Tiny Houses worden geroemd om hun kleine ecologische footprint. Dat heeft veel te maken met de lage energiebehoefte en het gebruik van biobased bouwmaterialen. Maar ook in het interieur kun je ervoor zorgen dat die footprint klein blijft. Het doorsnee interieur heeft een behoorlijk grote footprint, wist je dat? Zelfs groter dan de gemiddelde garderobe. Je verdiepen in de mogelijkheden om je interieur duurzaam in te richten is dus zeker de moeite waard.
Nu hoef ik daar gelukkig geen hele studie van te maken, dat hebben anderen al voor mijn gedaan. :) Dit jaar zijn er twee geweldige boeken uitgekomen die je daarbij helpen: Het interieur van de toekomst van Jantien Broere, en Puur natuurlijk wonen van Iris van Asselt. Over die laatste ga ik in de volgende boekenblog uitgebreid schrijven. Leuk weetje: in allebei de boeken vind je een quote van mij. We hoeven het wiel dus niet uit te vinden, Jantien en Iris weten raad!
Ik vind de 7 R’s zelf wel een mooi hulpmiddel om te bepalen wat te doen als het om meubels, vloerbedekking et cetera aankomt:
-
Refuse
-
Rethink
-
Reduce
-
Reuse
-
Repair
-
Refurbish and remanufacture
-
Repurpose
-
Recycle
Allereerst is het goed om jezelf af te vragen: heb ik het echt nodig? Dat is sowieso een gouden stelregel wanneer je in een Tiny House woont of wilt wonen. Heb je echt een eetkamertafel voor 6 personen nodig, of is een uitschuifbaar tafeltje waar je normaal met twee of vier aan kunt zitten eigenlijk ook prima? Kan je die misschien tweedehands via Marktplaats vinden? En heb je echt een nieuwe bank nodig, of voldoet de oude met een goede reinigingsbeurt of een mooie plaid erover ook nog wel een tijdje? Als we kunnen voorkomen dat er nieuwe spullen geproduceerd moeten worden is dat natuurlijk het allerbeste.
Niet alleen meubels kunnen prima hergebruikt en opgeknapt worden, maar wat vloerbedekking betreft kun je daar ook slimme keuzes in maken. Een tapijtvloer in een Tiny House zal op bepaalde plekken meer slijten dan andere omdat het daar intensiever belopen wordt. Dat is in een kleine ruimte nog een stukje meer dan in een groot huis. Wanneer je nu bijvoorbeeld voor tapijttegels kiest, dan kun je de erg versleten delen vervangen. Ga je verhuizen, dan kun je de losse tapijttegels meenemen en hergebruiken. Slim he! Dit is overigens een van de tips die Jantien in haar lezing tijdens de bijeenkomst in september gaf.
Foto credit: depositphotos.com
Wist je dat de gemiddelde bank maar 10 jaar meegaat? Terwijl je ook kwaliteitsbanken hebt die 20 of 30 jaar meegaan. Toevallig hoorde ik net zo’n verhaal van een kennis, die via Marktplaats een blauwe leren bank van een bekende designer (helaas, ik weet zijn naam niet meer) had gekocht. Ze zijn de vierde eigenaars van die bank, maar hij ziet er nog toppertje uit. Hoe mooi is dat? Je hoeft die bank dan ook niet dertig jaar te houden, maar hij beland ook niet op de storthoop en iemand anders heeft er weer jarenlang plezier van. Als het lukt is het altijd beter om even door te sparen voor spullen die met zorg en aandacht gemaakt zijn, spullen van kwaliteit die lang meegaan en makkelijk te repareren zijn. Vaak zijn ze ook met mooiere, betere én gezondere materialen gemaakt.
Dat is meteen het volgende waar Jantien ons tijdens die bijeenkomst op wees: hoeveel giftige stoffen er in het doorsnee interieur zitten. In heel veel plaatmateriaal zit bijvoorbeeld formaldehyde, een giftige stof die nog jarenlang langzaam uit die platen lekt. Bijvoorbeeld in je keukenkastjes. Bijna niemand is zich daarvan bewust denk ik. Terwijl er wel alternatieven zijn. In mijn eerste Tiny House is Ecoboard gebruikt, een 100% formaldehyde-vrij plaatmateriaal gemaakt van restafval uit de land- en tuinbouw. Powerplex, Ecoplex, Eco MDF, er is tegenwoordig een ruime keuze in formaldehyde-vrij plaatmateriaal.
Ik hoop dat er nog veel meer aandacht voor duurzame keuzes in het interieur komt. De boeken van Jantien en Iris zullen daar vast bij helpen!
Lies zegt
Eentje extra om te lezen, Marjolein! En bovenstaande geldt niet alleen voor een Tiny House…!
Lie(f)s.
Marjoleininhetklein zegt
Zeker Lies, dat geldt voor alle interieurs! :)