In deel 1 van deze korte blog serie heb je kunnen lezen waarom ik opnieuw gekozen heb voor off-grid wonen, welke afwegingen ik heb gemaakt wat installaties betreft en hoeveel en welke zonnepanelen er op mijn Tiny House komen te liggen. Vandaag neem ik je graag mee in een virtuele rondleiding door het Victron Energy systeem dat al die energie in goede banen leid, zodat ik jaarrond met veel comfort in mijn huisje kan wonen. En: zelfs in de winter in bad kan, woehoei! :D
Fotograaf: Chiela van Meerwijk
Van zonnepaneel naar stopcontact: Victron Energy regelt het
Met zonnepanelen alleen ben je er niet. De door de panelen opgewekte zonnestroom moet opgeslagen en omgevormd worden, zodat je ook energie hebt wanneer de zon niet schijnt en er netjes 230 volt uit de stopcontacten komt. Om dat te realiseren heb ik wederom de ontzettend fijne hulp van Victron Energy BV gekregen. In mijn eerste Tiny House had ik een EasySolar en accupakket van Victron Energy, daar kon ik altijd op bouwen. Het is gewoon oerdegelijk spul om het maar even plat te zeggen. Ik heb over de jaren heen altijd heel leuk contact gehouden met Johannes Boonstra van Victron Energy BV, dus toen ik vertelde over mijn nieuwe ‘projectje’ was hij gelijk enthousiast om mee te doen. Maar dan moest er wel een beetje een nieuwe uitdaging zijn, en die was er.
De Olstergaard, de wijk waar mijn nieuwe huisje staat, is namelijk geheel aardgasvrij. En nu kan ik wel weer met propaan gaan werken, maar hoe mooi zou het zijn om te bewijzen dat je off-grid kunt wonen en toch all-electric kunt zijn in huis? Heel mooi! Sterker nog, ik denk dat dat de toekomst is. Dus die uitdaging gaan we samen aan. Hoewel ik best bereid ben mijn gedrag aan te passen aan het weer en de seizoenen, wilde Johannes me in mijn nieuwe Tiny House de ervaring geven van off-grid wonen, met een systeem alsof je gewoon een aansluiting op het net hebt. Wow!
Fotograaf: Chiela van Meerwijk
Een systeem afgestemd op behoefte
In mijn eerste Tiny House had ik een vrij klein systeem, met maar drie x 300 watt zonnepanelen. Ik verbruikte ook maar 1 kwH per dag, meestal nog minder. Ik kon in dat huisje prima uit de voeten met de Easysolar van Victron Energy. Dat is een all-in one systeem met een goede balans tussen de verschillende componenten zoals de omvormer en laadregelaar. Wanneer je verbruik laag is, dan maakt het niet uit of je ietsje meer of minder verbruikt, de EasySolar komt al snel in de buurt van wat je nodig hebt.
Maar wanneer je een groter systeem nodig hebt, dan wordt het belangrijk om dat systeem wat preciezer af te stemmen op je behoefte. Anders wordt het onnodig duur. In mijn nieuwe Tiny House zit een Victron Energy systeem met alle componenten die de EasySolar ook heeft, maar dan flink groter en de componenten hangen in een technische ruimte. Het is samengesteld door Johannes in samenwerking met Chris van Combi Noord uit Grou.
Dit is een opsomming van de componenten:
- Multiplus II 24Vdc 5000VA 120A inverter / charger
- Cerbo GX met 70” GX Touch system panel
- 3 stuks Lynx Distributors
- Lynx Smart BMS 500
- 2 stuks Smart Lithium LiFePO4 battery 25,6Vdc 200Ah (totaal 10,24kWh)
- 2 stuks SmartSolar MPPT 250/60
- 2 stuks SmartSolar MPPT 150/60
- Smart Battery Protect 24Vdc 65A
Met dit systeem dat is afgestemd op mijn wensen en behoefte, kan ik alle apparatuur die ik wil gebruiken in huis ook daadwerkelijk gebruiken, maar niet alles tegelijk. Dus ja, de wasmachine, de elektrische oven, de boiler om mijn bad te vullen, het kan allemaal op mijn solar systeem draaien. Maar het is waarschijnlijk beter om niet de wasmachine aan te zetten en tegelijkertijd mijn haar te föhnen. Nu föhn ik toch al nooit, dus dat scheelt ;)
Johannes legt uit:
“Voor dit systeem hebben we 70% van de aansluitwaarde gerekend. Dus je kunt niet meer dan 70% van je apparatuur tegelijkertijd aan. Als het systeem dat kan doen, dan werkt je systeem het hele jaar door. Nu heb je in de praktijk ook nooit alles voluit aan staan, dus een systeem maken wat dat wel zou kunnen is onnodig duur en groot. We gaan er van uit dat je maximaal 70% van je spullen maximaal gebruikt gelijktijdig om te bepalen hoe groot het systeem zou moeten worden. De opzet is dat je off-grid woont, maar met de ervaring alsof je gewoon een net aansluiting hebt. Het succes van zo’n systeem hangt natuurlijk wel samen met gedrag en hoe beter je je gedrag afstemt hoe langer het systeem ook meegaat. ”
Gelukkig kennen jullie me al een tijdje Johannes, en weten dat het met dat gedrag wel goed zit! :)
Fotograaf: Chiela van Meerwijk
Solar system next level
Dit systeem is echt een flink niveautje hoger dan wat ik had. Ik kan zelfs in bad in de winter volgens Johannes, hoe gaaf is dat! Maar dan moet ik wel er voor zorgen dat de PV panelen schoon blijven, dat ze vrij zijn van sneeuw en vuil. Ik weet uit ervaring dat dit enorm uitmaakt in de opbrengst. Het is dan ook een van de redenen waarom een dakraam in de loft heb laten maken waar ik uit kan stappen, en de dak constructie sterk genoeg is zodat ik erop kan lopen.
Met dit nieuwe systeem kan zo veel meer, het is echt bizar. Het is ‘state of the art’ met de nieuwste onderdelen. Het schermpje waar ik in mijn vorige huisje kon zien hoeveel stroom er in de accu’s zat en hoeveel zonnestroom er binnen kwam was leuk, maar dit nieuw scherm is van een heel ander kaliber. De Touch 50 heeft Wifi en bluetooth, het kan zelfs Wifi maken! Je kunt er veel meer op zien en mee doen en dat geldt ook voor de app voor je mobiele telefoon. Het is een touchscreen scherm met een kleine krachtige computer erachter, de Cerbo. De Cerbo verzameld alle gegevens van alle aangesloten apparaten en kan weergeven wat er belangrijk is in het energie systeem. Maar niet alleen het energie systeem, je kunt er ook het niveau van het water in je watertank mee uitlezen als je zou willen.
De Touch 50 – foto door Marjolein Jonker
Monitoren en aansturen van je hele woning met één systeem
Behalve monitoren hoeveel zon er binnenkomt en hoe de status van je accu’s is, kan dit nieuwe systeem dus allerlei andere apparatuur in en om je huis monitoren en aansturen. Zo kun je allerlei metingen die via sensoren in je huis worden gedaan naar het Victron Energy systeem laten sturen en daar dan vervolgens logische acties aan koppelen. Je hebt bijvoorbeeld slimme koelkasten die temperatuur en luchtvochtigheid meten, die data kan gebruikt worden. Je kunt elektrische raamopeners installeren en het systeem de ramen open laten doen wanneer een bepaalde temperatuur bereikt is. Dat lijkt me super handig voor de drie ramen in mijn kas straks! Je kunt de buitenverlichting aan laten gaan wanneer het donker wordt, of de accu van je auto opladen als de accu’s van je huis vol zitten, je watertank opdracht geven water te lozen bij een bepaald waterpeil, allemaal via de Cerbo. Ik weet nog niet half hoeveel er mogelijk is, maar het is veel.
De installatie van dit systeem is ook iets wat echt even door een expert moet gebeuren. Dagowin van Blindwerkt heeft het voorwerk gedaan, Studio ECO heeft de installatie deskundig verzorgd. Denk er bijvoorbeeld aan dat er hitte werend materiaal achter de apparatuur op de wand moet komen, en dat de ruimte goed geventileerd wordt zodat het niet te warm wordt.
Fotograaf: Chiela van Meerwijk
Ik vind het ongelofelijk dat ik off-grid woon, met zo veel comfort. Dat ik gewoon de elektrische oven kan gebruiken, en een normale wasmachine. Jullie gaan de ervaringen allemaal kunnen volgen via mijn blogs hoor! Na vijf jaar heel erg back to basics gewoond te hebben, wat ik overigens ook helemaal dikke prima vond, is dit alles echt een grote luxe. Ik weet inmiddels dat ik er verantwoordelijk mee om kan gaan en ben Victron Energy heel dankbaar dat ze vanaf het eerste uur de Tiny House beweging omarmd hebben. Dus heel, heel hartelijk dank Johannes!
Deze blog is geschreven in samenwerking met Victron Energy B.V. en Combi Noord.
Marita zegt
Wat is het toch geweldig om te lezen wat mogelijk is met grid-off wonen!
Ik word blij van!
Veel plezier met de updrade woning Marjolein.
Toine zegt
Wat kost zoiets moois ongeveer? ;-)
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Toine, je kunt het beste contact opnemen met Victron Energy, want ieders behoefte en dus systeem is weer anders dus vraag even een offerte op voor jouw wensen :)
Maarten zegt
reken toch maar 10000€, afhankelijk van de grootte van je systeem.
Collin zegt
Hoi Marjolein, wat gaaf.
Heb je een indicatie wat de kosten zijn geweest van de technische installatie?
Ik ben ook van plan om mijn installatie een keer te gaan upgraden, want ik kan in de donkere maanden onvoldoende stroom opwekken (of vasthouden van een eerdere zonnige periode).
Waar ik wel aan zit te denken is om ook een USB-c circuit te maken met een lager voltage. Veel appartuur heeft namelijk een adapter en helemaal geen 230V nodig, en met 2x converteren heb je onnodig verlies.
Groetjes Collin
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Collin, je kunt het beste contact opnemen met Victron Energy, want ieders behoefte en dus systeem is weer anders ;)
Anne-lies zegt
fijn dat je dit allemaal met ons wilt delen. Ik denk dat dit soort oplossingen voor veel mensen een uitkomst kunnen zijn. Geniet van het gebruik ervan.
kees zegt
Ik weet niet hoeveel panelen je hebt? en welke wattage per stuk?
24 volt vind ik wat laag, hierdoor is een grote stroom nodig, met 48 volt is dat de helft, en 60 volt is ideaal, heb je wel drie accu,s nodig.
In de winter ook te gebruiken? ik ben benieuwd, want de opbrengst in de winter is heel laag, zo,n 3 procent van het geheel in januari en februari, en er is altijd veel bewolking, soms dagen of weken aan een stuk, dan heb je agregraat nodig, dat kan, een diesel op bijvoorbeeld slaolie (kleine ombouw).
Ik wilde ook zonnepanelen op dak, echter de woningbouwstichting geeft geen toestemming en dat met een groen links directeur.
PS ik wilde ook eens kijken voor een stukje grond voor een tiny house, voor mij wat groter overigens wegens de hobbie,s (techniek elec tronica) Maar dat is nog niet zo gemak, hier is nu tiny houses voor de woningbouw, ze verhuren de grond.
vrg ijpelaar
Marjoleininhetklein zegt
Zie deel 1 Kees! :)
Dirck zegt
Mooie meterkast en op tijd klaar!
Vraag eens aan zelf bouwers elders die op!de Netbeheerder moesten wachten en die was niet goedkoopste bij aanleg!
Ook daar wel eens storingen en jaarlijkse kosten dus ooit zul je het terug verdienen.
Een kabel van openbare weg tot jou huis is ook niet gratis….
Goed merk, niet goedkoopste en ik had goedkopere maar hoop dat die binnenkort Failliet zal gaan!
Ik weet dat je bij Off Grid storing vaak Vogelpoep moet poetsen en even wachten tot accu weer vol zit.
Ook een aggregaat huren op dure benzine of diesel 24 uren per dag aan tot de netbeheerder klaar is?
Het lijkt duur maar naast de kostprijs moet je wel die vaste jaarlijkse lasten voor komende jaren eraf halen!
Dan nog gratis stroom en geen netwerk kosten?
Vele normale aansluitingen die nu nog Salderen zullen straks er jaloers op zijn…
Ging van 21 naar 43 Kwh en gelukkig leverde ik meer als ik gebruikte….
Ook de hout kachel is off grid… geen aardgas nodig en naast kopen is groot vuil afzoeken voor vers gezaagde gratis snoeihout ook mogelijk!
Hella heeft een goed en zeer slim bazinnetje…
Marcel van Tol zegt
Een hoop mooie woorden, maar ik ben benieuwd hoe het in de winter gaat,mwant met een paar donkere dagen lijkt mij dat je accu gauw leeg is en onvoldoende wordt bijgevuld.
Kun je hier meer duidelijkheid over geven Marjolein, want dit lijkt in mijn ogen meer een verkoopppraatje dan realiteit.
Mijn excuses voor het wantrouwen, ik hoop dat ik het mis heb.
Marjoleininhetklein zegt
Ik moet in de winter ook gemiddeld 4 kwH per dag aan opbrengst hebben met al mijn panelen. Ik heb al 5 jaar volledig off-grid gewoond, dus heb de nodige ervaring. De ervaring zal het leren Marcel! Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in. En nogmaals, gedrag is natuurlijk een factor hier.
Marjo zegt
Hallo Marjolein, heel interessant. Hoeveel zonnepanelen van welk wattage en merk ga jij gebruiken?
Wij zijn bezig met een nieuwbouwwoning. Ook wij willen graag off grid. Kan jij ook je warmtepomp gebruiken bij vorst? En hoeveel verbruikt die dan? Of ben je dan aangewezen op je houtkachel.
Is li ion een milleu vriendelijke keus? Winning en recycling?🤷🏼♀️ Veel overwegingen…
Groet Marjo
Lies zegt
‘k Geloof jou én Victron Energy op jullie woord, Marjolein. Het wordt/is super daar voor jou in je kleine paleisje!
Lie(f)s.
Hadassa Bergonje zegt
Hi Marjolein, wat leuk en informatief weer om te lezen. Je geeft aan dat het berekend is op 70% van je apparaten. Ik ben benieuwd op hoeveel KwH per dag je nu ongeveer denkt te gaan gebruiken.
Veel succes met alles. We blijven meegenieten via je berichtjes. Het lijkt me een superfijn huisje voor je.
vera pollmann zegt
Leuk Marjolein. Ik woon inmiddels 2 1/2 jaar helemaal off-grid, eigenlijk op grote lijnen met de apparatuur die jij ook gebruikt. Ik ben heel tevreden en blij. Omdat bij ons de waterzuivering best wel een groot deel van de energie opslurpt was dec t/m feb. best wel een uitdaging. Ik ga vast lezen hoe jij het ervaart. Veel plezier.
Nico Joos zegt
Jammer dat Victron iets minder enthousiast is als het over de gewone mens op de straat gaat, die niet zo actief is op sociale media als jij. Ik wacht al maanden op reactie van hen. Zelfs een simpele e-mail is teveel gevraagd. Aan de telefoon vele beloftes dat ze er de dag erna meteen werk van gaan maken, maar tevergeefs. Ik vermoed dat ze werk genoeg hebben vanwege de hele energiecrisis en dat ze de luxe hebben te kunnen kiezen welke klanten ze willen bedienen. En dan hebben zij die actief zijn op sociale media, zoals jij, toch wel net dat streepje voor. Ik blijf je blog volgen Marjolein! Veel succes!
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Nico, zo ken ik Victron Energy absoluut niet hoor, maar vervelend dat jij het zo ervaart. Als ik jou was zou ik toch nog eens een poging wagen contact te leggen. Succes!
Elma zegt
Marjolien, jij wordt in de toekomst mijn draaiboek, bedankt dat je dit wilt delen en een tip schrijf een boek :-) ik weet wel een uitgeverij hiervoor.
Marjoleininhetklein zegt
Dat vind ik een mooi compliment Elma, dankjewel! Ach een boek schrijven.. ik heb er de discipline niet voor vrees ik. Het is me nogal een ding hoor! Wie weet ooit.. :)
Richard zegt
Hallo Marjolein,
Ben erg blij met je site, er komt toch veel meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt.
Ik probeer voor mezelf een kostenplaatje te maken voor misschien wel mijn droom huisje. Weet wel dat het per situatie verschillend is maar hebt dan enig idee waar het naar toe gaat. Bij benadering als dat mogelijk is.
Marjoleininhetklein zegt
Fijn om te horen Richard! Het is een puzzeltje he?
Arno zegt
Draait alles op 230V? Ik dacht dat als je inductie en elektrische oven hebt je 400V nodig had. Waarbij je dan net zo goed een elektrische on demand boiler ook op 400V kan gebruiken die nog zuiniger zijn.
Ben erg benieuwd naar je energie opbrengst in de winter, zal het zeker blijven volgen
Marjoleininhetklein zegt
Alles op 230 inderdaad, behalve de pomp voor de regenwater installatie. Die is op 24V :)
D.blanchefort zegt
bij Victron is het ook mogelijk om 3 inverters te koppelen voor 3 fase(400v) Maarja 3x 1.5k neertellen voor een multiplus die dat trekt is ook 4.5k en dan nog de batterijen die dit kunnen leveren maak je het systeem zo 3 x zo duur om 10watt te besparen.
Amber zegt
Hey Marjolein, wat een gave, interessante blog weer! Ik zou graag nog wat meer informatie krijgen, wat zijn de contact gegevens van Victron Energy? Op de site kan ik namelijk geen Nederlands email-adres vinden. Alvast heel erg bedankt :)
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Amber, je kunt het beste contact opnemen met Chris Gentenaar van Combi Noord: https://www.combinoord.nl/ :)
d.Blanchefort zegt
de 2 bedrijven (Alfen en Victron beide in Almere)wat Nederlands trots hoort te zijn kent zowat niemand, zo jammer. simpele nederlanders zijn wij ook ;)
Rob zegt
En wat was het kostenplaatje van dit kunststukje?
Marjoleininhetklein zegt
Het is maatwerk Rob, dus bepaal wat voor apparatuur je wilt gebruiken en bel eens met Chris van Combi Noord om te overleggen wat je nodig hebt ;)
D.Blanchefort zegt
eigenlijk schandalig dat voor tiny houses geen kleine aansluiting van 6a te realiseren valt. de netbeheerder zou dit moeten toejuichen om zomer pieken af te vlakken zo kunnen de batterij via de Victron(AC in bijgeladen worden) ook ‘s winters hoeft niet een te grote last te zijn langzaam laden is ook mogelijk en 6a per unit is te overzien met een gelijktijdigheid van 6a.
Marjo van Gelder zegt
Je kunt een 10 Ampère aansluiting hemen. Kijk eens bij Eplucon Nunspeet.