Je eigen Tiny droomhuis realiseren is een project van omvang, een heel avontuur waarbij je onderweg veel beslissingen moet nemen. Ik kan me voorstellen dat je je daar misschien een beetje zorgen over maakt, of er zelfs tegenop ziet. De manier waarop je naar zo’n project kijkt maakt al een groot verschil in hoe je het ervaart en er zijn technieken om het allemaal een beetje ‘behapbaar’ te maken.
Mindset
Hoe vaak komt het voor dat je zo’n belangrijk deel van je leven, je woning en woonomgeving, zelf actief mag vormgeven? De keuze om in een Tiny House te gaan wonen is er een die een impact gaat hebben op je hele leven. Het is niet zomaar de keuze voor een andere woning, maar ook voor een andere lifestyle. Een keuze die je bewust maakt omdat dit bij je past. Met andere woorden: een keuze voor jezelf, voor een leven dat bij jou past en waar je blij van wordt. Anders zou je het niet doen, toch? Hoe gaaf is het dat je helemaal zelf kunt bedenken hoe je huis er uit gaat zien! Het is een avontuur, en op alle vragen is een antwoord te vinden. Als je op deze manier naar je project kijkt, als een fantastische kans en een prachtig avontuur waar je veel van gaat leren, dan voelt het meteen al anders dan wanneer je alleen maar denkt aan wat je nog niet weet.
Opsplitsen in kleine stappen
Je zet een stip op de horizon: jouw Tiny House op een fijne plek. Dat is waar je naartoe wilt. Dat kan nog mijlenver weg lijken te zijn als je aan het begin van je project staat. Door je project op te breken in kleinere stappen maak je het behapbaar. Je begint met een lijst te maken met wat je denkt nodig te hebben om je droom te realiseren. Grote, en kleine doelen en taken. Daarna ga je die in een logische volgorde zetten.
Een voorbeeld:
Voor mijn eigen Tiny House project heb ik nagedacht wat ik nodig had om mijn droom te realiseren, en drie hoofd doelen bedacht:
- Een financiering van mijn Tiny House regelen
- Een ontwerper en bouwer vinden
- Een woonlocatie vinden
Vervolgens kun je per hoofddoel kleinere doelen en/of taken formuleren. Bijvoorbeeld:
De financiering van mijn Tiny House
- (online) onderzoeken welke opties er zijn
- met de bank in gesprek over leningen
- in mijn netwerk laten weten dat ik een financiering zoek
- mijn netwerk vragen of ze open staan om me een persoonlijke lening te geven
- maatregelen bedenken om mijn uitgaven te beperken zodat ik meer kan sparen voor mijn Tiny House
Dit doe je voor ieder hoofddoel.
Een logische volgorde
Als je een heel lijstje met doelen en taken hebt opgesteld, dan kun je ze in een zo logisch mogelijke volgorde zetten. Vaak kun je een doel pas halen als je eerst een ander doel bereikt hebt. Tijdens je project zal de volgorde waarschijnlijk nog wel wijzigen, omdat je kennis opdoet die erop van invloed is. Bijvoorbeeld: als je weet dat je geen hypotheek kunt krijgen voor een Tiny House op een tijdelijke locatie, dan weet je ook dat je meer tijd zal moeten investeren in het vinden van een alternatief. Bijvoorbeeld lenen uit je netwerk. Of je komt tot de conclusie dat je alleen een permanente locatie wilt, dan heeft dat gevolgen voor je to-do lijstje als het gaat om een woonlocatie vinden.
Het is dus van groot belang dat je weet wat je wel en niet wilt. De online cursus begint niet voor niets met denk oefeningen om je te helpen bepalen hoe jij wilt wonen, wat belangrijk voor je is. Je moet goed helder hebben wat je ‘must-haves’ en ‘dealbreakers’ zijn, dat bespaart je tijd en teleurstellingen. Bedenk wel: de duur van je project van start tot realisatie hangt in grote mate samen met jouw flexibiliteit. Hoe meer eisen je hebt, hoe meer geduld je zal moeten opbrengen. In alle gevallen geldt dat een proactieve houding een vereiste is als je in een Tiny House wilt wonen. Oftewel: als je op de bank blijft zitten wachten tot het naar je toe komt, kun je lang wachten. ;)
Wat komt eerst: het Tiny House of de locatie?
Veel mensen wachten op een plek voordat ze met de realisatie van hun Tiny House aan de slag gaan. Als je alleen op een permanente locatie wilt wonen, dan is dat ook niet onlogisch. Mijn ervaring is echter: de mensen die er helemaal voor gaan en al starten met ontwerpen en bouwen nog voor ze een woonlocatie hebben gevonden, die vinden als eerste een plek.
Dat zit zo. Er is een enorme vraag naar Tiny House woonlocaties en wanneer er een plek vrij komt in een bestaand woonproject, dan hebben de mensen die al een Tiny House hebben en snel kunnen verhuizen, of mensen die al aan het bouwen zijn of startklaar zijn, een streepje voor. Het is vaak in het belang van het woonproject dat er snel iemand komt wonen, met name bij tijdelijke projecten. De gunfactor speelt soms ook mee. Mensen die al aan het bouwen zijn zonder dat ze een plek hebben gaan blijkbaar zó voor de Tiny House lifestyle dat ze het risico dat er nog geen plek is als het huisje klaar is voor lief nemen. Best wel stoer!
Foto: Lena van der Wal
Een andere factor is dat wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat met ontwerp en vooral de bouw, dan geef je jezelf een stok achter de deur om ook echt werk te gaan maken van die woonlocatie. Anders loop je het risico dat het bij dromen blijft. Tot slot, als je je bij een initiatiefgroep of bij de gemeente meldt in je zoektocht naar een woonlocatie, dan kom je een heel stuk serieuzer over als je al (bijna) aan het bouwen bent.
Maar het is natuurlijk een risico, gewoon starten met bouwen en ondertussen een plek zoeken. Het kan zijn dat je huisje klaar is maar die plek nog niet gevonden is. Alleen jij kunt beslissen of je dat risico wilt nemen. Het is sowieso een goed idee om een of meerdere tijdelijke back-up plekken achter de hand te hebben, waar je Tiny House mag staan maar je er volgens de regels nog niet in mag wonen. Bijvoorbeeld op een camping.
Tijdsplanning
Je hebt al je doelen op papier en verdeeld in hoofddoelen, kleinere (sub)doelen en taken. Je hebt ze in een logische volgorde gezet, voor zover dat kan. Nu is het handig om er een beetje een tijdsplanning aan vast te hangen. Als je dat niet doet, loop je het risico dat je project een ‘gebed zonder end’ wordt. Wanneer wil je in je Tiny House wonen? Dat is je einddoel, de stip op de horizon.
Wanneer moet de bouw beginnen, hoe lang duurt die? Daar heb je je volgende datum te pakken. Het hoeft allemaal nog niet precies he, je kunt het gaandeweg aanpassen. Wanneer moet de eerste betaling naar de bouwer? Dat geeft je meteen een idee wanneer je de deadline voor je financieringsdoelen moet stellen. En zo maar door.
Tot slot
Het gaat er bij de planning van je project niet om dat het perfect is. Het is een document dat je helpt maar dat gaandeweg bijgesteld wordt. Je leert steeds bij en past je planning aan.
De bedoeling van je project planning is dat het je houvast geeft, je weet ongeveer wat je moet gaan doen, wanneer je dat moet gaan doen en je kunt aan de slag. En dat is nog wel het allerbelangrijkst: beginnen! Zet de eerste stap en blijf doorstappen, dan kom je echt bij je einddoel uit. Dat kan er best iets anders uitzien dan je van te voren in je hoofd had, maar het gaat erom dat je in beweging komt. Je leert mensen kennen die je verder kunnen helpen, je ontdekt nieuwe mogelijkheden en je groeit als mens. Over een jaar of twee kijk je terug en zie je hoever je gekomen bent en ben je trots op jezelf. Mooi he? Aan de slag!
Deze blog is geschreven als hand-out voor een van de cursusbijeenkomsten van de online cursus ‘Jouw Tiny House – van droom naar realiteit’. Ik wilde hem graag met mijn grotere publiek delen. Als je meer wilt weten over de online cursus, ga dan even naar deze pagina.
Lies zegt
Fijne handleiding, Marjolein!
En je foto…, bijna af… Nog altijd ‘wahw’!
Lie(f)s.
Marjoleininhetklein zegt
Dankjewel Lies! :)
Diana Grose zegt
super fijn Marjolein dat je het zo duidelijk neerzet, dank je wel!
groeten, Diana
Marjoleininhetklein zegt
Graag gedaan Diana! :)
Jean-Paul zegt
Bedankt dat je deze hand-out ook met niet-cursisten deelt, een stimulans voor aspirant-bouwers en/of bewoners!
Als zelfbouwer heb ik mijzelf een tijdshorizon van 5 jaar gegund, al zal die ongetwijfeld ook te optimistisch blijken…
Marjoleininhetklein zegt
Graag gedaan Jean-Paul! Dat zou toch moeten lukken? Waarom denk je nu al van niet? Mindset he ;)
Jean-Paul zegt
Tja Marjolein, het excuus van tijdgebrek kan ik nu niet aanvoeren want tijd maak je, natuurlijk. Ik heb wat koudwatervrees te overwinnen (kleine boiler…) maar als ik dat eenmaal heb overwonnen kan het opeens snel gaan!
Ettie zegt
Marjolein ik heb alles al in kannen en kruiken alleen de grond nog, dat is echt het grootste probleem voor mij!
Groet Ettie
Marjoleininhetklein zegt
Ik weet het Ettie, ben je al lid van mijn Register van (aspirant) Tiny House Bewoners?
https://www.marjoleininhetklein.com/cursusaanbod/register-van-aspirant-tiny-house-bewoners/
Victor zegt
Fantastisch Marjolein,
Dank voor je mooie routekaart. Kleine stapjes maar wel altijd vooruit!
Optimisme moet toch de drijfveer blijven. “a change will come one day”
Keep up the great work!
Hartelijke groet, Victor