die er af en toe een beetje moedeloos of gefrustreerd van wordt. Tegelijkertijd zie ik ook dat de olievlek van mensen die bewuster worden zich steeds verder uitbreid, dat stemt me hoopvol. Zo veel mooie groene en sociale initiatieven, van mensen die niet op de overheid gaan zitten wachten en zelf de handen dan maar uit de mouwen steken. Dat maakt me trots! Ieder van ons kan het goede voorbeeld geven. <3
Priscilla zegt
Helemaal met je eens! Heerlijk om te lezen dat er meer mensen zijn die het zat zijn om te kijken naar al die armoedige mensen, het meelopen met de grote menigte. Ik ben je tegen gekomen door een tv programma, wat ik eigenlijk nooit kijk. Maar ik hoorde tijdens het zappen langs de kanalen de zin, vraagt zich af waarom ze in zo’n groot huis zou blijven wonen. Ik was meteen geboeid en ben dat nog steeds.
Ik ken je dan wel niet, maar ik vind je een mooi mens Marjolein!
Agnes zegt
Ook ik doe mee!