Een van de redenen waarom mensen in een Tiny House willen wonen is het deel uitmaken van een community. Een buurtje waarin je een prettige balans hebt tussen privacy en samen delen. Waarin je je eigen zelfstandige kleine woning hebt, maar ook makkelijk contact maakt met je buren, lief, leed en spullen deelt en samen activiteiten onderneemt. Die balans tussen privacy en samen delen, die is belangrijk en daar wil ik het vandaag even over hebben. Want hoe geef je die samen vorm, als je verschillende opvattingen hebt over wat dat precies inhoudt?
Niet iedereen denkt hetzelfde over de begrippen privacy en community. Ook al deel je dezelfde waarden zoals respect voor de natuur en vind je vrijheid en tijd belangrijker dan materiële bezittingen, dan nog kun je heel verschillend zijn. Mensen die zich aangetrokken voelen tot het wonen in een Tiny House zijn mensen die over het algemeen ook graag veel buiten zijn. Dan kun je last krijgen van elkaar, bijvoorbeeld als je opvattingen over wat wel en niet geluidshinder is van elkaar verschillen. Het is dus belangrijk om, liefst vooraf, met elkaar te bespreken wat iedereen precies verstaat onder de begrippen privacy en community. Wat is acceptabel gedrag en wat niet? Hoe spreek je elkaar aan als je last hebt van elkaar? Wat wordt er wel en niet gedeeld? Hoeveel inzet wordt er van ieder lid van de community verwacht? Wat betekent privacy voor ieder lid van de groep?
Een hechte community vind je in Katwijk, bij Tiny Houses Duinvallei. Zondag 20 september houden ze open dag! Je moet je wel even aanmelden via hun Facebook pagina.
Privacy waarborgen
Wanneer je in een buurtje woont waar de huisjes dicht op elkaar staan en je samen hebt afgesproken om geen schuttingen te plaatsen om de erfafscheiding aan te geven, dan is het goed om na te denken over hoe je die privacy waarborgt. Je kijkt immers min of meer in elkaars tuintjes en dan komt de privacy in het geding. Ieder mens heeft behoefte aan een bepaalde mate van privacy. Een plek waar je kunt zijn zonder dat je je anders hoeft voor te doen dan je bent, waar je lekker jezelf en alleen kunt zijn en je niet steeds maar weer een lach op je gezicht hoeft te toveren.
Een goede positionering van de Tiny Houses
Denk samen goed na over de inrichting van je buurtje en met name de positionering van de huisjes. Heb je de mogelijkheid om de Tiny Houses zo te plaatsen dat je niet direct bij de buren in de tuin kijkt, of in ieder geval niet het deel waar ze de meeste tijd doorbrengen, dan zou ik dat zeker zo doen. Een stuk gemeenschappelijke tuin hebben is fijn en bevorderd het contact met elkaar. Maar het is ook belangrijk dat ieder huisje een stukje tuin heeft waar de bewoners zich in privacy terug kunnen trekken. Hier in Alkmaar wonen we op een lange strook grond aan het water, dus alle huisjes staan naar het water gericht. En met de zonnepanelen naar het zuiden, wat dan ook meestal de kant is waar je je terras wilt positioneren om maximaal van de zon te kunnen genieten. Het gevolg is dat je bij je buren in de tuin kijkt.
De begindagen van het pilot project Tiny House Alkmaar, in 2018
Geen schuttingen, wel privacy
De keuze om geen schuttingen te plaatsen, zoals we samen hebben besloten in onze Tiny House community waar ik woon in Alkmaar, komt voort uit de behoefte aan een open uitstraling van ons buurtje. We wilden makkelijk contact kunnen maken met elkaar en we wilden een groene, open landschappelijke inrichting van het woonproject. Ik sta nog steeds achter die beslissing, de gedachte tuintjes rond Tiny Houses die rondom met schuttingen afgeschermde zijn vervult me met afgrijzen. Het past gewoon niet, dan kun je net zo goed in een gewone buurt gaan wonen. Maar ik besef na ruim vier jaar wonen dat je ook iets moet kunnen doen om privacy te creëren. Hoe kun je dat doen? Ik heb een paar suggesties.
Groene erfafscheiding
Naast schuttingen bestaan er natuurlijk best meer mogelijkheden om je erf af te scheiden en privacy te creëren. Een mooie groene haag is er zo een. Het versterkt de uitstraling van een groene wijk en het biedt een thuis aan allerlei dieren zoals vogels en insecten. Het enige nadeel is dat je een haag moet snoeien en dat het best een tijd duurt voordat die voldoende gegroeid is om privacy te bieden. Als je een permanente woonlocatie en/of veel geduld hebt, dan kun je jonge planten kopen en je haag aanplanten. Heb je niet zoveel geduld en direct privacy nodig, dan kun je ook kant-en-klaar hagen kopen. Het is even een investering, maar je hebt direct resultaat. Zo heb je binnen no-time een prachtige beukenhaag.
Een andere vorm van een groene erfafscheiding is werken met kleine bomen, hoge planten en groenblijvende klimplanten. Planten die snel hoog en bossig worden en dus snel privacy creëren zijn bijvoorbeeld bamboe of vlinderstruiken. Bij klimplanten is het belangrijk dat ze groen blijven zodat ze ook in het najaar en de winter privacy geven. Klimop groeit snel, maar kan ook flink woekeren. Kamperfoelie heeft als voordeel dat hij heerlijk geurende bloemen geeft waar ook insecten je dankbaar voor zullen zijn. De Clematis Armandii wordt ook vaak gebruikt voor groene erfafscheidingen. Clematis kan niet zo goed tegen wind, houdt daar wel rekening mee.
Je terras inrichten
Bij de keuze van de plek voor je terras kun je misschien al rekening houden met de ‘inkijkhoek’ van de buren. Je kunt met elkaar overleggen in welke hoek van je tuin je graag wilt zitten en zo rekening houden met elkaar. Ik zou je terras ook niet te hoog maken, omdat je dan makkelijker over de erfafscheiding van de buren heen kijkt. Zonneschermen, schaduwdoeken en grote parasols kunnen ook wat privacy bieden in de zomer.
Wat meer privacy creëren op je terras kun je doen door er plantenbakken met trellis te zetten en daar klimmers tegenaan te laten groeien. Of een combinatie van klimmers en andere planten. Zo heb ik dit voorjaar een plantenbak ingezaaid met pronkerwten en four ‘o clocks (Mirabilis), dat werd een uitbundig bloemenfestijn en gaf veel privacy.
Schuurtjes en kassen
Als je de mogelijkheid hebt om een schuurtje of kas te plaatsen op je eigen stukje grond, dan is dat natuurlijk ook een goede mogelijkheid om privacy te creëren. Ik heb mijn tunnel kasje precies op de zichtlijn tussen mijn terras en de tuin van de buren geplaatst en heb er zo dubbel plezier van. Ik ben gek op mijn kasje en de oogst die ik eruit haal, en ik kijk niet meer direct bij de buren in de tuin als ik op mijn terras zit. Win-win!
Alles valt en staat natuurlijk met een goede communicatie met je buren en rekening houden met elkaar. Vrijheid blijheid is leuk, maar je woont nu eenmaal niet in een hutje op de hei. Je kunt er samen iets leuks van maken en dan is het wonen in een community enorm waardevol. Dus maak er wat leuks van, doe geen aannames maar praat met elkaar en doe ook water bij de wijn. Dat is namelijk ook een belangrijke balans, geven en nemen. ;) Veel succes!
Jet Coenen zegt
Het nadeel van hoge schuttingen en hagen dat niemand je ziet maar jij ziet ook niets. Maak een hoekje in je tuin met een lage (lounge)bank. Deze zet je voor een afscheiding van 1.50 m hoog zodat als je zit niet zichtbaar bent. Voor de rest een evt lage heg zodat je geniet van de ruimte om je heen. Ruimte geeft vrijheid en van vrijheid word je gelukkig. Zelf woon ik in de uiterwaarden, aan een weg naar de rivier en boerderij. We zitten veel in de voortuin op het zuiden. Iedereen die langs komt lopen groeten we. Jet
Marina zegt
Mooi hoe je aangeeft dat ‘samen’ niet betekent dat je ook je privacy opgeeft. Jezelf kunnen terugtrekken in je ‘eigen wereld’ is een onderdeel van uitrusten en zelfreflectie; en basisbehoeften. Fijn dat je dit thema ook aandacht geeft!
Hestia zegt
Vinden je buren dat plastic vcan je kas óók mooi om op uit te kijken? Zou niet mijn keuze zijn bojvoorbeeld.
Lies zegt
‘t Wordt elke dag mooier, Marjolein, bij jou…
Toffe afspraken, als ‘t nodig is een goeie babbel = fijne buren.
Hier staat een haag, 1.30m. hoog. Rechtstaan = kijken, zitten = privacy. ‘Als’ er bovenburen komen verandert er wel een en ander…
Lie(f)s.