Ik woon nu bijna vijf jaar in mijn Tiny House. Het nieuwe is er wel af, maar het bevalt nog steeds ontzettend goed. Het onderhoud van mijn huisje is tot nu toe minimaal geweest, maar na vijf jaar zie je wel kleine slijtage sporen. Het wordt dus tijd om hier en daar wat bij te werken. Mijn huis wordt immers intensief gebruikt op de m2!
Schilderen en lakken
Mijn interieur is een combinatie van wit geverfde muren en berken plafond en inbouw meubels. De muren zijn met een ecologische verf geverfd omdat ik dampdoorlatende muren heb, en het milieu niet wil belasten met chemische troep. Een keuze voor eco verf is ook wel zo goed voor je gezondheid overigens. Witte muren blijven natuurlijk niet oneindig wit, het is hoog tijd om de boel weer eens op te frissen. Nu ben ik zelf een ramp met schilderen en ik vind het ook volstrekt niet leuk, dus dat ga ik aan een expert over laten heb ik besloten. Binnenkort komt de schilder bij me langs om de klus op te meten. Zal het een leuke klus voor hem zijn? Het is wel weer eens wat anders, maar niet erg ‘recht toe recht aan’!
Ook mijn trap en bureau hebben een opknap beurtje nodig. Ze zijn gelakt met Glitsa lak die veel in de scheepvaart gebruikt wordt en erg slijtvast is. Maar na vijf jaar de trap op en neer lopen is er toch sprake van slijtage. De schilder moet die dus ook van een nieuw laagje voorzien.
Nieuwe ramen
Ik heb eerder dit jaar nieuwe ramen gekregen omdat de oude door een foutje te veel water opzogen, wat schimmelvorming tot gevolg had. In mijn Tiny House hebben we wat experimentele materialen en technieken gebruikt dus dan kan het zijn dat je tot de conclusie komt dat iets niet werkt. Nu heb ik prachtige geschilderde ramen van Tiny Kozijn en die moeten er weer jaren tegen kunnen. Ze zijn een beetje roodbruin, ik vind het wel mooi! Met grote dank aan Peter Jacobs van Tiny Kozijn, die me hartstikke goed geholpen heeft.
De gevel
Ik heb een Modiwood gevel, dat is thermisch verduurzaamd hout. Dat hoef je niet te behandelen, het hout is verhit waardoor het zijn vocht kwijtraakt en daardoor rot het minder snel. Ik heb er dus ook vijf jaar lang nauwelijks iets aan gedaan. Dat is misschien toch niet helemaal de bedoeling. Ik zie wat groene aanslag op het dak en wespen hebben hier en daar aan mijn gevel zitten knagen. Dat is op zich geen probleem. Als je het goed wilt doen dan moet je je gevel nu en dan afborstelen.
Er zijn ook middelen op de markt waarmee je de gevel kunt schoonmaken, en zelfs de kleur terugbrengen. Dat vind ik niet nodig en alles wat je gebruikt is toch een belasting voor het milieu. Maar als je gevel langer mee gaat is dat ook weer beter. Dilemma’s.. Ik ben gewoon eerlijk gezegd niet iemand die het leuk vind om te klussen. Ik ga liever in de tuin werken, dat past beter bij mij en daar word ik blij van. Ik ben wel voorzichtig met mijn spullen en houdt het netjes en schoon hoor, niet dat je het verkeerde idee krijgt!
Op een gegeven moment moet je onderhoud plegen aan een huis, of het nu groot of klein is. Bij een Tiny House is dit onderhoud gelukkig een heel stuk sneller gepiept en goedkoper dan bij een groot huis.
Het behoudt van je vloer
Ik zie hier en daar ook slijtage sporen op mijn kurkvloer. Vooral bij mijn bureau waar ik elke dag op mijn verrijdbare zadelkruk achter mijn laptop zit. Dat heb ik op tijd opgevangen door er een transparante kunststof mat te leggen die de vloer beschermd tegen de harde wieltjes. Mijn vloer is drie keer gelakt. Een kurk vloer gaat minstens dertig jaar mee zegt men, je kunt hem gewoon schuren en weer opnieuw lakken. Dat is wel een dingetje in een Tiny House waar je dan dus even niet kunt wonen! Vooral met huisdieren die er dan dus ook even niet mogen zijn.
Een andere manier om je vloer te beschermen, vooral op delen die intensief betreden worden, is door er een vloerkleedje te leggen. Er zijn super leuke vloerkleden in allerlei soorten en maten, passend bij ieder interieur. Het heeft ook iets knus. Als ik foto’s van andere Tiny Houses zie, dan maakt zo’n vloerkleed dat het net ietsje huiselijker is. En je kunt er mee variëren zodat je snel een andere look hebt.
Bron foto: dwell.com
Verstopte leidingen
Dit is een klein onderhoud klusje maar ik neem hem toch maar even mee. Deze winter was mijn afvoer voor het eerst bevroren. Het was natuurlijk ook wel erg koud in februari, maar de werkelijke oorzaak was dat mijn leiding een beetje verstopt zat. Daar kwam ik pas achter toen het weer dooide en de gootsteen nog steeds niet lekker leegliep.
Ik heb een helofytenfilter en geen riolering zoals je misschien weet, dus chemische ontstoppers gebruiken is een no-go. Gelukkig zijn er ook prima werkende natuurlijke oplossingen. Een paar theelepels baksoda in je afvoer strooien en daarna wat azijn er in gieten bijvoorbeeld. Dat gaat lekker bruisen en lost viezigheid en vettigheid op. Wel even de afvoer loskoppelen zodat het niet in je helofytenfilter loopt. Het kan geen kwaad maar planten en azijn zijn niet echt vriendjes. Onder je huis kan het best de grond in lopen, of je zet er even een emmertje onder.
Hopelijk kan mijn huisje snel geschilderd worden, maar de schilders hebben het allemaal maar druk. Dan moeten Hella en ik wel even een nachtje elders bivakkeren vrees ik, maar ik kijk nu al uit naar het resultaat. Wat zal het lekker opfrissen!
Kay zegt
Hoi Marjolein,
Ja onderhoud is ook mijn grootste hobby niet en net als een tiny house is mijn woonark ook vrijstaand en dus nonstop in weer en wind en aan meer beweging onderhevig dan een gewoon stenen huis. Ik kan er over meepraten.
Wat betreft je trap. Glitsa is gewoon parketlak, van dat merk bestaat een speciale trappenlak die nog wat sterker is. De buitenkant kun je gewoon schoonmaken. Waarschijnlijk is vooral de noord kant groen aan het worden. Als je het vergrijzen niet lelijk vind hoef je daar niets aan te doen. Het maakt niet uit voor de kwaliteit. Helemaal terughalen naar de ‘nieuw’ kleur kan maar is inderdaad gore troep. Als je het grijs erg lelijk vindt kun je het ook kleuren met in olie oplosbaar pigment een olie kleurwassing te geven. Er bestaat ook bijvoorbeeld een dekkende Zweedse kookverf die ze daar in Zweden op hun muren doen.
Ik gebruik zelf soda en heet water voor het riool, weet niet wat je plantjes daar van vinden.
Ooit gaat dit voorjaar/zomer eindelijk warm worden. Waarom zet je niet een tent op het gras en kampeert in eigen tuin? Je kan een grote op stahoogte van mij lenen als je wilt.
Het probleem met ramen heb ik ook gehad. Het komt ook omdat een raam in een huis 100% waterpas is. Jouw huisje en mijn boot zijn dat afhankelijk van de plaats en gewicht enzo. opengaande ramen verzamelen dan te veel vocht op 1 hoek en gaan daar rotten. Ik had ook zo’n breed raam als jij en ben zelf op een kunststof raam overgestapt wat ik in de zelfde kleur heb geschilderd als de houten ramen.
Succes, ik mag ook weer aan de bak, gedeelde smart is halve smart………
Lies zegt
‘t Is nog steeds een ‘bi-joetje’, Marjolein, het kan alleen nóg mooier worden.
Lie(f)s.
Dirck zegt
Glitsa, liever echte boor lak, slijtvaster en mag er overheen, alleen is heel blik te groot en bewaren voor jou een ramp, als meerdere dezelfde gebruiken na 5 jaren geen hard geworden afval en minder opslag samen, vloer, trap en aanrecht doe ik, en resten gaan naar vrienden, dan bespaarde je samen, en als schilder zijn materiaal mag gebruiken kan ook.