Dus je wilt in een Tiny House wonen. En je hebt inmiddels al een beetje in de gaten dat het nog niet zo makkelijk is om een Tiny House plek te vinden waar je legaal in je droomhuisje mag wonen. Je kunt in je eentje naar de gemeente stappen om te vragen om een woonlocatie voor je Tiny House, maar het is slimmer en kansrijker om dat met meerdere mensen te doen. Je staat sterker, kunt de taken verdelen, en de gemeente is eerder geneigd om voor een groep aan het werk te gaan dan voor een individu. Maar.. hoe pak je dat aan?
Om te beginnen
Allereerst is het goed om je te beseffen dat het best veel tijd en inzet van je vraagt, een initiatiefgroep starten en de kar trekken. Weet dat er mensen zullen aansluiten en weer afhaken en dat niet iedereen dezelfde inzet zal tonen. Als je dat vooraf accepteert dan scheelt je dat een hoop frustratie onderweg. Het is een heel intensief, bij tijd en wijle frustrerend, maar ook ontzettend interessant, leuk en leerzaam traject, een burgerinitiatief organiseren en een Tiny House woonlocatie proberen te realiseren. Gelukkig zijn inmiddels velen je voorgegaan en is er kennis en hulp voorhanden.
Medestanders vinden
Laat me je eerst gerust stellen: er zijn overal, in iedere gemeente in Nederland, mensen die een soortgelijke droom als jij hebben en ook dolgraag in een Tiny House willen wonen. Je moet ze alleen zien te vinden. Als je van plan bent een initiatiefgroep op te richten of je hebt er al een maar je zoekt uitbreiding van de groep, kun je de hulp van het Register voor (aspirant) Tiny House bewoners inroepen. Je stuurt mij een mailtje met wat informatie over je initiatief en een contactadres waar mensen zich kunnen aanmelden, en that’s it. Ik zet je in het overzicht voor jouw provincie die ik twee keer per maand naar de registerleden uitstuur. Dat zijn er inmiddels al rond de 850, dus daar zitten vast mensen tussen die een Tiny House woonlocatie zoeken in jouw omgeving.
Je kunt daarnaast je initiatiefgroep aanmelden bij Stichting Tiny House Nederland, bij de initiatiefgroepen werkgroep. Stuur een mailtje aan initiatiefgroepen@tinyhousenederland.nl, dan komt je initiatief op de website en wordt je uitgenodigd voor de speciale bijeenkomsten waar je heel veel aan kunt hebben. Update 2022: dit is helaas niet meer mogelijk, Tiny House Nederland is een slapende stichting geworden. Maar soms organiseer ik cursusbijeenkomsten waarvoor ik ook initiatiefgroepen uitnodig om deel te nemen, dus meldt je initiatief gerust aan: info@marjoleininhetklein.com.
De eerste Tiny House Nederland initiatiefgroepen bijeenkomst, juli 2018
Je kunt ook een oproep plaatsen in je plaatselijke krantje of Facebook groepen. Of een oproep doen in de Tiny House Nederland Facebook groep. Echt, er zijn volop mogelijkheden om in contact te komen met gelijkgestemden.
De eerste bijeenkomst
Wanneer je een aantal aanmeldingen binnen hebt gekregen is het tijd om elkaar te ontmoeten. Plan een datum, regel een locatie waar jullie ongestoord kunnen vergaderen en maak een agenda met wat jullie gaan bespreken. Ik zou die kort houden, zo’n eerste bijeenkomst gaat vooral over kennismaken. Het is een goed idee om voor jezelf duidelijk te hebben wat jij als doel voor ogen hebt met het oprichten van de groep. Wat voor woonproject wil je realiseren? Welke rol wil je in de groep spelen? Wat verwacht je van deelnemers? Het uitspreken van verwachtingen in zo’n eerste bijeenkomst of in ieder geval vroeg in het proces is heel belangrijk en voorkomt teleurstellingen achteraf. Laat iedereen aan het woord. Laat iedereen zich voorstellen en vraag naar ieders verwachtingen. Spreek af hoe jullie gaan samenwerken. Hoe vaak jullie bij elkaar willen komen en waar, en welke communicatiemiddelen jullie gaan gebruiken. Plan de volgende bijeenkomst meteen in.
En dan?
Dan begint het feest pas! Jullie moeten eerst helder gaan formuleren wat jullie precies willen bereiken. Hoe willen jullie wonen? Willen jullie grond huren, pachten, kopen (CPO – Collectief Particulier Opdrachtgeverschap)? Willen jullie wonen met aansluitingen of (gedeeltelijk) off-grid? Wat is belangrijk voor jullie, welke voorzieningen, welke waarden, in welke mate willen jullie een gemeenschap vormen, dingen delen met elkaar? Geloof me, dit is een heel belangrijk onderdeel en het kost tijd. Neem die ook. Pas als jullie helder hebben wat jullie van de gemeente willen vragen kun je een strategie bedenken voor het contact met de gemeente. In de online basiscursus ‘Jouw Tiny House – van droom naar realiteit’ ga ik uitgebreid in op dit onderwerp, in de lessen ‘Waar mag je wonen in een Tiny House’, ‘Regelgeving’ en ‘Contact met de gemeente’. Als je goed beslagen ten ijs wil komen raad ik je aan de cursus te volgen.
Ook wordt het op een gegeven moment tijd om jullie te verenigen in een rechtsvorm, daarvoor heb ik de online cursus Van initiatiefgroep naar wooncoöperatie ontwikkeld. Die zal jullie wanneer jullie zover zijn enorm helpen. Heb je er zin in gekregen? Hup, aan de slag dan!
Lies zegt
Succes gewenst aan de nieuwe groepen !
Lie(f)s.
Jeannette Kirkham zegt
Dank je wel Lies !
Arie van der Pijl zegt
In midden portugal wel wat makkelijker. Stukje grond kopen of huren en je huisje, mits het van hout is er op zetten. Wij hebben een blokhut op ons terrein gezet van 6×6 meter. Geen probleem. Gemeente heeft ons aangesloten op hun waterleiding en ook zowel zonne-energie als stroom van het electriciteitsbedrijf. Daarna de ruïne opgebouwd en de hut is nu hobbyruimte en gastenverblijf????
roger zegt
Ook even via deze weg de vraag plaatsen. Ik ben opzoek naar een zo goed web site blogger zoals jij het allemaal doet maar dan in België. Wie kan je me adviseren. Wil nl een community starten in België.