Het voorjaar is begonnen, hoera! Terwijl ik lekker op de bank in mijn fijne zithoekje zit te schrijven zie ik buiten de zon vrolijk schijnen, en koolmeesjes druk heen en weer fladderen in mijn tuintje. De bollen van de bijenstichting die ik in oktober geplant heb staan in bloei en de eerste lichting spinazie, radijs en sla komt al lekker op in mijn kasje. Al dat groen is gebaat bij het zonnetje maar heeft ook water nodig. En na bijna vijf jaar ervaring met off-grid wonen en dus nauw samenwerken met de natuur, weet ik dat het voorjaar ook de droogste periode van het jaar is. Daar moet ik nu al rekening mee houden.
Vorig jaar heb ik in het voorjaar twee maanden niet thuis kunnen douchen, omdat er te weinig regen viel. Dat kun je je misschien bijna niet voorstellen, als je gewoon een waterleiding hebt. Dan valt het je veel minder op hoe weinig regen er valt. En hoewel er de afgelopen maanden best veel is gevallen en mijn tank nog lang niet leeg is, zie ik nu al dat het te weinig regent. Zuinig met water dus. Als je je een beetje bewust bent van je watergebruik, dan ga je slimme manieren bedenken om water te besparen. Zal ik eens wat tips met je delen?
Een kannetje op het aanrecht
Ik heb een grote maatbeker met een deksel op mijn aanrecht staan. Die vul ik bij als ik bijvoorbeeld ga afwassen. Het duurt altijd even voordat het water warm is en dat water kun je door de gootsteen laten lopen, maar ook opvangen voor later gebruik. Dat doe ik dus in die maatbeker. Zo kan ik wanneer ik even kort mijn handen wil wassen de maatbeker pakken in plaats van de kraan open doen. Het scheelt bovendien ook stroom voor de pomp.
Zet de kraan tussentijds dicht
Als ik mijn handen wil wassen met zeep dan maak ik eerst mijn handen nat, doe de kraan dicht en pak mijn zeepje. Ik zeep mijn handen lekker in en doe daarna pas weer de kraan open om ze af te spoelen. Dat scheelt al behoorlijk! En ik hoef je vast niet te vertellen dat je de kraan niet moet laten lopen tijdens het tandenpoetsen, toch? Spoelen met een glas water is trouwens ook zuiniger dan wanneer je je mond aan de kraan zet.
Een fles bij de wc
Ik heb een droogtoilet zoals je misschien weet, die spoel je niet door. Dat bespaart zo’n 36 liter water per dag. Toch vind ik het wel fijn om een klein beetje water door het toilet te spoelen na elke beurt, daarvoor heb ik een fles water naast het toilet staan. Die vul ik wanneer ik ga douchen of afwassen, met het water dat uit de kraan komt voordat het warm is.
Regenwater voor de tuin
Ik woon nu nog aan het water dus heb altijd water voor de tuin. Ik kan gewoon met mijn gietertje naar de waterkant lopen en hem onderdompelen. Maar op mijn nieuwe woonplek waar ik komend jaar naartoe verhuis heb ik die luxe niet meer. Het water dat op het dak van mijn huis valt ga ik opvangen in een grote ondergrondse watertank, daarover later meer.
Maar ik heb straks ook een schuurtje met een dak! Daar ga ik natuurlijk gebruik van maken door een regenton onder de dakgoot te zetten. Ook al heb ik straks wel een waterleiding, het is zonde om drinkwater voor de tuin te gebruiken als je ook regenwater kunt opvangen. Bovendien vinden de planten regenwater veel lekkerder dan kraanwater, het is veel zachter. Ik ben er nog niet uit welke maar ik ga zeker een regenton kopen. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Misschien kies ik wel zo’n leuke regenton van gerecyclede kunststof waar je bovenop plantjes kunt zetten!
Alle kleine beetjes helpen, ook als je een waterleiding hebt. Waarom het zo belangrijk is om bewust om te gaan met water kun je in deze blog lezen. Het lijken misschien druppels op een gloeiende plaat, maar als we het allemaal doen maakt het wel degelijk een groot verschil. Geniet van de lente allemaal!
Lidy zegt
Glimlach op mijn gezicht.
Toe ik net gescheiden was, begon ik met bezuinigen, niet voor mij het voor milieu, wel voor mij zelf.
Mijn lenzen schoonmaken deed ik met koud water,, zonde toch warm water. Daarvoor gebruikte ik mijn linkerhand ipv rechts. Nu jaren later heb ik geen lenzen meer, wel een linkerhand die de kraan open draait.
Alles is een oenig en een wens om het anders te doen.
zomaar zegt
Marjolein toch een regenton van plastic !!!
Kom op van jouw had ik toch wel iets creatiefs verwacht.
Opa freek in zevenhuizen bijvoorbeeld.
https://opafreek.nl/regentonnen.html
Marjoleininhetklein zegt
gerecycled plastic ;)
Ingeborg zegt
Hoi Marjolein,
Ik woon niet off-grid maar ben al heel lang zuinig met mijn water, net als jij. Ik vang water op als het nog warm moet worden, bij het verschonen van de drinkbakken van mijn huisdieren bewaar ik de restjes water, dit wordt gebruikt voor mijn planten. Ik let er heel bewust op, maar off-grid wonen zoals jij doet lijkt me helemaal een uitdaging.
Ik wens je fijne Paasdagen toe,
Met vriendelijke groet,
Ingeborg
Janneke Donkerlo zegt
Hoi Marjolein, bedankt voor de tips. Veel ervan doe ik ook als ik in mijn sleurhut ben. Begrijp ik het goed dat je straks niet meer offgrid bent, dat je gebruik gaat maken van riolering, waterleiding en aansluiting op het elektranetwerk? Succes met alles!
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Janneke! Met energie blijf ik wel off-grid, al overweeg ik een back-up stroompuntje in mijn berging voor de wintermaanden. Een aggregaatje, hoe stil en zuinig ook en al heb ik hem maar ongeveer 2 maanden in het jaar een keer per week nodig, is toch niet echt een optie in een woonwijk ;) Dankjewel! :)
Lies zegt
Heb deze keer niets bijgeleerd, Marjolein. Doe ik reeds.
Weer zo’n idyllische foto van je huisje!
Fijne Paasdagen,
Lie(f)s.
Yvonne zegt
Nog een tip: geen planten in potten zetten zoals op jou laatste plaatje. Planten in de volle grond hebben minder water nodig dan planten in potten. Ook al staat het leuk op de foto, potten drogen veel sneller uit.
Marjoleininhetklein zegt
Heel goed Yvonne!
Hanna Visser zegt
Leuk om weer te lezen hoe het gaat met jou! Ik zag de regenton met plantjes er boven op en vroeg me het volgende af. Wij hebben ook twee regentonnen die het water van de serre opvangen. Maar zeker een keer per jaar maak ik ze van binnen schoon omdat je toch aanslag krijgt. En ook komt er met de tijd prut op de bodem. Kunststof is wel fijn want dat is licht verplaatsbaar als je wilt schoonmaken. Dat lijkt me dus lastig als er planten bovenop staan……Maar misschien is schoonmaken bij jou niet nodig? Het is maar een tip. Veel plezier met alles en hartelijke groet.
Marjoleininhetklein zegt
Ja dat lijkt me wel aan te raden, maar volgens mij kan dat met deze ook hoor! :)
Marleen zegt
Wij zijn ook al best goed bezig met water besparen, denk ik! Water opvangen bij het warm worden van de douche doen we nog niet, dat zal ik ook eens in gaan voeren. We hebben drie regentonnen (twee van kunststof; ik vind een kunststof regenton niet bezwaarlijk, want het is zeker geen eenmalig gebruik), voor de tuin en het poetsen van vieze wandelschoenen en mountainbikes. Met douchen doe ik hetzelfde als met handen wassen; bij het inzepen de kraan dicht. Ik heb dan ook minder het gevoel dat ik moet haasten, dat is ook mooi meegenomen! Mijn man liet voorheen altijd per ongeluk het afwaswater staan, maar nu doen we dat expres, om bv. yoghurtbakjes (eigenlijk “alternatief voor yoghurt”bakjes of denken sommige mensen dan nog steeds dat wij dierlijke yoghurt eten :) !) en vette pannen in voor te spoelen.
Jolanda zegt
Als ik mezelf douche gebruik ik geen zeep zo en ga ik in een grote teil staan. Een deel van het water komt daarin terecht en dat gebruik ik voor de tuin