Een heel hoofdstuk in mijn boek gaat over de financiering van je Tiny House, over de woonkosten en het verzekeren van je Tiny House. In de begindagen van de Tiny House beweging was het nog niet zo gemakkelijk om je Tiny House te laten verzekeren. Het was een onbekende, nieuwe woonvorm waar de meeste verzekeraars niet goed mee om wisten te gaan. Nu is dat gelukkig anders en heb je veel meer opties. Maar welke verzekeringen heb je eigenlijk nodig?
In wezen is een Tiny House verzekeren niet zo heel veel anders dan een gewoon huis verzekeren. Er vanuit gaande dat je huisje volgens het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, voorheen Bouwbesluit 2012) is gebouwd en je een omgevingsvergunning hebt gekregen voor de bouw. Het is gewoon een volwaardig woonhuis, maar dan compacter. En het gaat in de meeste gevallen om houtbouw, dat is wel een verschil. Verzekeringsmaatschappijen zien daar dan toch meer risico in. Denk aan brandgevaar. Maar houtbouw en bio-based bouwen steeds populairder, dus verzekeraars zullen daar ook een beetje in moeten meebewegen.
Je hebt twee verschillende verzekeringen nodig voor je Tiny House, net als een andere woning: een opstalverzekering en een inboedelverzekering.
Opstalverzekering
Een opstalverzekering dekt schade die van buitenaf aan je huis wordt toegebracht. Het gaat dan om schade aan alle onderdelen die nagelvast aan je tiny house zitten, dus ook de badkamer, (inbouw)keuken en vloeren. Je kunt bij een opstalverzekering meestal meerdere opties of dekkingen kiezen, bijvoorbeeld het meeverzekeren van glasschade of saneringskosten.
Kijk goed naar de polisvoorwaarden om te zien welke schade is gedekt en welke is uitgesloten van dekking. Een garantie tegen onderverzekering is ook aan te raden, daarmee ben je ervan verzekerd dat je je tiny house opnieuw kunt bouwen mocht het reddeloos verloren zijn door schade.
Inboedelverzekering
Voor alles wat loszit in je tiny house heb je een inboedelverzekering nodig. Althans, als je dat wilt. Misschien ben je zo minimalistisch dat de waarde van je inboedel te verwaarlozen is. Bedenk wel dat álles wat loszit in je huis bij de inboedel hoort, die kostbare lithiumaccu’s dus ook. En heb je geld achter de hand om die te vervangen, mochten ze door schade onbruikbaar geworden zijn?
De inboedelverzekering dekt doorgaans schade door brand, diefstal en inbraak en in sommige gevallen ook wanneer er per ongeluk iets breekt of stukvalt.
Aandachtspuntjes
Wat belangrijk is om te weten is dat sommige verzekeraars Tiny Houses als recreatiewoningen beschouwen. Als je jouw huisje als recreatiewoning bij hen verzekert, en je krijgt schade, dan kan het zijn dat ze niet uitkeren als blijkt dat jij jouw huis als vaste woonplek gebruikt. Dus check dat even goed in de voorwaarden. Leg uit bij je verzekeringsagent dat het niet om een recreatiewoning gaat maar om een volwaardige woning waar je het hele jaar in woont, en voldoet aan de bouwregelgeving. Het is gewoon een huis, maar dan klein.
Het is aan te raden om al voor aanvang van de bouw te bedenken waar je je tiny house wilt laten verzekeren en de voorwaarden van die verzekering goed te bestuderen. Daar staan vaak eisen in als waar je hang- en sluitwerk aan moet voldoen om inbraak te voorkomen. Een goede voorbereiding kan je veel problemen achteraf besparen!
Lies zegt
Hopelijk heb je die nooit nodig, Marjolein!
Degelijke uitleg!
Lie(f)s.
Collin zegt
Hoi Marjolein,
Heb je een aantal tips met namen van verzekeraars? Mijn huisje is op een trailer gebouwd en niet permanent bewoond, maar wel mijn vaste woonadres. Ik heb te weinig zonuren in de korte maanden en ben ook zomers vaak in het buitenland.
Groetjes Collin
paulus ignatius maria Duynstee zegt
Mijn vrouw en ik wonen nu in een zorginstelling. Mocht mijn vrouw komen te overlijden dan zal ik
de zorginstelling moeten verlaten als mantelzorger. Mijn leeftijd is 86 jaar Het is nog niet zo ver, maar
gaat dit gebeuren dan is de vraag of ik ik jouw tiny/house kan huren op de momenten dat jij b.v. in het buitenland zit.
Groet, Paul Duynstee 0633812528
Marjoleininhetklein zegt
Dan heb je helemaal veel keuze Collin! Maar ik zit zelf bij Aegon en dat bevalt me prima, ik heb ze nog nooit nodig gehad gelukkig. ;)
Kay zegt
Vaak wordt een WA verzekering gekoppeld aan de opstalverzekering. Voor als de opstal (of delen daarvan) schade berokkenen aan een ander. Bijvoorbeeld jouw huis waait weg en komt terecht op de auto van de buren.
Bij sommige verzekeringen zijn tuin (spullen) meeverzekerd en de was die te drogen hangt enz. Schuur doorgaans ook, maar de brommer die erin staat weer niet want dat is gemotoriseerd voertuig en heeft een eigen verzekering.
Sommige inboedelverzekeringen verzekeren ook inboedel die je meeneemt als je gaat logeren in een ander huis. Of bijvoorbeeld tijdens de verhuizing.
Let er bij verplaatsbare tiny-homes op dat de verplaatsings periode zelf het huis vaak niet verzekerd zal zijn.
Ik heb zelf een verzekering bij Centraal Beheer en die gingen toen ik nog een woonark had daar goed mee om. Mijn ervaring is dat er veel kan en maatwerk gegeven wordt als dat nodig is.
Marjoleininhetklein zegt
Bedankt voor de aanvullingen Kay!