Sommige mensen denken dat je zeeën van tijd over houdt en het lekker makkelijk en eenvoudig wonen is in zo’n Tiny House. Ik dacht dat ook! Maar de praktijk is toch wel even anders, wanneer je off-grid woont. Dan ben je meer tijd kwijt aan het onderhouden en organiseren van je basale voorzieningen dan in een gewoon huis. Na twee jaar wonen, tijd voor een overzichtje.
Watervoorziening
Je hebt een watertank nodig, en die moet je isoleren om hem te beschermen tegen licht en vorst. Je moet er leidingen naartoe en vandaan leggen en ook die moet je isoleren. Je hebt een pomp nodig en daar kan best eens wat stuk aan gaan en in mijn ervaring is het nooit een kwestie van kopen, aansluiten en alles draait meteen goed. Ingewikkelde aansluitingen, waterdruk goed instellen, en ook die pomp moet je beschermen tegen vorst. De leiding naar je huisje toe kun je het beste ingraven, maar hij komt toch ergens de grond uit en daar is hij ook weer vorstgevoelig. Dan kan de tank ook nog eens gaan lekken als je niet oppast, en je hebt een overloopje nodig om het teveel aan water daar weg te laten lopen waar het wenselijk is. Liefst in een tweede tank, waar je dan ook weer wat voor moet bedenken. De tank moet je tenminste eens per jaar heel goed reinigen, en ook de leidingen. Je hebt een waterfiltersysteem nodig en het filtermateriaal moet je op tijd vervangen. Je moet ervoor zorgen dat je vuil dat in je dakgoot waait opvangt en dat filter moet je regelmatig controleren en legen.
Ik heb een Berkey waterfilter in huis, die moet je ook regelmatig schoonmaken en dat moet bij een kraan met druk en schoon leidingwater. Dat kan ik dus niet thuis doen, daarvoor moet ik naar vrienden toe.
En soms heb je geen water, als het langere tijd niet regent. Dan moet je jerrycans water zeulen, douchen bij vrienden of je met een teiltje wassen, de afwas doen met een keteltje heet water, etc. Dat vreet tijd. Als ik in de toekomst verhuis dan wil ik ook echt in ieder geval een (gedeelde) back-up wateraansluiting. Water is het meeste gedoe, een eerste levensbehoefte waar je echt niet zonder kunt en mijn ervaring is dat off-grid wonen wat water betreft echt inboeten is op comfort. Maar, ik had deze ervaring niet willen missen. Het heeft me enorm bewust gemaakt van de waarde van water, hoeveel we verbruiken en het heeft me het plezier gegeven van dankbaarheid voelen voor water.
De Was
De was binnen drogen kan alleen als je heel goed ventileert en lekker warm stookt. Ik heb daar slechte ervaringen mee dus in het natte seizoen komt de plaatselijke wasserette het halen en brengen. Da’s dan wel weer lekker makkelijk. Als het weer het toelaat en ik heb genoeg water, dan kan ik wasjes in huis doen. Wasmachine naar de badkamer rijden, emmers water erin, wassen. En ophangen buiten. Alleen als het droog blijft natuurlijk ????
Stroomvoorziening
De zonnepanelen moeten regelmatig schoongemaakt worden, anders wordt de opbrengst een stuk minder. In de donkerste maanden heb ik af en toe een aggregaatje nodig, dus ik moet er voor zorgen dat ik dan genoeg benzine heb. Verder brengt dit onderdeel gelukkig niet zo veel werk met zich mee. Tenzij er iets fout gaat, dan bel ik Johannes of Cees van Victron Energy ????
Warmte
De houtkachel brand alleen als er hout is, dus ik moet zorgen voor voldoende droog brandhout, briketten en nachtbriketten. Ik heb niet zo veel opslagruimte dus die voorraad moet ik regelmatig aanvullen. De kachelpijp en schoorsteen moeten geveegd worden door de schoorsteenveger. Met een houtkachel ben je ook regelmatig bezig: vuur aanmaken, hout erop gooien, as vegen, de asla legen, hout pakken van buiten etc. Maar ik ben gek op mijn houtkacheltje!
Gas
Dat valt echt mee hoor, ik vul mijn tanks drie keer per jaar. Ook omdat ik niet elke dag douche, want dat verbruikt veel meer gas dan koken. Maar je moet wel in de gaten houden of je tank leeg raakt en deze laten vullen. En de geiser heeft bij mij in het begin echt een hoop problemen gegeven.
Schoonmaken
Ja, het is zo schoon, zo’n klein huisje, maar het is ook echt heel snel vies. En stoffig! Nooit gedacht dat het zo stoffig zou worden in een Tiny House. Het compost toilet schoonmaken is echt een van mijn minst favoriete klusjes. Het is gewoon een onding om schoon te maken met al die randjes en richeltjes. Verder werkt hij prima hoor, en de emmer legen eens in de paar weken vind ik echt geen enkel probleem. Ramen worden ook snel vies hier overigens, maar ze zijn ook zo weer gelapt. Ik heb geen stofzuiger dus ik blijf vegen. Met huisdieren wordt het nog sneller vies. Maar die gezelligheid zou ik voor geen goud willen missen.
Slijtage en onderhoud
In een klein huisje leef je intensief op de m2. Dat betekent dat alles sneller slijt en vies wordt. Je moet dus eerder weer eens een likje verf over de muur halen, de trap lakken en je kussenslopen wassen. Dingen gaan sneller stuk. Maar je hebt ook minder nodig, dus het is logisch om als iets aan vervanging toe is te kiezen voor kwaliteit en repareerbaarheid (is dat een woord? ????) Dat is ook weer beter voor het milieu!
Conclusie
Dus ja, in een gewoon huis met aansluitingen ben je waarschijnlijk veel minder tijd kwijt met dit soort dingen. Helemaal als je een vaatwasser en wasdroger hebt. Ik zou evengoed niet terug willen. Een beetje minder luxe kan heel goed, ik heb gemerkt hoe flexibel ik eigenlijk ben. En ik waardeer die basic zaken zo veel meer. Je hebt wel de mogelijkheid wel minder te gaan werken omdat je lagere woonlasten hebt, dus dat levert wél heel veel tijd op. En je hoeft natuurlijk niet off-grid te wonen in een Tiny House he, je kunt ook gewoon aangesloten zijn. Het zijn keuzes die je zelf moet maken. Maar het is wel goed om je bewust te zijn van de voor- en nadelen van beide keuzes:
Off-grid:
Voordelen: geen energierekeningen, onafhankelijkheid, geen last van grote stroomstoringen etc., je kunt op meer plekken wonen, je wordt je heel erg bewust van je verbruik en verbruikt veel minder energie en water,
Nadelen: onderhoudsintensief, kost veel tijd om uit te puzzelen wat je aan installaties nodig hebt, een beetje technische kennis of hele handige vrienden zijn onontbeerlijk, kostbaar in aanschaf, neemt relatief veel ruimte in, je kunt niet alle apparatuur gebruiken die je misschien zou willen, in de zomer heb je overschot aan stroom en liggen je panelen een deel van de dag werkeloos te liggen.
Aangesloten:
Voordelen: altijd genoeg stroom en water, weinig ruimte nodig voor installaties, onderhoudsvriendelijk.
Nadelen: aansluitkosten, abonnementskosten, terug leveren gaat minder financieel interessant worden, je wordt niet gestimuleerd minder energie en water te verbruiken.
De keuze is aan jou! Het een is niet beter of slechter dan de ander. Ik kan nog steeds zeggen dat ik geen moment spijt heb van mijn beslissing om in een Tiny House te gaan wonen. De balans slaat nog altijd flink door naar de voordelen: natuur om me heen, veel buiten zijn, een kleinere ecologische footprint op de aarde achterlaten, een fijn huisje op maat bezitten zonder hoge hypotheek, vrijheid, eenvoud, leuke buren, en al die mooie mensen en bijzondere ervaringen die het op mijn pad gebracht heeft. De ruimte om mijn eigen weg te gaan, de talloze lessen die ik geleerd heb en nog steeds leer… Het heeft me nog veel meer gebracht dan ik van te voren zelfs maar had durven dromen. Het is niet voor iedereen, deze manier van wonen, en dat hoeft ook niet. Maar als je hart sneller van Tiny Houses gaat kloppen, dan raad ik je maar een ding aan: volg je hart en maak je droom werkelijkheid!
Katherine zegt
Heel leuk en nuttig om te lezen, dankjewel weer! Zaterdag kom ik jullie huisjes in het echt bekijken, ik ben heel benieuwd, na een half jaartje heel veel lezen over deze vorm van wonen :)
Chris zegt
Hoi Marjolein,
Fijn dat je hebt willen delen dat het pionieren ook gepaard gaat met de ontdekking dat sommige zaken tijd en aandacht vragen.
Ik voorzie echter (als ontwerper van systemen voor kleine woningen) voor een groot aantal van jouw punten dat er al oplossingen zijn! (o.a. wassen en drogen binnenshuis / altijd stroom zonder aggregaat / warm water en verwarming zonder gas! / schoonmaak binnenshuis.
Er zijn ook een paar dingen die je noemt die ook in een reguliere woning tijd kosten ;)
Al met al gaat het er in mijn beleving om dat je dagtaken ook een be-leving zijn.
De voldoening die sommige zaken geven, hoewel niet zo gemakkelijk als in de ‘moderne’ woningen, brengt zoals je al beschrijft een meerwaarde die niet te koop is.
Wilco zegt
Goed te horen dat er al oplossingen zijn die het comfort in een Tiny house vergroten. Kun je al wat specifieker aangeven welke oplossingen je bedoelt? Of verwijzen naar een website? Bedankt alvast voor de informatieve input
Edwin Vader zegt
typish oud Hollands dat je schrijft niet ieder dag douchen…Zou het niet kunnen !!!!!!
Dineke zegt
Ik ben eind vorig jaar kleiner gaan wonen, niet tiny of offgrit maar heb ongeveer 50m2 inclusief werkplaats(je). Wel met gas, water en electra. EN een grote tuin. Voel me zeer bevoorrecht dat ik van beide walletjes kan eten :-)
Mijn buren zeggen trouwens: ooo, zij woont in een tiny house en in principe klopt dat ook. Erg blij mee
Marianne - Groene stapjes zegt
Wat een fijn en eerlijk artikel. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, en het is goed dat dit ook verteld wordt. Maar tegelijkertijd wegen de voordelen van tiny wonen natuurlijk ook zwaarder dan de nadelen, dat dan weer wel ;-)
Lies zegt
Je laatste paragraaf, je laatste foto -> bijzonder mooi, Marjolein.
‘k Woon ook klein(er), 60m2, wel héél bewust. ‘k Heb de luxe van water, gas en elektriciteit (en ‘k besef het!). ‘k Zou echt niet terug willen naar gro(o)t(er) (of wat anderen ‘normaal’ noemen).
Lie(f)s.
Marousjka zegt
Heel erg leuk om te lezen dat er zeker meer bij komt kijken dan waar je in het voren rekening mee houdt. En ja het moet bij je passen, het is een manier van leven. Leef je alleen of samen met iemand. Ik moet er zelf niet aan denken zo klein wonen met drie kinderen en zonder alle huishoudelijke apparaten die me helpen het huishouden te runnen. Maar zo te lezen geniet je er wel van, nou petje af hoor.
Erna zegt
Hoi Marjolein, ik geniet altijd van je blog en voor het eerst lees ik een stukje wat bij mij onprettig overkomt, nl wat MOET jij veel!
Dit zegt iets over mij, dat weet ik???? ik ben ‘n beetje allergisch geworden voor het woord denk ik????