Komende dinsdag 1 september is het ‘Duurzame dinsdag’. Op deze dag krijgen duurzame initiatieven de kans door te dringen in Den Haag en wordt er een koffertje met honderden duurzame ideeën uit de samenleving aan het kabinet overhandigt. Een vast onderdeel van duurzame dinsdag is de duurzame troonrede. Die wordt dit jaar verkondigt door Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Het is alweer de 22e Duurzame dinsdag die we vieren, maar.. is er eigenlijk wel iets te vieren? Er is nogal wat terrein te winnen op het gebied van duurzaamheid. Er wordt veel over gepraat in Den Haag, maar er komt maar weinig concrete en zinvolle actie uit voort. De ecologische crisis dring maar niet door. Gelukkig gebeurd er ook veel moois, dat komt voornamelijk doordat mensen zoals jij en ik zelf initiatieven ontplooien om meer ecologisch bewust te leven en natuur te herstellen. Elk initiatief telt en helpt, vooral om bewustwording te creëren en signalen af te geven naar de politiek dat dit een heel belangrijk onderwerp voor ons is.
Het is niet reëel om alle verantwoordelijkheid bij de burgers neer te leggen. Ook de politiek en het bedrijfsleven moeten een flinke duit in het zakje doen. Het zal een gelijke krachtinspanning moeten zijn om het tij van klimaatverandering, milieuvervuiling en verlies van natuur, biodiversiteit en bodemkwaliteit te keren. En tot nu toe wordt het geld niet wijs besteedt kunnen we wel constateren denk ik. Duurzame dinsdag is een belangrijke dag als het gaat om het landelijk op de agenda zetten van het onderwerp duurzaamheid.
De duurzame troonrede is misschien het meest bekend van Marian Minnesma, directeur van Urgenda, die de troonrede meerdere keren heeft gegeven. Dit keer is de eer aan Hoogleraar Jan Jonker. In deze rede presenteert hij aan de hand van zeven ‘breekijzers’ een visie op hoe we Nederland fundamenteel moeten verbouwen om veranderingen teweeg te brengen.
Jonker: “Het afgelopen decennium laat zien dat we in toenemende mate over complexe, vraagstukken rondom duurzaamheid, circulariteit en inclusiviteit praten, maar dat actie met werkelijke impact achterblijft. Echt goede oplossingen blijven daardoor uit, en dat spoort niet met de ambitie die we als land en als burgers (moeten) hebben. Bovendien heeft de coronapandemie als neveneffect dat we op zoek gaan naar de restauratie van het oude normaal. Dat kost veel tijd, heel veel geld en maakt dat we nog minder vooruit gaan. Dat moet anders.”
De Duurzame Troonrede 2020 wordt uitgesproken op 1 september 2020, 14:30 – 15:15, in Den Haag, en is via livestream te volgen via https://www.duurzamedinsdag.nl. Een meer uitgebreide versie van de Duurzame Troonrede 2020 is na 1 september als digitaal boekje verkrijgbaar. Er volgt ook nog een Nabeschouwing van de Duurzame Troonrede 2020, inclusief een live Q&A met Jan Jonker. Deze is online te volgen op 6 oktober van 19:30 tot 20:45 uur. Je kunt je aanmelden voor deze avond via https://www.radboudrecharge.nl/nl/evenement/duurzame-troonrede-2020-nabeschouwing.
Kijk je mee, dinsdag?
Trijnie zegt
Hoi Marjolein, ik ga op zoek naar het email adres van deze man en zal hem mijn epistel over de vele lagen verpakkingen toesturen. Misschien kan hij er als hoogleraar er iets mee. en…uiteraard ga ik dinsdag de alternatieve troonrede volgen. Groetjes Trijnie
Marjoleininhetklein zegt
Je weet maar nooit Trijnie, zet hem op! :)