Afgelopen zondag had ik de grote eer om een lezing te mogen geven op de boekpresentatie van ‘Perspectief’, van Angela Stoof. Angela heeft mij geïnterviewd voor een artikel in Volzin Magazine én voor haar boek, op de veranda van mijn Tiny House in Olst. Het was zo’n fijn gesprek! Angela is een geweldig mooie, wijze en warme vrouw. Het thema van de lezing was hoop en dat is ook waar Angela’s boek grotendeels over gaat. Ik wil graag mijn lezing met je delen.
Maar allereerst nog even over dit prachtige boek. Hoe houd je hoop in een veranderende wereld? Daarvoor heb je perspectief nodig, ‘kijkvensters die ons helpen met meer empathie en wederzijds begrip’ zoals Angela het zo mooi omschrijft. Ik wil je haar boek van harte aanraden. Een klein beetje omdat ik erin sta (nog zo’n eer!). Maar vooral omdat het zo inspireert en hoop geeft. Hoop dat het anders kan, hoop op een betere wereld, en voorbeelden van hoop in actie.
Angela Stoof, auteur van ‘Perspectief’
Mijn lezing: een pleidooi voor actieve hoop
Toen Angela mij vroeg een lezing te geven over het onderwerp hoop werd ik meteen enthousiast. Ik ben iemand met veel hoop, als je dat zo kunt zeggen. Ik zie overal om me heen tekenen die mijn hoop versterken. Die tekenen, dat zijn vaak mensen die initiatieven ontwikkelen die de wereld een stukje beter trachten te maken. Hoe klein ze soms ook zijn, al die mensen en initiatieven bij elkaar maken wel degelijk verschil.
Ik denk zelfs, dat de nieuwe en betere wereld, het nieuwe tijdperk waar zoveel mensen op zitten te wachten, al is begonnen. Van onderop, gecreëerd door mensen zoals jij en ik. De commotie en onrust in de wereld zijn de laatste stuiptrekkingen van een oud systeem dat piepend en krakend tot stilstand komt. Maar als je goed kijkt, zie je door de kieren en gaten overal fris nieuw leven ontstaan.
Er is zoveel te zeggen over hoop. Er is heel veel hoop in de wereld. Als ik aan hoop denk dan moet ik meteen terugdenken aan de vrouw die tijdens een open dag die ik organiseerde aan kwam lopen naar mijn Tiny House dat middenin een stukje grasland aan de rand van Alkmaar stond. De tranen sprongen haar in de ogen. Ze was zo verwonderd aan het rondkijken, en ik raakte met haar in gesprek en ze zei: ‘Het kan! Ik heb dit altijd gewild maar ik dacht dat kan niet in Nederland. En jij, jij hebt het gewoon gedaan, het kan dus wel! Het kan gewoon.’ Het ontroerd me nog steeds als ik eraan terugdenk. Ik vind het zo mooi, dat ik haar heb kunnen laten zien dat het wel kan, dat je altijd hoop kunt hebben. Ik zag de hoop ook opleven in haar ogen. Het bewijs was geleverd, het kan wel! Anders wonen, je hart volgen, leven naar je waarden.
Foto: Marlies Deen
Er kan zoveel, als we ons maar niet laten beperken door de norm, de standaard, wat men denkt dat normaal is, of geaccepteerd. We moeten durven dromen. Zolang we kunnen dromen, is er hoop. Omdat we eigenlijk alles dat we kunnen dromen ook waar kunnen maken. Dus ook: een betere wereld.
Ik heb mijn droom van eenvoudig en milieuvriendelijk wonen in een Tiny House inmiddels twee keer verwezenlijkt. Vijf jaar heb ik in Alkmaar in mijn kleine huisje op wielen gewoond, en nu heb ik een plekje waar ik nooit meer weg hoef en de eetbare tuin van mijn dromen kon aanleggen. Twee keer heb ik de sprong in het diepe genomen, van te voren niet wetende of ik goed genoeg kon zwemmen. Ik ben zo diep dankbaar en blij dat ik het gedaan heb, het heeft me nog zo veel meer gebracht dan ik van tevoren had kunnen bedenken.
Foto: Carel Schutte
Maar hoe komt het nu dat de ene mens wel dromen najaagt, zoals ik mijn droom om eenvoudig te leven in een Tiny House heb waargemaakt, en de andere niet? Er zijn heel veel mensen die me in de loop der jaren verteld hebben: ‘oh jaaa. zoals jij woont Marjolein, dat zou ik ook wel willen’. Maar ze gaan er niet voor. Ze blijven zitten waar ze zitten. Hoe komt het nou dat sommige mensen dus niet accepteren wat de standaard is en zich er niet bij neerleggen, maar durven dromen en in actie komen om hun dromen waar te maken?
Er is moed voor nodig, dat is zeker. Je moet zekerheden loslaten en het onbekende tegemoet treden. Out of your comfort zone, that’s where the magic happens. Er is ook hoop voor nodig, hoop dat er een goede kans is dat het gaat lukken. Dat het mogelijk is. Ook al weet je nog niet altijd hoe. En dan is het gewoon een kwestie van durven, risico’s nemen, en erop vertrouwen dat het goed komt, linksom of rechtsom. En je niet laten tegenhouden door tegenslagen. Dat geldt voor alles wat we in het leven willen bereiken.
Het moet je ook echt grijpen, die droom. Bij alle pioniers die in het boek van Angela staan, daar is iets wat hen heeft gegrepen. Een beeld van hoe de toekomst zou kunnen zijn dat zo mooi was, dat het ze niet losliet. Waar ze zo enthousiast van werden, dat ze besloten er alles voor te doen om het werkelijkheid te maken. Door dat te doen, hebben ze laten zien aan anderen, dat het kan! Dat er een andere realiteit mogelijk is. Wat ze gemeen hebben, is dat ze actie ondernomen hebben. De eerste stap gezet hebben, en daarna telkens weer de ene voet voor de andere. Zonder vooraf te weten hoe de weg zou lopen en wat ze onderweg tegen zouden komen.
Hoop zonder actie is niet erg effectief. Je kunt hopen op een betere wereld en in je luie stoel blijven zitten. Die hoop, die put jij uit het feit dat andere mensen actie ondernemen. Dát geeft hoop. Wanneer je ziet dat andere mensen initiatief nemen om de wereld te verbeteren, krijg je hoop dat de wereld ook daadwerkelijk beter wordt. Maar dat is wel een hele passieve manier van hoop hebben. Hoop bloeit op wanneer je zelf in actie komt. Wanneer je ziet wat de gevolgen zijn van jouw actie, hoe klein of groot dan ook, dat de wereld inderdaad een stukje beter wordt. Dan wordt je hoop groter. En jij hebt daar dan actief aan bijgedragen. Hoop zonder actie geeft niet heel veel voldoening. Maar hoop gevolgd door actie, versterkt de hoop.
Een ander waardevol aspect van actieve hoop, is dat je in je actie niet alleen staat. Meestal deel je je pad en de ervaringen die je onderweg opdoet met anderen mensen, die dezelfde hoop hebben als jij. Je deelt lief en leed met elkaar en bent in verbinding.
Tiny House woonprojecten zijn vaak bottom-up initiatieven van mensen met een gedeelde hoop die samen actie ondernemen. Mijn eerste woonplek in Alkmaar, was bijvoorbeeld mijn initiatief, voortgekomen uit mijn droom, mijn hart, mijn hoop en mijn actie. Natuurlijk heb ik dat niet alleen gedaan, ik heb mensen om mij heen gezocht die mijn droom en hoop deelden. Het ging allemaal echt niet vanzelf maar het is wél gelukt.
Nu, acht jaar later, zijn er al ongeveer 90 woonprojecten met meerdere Tiny Houses in Nederland. Wat begon met de hoop van een klein groepje mensen, groeide uit tot een landelijke beweging en een nieuwe volwaardige woonvorm die mensen in staat stelt op een manier te wonen die bij ze past. Dichter bij de natuur om ons heen en in ons zelf. Genoegen nemen met genoeg. Bewust kiezen voor wat echt belangrijk voor je is en schrappen wat overbodig is. Teug naar de basis, een manier van wonen die ons ondersteunt in hoe we ons leven willen leiden.
Gemeenten en woningbouwverenigingen haken aan omdat onze hoop een brede waarde heeft. Het gaat niet alleen over wonen, maar over leven. In verbinding met elkaar en de natuur. Een kleiner huis, maar meer ruimte voor groen en biodiversiteit. Minder spullen, meer rust en ruimte in je hoofd. Lagere woonlasten, meer tijd voor jezelf en elkaar.
Tiny House communities zijn meestal geen naar binnen gekeerde woongemeenschappen, maar ondernemen allerlei acties om de bredere gemeenschap te betrekken. Bijvoorbeeld door open dagen voor de buurt te organiseren en zo uit te dragen waar ze voor staan en waar ze in geloven, dat je kunt wonen met respect voor de natuur en met meer oog voor elkaar. Koffie-uurtjes, scholen uitnodigen, plantjes en oogst uit de tuin delen, een kenniscentrum duurzaam leven en bouwen opzetten, en nog veel meer.
Is het niet prachtig, wat mensen kunnen bereiken als ze actie ondernemen vanuit hoop? Ik wil je vragen om eens na te denken over de hoop die jij hebt, in je hart. Welke verbetering in jouw wereld zou jij willen zien? En zie je misschien een manier om daaraan bij te dragen?
Ik gun het je zo van harte om actieve hoop te hebben. Het zal je een rijker mens maken, zoveel durf ik je wel te beloven. Geen materiele rijkdom, maar een veel belangrijkere rijkdom. Zoals: nieuwe verbinding met je medemensen, wijsheid, inspiratie, zingeving, en een groeiende liefde voor het leven. Zullen we samen de wereld een stukje beter maken?
Lies zegt
Een prachtig/hoopvol log weer, Marjolein!
Zullen we samen de wereld een stukje beter maken…?!
Lie(f)s.