Het is nu echt herfst, dus de tijd van naar binnen keren is aangebroken! En wat is er nu lekkerder dan op de bank ploffen met een stomende kop van je favoriete thee of koffie en een goed boek? Het liefst nog onder een dekentje met een kat op schoot, but maybe that’s just me. ;) Weet je niet wat je moet lezen? Dat komt goed uit, ik heb een paar superfijne boekentips voor je! We beginnen met De groene actiegids.
“We hebben niet een klein aantal mensen nodig dat perfect groen leeft, maar héél veel mensen die dit imperfect doen.” De groene actiegids – Nadine Maarhuis
Foto credits: Diane van der Marel voor We Are The ReGeneration
We weten allemaal dat het niet zo goed gaat met de natuur, en Tiny House-mensen zijn zich daar vaak nog net wat bewuster van dan de gemiddelde Nederlander. De nieuwsberichten over de ene milieuramp na de andere kunnen je makkelijk tot wanhoop drijven. Maar wat kunnen jij en ik daar nu aan doen, behalve klein gaan wonen en consuminderen? Oh, nog heel wat meer, en het is nog leuk ook!
Nadine Maarhuis interviewde talloze changemakers en pioniers en bundelde hun verhalen in De groene actiegids, een praktisch handboek vol inspirerende verhalen en concrete stappen om bij te dragen aan een ecologische samenleving. Ik ben een van die pioniers, maar voor deze blog draaiden we de rollen eens om en mocht ik Nadine interviewen! :)
Aan de slag in en rond je Tiny House
Hallo Nadine, wat heb je een prachtig boek geschreven! Waarom is De groene actiegids met name interessant voor Tiny House-liefhebbers?
“Om te beginnen gaat een heel hoofdstuk over Tiny Houses: over hoe je zelf je Tiny House-droom kunt waarmaken, maar ook hoe je het gedachtegoed al kunt toepassen als je nog niet in een Tiny House woont. Er gaat ook een heel hoofdstuk over consuminderen, wat hand in hand gaat met de Tiny House-beweging. De meeste Tiny House-bewoners hebben ook een tuin, en ook daar is een heel hoofdstuk aan gewijd. Het gaat over het toevoegen van biodiversiteit in de tuin, het vergroenen van de buitenkant van je huis, en hoe je meer leven kunt creëren in en om je woning.
Daarnaast is er een hoofdstuk over het verkleinen van je ecologische voetafdruk, met tips zoals het beginnen van een no-dig moestuin, zelfvoorzienend worden en je eigen voedsel produceren. Ook kleine dingen, zoals het aanleggen van een verhoogde moestuinbak en het maken van een wormenhotel, komen aan bod. Veel van de projecten in De groene actiegids kun je dus perfect in of naast een Tiny House uitvoeren.
De groene actiegids gaat daarnaast ook over gemeenschappen en hoe je samen met anderen kunt werken aan het vergroenen van je omgeving. Je kunt met je hele Tiny House-community het boek lezen en projecten uitkiezen om samen te doen. Bijvoorbeeld een mini-voedselbos aanleggen, een jaar lang niks nieuws kopen, en in plaats daarvan kleding en andere spullen ruilen en delen. Tiny House-gemeenschappen zijn ecologische samenlevingen in het klein. De mensen die er leven hebben vaak een mindset die goed past bij de mindset van het boek. Tiny House-bewoners willen in de regel goed voor de aarde zorgen en zijn geïnteresseerd in het versimpelen van hun leven. In De groene actiegids vind je concrete projecten en handvatten waar je meteen mee aan de slag kunt. Eigenlijk is de Tiny House-bewoner mijn ideale lezer! :)”
Nadine Maarhuis -foto credits: Anneke Hymmen
De grootste groene impact
Dat klinkt inderdaad als een perfecte match. Het wordt nog lastig kiezen uit al die leuke projecten waarmee je als eerste aan de slag kunt gaan. Wat, van alle tips die je in je boek geeft, denk jij dat de meeste impact heeft?
“Als iedereen zou kiezen voor lokale en gifvrije voedselproducten, door naar lokale boeren of de boerenmarkt te gaan, of door zelf je eigen groenten te kweken, met andere woorden te kiezen voor ecologische voedselproductie zonder gif en voor het leven, dan zou er heel veel veranderen. Dit zegt Helena Norberg Hodge (pionier van de nieuwe economie en lokale gemeenschappen) ook. Het zou echt een grote verschuiving teweegbrengen. Dus als ik mag kiezen, dan is dat het.
Iedereen eet drie keer per dag. Als je lokaal en ecologisch eet, kom je weer in contact met waar je voedsel vandaan komt, met de boer en de natuur. Daar komen veel goede dingen uit voort. Begin dus daar. Het zorgt ervoor dat je op een andere manier naar de natuur kijkt en die anders gaat ervaren. Het versterkt je band met de natuur, en dan wil je er ook goed voor zorgen, zodat de biodiversiteit toeneemt. Een tweede keuze met grote impact is consuminderen, wat ook een goed startpunt is voor mensen. Het heeft ongeveer hetzelfde effect als ecologisch en lokaal eten: weg met de bullshit, en focus op wat er echt toe doet. Dan verandert er vanzelf veel in de goede richting.”
Dankjewel, Nadine! Ik ga je boek zeker lezen en ik laat je weten welk project ik als eerste ga aanpakken. Wil jij ook aan de slag met De groene actiegids? Je kunt het boek hier bestellen:
Lies zegt
Een boeiend doe-boek dus…!
Lie(f)s.