Marjolein in het klein

Tiny House Nederland pionier

  • Home
  • Blog
  • Over Marjolein
    • Wie is Marjolein
    • Marjolein in de media
    • Video
    • Agenda
  • Werk met mij
    • Informatie en advies
    • Lezingen
    • Lesprogramma’s
    • PR en promotie
    • Agenda
  • Cursusaanbod
    • Online cursus
    • Register van (aspirant) Tiny House bewoners
    • Shop
    • My account
    • Cursussen
  • Mijn Tiny House
    • Wat is een Tiny House
    • Foto’s van mijn Tiny House
    • Open Huis
    • Foto’s bouw Tiny House
    • Sponsors en partners
    • FAQ
  • en

Een schone taak

mei 18, 2017 door Marjoleininhetklein 5 Reacties

Ik zat er al een tijdje tegenaan te hikken, het was hoog tijd om mijn watertank eens grondig te reinigen. Maar dat zijn nou niet van die klusjes waar je zin in hebt zeg maar, ik zag er tegenop. Ik werp af en toe een blik in de tank om te zien hoeveel water er nog in zit, de laatste tijd was er weinig regen gevallen dus ik moest echt wel een beetje zuinig zijn. Er zat nog maar zo’n 10 centimeter in en op de bodem lag een laagje sediment. Zwarte troep, ik denk dat het roet uit de schoorsteen is dat op het dak terecht komt en met het regenwater mee de tank in spoelt. Mijn DIY filter werkt op zich goed, maar deze hele fijne deeltjes gaan er toch doorheen. En er zat ook wat biofilm op de wanden en de waterslang van de hydrofoor. Het is sowieso aan te raden om de tank tenminste een keer per jaar leeg te laten lopen en goed uit te soppen. Aan de bak dus!

Maar ja, hoe pak je dat aan? Het leek me logisch dat ik deze klus uit zou stellen tot vlak voor een paar flinke buien. Deze week liet het weerbericht zien dat het even heel warm zou worden, met daarna een aardige bak nattigheid. Ideaal weer dus! Ik vroeg eens om me heen wat ik daar het beste voor middel voor kon gebruiken, iemand opperde citronella. Toch maar even raad gevraagd aan Boy van Fablab de Kaasfabriek, hij heeft mijn filter gemaakt en weet heel veel van waterfiltering. Citronella was dus geen goed idee; dat zou ik nog wekenlang ruiken en proeven in het water. Boy raadde me natrium hypochloriet aan. Dat is eigenlijk gewoon chloor, maar dan zonder parfum. Het wordt gebruikt in zwembaden en om watertanks schoon te maken. Wist ik ook niet hoor, maar Boy wel en nu jij en ik ook ;)

Op zoek naar dat goedje dus. Het bleek nog niet heel makkelijk te vinden, het mag bijvoorbeeld niet opgestuurd worden als je het online koopt. Dan moet je het ophalen bij de leverancier. Het schijnt namelijk dat het spul wel eens gebruikt wordt bij het maken van explosieven. Ja joh, ik heb een DIY explosievenlab in de kelder onder mijn Tiny House, haha! Maar goed, ik heb het toch gevonden en niet ver van huis ook nog. De Welkoop, die hebben ook alles he! Alleen.. ze hadden maar één verpakking, dat was een jerrycan van 20 liter. Ik had geen idee hoeveel ik nodig had, maar er waren niet meer opties dus meenemen maar. Ik moest zelfs een kopie van mijn legitimatie laten maken voor ik de jerrycan mee kreeg. Ik schrok wel een beetje van de waarschuwingen op het etiket, best agressief spul! Toch nog maar even checken bij Boy. ‘Weet je zeker dat ik dit veilig kan gebruiken? Kan het dan geen kwaad als er wat van in de grond terecht komt? Hoeveel heb ik nodig?’

Boy wist me gerust te stellen, in de verdunning die ik ging verbruiken was er geen gevaar, het was gewoon huishoudelijk gebruik. Ik had maar een eierdopje nodig! Nou daar zit je dan met 20 liter van die rommel. Goed. Woensdagochtend, oude kleren aan, bril op, aan de slag als een pro. Raymond van het Urban Earthship hielp me even het deksel van de kist waar mijn tank in zit weg te halen en de dop van de jerrycan met de natrium hypochloriet open te draaien (dat ding zat muurvast). Ik haalde het filter uit de tank, en goot zo’n 20 ml van het spul in het restantje water wat nog in de tank zat. Ik had eerst het plan om helemaal in de tank te kruipen, maar dat past helemaal niet, haha! En Boy raadde me dat ook af. Dus ik heb een nieuwe bezem gekocht en ben daarmee gaan schrobben, dat ging best aardig. Nu moest het 24 uur intrekken wilde het echt goed zijn werk kunnen doen. Afwachten dan maar, en af en toe met de bezem de wanden nat maken. Ook het filter heb ik even goed uitgespoeld, eerst met wat water in de tuin en toen het ergste vuil er uit was heb ik de keuken van de Gasfabriek nog even misbruikt. Valt wel mee hoor 😉 Wat fijn toch dat ik bij mijn  buurtjes terecht kan voor dit soort klusjes!

Ja en dan maar wachten he, en af en toe weer die tank op klimmen om de bezem er doorheen te halen.

Vanmorgen werd ik wakker om een uur of 7 en hoorde de regen op het dak. Lang genoeg gewacht, ik moet die regen opvangen! Dus hup, snel aangekleed en nog een laatste keer de bezem door de tank gehaald. Leeg laten lopen, spoelen met schoon water, weer leeg laten lopen en.. hij was schoon! Woohooo ik heb het geflikt! Ik hing het filter weer op zijn plaats, sloot de regenpijp er op aan en ging voldaan op de veranda zitten onder mijn luifeltje. Trots op mezelf en blij met de regen!

Nu zit ik nog wel met die jerrycan vol met natrium hypochloriet. Na een jaar verliest het zijn kracht en er zijn nog niet zoveel bewoners van off-grid Tiny Houses in Nederland die ik blij kan maken met het spul. Misschien kunnen ze het op de boerderie waar Monique op de camping staat gebruiken? Er komt wel een goede bestemming voor. Nu maar hopen op lekker wat regen, ik kan wel weer een douchebeurt gebruiken na de warmte en alle activiteiten van gisteren!

Vandaag werd mijn Berkey waterfilter ook nog gebracht, met deze prachtige Travel Berkey kan ik mijn regenwater verder filteren tot drinkwaterkwaliteit. Dus geen gesleep met jerrycans meer, woohooo! Ik ga ‘m eens even goed uitproberen, voor ik er een uitgebreide review over ga schrijven. Dat staat dus nog op de planning.

Water.. we nemen het zo voor lief in Nederland, maar in het grootste deel van de wereld is het helemaal niet zo vanzelfsprekend om schoon water tot je beschikking te hebben. Wonen in een off-grid huisje maakt je daar bewuster van, dat is helemaal geen slechte zaak denk ik. Ja, je moet je verbruik wel aanpassen aan wat de natuur je schenkt, maar in Nederland is er altijd wel een back-up plan voor de hand. Het lukt best zo. Het komt wel voor elkaar met mijn watervoorziening. Het is even pionieren, maar dan heb je ook wat. Geen rekening van de PWN in ieder geval! 😉



Deel dit bericht:

In categorie: Bouw en installaties, Off-grid Tags: berkey, biofilm, off-grid, tiny home, tiny house, water, waterfilter, wonen

Warm weer, warme mensen Een jaar in een Tiny House

Reacties

  1. Pim zegt

    mei 18, 2017

    Was wel nodig. Stoer dat je dit weer gefixt hebt. Die waterfilter voor drinkwater is erg handig. Sterkte ermee. Groet Pim

    Beantwoorden
  2. Oda Nieuwesteeg zegt

    mei 18, 2017

    Hai Marjolein, mensen met een volkstuin hebben regentonnen. Die moeten ook schoongemaakt worden. Is er bij jou in de buurt een volkstuinencomplex? Is het misschien een idee om daar een briefje op te hangen? Veel succes.

    Beantwoorden
  3. Pam zegt

    mei 19, 2017

    Leuk en goed om te lezen Marjolein, dank je wel ik profiteer van je pionierswerk!

    Beantwoorden
  4. Leonoor zegt

    mei 19, 2017

    Misschien nog een idee om natrium bicarbonaat (zuiveringszout of bakzout genoemd) te gebruiken, is super spul overal in huis voor te gebruiken, kan je zelfs kanker mee genezen en is geen belasting voor het milieu. Misschien nog met natuurazijn erna.

    Beantwoorden
  5. Steven zegt

    juni 27, 2017

    Hey Marjolein,

    Wanneer je één dezer jaren je eigen stukje grond gaat kopen, is dit misschien een interessante website:

    http://www.pure-milieutechniek.be

    Deze man woont bij ons in de buurt in Zichem (België) en zuivert/ hergebruikt zijn regenwater en grijs water dmv planten. Hij is er in geslaagd om zich te laten afkoppelen van ons waternetwerk en betaalt bijgevolg geen belastingen meer daarvoor. Zijn website is niet superprofessioneel maar het is wel zeer interessant wat hij daar te zeggen heeft. (Zijn manier van waterwinning en recuperatie wordt al door de regering van sommige landen bij de burgers aangemoedigd gezien het de staat heel veel bespaart, het water is zo veel zuiverder als het “drinkbaar water” van de kraan en de mensen gaan nog bewuster om met de producten die ze wegspoelen…
    Dit gewoon even ter info…

    Mvg

    Steven

    Beantwoorden
Some are price prilosec 20 mg even hiring Pilates instructors to enhance their practices..

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Op de hoogte blijven?

Check je inbox of spamfolder voor de bevestiging.

Become a Patron!

Mijn boekentips:

Follow

Algemene Voorwaarden ● Privacyverklaring en cookiebeleid

© Copyright 2017 ● All Rights Reserved Marjolein Jonker ● Marjolein in het klein
Website door David Web & Media

Marjolein in het klein gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie en advertenties te zien krijgt. AkkoordMeer informatie