In de vijf jaar waarin ik in mijn eerste Tiny House woonde, heb ik veel ervaringen opgedaan die ik meegenomen heb in het ontwerp van mijn tweede Tiny House. Zo wilde ik graag een aparte ruimte voor mijn kantoortje, waar ik de deur achter me dicht kon trekken aan het einde van de werkdag. En ik wilde ook graag mijn garderobe beneden hebben in plaats van in de loft, zodat ik gewoon recht voor mijn kast kan staan en er kleding uit kan halen en aantrekken. Niet meer zittend op bed, dan de kleding naar beneden brengen en aantrekken. In mijn nieuwe huisje heb ik het allemaal!
Foto: Chiela van Meerwijk
Het zijn geen onoverkomelijke dingen hoor, maar als je dan toch de kans hebt om nóg een keer je droomhuis te laten bouwen, dan kun je die kleine wensen beter meenemen. Er is ook ruimte voor in mijn nieuwe huisje, die met zijn 24 m2 (minus de kas) best een stuk groter is dan mijn oude huisje van minder dan 20 m2.
Walk in closet/office
Zo noem ik het, mijn kleine kantoortje met zijn prachtige oude deuren. Het is echt klein, maar er past precies een bureautje en een volwaardige bureaustoel in, plus aan een zijde een kastenwand voor allerlei spullen. Aan de andere kant vind je de kastdeuren van garderobe, die onder de trap zit. De greeploze deurtjes van beide kasten zijn precies hetzelfde, mooi strak en rustig in zo’n kleine kamer. Alle ruimte onder de trap wordt benut voor de garderobe en ik kan er heel wat in kwijt. Niet alleen kleding, maar ook schoenen, een koffertje en een slaapzak. Ik heb gekozen voor twee hangkasten, ik vind het fijn om veel kleding op te kunnen hangen zodat er geen vouwen in komen. Denk aan jasjes en blouses. Ja.. ik heb te veel kleding. Het is een gevalletje meerdere maten en ijdele hoop dat ik er ooit nog in ga passen, vrees ik! ;) Ooit ga ik weer eens ontspullen, beloofd. Toch koop ik niet vaak iets nieuws hoor, en als ik wat koop is het steeds vaker tweedehands. Maar dat ter zijde.
Jassen in de kas
Ik speel ook nog een klein beetje vals, want in de kas heb ik ook nog een garderobekast. Ik heb een tweedehands steigerhouten kast gevonden die er perfect past. Daar hang ik mijn jassen in en zet ik mijn vieze schoenen neer, zoals schoenen die ik in de tuin gebruik. Er staan ook tuinier spullen in en een doos met gordijnen die ik over heb en nog niet weet wat ik ermee ga doen. Op zich zouden die jassen prima in de garderobe in huis kunnen, maar ik vind het wel fijn om mijn jas in de kas uit te trekken. Het geeft dan ook niet als hij nog een beetje nat is.
Een kledingkast op maat of uit de winkel
In een Tiny House On Wheels heb je vaak inbouwkasten, en wordt elke centimeter ruimte benut. Dus de ruimte onder de trap is vaak aangewezen voor het opbergen van kleding. Maar ik heb ook wel eens een Tiny House On Wheels gezien met een echte walk-in closet, mijn buurvrouw in Alkmaar had er zo eentje. Het is maar net wat je belangrijk vindt, waar je je ruimte voor wilt gebruiken. Nu er steeds meer permanente Tiny Houses komen, die best een beetje groter mogen zijn, is er vaak een slaapkamer beneden en ook ruimte voor een normale kledingkast. Dat geeft je de vrijheid om zelf op zoek te gaan naar een garderobekast die je mooi en praktisch vindt, je hoeft hem niet speciaal op maat te laten bouwen. Je hoeft er ook niet ver voor te zoeken, je vindt bijvoorbeeld een ruim assortiment aan kledingkasten van Karwei.
Dus, mocht je denken dat je nog maar twee broeken en 5 shirtjes mag houden als je in een Tiny House gaat wonen, dan kan ik je geruststellen: dat hoeft echt niet hoor! Je kunt een normale garderobe in je Tiny House houden. Maar wat is normaal? We hebben allemaal te veel kleding, ook ik. Uiteindelijk draag je vaak maar 20% van die kleding regelmatig. Een wat kleinere garderobe maakt wel dat je wat bewuster omgaat met je keuzes om iets nieuws (of tweedehands) wilt kopen, en dat is helemaal niet verkeerd.
Koos Bloem zegt
Hallo Marjolein,
Je mag dan wel een kleinere voetstap achter willen laten, maar inmiddels heb je met hout te stoken heel wat rotzooi de lucht in gestuurd.
Als je de ontwikkelingen een beetje volgt ( en iets minder met jezelf bezig bent )kom je er achter dat er ook andere manieren zijn om de ( kleine ) ruimte te verwarmen en met een verticale wind generator kun je heel wat stroom opwekken en opslaan want de ontwikkelingen staan niet stil.
Naar mijn mening kun je je beter verdiepen in de techniek van een dergelijk iets i.p.v. de (minder) comfort, kippetjes en je tuintje waar je het regelmatig over hebt, het komt bij mij allemaal zeer oppervlakkig over.
Ik bedoel dit niet lelijk maar er zijn meer en betere manieren niets achter te laten .
Kristiaan Kamerling zegt
Hi Koos, Je boodschap is opzich nuttig, maar de manier waarop komt bij mij niet fijn aan, waardoor je boodschap minder goed overkomt en dat is zonde. Als je deze onnodige zinssneden weglaat: ….en iets minder met jezelf bezig bent…..en ….het komt bij mij allemaal zeer oppervlakkig over….., zul je meer mensen bereiken verwacht ik.
Overigens kan hout stoken in een massakachel (leemkachel) of speksteenkachel een duurzame manier van verwarmen zijn (voor verwarmen van huis en water); hangt echt van de situatie af. Zeker als je zelf hout kunt regelen van omgevallen bomen. Via iemand van GroeneBouwmaterialen.nl is er meer informatie over te verkrijgen.
Verder ben ik blij met de nieuwsbrief en hoe Marjolein het allemaal verteld, juist fijn om in het Tiny House leven te worden meegenomen.
Thijs zegt
Zie mijn toevoeging verderop.
Trouwens helemaal niet oppervlakkig. Meer of minder comfort, kippetjes en je tuintje kunnen op termijn wel eens heel kostbaar gaan worden. Daarnaast is het heel gezond voor je welbevinden.
Ollie zegt
Beste Koos,
Jammer, zoals Kristiaan al aangeeft heb je misschien een aantal nuttige punten te delen, maar de verpakking doet de (je) boodschap verbleken.
Nu zou ik iets over een VAWT kunnen zeggen en zijn efficiëntie en effectiviteit, maar dat doe ik dus niet. Ik kan alleen maar constateren dat in de weg naar een duurzame samenleving er nog steeds geen vastomlijnde definitie is van “duurzaam”. Zie bijvoorbeeld de lijst van duurzame energiebronnen van de EU in de “Green Deal”.
Op naar een duurzamere samenleving, en laten we zo veel mogelijk doen vanuit zijn eigen blikveld en waarden (zolang deze maar niet negatief zijn ;-) ) om later de boel te stroomlijnen naar een betere definitie.
kees zegt
heb je die beschuldigende cijfertjes paraat?
Loes zegt
Ik ben oprecht benieuwt hoe jij woont Koos!
Mijn vermoeden is in een 200m3 huis, gas gestookt en mega veel spullen.
@ Marjolein, trek je er niks van aan en ga lekker door zoals je bezig bent!
p.s Laten we met zijn allen niet zo moeilijk doen wanneer mensen serieus goede stappen zetten maar het niet perfect doen. Niemand doet alles perfect voor de wereld.
Marjoleine zegt
Net de enthousiaste nieuwsbrief van Marjolein gelezen.
Een en al positiviteit en dan volgt er zo’n negatieve reactie. Het lijkt een beetje of de druiven zuur zijn. Je kunt deze opmerkingen of tips ook op een positievere manier brengen. Wees een beetje vriendelijk voor elkaar ! En Marjolein…ga zo door, we vinden jou een topper👍
Lenneke Blom zegt
Wat een nare toon van Koos! Je probeert Marjolein te pakken op nou net dat onderdeel wat iets minder duurzaam is. Weet jij wel hoe lekker bio eitjes zijn van je eigen kippen?
Marina zegt
De moeder van Stampertje – uit de film Bambi – zegt het zo mooi: ‘als je niets leuks te zeggen hebt, zeg het dan niet!’
Met een kleine aanpassing ‘als je je kritiek niet áárdig, en daarmee constructief, kunt vertellen, hou dan je mond!’
Marjolein, ik ben de uitdaging dit jaar aangegaan: écht die 37 stuks kleding (die je dan ook verrassend veel draagt). Het verschil maak ik dan met kettingen; dan heb je toch een ander beeld.
Nu staat het afscheid van schoenen op de planning. Dat wordt eerst van z’n ‘au!’ En daarna…. Ruimte! In de kast, in het hoofd!
Thijs zegt
Wat Koos denk ik bedoelt is dat verbranden van bio-massa op zich ook bijdraagt aan de (kleine) koolstof kringloop, er is dus uitstoot. De toon waarop het gebracht wordt lijkt mij inderdaad wat minder, maar er is wel een boodschap.
Off topic:
Verwarmen zonder uitstoot is inderdaad mogelijk (warmtepomp bijvoorbeeld. Echter is er weer zoiets als de life cycle analysis van een product of installatie waarbij wordt gekeken naar de footprint (milieu belasting op de bodem, atmosfeer en water). Als je dat doortrekt naar de maatschappij van massa consumptie is eigenlijk weinig ècht zonder belasting op de leefomgeving.
Maar het lijkt dat een praktische instelling wel helpt: we zijn er nog niet maar doen ondertussen wel ons best om betere oplossingen te vinden voor de grote onttrekking en vervuiling aan de aarde.
Aanraders voor verdieping op gebied van duurzamer leven en energie.
Aan de knoppen van het klimaat – Bert Amesz (als je dit leest zie je dat het allemaal niet zo zwart wit is)
Toegepaste energietechniek Deel 1 en 2
Google “Cradle to cradle”
https://www.withouthotair.com/
Marjoleininhetklein zegt
Dankjewel voor jullie lieve reacties! Koos bedoelde het vast niet zo, maar het is hartverwarmend om te lezen hoe jullie voor me opkomen. Echt super lief, dankjewel! <3