Het is natuurlijk prachtig als je off-grid in een Tiny House kunt wonen en zelf je energie kunt opwekken en opslaan. Er is bijna geen betere manier om je bewust te worden van je verbruik, durf ik wel te zeggen. En je verbruik aanpassen, begint bij bewustwording. Maar niet iedereen is in de gelegenheid te wonen zoals ik doe. Kun je dan niet op een andere manier je steentje bijdragen aan de energietransitie en een gezondere planeet? Zeker wel. Bijvoorbeeld door je groene energie af te nemen van je buren, vrienden of familie!
We moeten echt een beetje vaart gaan maken met de energietransitie in Nederland, we lopen achterop. En dat terwijl we alles in huis hebben om volledig over te stappen op hernieuwbare energie: de kennis, de middelen, nu nog de wil. Het is al bewezen dat overstappen op hernieuwbare energie meer banen oplevert. Als we een CO2 reductie van 50% willen realiseren in 2030 zoals het Parijs akkoord stelt, nou dan moeten we er nog hard aan trekken hoor! Wij consumenten hebben daar ook een rol in. We kunnen bijdragen door te kiezen voor ‘schone’, lokale energiebronnen.
We hebben niet allemaal geschikte daken om vol te leggen met zonnepanelen. Misschien woon je in een flat, of valt er veel schaduw op je dak waardoor het installeren van zonnepanelen onvoldoende rendabel is. Toch kun je een bewuste keuze maken voor een groene energieleverancier. Er komen steeds meer groene keuzes bij, ook komt er steeds meer aandacht voor het lokaal produceren en leveren van energie.
Er zijn natuurlijk diverse aanbieders van groene energie. Onlangs is daar een nieuwe partij bij gekomen, Powerpeers. Wat ik zo leuk vind aan Powerpeers, is dat je kunt kiezen bij wie je stroom afneemt en dat kunnen ook particulieren zijn die zonnepanelen op het dak hebben liggen. Kijk, in de zomer liggen mijn panelen de helft van de tijd werkeloos op het dak. De accu’s zitten ’s morgens al vol en de panelen worden uitgeschakeld: de stroom kan nergens meer heen. Dat is niet zo voor mensen met een aansluiting, die kunnen terug leveren aan het net zodat anderen gebruik kunnen maken van hun overtollige stroom. Bij Powerpeers kun je zien wie stroom kunnen leveren, met naam en al. Zo kun je er voor kiezen om bij wijze van spreken de stroom van Pietje op de hoek af te nemen. Dat maakt het een stukje lokaler en persoonlijker en daar houd ik wel van.
Nu kan het zo zijn dat Pietje op het moment dat jij (veel) stroom nodig hebt, zelf veel stroom aan het verbruiken is. Geen probleem, wanneer je je opgeeft bij Powerpeers selecteer je meerdere ‘leveranciers’. Er wordt dan automatisch nagegaan welke van je geselecteerde leveranciers de stroom beschikbaar heeft die jij op dat moment nodig hebt. En als die beste Piet lekker een dagje naar het strand is, dan kun jij wel mooi van zijn stroom gebruik maken. Jullie hebben dus energie voor twee! Je kunt je natuurlijk ook aanmelden als je zelf zonnepanelen op het dak hebt. Je hebt dan ook een slimme meter nodig. Zo kun je je energie delen met familie en vrienden, hoe leuk is dat!
Naast kiezen voor lokaal geproduceerde, schone energie, zijn er natuurlijk nog meer dingen die je kunt doen om beter voor onze mooie planeet te zorgen. Veel van die dingen zijn verassend makkelijk. Overstappen naar een bank die alleen investeert in duurzame bedrijven, bijvoorbeeld. Een dag in de week geen vlees eten (echt, dat helpt enorm!). Stoppen met het gebruik van plastic wegwerpartikelen en investeren in een mooi draagzakje dat je opgerold tot een klein bundeltje in je tas mee kunt nemen, en een setje bestek van bamboe voor in diezelfde tas. Er zijn al heel veel blogs met tips over geschreven, een beetje Googelen en je vindt ze zo. Weet je, je hoeft echt niet meteen vegan te worden en hennep onderbroeken te dragen (niet dat daar iets mis mee is). Maar maak een stapje. Begin met iets kleins. Een echt groene energieleverancier kiezen is een heel goed begin.
Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Powerpeers.
Geef een reactie