In mijn Tiny House gebruik ik alleen het regenwater dat op mijn dak valt. Zolang het regent dan, als het lang droog blijft zoals nu moet ik terugvallen op jerrycans die ik bij vrienden vul. Ik woon al bijna vier jaar op deze manier en heb al vaker geschreven over de uitdagingen die bij ‘off-grid’ wonen komen kijken. Het heeft ook voordelen om volledig op de natuur te vertrouwen als het om je watervoorziening gaat, daar wil ik het vandaag eens over hebben.
Als het dan eindelijk regent na een lange periode van droogte, dan vang ik zo veel mogelijk extra op met teiltjes en emmers ;)
Momenteel is het een paar weken droog en ben ik op water rantsoen. Ik hou de weerberichten goed in de gaten en als ik een tekort voorzie, stop ik op tijd met thuis douchen. Ik douche alleen nog bij vrienden of was me met een teiltje water en een washandje. Als de droogte lang aanhoudt dan begin ik met nu en dan een kleine jerrycan vullen bij diezelfde vrienden, dat water gebruik ik in huis om mijn handen mee te wassen en te drinken. Ik gebruik het regenwater uit mijn tank dan alleen nog voor de afwas en huishoudelijke klussen. Het is namelijk veel makkelijker om warm water uit de kraan te tappen dan wanneer je een keteltje water op moet zetten ;)
Tja en als het echt lang duurt, zoals in het voorjaar van 2018, dan moet alles met jerrycans. Het gebeurd gelukkig niet vaak dat het zo lang niet regent, maar het voorjaar blijkt wel de droogste periode van het jaar te zijn. Gek eigenlijk, terwijl de natuur dan het water juist zo hard nodig heeft!
De voordelen van regenwater
Als ik er dan weer aan moet geloven en met jerrycans gevuld met leidingwater moet sjouwen, dan merk ik het verschil met mijn regenwater. In regenwater zit namelijk geen kalk en geen of nauwelijks mineralen. Dat merk je aan je in het gebruik en het smaakt ook anders. Je hebt minder zeep, shampoo en schoonmaakmiddelen nodig wanneer je water gebruikt dat geen of weinig kalk bevat. Je haar wordt er heerlijk zacht van en je huid vaart er wel bij. Je apparaten zoals je wasmachine gaan ook nog eens langer mee, omdat de leidingen niet verkalken. Dat zijn best mooie voordelen!
Foto’s: Pictorista
Daarnaast vind ik het een hele waardevolle ervaring om off-grid te leven, om geen onuitputtelijke bron te hebben. Het heeft me geleerd heel anders (zuiniger) met water om te gaan en het niet voor lief te nemen. Ik leef met de seizoenen en het weer mee en pas me aan. Dat brengt me dichter bij de natuur waar ik een deel van ben en dat voelt goed. Die ervaring had ik niet willen missen. Maar als het dan weer zo’n lange tijd droog is dan zou ik willen dat ik een waterleiding had hoor! Al was het maar als back-up.
Water ontharden
Het scheelt wel een beetje waar in Nederland (of in het buitenland) je woont hoe ‘hard’ je leidingwater is, oftewel hoeveel kalk het bevat. Hoe hard het leidingwater gemiddeld is in jouw gemeente kun je hier vinden. In Noord-Brabant en Limburg is het water redelijk hard, in Friesland is het leidingwater relatief zacht. Wanneer je geen mogelijkheid hebt om regenwater te gebruiken in huis maar je toch graag kalkvrij water wenst te gebruiken, dan kun je een waterontharder aanschaffen. Er zijn specialisten die je kunnen adviseren welk systeem past bij jouw situatie en er is online heel veel waterontharder info te vinden. Ik ben geen expert, maar ik heb begrepen van onze waterschappen dat je het voor je gezondheid niet hoeft te doen. Maar als het behoud van je apparaten, de besparing van wasmiddel en zeep én een zachtere huid en haar je wat waard zijn dan is het de moeite van het onderzoeken waard.
Zacht water voor de tuin
Wat iedereen die een tuintje heeft in ieder geval kan doen, is een regenton plaatsen. Wist je dat regenwater ook beter is voor je planten dan leidingwater? Ook je plantjes houden niet zo van kalk. Bovendien lossen meststoffen beter op in regenwater dan in leidingwater, waardoor de planten het sneller op kunnen nemen. En het is zonde om leidingwater te gebruiken als je ook het regenwater dat op je dak valt kunt gebruiken, waar of niet? Tot slot is het belangrijk dat we allemaal minder water verspillen, willen we goed voor onze natuur zorgen en voldoende schoon water voor iedereen over houden. Ik leg in deze blog uit hoe dat zit.
Water, de rest komt later. Het is echt een van onze eerste levensbehoeften. Zonder zuurstof zijn we nog sneller de pineut, maar zonder water houden we het ook niet lang vol. We bestaan voor het grootste deel (ca. 55 tot 60%) uit water. Kun je het je voorstellen? Ik denk dat water meer aandacht en waardering verdient dan het krijgt in ons land van overvloed. Wat mogen we onze handjes dichtknijpen dat we niet twee uur moeten lopen naar de dichtstbijzijnde bron. Dat we de kraan open kunnen draaien en een glas kunnen vullen wanneer we dorst hebben. En onze handen kunnen wassen, in deze tijd niet onbelangrijk. Ik denk dat ik eens een momentje ga nemen om daar dankbaar voor te zijn nu. :)
Silvia zegt
Wij hebben de noodzaak van water al vaker mogen ervaren in jou huisje en voor ons was het wel een eye opener. Hoeveel water we verkwisten hadden we pas door na een weekend offgrid in de tiny house.
We hebben een zandlopertje in de douche en ik let er nu strikt op. Vaak ben ik al klaar voor ie afgelopen is. En heb bedacht dat ik een regenton wil.
Hans zegt
Als je eens per 2 of 3 dagen doucht en geen ‘troep’ gebruikt, denk ik dat je nog met spaart. Zepen heeft je lichaam (ook haar) niet echt nodig, Google maar. Even wennen. Ook kleding luchten ipv wassen helpt enorm. Merino kleding is dat heel sterk in. 1 hele week fietsen met zelfde shirt, is geen probleem. Af en toe spoelen.
Juist door zeep gebruik verknoei je de natuurlijke werking van de natuurlijke materialen.
Pam zegt
top Hans, ja mooi van die kleding. Ik hang soms ook wat kleding gewoon in de regen (hangt er wel van af in wat voor omgeving je woont); waar ik nog even woon op dit moment is geen mist maar mist is ook een hele goeie om kleding op te frissen. Hier moeten we ook heel zuinig met water omgaan, echt een eye opener was dat. Ik douche bovendien zelden met zeep, en was mn haar heel erg weinig, alleen wat spoelen af is toegenoeg. Ik gebruik ook wel eens planten sappen of aftreksel als shampoo. Op verre reizen heb ik ook geleerd om te “douchen” met een bakje en een emmertje water, gaat prima. Ik ben blij dat we al die dingen her ontdekken. Marjolein dank je wel weer voor je blog, en ik vind het huisje steeds mooier nu het zo grijzig wordt!
Pam zegt
Oh ja: hier zijn planten die helemaal niet bloeien als je er kraanwater bij doet. Ze bloeien alleen na de regen.
Lies zegt
‘k Leef niet off-grid, Marjolein, maar ‘k ben wel heel zuinig, ook met water. De plantjes hier kunnen gelukkig ook van regenwater genieten.
‘k Wens jou af en toe toch eens een fatsoenlijke (water!)bui…!
Lie(f)s.
@Elke keer geniet ik van je foto’s!
Paul zegt
Hoi Marjolein,
Jammer dat de rijkdom van water onderschat is.
Jammer ook van elke afvoer onder elke gootsteen van alle huizen.
Om besef te krijgen van het water dat je gebruikt kan je de afvoer afsluiten en vervangen voor een emmer.
Dan kijk je 2x uit om de kraan nutteloos te laten stromen.
Maar is de emmer dan vol, dan is deze mooi te gebruiken voor de tuin.
(je raakt ook bewust van zeep ed, want dat wil je niet bij je planten hebben.)
(maar de koffieprut kan er mooi bij door.)
groeten, Paul
Paul zegt
Hoi Marjolein,
Jammer dat de rijkdom van water enorm onderschat is.
Jammer ook van elke afvoer onder elke gootsteen van alle huizen.
Om besef te krijgen van het water dat ik gebruik, heb ik de afvoer afgesloten en vervangen voor een emmer.
Dan kijk ik 2x uit om de kraan nutteloos te laten stromen.
En is de emmer dan vol, dan is deze mooi te gebruiken voor de tuin.
Je raakt ook automatisch bewust van zeep ed, want dat wil je niet bij je planten hebben.
Maar de koffieprut kan er wel mooi bij door.
groeten, Paul
Paul zegt
Mooi, jouw berichtje is net het zetje om thuis te kijken of en waar ik een regenton kan plaatsen!
Mijn interesse was ook meteen gewekt in een waterontharder, maar na het lezen van een stuk in de consumentenbond laat ik het maar bij zacht water voor onze planten.
https://www.consumentenbond.nl/binaries/content/assets/cbhippowebsite/gidsen/consumentengids/2017/nummer-10—oktober/201710p62-hardheid-drinkwater.pdf
Ximaar zegt
Voor de waterhardheid kan je beter de kwartaalraporten van PWN lezen. Laatste kwartaal was 7,3 DH voor het drinkwater uit Bergen. Dat valt naar Nederlandse norm binnen zacht water. Water mag volgens het drinkwaterbesluit (wet) niet onder de 5,6 DH komen. Onder dat niveau ontstaan er zuurtegraadproblemen. Pas boven de 20 DH moet je iets doen aan de hardheid van water, maar in dat geval valt er geen waterontharder meer in NL te verkopen.
Kees zegt
Goed verhaal, marjolein , lijkt me voor jou idd wel een uitdaging om zuinig met water om te gaan.
Ik werk zelf in de bouw en het valt mij op dat er hoegenaamd geen huizen met een grijs water systeem worden gebouwd, terwijl dit volgens mij vrij simpel te realiseren is, al gebruik je het alleen maar voor de tuin te sproeien en het toilet door te trekken.
Het watertank zou bijvoorbeeld in de tuin ingegraven kunnen worden of in de kruipruimte van het huis geplaatst kunnen worden.
We hebben het altijd maar over zonnepanelen op het dak om energie te besparen, prima natuurlijk, maar een grijs water systeem is net zo belangrijk.
Het zal waarschijnlijk wel te maken hebben met dat de kosten van water vrij goedkoop is t.o.v. elektra/gas maar dat moet ons er niet van weerhouden om het toe te passen.
Martha zegt
Mijn tip is tóch een magneet te plaatsen: kost ca. 50,- en ik vind het water veel beter, veel zachter. Ook al zeggen de deskundigen dat dit niet het geval is. Zéér makkelijk te plaatsen!
Jitske zegt
Martha, ik ben al lang op zoek naar zo’n magneet, waar vind ik ‘m? ik wil ‘m graag plaatsen voor mijn super-water besparende douchekop van de 12 Ambachten, heeft een plaatje met fijne gaatjes die door te veel kalk kunnen verstoppen.
Verder heb ik een composttoilet en komt de afvoer van de douche en wasmachine in de tuin uit (ik gebruik eigenlijk geen zeep).
Dirck zegt
Zelf bespaar ik nu erg veel in Compost Toilet, geen water meer nodig en na verwerken inhoud als de emmer vol is eet je straks echt je Eigen groentes!
Verder is een Voortent in de winter een goede sluis om je Tiny warmer te houden in de zomer en na afritsen rondom een mooie grotere luifel als de foto van Marjolijn liet zien, en daar kom je op 2x zoveel water om op te vangen!
En de van Paul, liever buiten zetten voor als deze een keer overloopt, zonder knoeien legen en je voorkomt dat je water moet hebben om je Tiny vloer te schrobben!
Rosa zegt
Mooi verhaal Marjolein. Ik overweeg ook een waterontharder in thuis te laten installeren. Ze zijn alleen wel duur.
Heb nu een magneet om de waterleiding zitten maar dat is echt weggegooid geld. Dus de tip van Martha zou ik niet volgen. Er zijn genoeg testen die dat aantonen. Helaas het artikel waarom de magneet niet werkt pas achteraf gelezen.
Nu nog even sparen voor de waterontharder.
Marjoleininhetklein zegt
Graag gedaan Rosa! Ik gebruik alleen regenwater, dus dat is lekker zacht. De kapster merkte nog op dat mijn haar zo ontzettend zacht aanvoelde! :)
Patrick Smeets zegt
Hi Marjolein, mooi verhaal en ik zie ook veel goede reacties. Ik werk in de drinkwaterwereld zowel in NL als in t buitenland waar water niet vanzelfsprekend is. Ik herken veel van je uitdagingen en oplossingen. Bewust zijn van je watergebruik is de eerste stap. Let er wel op dat zelf energie opwekken met een zonnepaneel heel makkelijk is, maar zelf veilig water maken om te drinken een stuk lastiger. Ik zie veel tiny-house verhalen met een filtersysteem waarvan ik weet dat het absoluut onvoldoende is om water veilig te maken. Regenwater opvangen en gebruiken voordat je het aan de aarde teruggeeft is uitstekend, zolang je daar niet te veel energie, chemicaliën of materialen voor gebruikt. Anders kun je het vanuit milieubewustzijn beter meteen infiltreren en gewoon drinkwater gebruiken. Ik zou zelf geen regenwater drinken omdat er altijd vuil (vogelpoep, stof) op je dak ligt. Het beetje kalk dat in drinkwater zit zorgt er onder andere voor dat metalen uit leidingen en je kraan niet oplossen, dus ook belangrijk voor je gezondheid. Met het toenemende aantal off-grid tiny houses zou ik graag eens een onderzoek doen naar de waterkwaliteit en veiligheid van de verschillende oplossingen. Zou je daar aan willen meewerken?
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Patrick, ik begrijp je zorgen en dat zou inderdaad goed zijn, zo’n onderzoek. Nu ga ik verhuizen naar een plek waar ik wel een wateraansluiting heb, dus kun je beter iemand zoeken die voorlopig nog off-grid woont. Die zijn er wel hoor! Een oproepje in de Tiny House Nederland Facebook groep zou bijvoorbeeld kunnen helpen, dat kun je zelf doen. In die groep zitten meerdere Tiny House bewoners :)