Sinds 1 januari 2021 is de nieuwe BENG norm van toepassing waar alle nieuwbouw huizen aan moeten voldoen, ook Tiny Houses. De BENG is een berekening die voor een groot deel gaat over het garanderen van een zo klein mogelijke energie behoefte van gebouwen. In deze blog zal ik je wat informatie geven naar aanleiding van een bijeenkomst over de BENG die ik onlangs bijgewoond heb. Sorry, het is een lange geworden! Maar het is dan ook een belangrijk onderwerp.
Tip: lees ook deze gastblog van Patrick Dekker over de BENG-norm en Tiny Houses.
De aanleiding
In de gemeente Olst-Wijhe komt een groene woonwijk waar de bewoners zelf hun huizen mogen (laten) bouwen. Binnen een kader wat er voor moet zorgen dat de wijk natuur inclusief en circulair wordt, en natuurlijk binnen de geldende bouwregelgeving. Ook Tiny Houses (tot 50 m2) en tiny+ huizen (iets groter dan 50 m2) zijn er welkom.
Sinds 1 januari 2021 is de nieuwe BENG norm van toepassing, waar dus alle huizen in de Olstergaard aan moeten voldoen. Dit is een uitdaging voor Tiny Houses maar ook voor bio-based bouwen. Er zijn dan ook bewoners die problemen verwachten bij het voldoen aan de BENG, met name de mensen die een Tiny House willen bewonen in de Olstergaard. Om hen te ondersteunen heeft de gemeente Olst-Wijhe de hulp ingeschakeld van senior adviseur bouwregelgeving Joost Pothuis en zijn collega Wesley van den Hoeven.
Afgelopen week was de eerste bijeenkomst waar ik als toekomstige bewoner van Olstergaard bij aanwezig was. Joost heeft in deze bijeenkomst eerst uitgelegd aan de hand van voorbeelden uit de BouwEXPO Tiny Housing in Almere, hoe Tiny Houses binnen het Bouwbesluit kunnen passen. Om de lengte van dit artikel een beetje te beperken ga ik alleen in op de behandeling van de BENG en TOjuli eisen.
Tiny Houses en het Bouwbesluit: een Tiny House is een volwaardige woning en moet dus aan de geldende bouwregelgeving voldoen. Op dit moment is dat onder andere het Bouwbesluit 2012. Dat dit mogelijk is dat is al ruimschoots bewezen. In deze blog kun je meer informatie vinden over de ruimte binnen het Bouwbesluit voor het bouwen van een Tiny House:
Wat is de BENG?
De BENG (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen) eisen zijn een gevolg van EU regelgeving, het energie akkoord en de Klimaatdoelen van Parijs. Die laatste bepalen dat de CO2 uitstoot volledig met zijn afgebouwd in 2050. De gebouwde omgeving is voor groot deel verantwoordelijk voor uitstoot. De BENG is een belangrijke stap om de energievraag van woningen/gebouwen te beperken.
De BENG is een 3-stappen (indicatoren) strategie om een ontwerp energie zuinig te maken:
- BENG1: de maximale energie behoefte – dit gaat over de thermische eigenschappen en luchtdichtheid van constructies.
- BENG2: primair fossiel energiegebruik – de optelsom van energieverbruik van installaties, de opbrengst van PV panelen wordt hier van afgetrokken.
- BENG3: hernieuwbare energie – zonne-energie, warmtepomp et cetera.
TOjuli
Een onderdeel van de BENG is TOjuly: een aanvullende eis om oververhitting in woningen voorkomen die is gebaseerd op de temperatuur overschrijding in de maand juli. In 2019 hadden we een hele hete zomer, door klimaatverandering zullen we dit vaker gaan meemaken. Om problemen te voorkomen heeft de wetgever een eis gesteld om oververhitting te voorkomen. Maatregelen om aan die eis te voldoen zijn actieve koeling, zonwering, zomernachtventilatie et cetera.
BENG en Tiny Houses:
De BENG is bedoeld voor alle gebouwen (maar geen stallen). Er is verschil in het gebruik van gebouwen maar allen worden getoetst aan BENG. Dit zie je terug in eisen. In BENG1 speelt de verhouding van verliesoppervlakte t.o.v. het vloeroppervlak een rol. Het verliesoppervlakte is waar warmteverliezen vanuit de constructie naar buiten toe plaatsvinden, in gevels, vloeren en daken. Als extra warmteverliezen onvermijdelijk zijn, wordt daar in de BENG berekening rekening mee gehouden. Bijvoorbeeld: voor een hoekwoning zijn de eisen minder hoog dan voor een appartement.
De BENG houdt dus rekening met de bouwwijze en maakt onderscheid in licht en zwaar. Bij licht kun je denken aan hout, bij zwaar aan beton. Als er minder thermische massa is om warmte vast te houden zie je dit terug in BENG1. Dat is ongunstig, dus dit wordt gecompenseerd door een lichtere eis voor lichte bouw.
Er wordt alleen gekeken naar zaken op het eigen perceel, beschaduwing en installaties. Valt er schaduw op het gebouw vanaf een ander perceel? Dan is er een toeslagfactor. Bomen worden niet meegenomen.
Waar het voorheen mogelijk was te compenseren met zonnepanelen, kan dat nu niet meer door de toetsing op 3 Beng stappen.
Wat doe je wanneer een BENG berekening niet voldoet aan 1 of meerdere indicatoren?
Allereerst is het belangrijk om een BENG berekening te maken. Daarvoor weet je niet of er een probleem is en kan je ook niet achterhalen waar het probleem in zit. Afhankelijk daarvan kan een expert oplossingen aandragen voor het ontwerp van de woning en de keuze voor installaties.
Een gelijkwaardige oplossing (zie voor een uitleg over gelijkwaardigheid deze blog) onderzoeken kan ook, maar pas als er echt geen andere oplossing is. Daarbij heb je de hulp van een adviseur nodig. Een gelijkwaardige oplossing moet gericht zijn op het probleem en een alternatief bieden, zonder het door de overheid gestelde doel uit het oog te verliezen.
Let op: er is geen versoepeling van de BENG voor Particuliere Opdrachtgevers of voor off-grid woningen.
Bij het vaststellen van de BENG-eisen waren kostenoptimaliteit en kosteneffectiviteit een belangrijk uitgangspunt. Bij het vaststellen van de BENG is uitgegaan van referentiewoningen en er zaten geen Tiny Houses in dat pakket. Er heeft dus geen ijking voor Tiny Houses plaatsgevonden. Dat geeft handvatten om vanuit onderzoeken voor andere woningen, te komen voor een ijking van de BENG aan Tiny Houses en het geeft aanknopingspunten om te komen tot een gelijkwaardige oplossing wanneer dat nodig is.
Maar: eerst goed kijken of er echt niet aan BENG voldaan kan worden.
Een BENG berekening moet door gecertificeerde BENG toetser worden gedaan. Als er al een EPC berekening ligt scheelt dat in werk. De EPC is echter gestuurd op maar 1 getal, de BENG op 3 indicatoren. Er is geen EPC berekening meer nodig nu de BENG geldig is.
Tiny House in Tiny House Techum, Leeuwarden
Waar ligt nu het knelpunt als het gaat om Tiny Houses?
De informatie hierboven legt uit wat de BENG is in hoofdlijnen maar geeft misschien nog niet duidelijk weer waarom de BENG nu juist voor Tiny Houses een uitdaging is. Een Tiny House heeft relatief veel oppervlakte die aan de buitenlucht blootgesteld is ten opzichte van het vloeroppervlakte, dat is nadelig. Er is vaak een wens van de bewoners om bio-based en soms ook low tech te bouwen, wat gevolgen heeft voor de BENG berekening. Bovendien is er in de vaststelling van de BENG eisen geen rekening gehouden met Tiny Houses, ze zijn niet als referentiewoning gebruikt. Een Tiny House is zo warm en heeft op een zonnige dag in de winter overdag niet eens verwarming nodig, de zon doet het werk. Toch zal dit in de BENG berekening waarschijnlijk niet worden erkent.
Mijn mening over de BENG
De BENG is er niet voor niets en ik denk dat het heel belangrijk is om te erkennen de BENG er voor zorgt dat huizen een stuk milieuvriendelijker gebouwd worden. Daarbij is het ook heel belangrijk dat we ons steeds weer realiseren wat de onderliggende waarde is: we moeten minder energie en grondstoffen gebruiken, willen toekomstige generaties ook van deze planeet kunnen genieten, en willen we zelf in een prettig klimaat kunnen blijven leven. Ik denk dat het belangrijk is, als ik kijk naar de Tiny House beweging, om de bedoeling van de bewoners mee te nemen wanneer het gaat om particuliere bouw.
Als iemand dolgraag in een milieuvriendelijk klein huisje wil wonen, liefst bio-based en met zo min mogelijk elektronische apparatuur, en daarmee een zo klein mogelijke impact op de aarde veroorzaakt, maar in de knel komt door regelgeving die datzelfde doel nastreeft, dan gaat er iets mis. En ik vrees een beetje dat dit het geval is met Tiny Houses en de BENG eisen. Dan dwing je mensen aanpassingen te doen aan hun ontwerp en hoge kosten te maken voor allerhande experts en installaties die ze niet willen. Alleen omdat hun unieke kleine huisje niet in het hokje past omdat de regelgeving alleen aan reguliere woningen is geijkt. Gaan we dan niet voorbij aan het doel? Daar moeten we voor oppassen denk ik en ik hoop dat de ambtenaren vergunningen dat ook meenemen in hun overwegingen.
Het is in ieder geval ontzettend fijn dat de gemeente Olst-Wijhe zo zijn best doet om de bewoners van de Olstergaard te faciliteren. Door de hulp in te schakelen van Nieman en deze bijeenkomst en vervolg bijeenkomst(en) te organiseren. We gaan dan dieper in op de ontwerpen en dan zullen we zien of er echt knelpunten zijn en waar die dan liggen, en hopelijk ook tot oplossingen komen. Wordt vervolgd dus!
Marina van der Wal zegt
Wat ontzettend fijn dat je deze informatie op een rijtje zet!
Pam zegt
ja mee eens,: dank Marjolein!
Marjoleininhetklein zegt
graag gedaan :)
Boy Gijzenij zegt
Hi Marjolein,
Wij zijn bezig met een “tinyhouse” project in Deventer – De tuinen van Zandweerd. Door het gebruik van infrarood vloerverwarming en alleen natuurlijke ventilatie in onze plannen, kwamen wij niet door de BENG eis heen, mijn inziens wordt er theoretisch een berekening gedaan zonder naar de praktijk te kijken. Ook het koelen blijkt een groot probleem, kleine huizen hebben vaak grote glasoppervlaktes waardoor het zomers snel te heet wordt (TOjuli). Wij hebben het uiteindelijk redelijk makkelijk opgelost door de vloerverwarming er uit te halen en een Airco/warmtepomp monoblock voor actieve koeling en sporadisch in de winter te verwarmen te gaan gebruiken. Kosten van zo’n apparataat is zelfs voordeliger dan vloerverwarming, en ze nemen geen waardevolle kast ruimte in. Ook kunnen we een “gewone” elektrsche boiler installeren voor de warmwater voorziening.
Ik ben het helemaal eens met jou, het RVO zou kleine (vrijstaande) behuizing anders moeten inschalen, helaas te laat voor ons ;-)
Veel bouw plezier, vriendelijke groeten Boy Gijzenij
Alet zegt
Dag Boy,
Sta op het punt infrarood verwarming aan te brengen in mijn Tiny House maar lees nu jouw bericht, voor welk merk/type mono block heb jij gekozen? Groetjes Alet
Boy Gijzenij zegt
Hi Alet,
Met de “Innova 2.0 Inverter 12HP elec” monoblock warmtepomp kwamen we door de keuring. Deze monoblock zet voor elke kwH energie 3.2 kwH warmte om, wat bij ir/elektrisch verwarmen 1 op 1 is. Blijf erbij dat de praktijk waarschijnlijk anders zal uitwijzen voor wat betreft elektrischvloerverwarmen, 1 op 1 zal kloppen alleen zullen we haast nooit de verwarming aan hoeven te zetten.
Om energie op te wekken (zomers airco vollebak aan ;-) stiekem wel lekker denk ik) zijn wel voor de maximale capaciteit van zonnepanelen gegaan, de Innova verbruikt ook stroom natuurlijk. Dit heeft dan weer invloed op je MPG (gebruik van duurzame materialen) berekening wat nu van een grenswaarde van 1,0 naar 0,8 is gegaan en dit wordt met de tijd alleen maar verlaagd.
succes, groeten Boy
Henk Mulder zegt
Hoi Boy,
Wij gaan ook zo’n “Innova 2.0 Inverter 12HP elec” gebruiken in ons houtskeletbouw huis in Buurtschap te Veld in Eindhoven. Nu had onze toekomstige buurvrouw een vraag over het geluid van dit apparaat aan de buitenkant. Bij de leverancier werd ik niet veel wijzer.
Kun jij aangeven hoe hoorbaar het aan de buitenkant is? En of de buurvrouw daar last van gaat krijgen?
Bedankt voor je antwoord!
Pam zegt
dank voor deze reactie, informatief!
Lies zegt
Boeiend log, Marjolein. Ook voor jouw toekomst.
Lie(f)s.
Daan zegt
Ik was hierna aan het zoeken en kom nu jouw blog tegen prima onderwerp en heel erg nodig mbt dit onderwerp.
“en ik hoop dat de ambtenaren vergunningen dat ook meenemen in hun overwegingen.”
In een woord ‘kansloos’ een ambtenaar gaat nimmer nooit zn baanzekerheid op het spel zetten.
De regels zijn regels ook voor woon idealisten.
Ik spreek de wens uit dat je mbt dit onderwerp ondanks dat je toch een andere weg inslaat mbt je woonvorm je toch de community op de hoogte houd van dit erg belangrijke onderwerp.
Mede omdat veel mensen er heel veel voor over hebben (woonrechten en geld) dat men goed op de hoogte is van de voor en tegens en regels hoe vervelend ze ook zijn.
Dat brussel geen TH’s heeft meegenomen is ook niet zo vreemd ze zitter er voor het groot kapitaal en de multis niet voor het gepeupel waartoe wij horen. De leden worden ook benoemd en niet gekozen dus geen democraties proces, wiens belangen dien je dan …
Wouter Klijn zegt
Wat ik tegen kom bij de BENG heeft ook te maken met de afspraken in de NTA8800. Voor bio-based isolatie materialen is er vaak geen invloed van veroudering op de isolatie waarde bekend. Dan krijg je een eis voor 30% extra isolatie. Volgens bijlage E.2.1.4 Conversie voor de veroudering krijgt glaswol en steenwol en polystyreen 5% toeslag en pur 10% en alle overige 30%. Wil je toch die 5% voor jou bio-isolatie dan moet de veroudering aangetoond worden. (er is geen norm hiervoor, alleen de bekende eis van geaccrediteerde, gecertificeerde instantie, praktijkmeting aan twee jaar bewezen toepassing, enz. )
Dus een lekker onbekend traject, en als je dan vraagt of KIWA tijd voor je heeft dan moet je zeker tot oktober wachten . . .
Kay zegt
Hoi Marjolein,
Ik ben wel benieuwd naar de extra kosten van dit verhaal. Zowel qua materiaalkosten als ruimteverlies als kosten van al die adviseurs en deskundigen die je verplicht moet inhuren (en steeds weer omdat er geheid een heleboel steeds aangepast moet worden en dan weer overnieuw bekeken als je geen standard woning bouwt).
Overigens: toen het Bouwbesluit aangenomen werd, toen heeft de LWO (Landelijke Woonboot organisatie) meteen bezwaar gemaakt omdat het absoluut niet mogelijk bleek om met een boot aan het bouwbesluit te voldoen en zeker niet voor een varend exemplaar. Uiteindelijk zijn de woonschepen uit het bouwbesluit gehaald door de minister en die hebben een eigen aanhangsel van het bouwbesluit gekregen dat onderscheid maakt ook in waarvoor de boot gebruikt wordt en hoe groot. De de eisen voor bijvoorbeeld de drijvende gevangenis in Zaanstad zijn veel hoger dan voor gezinswoonboten. Het is dus mogelijk om als groep jezelf bekend te maken en specifiek voor zo’n andere vorm van bouwen als een tiny house een aangepaste versie te laten maken van dit soort regelgeving door het ministerie.
Ik ben het namelijk met al eerdere schrijvers eens, dat je op deze manier juist alternatieve bouwvormen het wel heel moeilijk gaat maken terwijl die juist vaak gedaan worden om een schonere en kleinere footprint.
Dit verhaal lijkt mij ook consequenties hebben voor mobiele Tiny homes die dus steeds in een andere gemeente staan. Moeten die dan iedere keer weer de boel overnieuw aanvragen?
Succes met het erdoor loodsen van jouw huisje. Voordeel dat je werkt met een concept dat al uitgewerkt is, is dat een deel van dit probleem als het goed is opgelost gaat worden door de bouwer van je huisje.
Marjoleininhetklein zegt
Dankjewel Kay! Klopt, je hebt steeds meer dure installaties en experts nodig om aan de eisen te voldoen. Het lijkt bijna ontmoedigingsbeleid om je eigen huis te kunnen bouwen ;) De bouwlobby is sterk. Een aparte categorie voor Tiny Houses in het Bouwbesluit of BBL zou heel goed zijn, maar om dat voor elkaar te krijgen heb je ook groot draagvlak nodig ener heel veel energie en tijd in stoppen. Ik zie het zo gauw nog niet gebeuren.
Vincent van Leent zegt
Hoi Marjolein,
Het beperken van het energieverbruik vergt idd inspanning, tijd en geld maar levert de gebruikers vervolgens ook veel wooncomfort en kostenbesparing op. De BENG is -zoals je schrijft- niet bedoeld voor alle gebouwen. Behalve stallen zijn ook monumenten, kerken, industriële gebouwen en parkeergarages niet labelplichtig. Bij woonvormen als Tiny Houses is het van belang te weten dat ook voor gebouwen waarbij geen energie gebruikt wordt om het binnenklimaat te regelen, zoals off-grid TH’s, geen BENG berekening nodig is. Het Besluit Energieprestatie Gebouwen (BEG) beschrijft ook dat alleenstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte van minder dan 50 m2 evenmin labelplichtig zijn. In de meeste situaties geen extra installaties en experts vereist dus. Zie: BEG Afdeling 2, artikel 2.2 https://wetten.overheid.nl/BWBR0023734/2021-01-01. Dikkere geïsoleerde gevels gaan bij BENG overigens niet ten koste van het woonoppervlak. Dikke bio-based gevels vormen eerder een probleem bij de voorschriften van een Bestemmingsplan omdat de gevels wel worden meegerekend in het bebouwd oppervlak.
Met vriendelijke groet,
Vincent van Leent, Architect en Energie Prestatie Adviseur te Amersfoort.
Marjoleininhetklein zegt
Hallo Vincent, dat is interessante informatie, dankjewel! Maar een off-grid Tiny House wordt natuurlijk wel energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen. Vaak met een hout-, pellet- of gaskachel op propaan, of met vloerverwarming icm zonneboiler al heb ik die combinatie zelf nog niet gezien. Alleen passieve huizen zouden dan binnen die categorie vallen, en ik denk dat het vrijwel onmogelijk is om een passief Tiny House te bouwen. Op zijn minst heel ingewikkeld :) Ik wist dat gebouwen kleiner dan 50 m2 geen energielabel nodig hebben, maar dat is volgens mij alleen maar interessant bij de verkoop van je huis. Ik denk dat je ook met een off-grid Tiny House nog steeds aan de BENG moet voldoen, of denk jij van niet?
Boy Gijzenij zegt
Hi Vincent,
erg nuttige informatie, bedankt!
Maar wat als er in de plannen van de gemeente wordt geeist dat alle te bouwen woningen volledig aan het Bouwbesluit zullen moeten voldoen incl. Beng? Of sluit deze wet ook aan op het bouwbesluit?
Ik hoor graag van je
Iwein zegt
Ha Vincent, Je hebt me op het hele BENG spoor op interessante inzichten gebracht en ik ben het gaan uitpluizen.
Ik vond de volgende webinar voor dummies over de BENG die inderdaad duidelijk laat zien dat bij off-grid eigenlijk de hele BENG2 categorie wegvalt omdat die aansluiting op het energienet er dan niet is (op misschien de inbreng van tanks gas en hout voor de kachel na als je daar je verwarming op laat draaien)
https://youtu.be/8hjjPDB81tg?t=2368
Mieke Huisman zegt
Hoi Marjolein,
Dit is erg herkenbaar! Wij bouwen een compact, goed geïsoleerd huis en worstelden ook met de eisen voor energieneutraal bouwen. Bij ons was het iets eenvoudiger omdat we nog nét aan de EPC toetsten, december vorig jaar. We wilden zo min mogelijk techniek, zo goed mogelijke isolatie en zuinig gebruik. Geen onnodige apparaten, niet elke dag douchen, dat soort dingen. Maar onze duurzame levensstijl past helemaal niet in het rekenmodel. Uiteindelijk hebben we een van de kleinste warmtepompen op de markt gekozen, een ventilatiewarmtepomp van Inventum zonder buitenunit, en 12 zonnepanelen.
Heel veel succes!
Vincent van Leent zegt
Hoi Marjolein,
De labelverplichting is idd toegevoegd aan het bouwbesluit, hoofdstuk 5. Het uitgangspunt is dat een te bouwen bouwwerk bijna energieneutraal is. Een off-grid Tiny House hoeft echter niet aan de regels voor BENG te voldoen omdat het geen vaste aansluiting heeft voor energie. Het is niet labelplichtig bij nieuwbouw, evenmin bij verkoop.
Met vriendelijke groet,
Vincent van Leent, Architect en Energieprestatie Adviseur te Amersfoort.
Marjoleininhetklein zegt
Jeetje Vincent, als dat klopt zou dat echt geweldig zijn. Ik ga het eens in de groep gooien bij mijn BENG adviseur. Dankjewel!
Annette zegt
Dag Vincent,
Dank voor je meedenken in deze belangrijke materie voor toekomstige Tiny (zelf) bouwers en de eisen waaraan ze moeten voldoen. In een situatie van een te verkrijgen permanente omgevingsvergunning.
Vraagje: uit welk artikel van het Bouwbesluit 2012, hoofdstuk 5 haal je dat ‘off grid’ betekent dat je niet aan de BENG zou hoeven te voldoen, vanwege geen vaste aansluiting voor energie?
Het dichtst in de buurt komt m.i. hoofdstuk 5, artikel 2.3, waarin het gaat over ‘locatiegebonden onmogelijkheden’ ( voor energietoevoer). Op die plek overigens alleen genoemd in relatie tot mogelijkheden voor ‘hernieuwbare energie’.
Bedoel je dat artikel of toch iets anders?
Dank je wel alvast voor je reactie!
Hartelijke groet,
Annette
Zelfbouwer tiny house Falgatuinen, Den Helder
Vincent van Leent zegt
Hoi Marjolein,
Voor deze uitzondering kun je -of jouw architect- bij de aanvraag omgevingsvergunning een beroep doen op gelijkwaardigheid energieprestatieberekening. Niet met een eenvoudig beroep op het Bouwbesluit maar op de onderliggende documenten van zoals de EPBD richtlijn 2018/844/EU van het Europees Parlement.
Omdat de off-grid Tiny Houses zelfvoorzienend zijn en geen aansluitingen krijgen op het elektriciteit- en gasnet kan in feite gesteld worden dat de woningen een energieverbruik van nagenoeg 0 hebben. Van belang is de combinatie van geringe afmetingen van de woningen en de onregelmatige beschikbaarheid van elektriciteit betrokken van de pv-panelen. Hierbij geldt: op is op. De voor BENG noodzakelijke installaties met hoog rendement vereisen hulpenergie (bijv voor sturing en ventilatoren) welke niet continu beschikbaar is. De onderdelen die enige energie inbrengen passen niet in het berekeningsmodel voor een BENG-berekening.
Met vriendelijke groet,
Vincent van Leent, Architect en Energieprestatie Adviseur te Amersfoort.
kees laan zegt
Architect probeert zijn businesscase te redden. Maar geen reactie op de posting daarboven van Annette.
kees zegt
Ik wacht nog steeds op voorbeelden……….Voor Den Helder van belang omdat het project op sterven na dood is. BENG is voor de gemeente wel degelijk een dingetje. Er zijn nog minimaal 10 kavels vrij die aan de nieuwe regels moeten voldoen. Gemeente, Architecten en Helder Vastgoed BV hebben vanaf 2015 zitten slapen……….
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Kees, nou dat ben ik niet met je eens hoor, dat het project op sterven na dood is. Er staan al een paar prachtige huisjes, ik ben er onlangs nog geweest.
Mijn nieuwe Tiny House gaat ook aan de BENG voldoen. Ik zal later nog eens schrijven over hoe dat is gelukt. Helaas is er nog geen vervolg bijeenkomst georganiseerd door de gemeente Olst-Wijhe, ik weet niet of dat nog gaat gebeuren.
kees zegt
begin september gaat de gemeente denHelder beoordelen of er een omgevingsvergunning wordt verleend voor de eerste nieuwe aanvraag dit jaar…….
Alles wat nu gebouwd wordt is nog volgens de oude regels.
32m2 bvo îs moeilijk in de BENG formule in te passen. Offgrid, Offgazz, propaan is niet hernieuwbaar etc.
Maar kom snel met je voorbeeld svp.
Kees laan zegt
Wethouder den Helder heeft toegezegd te tekenen voor ‘beng’ in een aanvraag. Gaat Olst ook via wethouder? Indien ja dan gaat het over individueel afkaarten.
Cees zegt
Is een Tiny house on Wheels niet het beste te vergelijken met de regels voor woonwagen in het bouwbesluit? Gelden voor woonwagens geen andere normen?
Marjoleininhetklein zegt
Voor woonwagens wel, maar daar vallen Tiny Houses niet onder, Cees.
Cees zegt
Dat is precies mijn vraag. Waarom vallen thow’s niet onder woonwagens
Petri zegt
Dag Marjolein,
Inmiddels zijn we bijna een jaar verder, is er wat meer duidelijkheid of een offgrid tiny house nu wel of niet aan de BENG moet voldoen?
Gezien de posts van dhr. Vincent van Leent? Ben jij hier wijzer over geworden?
Marjoleininhetklein zegt
Hallo Petri, daar was wat mij betreft geen twijfel over hoor, het antwoord is ja ook off-grid Tiny Houses moeten aan de BENG voldoen.