Ik zie steeds meer berichten van gemeente die ruimte willen creëren voor Tiny House projecten. Nu zal je denken: dat is toch geweldig? Ja, en nee. Omdat de manier waarop ze dat willen doen de ouderwetse weg is die niets met keuzevrijheid te maken heeft. Zodat je wijkjes krijgt met allemaal dezelfde seriematig geproduceerde huisjes die weinig duurzaam zijn, weinig betaalbaar zijn en zeker niet de bewoners de keuze laten zelf te bepalen hoe ze willen wonen. Dit alles in het kader van woningnood. En men noemen het: Tiny Houses. Maar dat zijn het in mijn ogen niet.
Bron: De Gelderlander, 25-11-2019
Het baart me zorgen, dat mag je gerust weten. Natuurlijk is het goed dat er veel meer kleine woningen in de sociale huur komen. Er is een toename in kleine huishoudens en daar zijn te weinig huizen voor, dus dat is echt goed. Maar de Tiny House beweging, die gaat over veel meer dan alleen maar wonen. Die gaat over een bewuste keuze voor een lifestyle. Om een bewuste keuze voor hoe je jouw leven wilt inrichten, en waar je behoefte aan hebt als het gaat om wonen. Om het zelf in kunnen richten van die woonplek inclusief huis zodat je precies dat hebt wat je nodig hebt en niet meer. Waar het aan schort in het huidige woonbeleid, is aan plekken waar mensen dat mogen: hun eigen Tiny House bouwen en bewonen. Of ze nu zelf bouwen of een klein huis kiezen waar ze blij van worden dat een ander voor ze gebouwd heeft, het gaat erom dat ze die keuzevrijheid hebben. Kortom: zelfbouwkavels. Voor mensen zoals Joris en Anneloes:
Bron: Telegraaf, 28-11-2019
Gemeenten zoals Mook, Wijchen, Renesse, Schouwen-Duiveland en velen anderen willen nu plek maken voor die andere vorm van Tiny Houses of klein wonen, voor beperkte doelgroepen en om de woningnood te bestrijden. Dat betekent in de regel dat de mensen die wél echt voor een Tiny House willen kiezen vanuit de Tiny House filosofie, geen ruimte krijgen. Gemeenten vinden het een stuk lastiger om met particulieren en burgerinitiatieven om te gaan dan met projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen. Die laatsten kennen de taal en de weg binnen de gemeente en nemen ambtenaren veel werk uit handen. De eersten kennen die weg en taal niet en er is vaak veel verloop in initiatiefgroepen omdat mensen afhaken. De trajecten duren veel te lang en mensen verliezen de moed, kiezen dan toch maar voor een andere bestaande woonvorm. En dat is zonde maar begrijpelijk. Je moet het allemaal maar even doen, naast je werk en gezin en hobby’s, zo’n initiatiefgroep leiden of er aan deelnemen.
Maar lieve mensen, als we met zijn allen niet steviger gaan staan voor hoe wij willen wonen, voor het recht zelf je woonomgeving vorm te geven en van ons laten horen, dan hebben we over een paar jaar slechts prefab vinex wijkjes met Heijmans One-achtige woningen. Waar de bewoners twee jaar mogen wonen voordat ze weer door moeten stromen. Waar je geen spijker in de muur mag slaan. Waar je met huursubsidie mag wonen (breek me de bek niet open over hoe onzinnig dat eigenlijk is, dat er huursubsidie nodig zou zijn voor Tiny Houses). Gemeenten kijken naar elkaar en kopiëren elkaar. Hier en daar zal er nog een echt Tiny House woonproject zijn als burgerinitiatief, maar dat zullen unieke gevallen zijn. Ik zou het verschrikkelijk vinden als dat zo zou gaan. Het zou betekenen dat de oude systeemwereld gewonnen heeft van een frisse, bottom-up beweging die met hart en ziel streeft naar een samenleving die meer in balans is. Vakkundig de nek omgedraaid door de gevestigde orde en de bouwlobby. Dat laten we toch niet gebeuren?
Burgerinitiatief Tiny House Alkmaar
Ik wil niemand meer horen zeuren dat ‘je nergens mag wonen in Tiny Houses’. Echt hoor, als je niet actief bent in een Tiny House initiatiefgroep heb je geen recht van spreken. Niet op de bank zitten en klagen, hup, aan de slag. En als je nog wat tijd over hebt, wordt dan ook vrijwilliger bij stichting Tiny House Nederland of in ieder geval donateur. Die mogelijkheid komt er wanneer de nieuwe website live gaat, we streven naar een lancering nog voor de kerst maar we zijn met alleen vrijwilligers dus vergeef ons als het iets later wordt.
Gelukkig zijn er actieve initiatiefgroepen hard aan het werk om meer, echte Tiny House woonprojecten te realiseren. Gelukkig zijn er ook gemeenten en woningcorporaties die het wél snappen, die samen met de toekomstige bewoners en in de geest van de Tiny House beweging woonmogelijkheden creëren. Hulde aan al deze mensen, aan deze pioniers! Zij knokken voor het recht te wonen zoals we willen. Ze verdienen pioniersgeld. Als onze overheid en provincies dáár nu eens wat geld voor vrijmaakte in die miljoenen die in de woningmarkt worden geïnvesteerd?
Thea zegt
Ik zou best heel veel willen doen om het in tiny houses echt zo te laten zijn zoals de bedoeling is maar heb nou niet echt een lobby achtige instelling
Ben ik veel te onzeker voor
Laat mij maar weten wat ik eventueel wel zou kunnen en vooral durven te doen
Liefs Thea
Marjoleininhetklein zegt
Lieve Thea, dat snap ik. Maar er zijn vast wel dingen die je wél kunt en leuk vind om te doen. Stuur een mailtje naar hallo@tinyhousenederland.nl en geef aan wat die dingen zijn, en wie weet kunnen we je hulp hartstikke goed gebruiken :)
Dreamon zegt
Wat mij betreft je beste artikel ooit waarin je de koe precies bij de hoorns pakt.
Hulde.
Om maar eens aan te geven waarom (lokale) overheden niet willen dat je op lage lasten gaat wonen nog maar eens dit filmpje waarin de man haarfijn uitlegt waarom eea. is.
https://www.youtube.com/watch?v=Dba9OY0QatUN
Marjoleininhetklein zegt
Dankjewel!
Jeannie zegt
Marjolein heeft gelijk dat de hele tiny hous movement door de commerciele bouwondernemingen is overgenomen en dat daardoor de gemeente niet meer de behoefte hebben/ontwikkelen om prive bouw de ruimte te geven (als ze dat al hadden) want, gemakkelijker kan het niet om met de wens kleiner wonen sier te maken.
En als er dan toch projecten worden toegelaten is dat slechts tijdelijk, op grond die braak ligt, op industrie terrein of ander mindere locaties. De mensen die hier gaan bouwen hebben een onzeker bestaan en hopen dat ze daarna toch mogen blijven want………waar moeten ze anders heen met hun kostbare thuis?
Ook zie ik dat er vanuit gemeenten geen behoefte is om deze locaties off-grid te stimuleren, neem Den Bosch Minitopia, de huizen daar zijn heel divers in bouwstijl, materiaal en omvang, leuke interessante bouwers, veelal jong en erg gedreven en kiezen voor duurzame materialen maar, wel aan de stroom, water en riool……….dat is jammer!!!!
Ik zou graag zien dat gemeenten meer permanente zelfbouwlocaties beschikbaar stellen en off-grid.
Marjoleininhetklein zegt
Niet iedereen wil off-grid en ook dat moet een vrije keuze zijn vind ik. Ook al ben je aangesloten, in een Tiny House verbruik je veel minder stroom en water en verklein je je ecologische footprint dus sowieso. Als je off-grid gaat, moet je dat ook goed ecologisch organiseren. Verder ben ik het veelal met je eens Jeannie, maar de Tiny House movement is nog niet overgenomen hoor! Er zijn heel veel burgerinitiatieven gaande.
Dreamon zegt
Jeannie,
“Ook zie ik dat er vanuit gemeenten geen behoefte is om deze locaties off-grid te stimuleren, neem Den Bosch Minitopia, de huizen daar zijn heel divers in bouwstijl, materiaal en omvang, leuke interessante bouwers, veelal jong en erg gedreven en kiezen voor duurzame materialen maar, wel aan de stroom, water en riool……….dat is jammer!!!!
Ik zou graag zien dat gemeenten meer permanente zelfbouwlocaties beschikbaar stellen en off-grid. ”
Mee eens, maar dan meer vanuit het onderwerp van betaalbaarheid.
Was dat nou niet net een van de redenen dat men tiny wilde wonen …
En hoe betaalbaar is het als je dus geen grachtengordel inkomen hebt of dito geen partner die voor extra inkomen zorgt
Laten we eco tiny wonen nu geen exclusief iets gaan maken voor die groep maar de onderkant van het inkomensgebouw ook de kans geven om hun kleine droomhuisje te kunnen realiseren en nee dat betekent niet dat je tot trailertrash behoort of in een kippenhok moet gaan wonen.
Mi is dat deel van het verhaal te vaak onderbelicht.
Jane brommet zegt
Weet je, ik leef in n tiny house met n eigen gebouwde stal voor mijn senioren ponys.
De gemeente gaf mij geen keus, electra en riool/water werd aangelegd en nu heb ik n gedoog woonvergunning van 5 jr.
Ik ben 70 en off grid is voor mij ivm de tijd voor verzorging ponys en mijn reuma geen optie.
Ik verbruik idd weinig stroom, kerstlampjes, en probeer zo weinig mogelijk afval te maken.
Dus off grid of niet, ik vind dat het niet kan dat op het industrieterrein waar ik aan de rand woon, al jaren plekken braak liggen waar mensen kunnen wonen met hun tiny house. Kijk naar Dennis vd Geest sbs6 woensdagavond.
Wij zijn met velen, maar nagelezen en onbegrepen.
Maar wel in de zomer met hun tiny house 3 weken lekker doen waar wij 365 dg vh jaar voor kiezen uit liefde voor de wereld.
Ze worden wel wakker hoor, tiny house is niet meer te stoppen
Lies zegt
Heel doelbewust kiezen, Marjolein, duurzaam wonen zoals jij wilt… Meerderen laten niet los, blijven vechten om dolgelukkig in die kleine huisjes te wonen/zijn. Op afstand vecht ik mee… !
Lie(f)s.
Wendy zegt
Hi!
Pakkend artikel. Ik zou dolgraag een stukje grond willen kopen om er een tiny house op te zetten, maar in gesprek met de provincie was het beleid heel zwart wit:
Akkerbouw mag voedselbos worden, maar zodra je er n container opzet voor alleen al opslag, vervalt definitie natuur voor hen volledig. Zij verwezen me door naar gemeente. Ik heb die stap nog niet durven zetten omdat ik ook n presedent mis, of n gemeente waar ik naar kan refereren. Maar daar strandde ik ook op Tiny House projecten die “gewoon” klein wonen voor een specifieke doelgroep in gedachte heeft. Heb je tips? Hoe sluit ik me aan bij een beweging of actiegroep?
Jean-Paul zegt
Marjolein, ik zie dat de tiny house-beweging veel overeenkomsten (en mogelijk ook wat overlap) heeft met het jou bekende andere mooie initiatief: Erfdelen.
Ondanks dat beider doelgroepen op het eerste gezicht flinke verschillen laten zien, kan het drinken van een stevige kop koffie met jouw evenknie, Pieter Parmentier, tot nieuwe/andere inzichten leiden en misschien meer.
Overigens veel complimenten voor wat je tot nu toe hebt bereikt en de gedrevenheid waarmee je doorgaat!
Vrolijke groet, Jean-Paul
Jackie Schooleman zegt
O Marjolein, je hebt zooooo gelijk !
Bij alles waar projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen tussen komen gaan de prijzen ineens een factor 3 a 4 omhoog, wordt het allemaal eenheidsworst, en mis ik het Tiny House gevoel : (
Misschien moeten we dat soort huizen anders gaan noemen ?
Jane brommet zegt
Hoi marjolein, eindelijk n blog over wat mij mega ergert.
Ik ben in gesprek met groen links elst gld omdat de wethouder schermt met bestemmingsplan, eco huizen
En containerhuizen. Allemaal in n straatje, op een rij.
Ik denk dat er best mensen zijn die dat graag willen, maar dat valt voor mij onder klein wonen.
Tiny house is vermijdbaar en ieder geeft zn eigen idee aan het bouwen van zn huisje. Dat maakt het juist zo persoonlijk en sluit aan bij de behoefte om zo simpel mogelijk en met n hele kleine afdruk op deze planeet te leven.
En dát is nu juist de shit tov bestemmingsplan.
Nog meer grote huizen met manage, sportzaal chilruimte en kids die niet weten waar hun eten vandaan komt.
Vreselijk. Groen Links is niet mijn club maar in elst kan ik ze goed gebruiken om gehoord te worden.
Ik ben mega blij met jouw blog en heb het meteen door gestuurd. Niet naar de wethouder, die luisterde toch niet, maar wel naar mensen die ons begrijpen en van nut kunnen zijn in bv de Raad als het ongetwijfeld weer aan de orde komt
Jane brommet zegt
Typefout..
Vermijdbaar=verrijdbaar
Manage=mancave
Bert Strijtveen zegt
Nou laten we meteen maar een positief voorbeeld geven waar het wel kan: de natuurinclusieve wijk Olstergaard in Olst-Wijhe. Een initiatief van de gemeente, de wijk is samen met de bewoners vorm gegeven. Vrije bouw. Circulair, modulair, herbruikbaar. Daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen. Op het tiny house veld zijn nog een aantal kavels beschikbaar. Verloting voorjaar 2020.
Deventer heeft een vergelijkbaar project met Opjestek.nl.
Zomaar 2 projecten uit Salland. Toeval? Denk het niet…..
Dreamon zegt
Jean Paul,
Erfdelen is een van de vele intitiatieven die steunt verdient, maar de prijzen die ik voor ogen kreeg was het duidelijk dat het voor te veel mensen volstrekt onbetaalbaar maakt.
Om een completer beeld te krijgen zou het wenselijk zijn als de prijzen/kosten van de kavel er ook voortaan bij genoemd worden dan weet je tenminste wat een bepaald project kost aan ‘instapgeld’.
Bert,
Kan je ook aangeven wat die tiny kavels moeten kosten van Olstergaard en hoe de gemeente de grondprijzen bepaald ?
Ik kon er nl niets over vinden.
Deventer project Opjestek zegt de gemeente dat ze werken met marktconforme prijzen mbt wat de kavel moet kosten
Tiesja Huizenga zegt
Hi Marjolein,
Alles wat je schrijft raakt me en maakt dat ik wil bewegen.
Meebewegen in jouw beweging dus.
Hoe word ik vrijwilliger van stichting Tiny house Nederland?
Graag hoor ik van je,
Tiesja
Marjoleininhetklein zegt
Wat fijn Tiesja! Stuur even een mailtje aan hallo@tinyhousenederland.nl en geef daarin aan wat je graag zou willen doen, waar je goed in bent en waar je zou kunnen bijdragen. Alvast heel hartelijk dank! :)