Ik heb het jullie al eerder beloofd en hier is hij dan: de uitgebreide blog met uitleg over de BENG-norm. Inclusief informatie over hoe we tot een sluitende BENG berekening zijn gekomen voor mijn nieuwe Tiny House. Nu is dit een veel te technisch verhaal voor mijn persoontje om aan jullie uit te leggen, dus heb ik Patrick Dekker gevraagd om een gastblog te schrijven. Een primeur op Marjolein in het klein! Hij was zo lief om daar ondanks zijn zeer drukke agenda, ruim de tijd voor te nemen. Patrick heeft de BENG berekening voor mijn ‘Sprout’ gemaakt en ik kan hem van harte aanbevelen. Onderaan de blog vind je contactgegevens. Maar nu eerst: het mysterie der BENG ontrafelt!
![](https://www.marjoleininhetklein.com/wp-content/uploads/2022/01/tiny-BENG.jpg)
Gastblog van Patrick Dekker
Per 1 januari 2021 is de BENG-norm van kracht in Nederland. Inmiddels zijn we één jaar verder maar zijn er nog veel vragen in de bouwwereld omtrent de BENG. Van ambtenaren tot zelfbouwers, iedereen die met het bouwen van een woning te maken krijgt komt op een gegeven moment ook in aanraking met de BENG. In deze blog hopen we enige duidelijkheid te scheppen door antwoord te geven op veel gestelde vragen, waarbij de nadruk ligt op het bouwen van een Tiny House in relatie tot de BENG. We kijken ook terug op het ontwerpproces van de ‘Sprout’ van Marjolein, ontworpen door Menno Versluis van Woonpioniers.
BENG
BENG staat voor ‘Bijna Energie Neutrale Gebouwen’ en is een onderdeel van het traject om woningen comfortabeler, energiezuiniger en gezonder te maken. Niet alleen in Nederland maar in de hele Europese Unie (Energy Performance of Building Directive). Daarbij is het een onderdeel van de klimaatwet en een belangrijke stap naar een CO2-neutraal Nederland/EU. Vergeleken met eerdere vormen van ‘Energie-prestatie-berekeningen’ is deze versie een stuk uitgebreider geworden met aan de basis een 1000 pagina tellende norm; Nederlands Technische Afspraak 8800 (NTA:8800). Deze afspraak is vervolgens verwerkt tot twee interpretatie documenten; ISSO 75.1 (utiliteitsgebouwen) en ISSO 82.1 (woningen). Utiliteitsgebouwen ≤50 m² hoeven niet aan de BENG te voldoen, voor woningen geldt dit niet en dus moet er voor een Tiny House of appartement wel een BENG-berekening worden gemaakt.
Het idee is om tijdens het complete bouw- en ontwerpproces van een woning de energieprestatie mee te nemen, van concept tot en met oplevering. Bewijsverzameling en kwaliteitsborging spelen hierbij een belangrijke rol. Ook is het niet meer mogelijk om aan de eisen te voldoen door enkel meer zonnepanelen op het dak te leggen, de woning wordt op meerdere aspecten getoetst.
Om gebouwen, in dit geval woningen, goed met elkaar te kunnen vergelijken krijgt elk gebouw een energielabel, wel zo makkelijk. Hierbij wordt enkel gekeken naar het gebouw gebonden energiegebruik, de gebruikersenergie wordt buiten beschouwing gelaten. Je muziek installatie, wok-brander of regendouche heeft dus geen invloed op het label van de woning. Het energielabel loopt voor woningen van G t/m A++++ waarbij een woning die aan de BENG voldoet minimaal energielabel A+++ heeft. Op het definitieve label komen ook eventuele verbeter punten te staan, zodat woningeigenaren duidelijk kunnen zien hoe zij de energieprestatie van hun woning in de toekomst kunnen verbeteren.
Uiteindelijk hopen we in de nabije toekomst alleen nog energie-neutrale of zelfs energieleverende woningen te bouwen waarbij ook de gebruikersenergie hernieuwbaar wordt opgewekt of er zelfs een overschot aan energie wordt opgewekt, wat kan worden terug geleverd aan het energienet voor gebruik door andere (oudere) gebouwen.
De BENG is dus zeker niet het eindstation en ook in het afgelopen jaar is de norm al meerdere keren aangepast. Het is dus een dynamisch proces wat constant wordt verbeterd.
Omgevingsvergunning
Het laten maken van een BENG-berekening is nodig voor de aanvraag van de omgevingsvergunning en is onderdeel van de bouwbesluittoetsing. Onder de bouwbesluittoetsing vallen de volgende berekeningen:
- Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG)
- Daglicht
- Gebruiksoppervlak/verblijfsgebied
- Milieu Prestatie Gebouwen (MPG)
- Spuiventilatie
- Ventilatie
De BENG-berekening is niet nodig wanneer er een tijdelijke woning wordt gebouwd, maar er kan een klein addertje onder het gras zitten. Wanneer het de wens is om van tijdelijke bouw over te gaan naar permanente bouw dient er wel aan de BENG-eisen te worden voldaan. Het kan dus lonen om hier van te voren rekening mee te houden zodat je in een later stadium niet ingrijpend hoeft te verbouwen. Verder wordt er zowel qua energieprestatie-eisen als isolatiewaardes onderscheid gemaakt tussen; grondgebonden woningen, woonwagens en woonboten. De verschillen zijn terug te vinden in het Bouwbesluit 2012 onder afdeling ‘5.1. Energiezuinigheid nieuwbouw’ in ‘Aansturingstabel 5.1a en 5.1b’.
BENG-eisen
Eerder kaarten we al aan dat enkel meer zonnepanelen op het dak leggen niet meer voldoende is om aan alle gestelde BENG-eisen te voldoen. Waar er in de eerdere EPG-berekening (energie prestatie gebouwen) enkel naar één getal werd gekeken, de EPC (energie prestatie co-efficiënt) wordt de BENG op vier punten getoetst:
- BENG-1 ‘Energiebehoefte’ [kWh/m²]: Behoefte aan energie voor verwarming, koeling, warmtapwater en hulpenergie (ventilatoren/pompen).
- BENG-2 ‘Primair fossiel energiegebruik’ [kWh/m²]: De hoeveelheid fossiele brandstof die wordt gebruikt om aan de energiebehoefte te voldoen.
- BENG-3 ‘Aandeel hernieuwbare energie’ [%]: De hoeveelheid hernieuwbare energie als percentage van het totale primaire energiegebruik.
- TOjuli [indicatie getal] -> Temperatuur Overschrijding: Hoger getal is grotere kans op oververhitting. Als we beter gaan isoleren kan een woning ook minder goed de warmte kwijt van binnen naar buiten. Denk aan warmte van zonlicht, personen en apparaten.
Energielabel: Bij de BENG wordt een voorlopig energielabel afgegeven van minimaal A+++. ENG is A++++.
Zie hieronder het (voorlopige) energielabel van de Sprout van Marjolein:
![](https://www.marjoleininhetklein.com/wp-content/uploads/2022/01/Energielabel-voorlopig.jpg)
Aandachtspunten om aan de BENG-eisen te voldoen
Let op de vorm van de woning.
Probeer de woning compact te bouwen zonder al teveel uitbouwen, dakkapellen etc. De ideale vorm is die van een iglo, maar dat is Nederland weer wat minder praktisch. Een kasteel met torentjes en een grote binnenplaats is het andere uiterste en dient te worden vermeden. Ergens in het midden ligt een woning die praktisch, energetisch en esthetisch goed aansluit bij zowel je persoonlijke wensen als de geldende bouwregelgeving.
Het initiële ontwerp van de ‘Sprout’ was een goed uitgangspunt en binnen enkele Teams-sessies was de BENG-berekening rond met minimale wijzigingen aan het ontwerp.
Denk goed na over glas.
Glas isoleert een stuk slechter dan een geïsoleerde gevel, maar er komt ook zon door naar binnen wat in de winter praktisch is maar in de zomer niet. Spelen met de grote en positie van ramen kan van grote invloed zijn op de uitkomsten van de BENG. Ook de uitvoering van het glas of het toepassing van zonwering of een overstek spelen hierbij een belangrijke rol.
Bij de ‘Sprout’ was de hoeveelheid glas één van de eerste punten waarop we het ontwerp op moesten gaan aanpassen. Zo hebben we de hoeveelheid glas verminderd en een aantal ramen verwijderd. Het verplaatsen van een raam naar een gevel op het zuiden heeft voor andere ‘Sprouts’ ook geholpen (de Sprout is een woonconcept dat aan de wensen van de bewoner aangepast wordt). Ook het precies berekenen van de isolatiewaardes van glas en kozijn hielp bij het voldoen aan de eisen. Productinformatie van bv. glas, kozijn, isolatie en installaties meenemen is dan ook zeker aan te raden.
Slim toepassen van installaties
Als er bepaalde keuzes worden gemaakt waardoor het BENG-1 resultaat hoog uitkomt, maar wel voldoet, komt BENG-2 vaak ook hoog uit. Dit kan je tot op zekere hoogte compenseren door het toepassen van efficiënte installaties. Vaak krijg je dan wel te maken met duurdere en meer hightech installaties zoals; warmtepomp, balans-ventilatie met warmteterugwinning en betere en/of meer zonnepanelen. Een lowtech huis bouwen kan ook zeker, maar dan dien je hier in het ontwerpproces vanaf het begin rekening mee te houden en moet het de basis zijn voor je ontwerp.
De ‘Sprout’ was in eerste instantie niet voorzien van koeling en had als hoofdverwarming enkel een houtkachel, hierdoor voldeed het in eerste instantie niet aan BENG-2. Het ontwerp van de woning was al vergevorderd en grote aanpassingen maken in het ontwerp zou zonde zijn. Gelukkig konden we door over te schakelen naar een split-unit (lucht/lucht warmtepomp) voor koelen en verwarmen al een hoop winst behalen. Daarbij werd de woning nu voorzien van koeling waardoor de TOjuli ook was opgelost. De houtkachel is gebleven voor de sfeer en als back-up. Door de ventilatie op CO₂ en vocht te laten regelen konden we BENG-2 nog verder verlagen en restte enkel nog BENG-3 ‘Aandeel hernieuwbare energie’.
Op het platte dak konden we niet genoeg PV panelen kwijt en ook de horizontale oriëntatie was ongunstig. Door semi-transparante zonnepanelen toe te passen konden we een groot deel van het dak van de kas gebruiken als zonnepaneel met een zeer gunstige hoek en goede ventilatie voor de panelen wat het rendement ten goede kwam. Het hoge totale wattpiek vermogen dekt tevens een groot deel van de gebruikersenergie waardoor off-grid woning mogelijk wordt.
Helaas waren er tijdens het maken van de BENG-berekening nog weinig kwaliteitsverklaringen beschikbaar waardoor we veel installaties forfaitair hebben moeten invullen. Producten met een kwaliteitsverklaring scoren over het algemeen beter waardoor er makkelijker aan BENG-2 en 3 kan worden voldaan. Er worden steeds meer producten van fabrikanten toegevoegd aan de database van het BCRG, maar ook het aanvragen van kwaliteitsverklaringen is een tijdrovend en kostbaar proces.
Uitgangspunten BENG-berekening Tiny House Marjolein:
Rc-waardes constructies (minimum bouwbesluit, hoger is beter):
– Bg vloer: 3,70
– Gevel: 4,70
– Dak: 6,30
U-waardes kozijnmerken (berekend op basis van gegevens glas en kozijn, lager is beter):
Variërend 1,4 – 1,8 afhankelijk van verhouding glas/kozijn en wel/geen te openen delen
Luchtdoorlatendheid (luchtdicht bouwen d.m.v kierdichting):
Klasse: goed (0,40 dm3/s∙m²)
Installaties:
- Verwarming: lucht/lucht warmtepomp (airco met omkeerbaar proces koelen/verwarmen)
- Warmtapwater: elektrische boiler 50 liter, label B
- Ventilatie: system C (natuurlijke toevoer middels roosters, mechanische afzuiging in de natte ruimtes (badkamer en keuken). Sturing op relatieve vochtigheid en CO2
- Koeling: lucht/lucht warmtepomp (airco met omkeerbaar proces koelen/verwarmen)
- PV: zonnecellen verwerkt in het dak van de kas met een Wattpiek vermogen van in totaal 3910 W. De panelen zijn zuidwest georiënteerd met een hellingshoek van 17 ° en zijn sterk geventileerd.
Resultaat:
![](https://www.marjoleininhetklein.com/wp-content/uploads/2022/01/BENG-resultaten-TH-M.-Jonker.png)
Balanceren van BENG en MPG
De grootste uitdaging bij het maken van de bouwbesluitberekeningen voor de ‘Sprout’ zat in de relatie tussen de BENG en de MPG. Voor het behalen van BENG waren er namelijk een stuk meer PV-panelen nodig wat een probleem vormde voor de MPG, welke kijkt naar materiaal gebruik in relatie tot het milieu. Het productieproces en de grondstoffen zijn slecht voor het milieu, het hernieuwbaar opwekken van energie is juist weer gunstig. De balans hierin vinden is soms lastig. Uiteindelijk hebben we prioriteit gegeven aan de BENG-berekening omdat deze een stuk verder is ontwikkeld en er meer regelgeving aan verbonden is dan voor de MPG het geval is.
Traject
De BENG is een belangrijke factor geworden in het totale bouw- en ontwerpproces van een woning. Het is dan ook ten zeerste aan te raden vroegtijdig een adviseur bij het proces te betrekken zodat je niet in de knoop komt met het aanvragen van de omgevingsvergunning. Ook is het natuurlijk zonde om veel tijd (en geld) in een ontwerp te steken wat uiteindelijk niet blijkt te werken. Een paar sparsessies tussen opdrachtgever, architect en adviseur is vaak heel normaal en vaak nog een leuk proces ook.
Een energieprestatie-adviseur vinden voor het maken van de BENG-berekening voor de aanvraag van de omgevingsvergunning en/of het opstellen van een definitief energielabel bij oplevering is te vinden via de website van het KEGO (Kenniscentrum Energieprestatie Gebouwde Omgeving).
Dankjewel Patrick, voor deze heldere uitleg over een toch best ingewikkelde maar heel belangrijke materie. Mocht je de hulp van Patrick willen inroepen voor de berekeningen voor jouw Tiny House, dan kun je hem bereiken via zijn werk: Adek Installatie Advies.
![](https://www.marjoleininhetklein.com/wp-content/uploads/2021/09/Register-2021-2.jpg)
Met kennis van zaken opgesteld, Marjolein! Hoedje af! Je huis(je) wordt een juweel(tje)!
Ventilatie C blijkt hier ook voldoende, isolatie is degelijk, behalve één ‘vergeten’ muur :-( . Grote ramen (veel licht) worden hier (eventueel) verduisterd door luiken (met latjes, altijd licht doorlatend).
’t Komt dichterbij hé!
Lie(f)s.
Goed he Lies? Ik ben ook zo blij met Patrick! :) En ja, het komt nu echt dichtbij :)
Super, Marjolein!
Lie(f)s.
Geldt dit dus ook voor TH op wielen? Dat is me niet helemaal duidelijk…
Jazeker, dat geldt ook voor een Tiny House op wielen die als woning wordt gebruikt.
Maar in hoeverre wordt een THOW aangemerkt als een permanente woning? Want voor tijdelijke woningen hoeft het weer niet lees ik.
Klopt, voor een tijdelijke vergunning hoef je niet aan de BENG te voldoen. Maar of er wielen onder je huis zitten of niet maakt niet uit voor de omgevingsvergunning, het gaat om de woonfunctie. Dus als jij een permanente omgevingsvergunning gaat aanvragen voor je THOW, dan moet je wel aan de BENG voldoen :)
het is een kwestie van afkaarten op politiek/bestuurlijk niveau. Zie Den Helder #falgatuinen
Heel helder geschreven, dank je wel voor deze uitleg. Een ieniemienie puntje: er staat een extra r bij de uitleg van het woord BENG… snapte niet wat er moest worden gebrouwen hihi
Zal ik even aanpassen, dankjewel Gwendoline! :)
Dank voor deze uiteenzetting!
Ik lees niks over hoe je kookt. Ik was in de veronderstelling dat wanneer je op gas kookt je nooit kan voldoen aan de BENG. Maar koken heeft er dus niks mee te maken?
Ik ga elektrisch koken Robin, inductie. Ik weet niet of dat zo is hoor, ik denk het niet. Ik denk dat koken buiten beschouwing wordt gelaten, dat is namelijk verbruiksenergie :)
Dank voor de heldere uitleg.
Bij ’toepassen van installaties’ wordt gesproken over een lucht-water warmtepomp, terwijl daarna een lucht-lucht watmtepomp wordt vermeld.
Wat is het geworden en waarom?
Waarom is er geen warmteterugwinning bij de ventilatie toegepast, dit lijkt mij een verloren kans, of was er geen ruimte voor?
Ik heb een inverter, een split-unit die kan verwarmen en kan koelen. Het is deze: https://www.climamarket.eu/nl/toshiba-wandmodel-seiya-10.
Of het lucht-water of lucht-lucht is, als schiet je me lek ik weet het niet :)
Verder kan ik je vragen niet beantwoorden Marcel! Maar wie weet wil Patrick nog eens door alle comments lopen en wat antwoorden geven als hij tijd heeft.
heel leerzaam, maar voor mijn oud brein wel wat ingewikkeld
maar in ieder geval heel hartelijk dank daarvoor
zelf van plan om een (mini replica) zelhemse woonwagentje te laten bouwen (die koekoek raampjes vind ik zo mooi)in principe wil ik er ook in wonen en reizen(via een elektrisch aangedreven mini traktor, opladen via zonneplanelen op hetdak)moet ik ook aan de Beng voldoen?
Hoogachtend Claudi
dat ligt eraan Claudi, ben je van plan een permanente omgevingsvergunning aan te vragen? Dan wel :)
Helder verhaal, dank voor het gastblog van Patrick! Ik wil mijn huisje terug op de ontwerptafel gaan leggen zodat ik in de toekomst ook evt permanent ergens kan staan. Nu begrijp ik alvast een beetje meer over de beng! Geoetjes Linda
Hoi Marjolein,
Bedankt voor de informatie.
Ik begrijp alleen niet wat het verschil is tussen een tijdelijke omgevingsvergunning en een permanente?
Als ik steeds bijvoorbeeld voor 5 jaar ergens sta met mijn huisje, is dan een tijdelijke omgevingsvergunning voldoende?
Alvast bedankt!
Hallo Samantha, ja dat is een tijdelijke omgevingsvergunning dus dan hoef je niet aan de BENG te voldoen. Als je ooit een eigen kavel koopt of langdurig erfpacht, dan moet je een omgevingsvergunning voor onbepaalde tijd aanvragen en wordt je huisje getoetst aan het Bouwbesluit voor nieuwbouw woningen, en dan moet je ook aan de BENG voldoen.
Tot nu toe lees ik steeds dat de BENG-eis gekoppeld is aan een omgevingsvergunning. Maar ik kan nog steeds niet achterhalen hoe het omgekeerde werkt: Ik bouw een recreatiewoning en dat is op dit moment nog een vergunningsvrij bouwwerk. Dus we denken dat we geen BENG controle uit hoeven te voeren. Wel bouwen me zo bewust mogelijk: hout / stro / 3-dubbel glas / enz.
Ik hou me niet met recreatiewoningen bezig Wouter, dus ben ook niet op de hoogte van de regelgeving daaromtrent. Maar als je geen omgevingsvergunning nodig hebt (weet je dat zeker?) dan hoef je ook niet aan de BENG te voldoen lijkt mij. Je huis wordt dan niet getoetst aan het bouwbesluit en de BENG is daar onderdeel van.
Hallo,
Tegenwoordig heb je toch iets van zonne-energie lagen voor op de ramen wat energie opwekt? Dat isoleert natuurlijk niet, maar houdt die laag niet de zon n beetje tegen, om naar binnen te schijnen? Heb geen idee waar ik t over heb hoor, maar dacht zoiets te hebben horen verluiden. Ik ga eens googlen dr over. Misschien eerst moeten doen, maar ben wel benieuwd of hier iets over bekend is?
M vr gr.
Carla
Carla,
zoek het niet in de techniek. Dat is voor de grote bedrijven als de BAM/HeymansOne.
beng wordt in Den Helder Falgatuinen afgevinkt door de wethouder. ;-) Dus waarom ingewikkeld doen in Olst?
Volgens mij zit het wat genuanceerder in elkaar Kees. Ook in Den Helder is de BENG verplicht voor Tiny Houses.
Bedankt voor de heldere uitleg.
Toch heb ik een vraagje;
Hoe heb je de Luchtdoorlatendheid vooraf kunnen vaststellen?
(luchtdicht bouwen d.m.v kierdichting :Klasse: goed 0,40 dm3/s∙m²)
Heb je achteraf een blowerdoortest uitgevoerd?