Dit is een verhaal over hoe dromen werkelijkheid kunnen worden, als je maar doorzet. Over een 26 jarige verzorgende IG in Roermond die op een dag besloot dat ze anders wilde wonen. Over een Woningbouwcorporatie die begrijpt dat de tijden en woonwensen veranderen en mensen graag zelf willen beslissen hoe ze willen wonen. Het is een verhaal over een nieuwe wijk in Roermond die de toekomstige bewoners samen met de woningcorporatie vormgeven, inclusief plek voor Tiny Houses in de sociale verhuur. Kortom: een verhaal waar je blij van wordt!
Ik wil in een Tiny House
Christel Smeets woont in een appartement in Roermond als ze besluit dat ze iets anders wil. Al zoekende beseft ze dat ze tussen wal en schip terecht is gekomen: ze verdient destijds nét te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar een huis kopen is financieel niet haalbaar. Via de website Marjolein in het klein komt ze in aanraking met de Tiny House beweging en ze besluit een workshop bij Marjolein te volgen in Heerlen, om te kijken wat het precies is. Het spreekt haar aan en ze besluit er voor te gaan: een eigen Tiny House in Limburg. Want, waarom zou het alleen in het midden van het land kunnen, en niet in het zuiden? Christel: ‘Aanvankelijk wilde ik alleen anders wonen, maar gaandeweg trok de gedachte achter de woonvorm (groener leven, minimalisme) me steeds meer aan. Na de workshop ben ik me nog meer gaan verdiepen in de regelgeving en financiering. Hoe kom je aan grond? Het bleek allemaal nog niet mee te vallen om een eigen Tiny House te realiseren.’
De Marjolein in het klein workshop “Realiseer je eigen Tiny House’ in Heerlen, 18-02-2017
Area-M
De zoektocht lag vanwege deze obstakels een tijdje stil, maar het idee bleef Christel bezighouden. Op een dag liep ze voorbij een groot reclamebord in de stad over een nieuwe te bouwen wijk: Area-M. Het bord riep geïnteresseerden op zich te melden om samen een nieuwe wijk te bouwen op een groot stuk braakliggende grond in Roermond. Christel dacht: ‘Dat is het!’ en meldde zich aan. In gesprek met Woningcorporatie Wonen Zuid gaf Christel aan dat ze heel graag in een Tiny House wilde wonen en er inmiddels ook veel van af wist, dus wellicht konden de twee partijen elkaar tegemoet komen. Het team van Area-M verwelkomde Christel en een lang traject ging van start. Ondertussen meldde Christel zich ook bij de gemeente Roermond, vanuit de gedachte dat je beter je kansen kunt spreiden. Tiny Houses waren opgenomen in de duurzaamheidsvisie maar het organiseren van grond en financiering bleek in de praktijk moeilijk te zijn. Gelukkig waren er wel kansen in Area-M.
Hoe willen we wonen?
Wat volgde waren heel wat bijeenkomsten met de toekomstige bewoners van de nieuwe wijk, waar ze met elkaar bespraken hoe men wilde wonen. Samen met een architect werd een plan geschetst van een wijk met appartementen, stadswoningen en zeven Tiny Houses. Hoewel het ook small houses zouden kunnen worden, de huisjes zullen een woonoppervlakte van 50 of 55 m2 krijgen. Dit beslissen de bewoners maar het hangt ook van de gemeente af welk minimaal woningoppervlak ze in de wijk willen toestaan. (Een Tiny House heeft een woonoppervlak tot 50 m2). Daar Area-M een nieuwe wijk in de sociale huursector gaat zal de gemeente mogelijk strengere eisen stellen aan de woningen dan wanneer het om een particulier of commercieel project zou gaan.
Het bijzondere en vernieuwende aan Area-M is dat de woningcorporatie deze wijk samen met de toekomstige bewoners ontwikkelt. De bewoners hebben veel zeggenschap over hoe ze willen wonen en welke gemeenschappelijke ruimtes ze wensen, zoals een gezamenlijke wasruimte. Er wordt gesproken over het delen van tuingereedschap en zelfs een (elektrische) deelauto. Als ik aan Christel vraag of ze leuke buren heeft, antwoord ze enthousiast: ‘Ja, zoals ik de mensen nu ken vind ik ze heel leuk! Ook buiten de bijeenkomsten van Area-M om organiseren we activiteiten om elkaar beter te leren kennen, genaamd ‘Summer of Area-M’. Zodat we straks makkelijker een kopje suiker bij elkaar komen halen als we er eenmaal wonen.’
Afbeelding: http://area-mroermond.nl/het-plan
Nog één Tiny House beschikbaar
De tekeningen van het project zijn inmiddels zo goed als rond en op 17 december worden ze definitief gemaakt. Er zijn nog plekken beschikbaar in het project, zelfs een van de zeven tiny of small houses zijn nog beschikbaar. Wanneer je interesse hebt kun je je via deze website aanmelden. Door middel van spaarpunten wordt beslist wie de eerste keuze heeft: de bewoners die het langst bij het project betrokken zijn en de meeste bijeenkomsten bijgewoond hebben, mogen als eerste kiezen welke woning in Area-M ze straks willen huren. Christel was er vroeg bij en had daarom de eerste keuze voor een van de Tiny Houses: ‘Ik heb de tweede van rechts gekozen, omdat die niet te ver van de gezamenlijke tuin en niet te ver van de weg af ligt. Precies goed dus!’ Naar verwachting kan Christel in de loop van 2020 in haar Tiny House betrekken.
Zeggenschap
Ze heeft met de architect om tafel gezeten en aangegeven hoe ze wil dat haar Tiny House eruit komt te zien. Haar wensen worden zoveel mogelijk toegepast, zolang het ook binnen de visie van de woningbouwcorporatie past. Men zoekt daarbij naar een ‘middle-ground’ waarbij iedereen tevreden is. Christel: ‘Het is een heel leerzaam en leuk traject waarbij je leert hoe z’n project in elkaar zit en wie en wat er allemaal bij komt kijken. Ik vind het heel bijzonder dat ik zelf zeggenschap heb over hoe mijn sociale huurwoning er uit komt te zien, zelfs welk type woning het wordt.’ Die zeggenschap gaat niet alleen over het interieur maar ook over het uiterlijk zoals de gevelbekleding. Dat laatste moet wel met de andere bewoners worden afgestemd, voor de Tiny Houses is gekozen voor een houten gevel. Er komen zonnepanelen op het dak en de woningen worden uitgerust met een warmtepomp.
Als ik Christel vraag of ze niet liever een uniek ontworpen Tiny House had willen hebben, antwoord ze: ‘Ja, natuurlijk. Dit project was een hele bijzondere kans om aan grond voor een Tiny House te komen. En dat het in Area-M om huur gaat is ook fijn, een financiering regelen voor een Tiny House valt niet mee. Maar als ik een kavel voor zelfbouw had kunnen krijgen met de vrijheid om er een Tiny House te bouwen dat uniek en op maat ontworpen was voor mij, dan had ik dat zeker gedaan. ’
Dankjewel voor het interview Christel, ik vind het geweldig dat je zo doorgezet heb en ben blij dat de workshop die Monique en ik in Heerlen hebben gegeven je zo goed op weg heeft geholpen. Een volwaardige en comfortabele woning bouwen onder de 50 m2 is echt heel goed mogelijk hoor, dus ik hoop dat Wonen Zuid, de gemeente Roermond en de toekomstige Tiny House bewoners écht voor Tiny Houses kiezen en niet small houses. Ik wens je in ieder geval heel veel woonplezier in je nieuwe huisje straks in Area-M!
Wil je ook net als Christel anders wonen, in overeenstemming met jouw specifieke wensen en denk je dat een Tiny House daar goed bij aansluit? In de online cursus ‘Jouw Tiny House – van droom naar realiteit helpen we je stap voor stap op weg naar het realiseren van die droom. Zoals je ziet, het is mogelijk! Soms op onverwachte manieren ;) Wat de cursus allemaal inhoud lees je hier.
Leonoor en Marthe zegt
Hoi Marjolein,
Dank je voor het delen van het verhaal van Christel in Roermond. Ik heb het net voorgelezen aan mijn huisgenote Leonoor. Zij is ook echt van samen doen, samen leven en ervaringen uitwisselen.
groeten,
Marthe en mijn huisgenote Leonoor
Marjoleininhetklein zegt
Graag gedaan Marthe en Leonoor :)
Ronald Lammers zegt
Inderdaad een mooi verhaal over een mooi project. Gezien alle berichtgeving over de demografie in Nederland in de nabije toekomst, kan ik dit soort initiatieven alleen maar toejuichen.
Marjoleininhetklein zegt
Ik ook Ronald! :)
Lies zegt
Een warm verhaal op een kil moment…
Alle goeds Christel in je nieuwe huisje ! 2020 is dichtbij…
Lie(f)s.
theun Boonstra zegt
wij zoeken ook een tiny house voor permanente bewoning . en natuurlijk betaalbaar . geen idee hoe zoiets werkt ,vandaar deze mail vr gr T Boonstra