Vandaag zijn we aangekomen bij het laatste deel in deze blog serie, en gaan we het hebben over de gevelbekleding van mijn Tiny House. Ik heb gekozen voor dak- en gevelbekleding van Platowood Populier, hydro-thermisch verduurzaamd hout, in een verticale montage. Oh ik hou zo van hout.. en ook van weinig onderhoud. Dat rijmt! :)
Een biobased gebouwd huis leeft, is duurzaam, het heeft karakter en het is gezond wonen. Gebouwd met bouwmaterialen die tijdens de productie geen chemische behandeling hebben gehad en ook voor het onderhoud geen chemische middelen vragen. Dat is hoe ik wil wonen, met maximale aandacht voor de impact die mijn huis heeft op de natuur. Maar ook met comfort en een mooie, natuurlijke uitstraling.
Natuurlijk: hout!
Op mijn vorige Tiny House zat een houten gevel en dat blijf ik ontzettend mooi vinden. De keuze voor mijn nieuwe Tiny House was daarom snel gemaakt: hout! Maar dan wel weer thermisch verduurzaamd hout, zodat ik het niet hoef te behandelen met verf, beits of olie. Het meest duurzaam is namelijk het voorkomen van de productie van goederen. Kortom: de verf die je niet gebruikt is altijd de beste. Ik heb niet gekozen voor een groen dak, omdat ik het regenwater dat op mijn dak valt maximaal wil opvangen voor gebruik in huis. Maar, een groen dak had ook heel mooi gecombineerd met de Platowood gevel.
Platoniseren
Nu heb je inmiddels best wat keuze als het gaat om thermisch verduurzaamd hout, maar ik heb eigenlijk direct contact gezocht met Platowood. Ze maken gebruik van een gepatenteerd proces om hout te verduurzamen, waarbij geen chemicaliën gebruikt worden. Het heet ‘platoniseren’ en er wordt alleen warmte en water gebruikt.
Kort gezegd wordt het hout gestoomd en gebakken. Door het stomen worden de suikers, die kwetsbaar zijn voor schimmelvorming, afgebroken. Daarna wordt het hout zorgvuldig en geleidelijk gedroogd zodat het niet scheurt. Tot slot wordt het hout ‘gebakken’ in de oven. Hierdoor ontstaan nieuwe stabiele verbindingen in het hout. Door de relatief lage temperatuur behoudt het hout zijn veerkracht en wordt het minder bros. Vervolgens kan het hout probleemloos 50 jaar mee zonder te rotten. Wel 50 jaar! Nou heel, heel, heel misschien ga ik dat nog meemaken, dat mijn gevel 50 jaar oud wordt. We zullen zien! ;)
Op bezoek bij Platowood
Ik had direct heel leuk contact met Marianna van Platowood. We bleken elkaar al te kennen, Marianna was vrijwilliger bij de Tiny House Nederland Jamboree die ik in 2017 georganiseerd heb. Leuk he! Ik ben bij Platowood in Arnhem op bezoek geweest om de fabriek te zien, dat was best indrukwekkend. En die geur, al dat hout, heerlijk! Dat was een leuke excursie.
Foto’s: Marjolein Jonker
Lokaal hout
Marianna vertelde me dat ze nog een partij Nederlands populierenhout hadden liggen, die wilde ik heel graag hebben voor mijn Tiny House. Ik hou ervan als de materialen die ik gebruik lokaal zijn en dus zo min mogelijk kilometers af hoeven te leggen. Transport is immers ook energie verbruiken en hoe minder we dat doen, hoe beter. Het hout is gevingerlast zodat er zo min mogelijk restafval is. Aan alles is gedacht om ervoor te zorgen dat de natuur zo min mogelijk belast wordt en er zo min mogelijk materiaal en energie verspild wordt. Deden alle bedrijven dat maar.
Profiel en oriëntatie
Je kunt dus kiezen welk materiaal je wilt gebruiken voor de gevel, en als je hout kiest kun je uit verschillende boomsoorten kiezen. Maar dan ben je er nog niet. Je hebt een keuze in verschillende profielen, of je de planken horizontaal of verticaal op je huis gemonteerd wilt hebben, en of er ruimte tussen de planken moet zitten (open gevel) of dat je ze aaneengesloten op de gevel monteert (gesloten gevel). Ik heb gekozen voor een verticale montage, eigenlijk alleen omdat mijn vorige huisje een horizontale gevel had en ik eens iets anders wilde. Het profiel dat ik gekozen heb heeft een groef zodat het twee smalle planken lijken in plaats van één brede, op deze manier:
Je ziet op de foto’s dat het hout nat is van de regen, daardoor heeft het in deze afbeeldingen geen egale kleur. Maar als het droog is, dan is heeft het dat wel.
Natuurlijk heeft Menno me geholpen deze keuzes te maken, hij is tenslotte de ontwerper van mijn Sprout. Hij kon zich gelukkig goed vinden in mijn voorkeuren. De gevelplanken zijn aaneengesloten gemonteerd op mijn huisje, een gesloten gevel dus. Beide methoden hebben voor en nadelen en ik heb puur voor de uitstraling voor een gesloten gevel gekozen dit keer. Jeri van Blindwerkt heeft het achterhout op de Gutex platen gemonteerd en Derk en Arthur hebben vervolgens de planken op het frame bevestigd. Vind je het niet ontzettend mooi worden? Het hout is bij montage bruin, maar ik weet uit ervaring dat het al snel zal gaan vergrijzen tot een prachtige zilvergrijze kleur. Ik vind het allebei ontzettend mooi.
Onderhoud
Wat ik heb geleerd van mijn vorige Tiny House, is dat het goed is je houten gevel en dak af en toe af te borstelen om aanslag te voorkomen. Ook kunnen er hier en daar mosjes gaan groeien op je dak en gevel en dan krijg dadelijk alsnog een groen dak. ;) Bovendien poepen er wel eens vogels op je dak en dat wil je er misschien ook wel af hebben. Het hout kan het allemaal prima hebben, maar je gevel blijft er langer mooi van. Het team van Platowood raadt ook aan de gevel eens per jaar schoon te maken, dat kan het beste met water en een zachte borstel of spons. Dus ik neem me voor dat ieder jaar een keer te doen, en meer onderhoud is er niet. Fijn he!
Lees ook deel 1 in deze serie, over mijn keuze voor bio-based isolatie materialen en hoe je daarmee de BENG norm haalt, en deel 2 in deze serie, over de opbouw van de wanden, vloer en het dak van mijn Tiny House en het toepassen van folie.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Platowood.
De foto’s zijn gemaakt door van Chiela van Meerwijk, tenzij anders aangegeven.
Lies zegt
‘t Is zóóó mooi, je huis…!
‘k Heb een open gevel, Marjolein, ook in gevingerlast hout.
Lie(f)s.
Wouter Klijn zegt
Op een van de foto’s zie je dat de schroeven door het oppervlak heen eindigen. Dit is niet in lijn met de beste keuze. Beter is net voor het oppervlak stoppen. Nu zijn er kuiltjes waar water in blijft staan.
Dit zou bekend moeten zijn
Dirck zegt
Mooie afgeronde planken… en die groef, mooie smallere latten…en niet zo lomp op de Tiny….
En de meerprijs voor dit hout?
Zelfs de aanbieding met 25% korting en elke 5 jaren dus 10x schilderen is naast veel werk ook niet gratis.
Schuren en verven is naast veel werk ook niet bepaald goedkoop en als je ziet wat 10x verven gaat kosten + voordeliger hout….
Als ik het uurloon op €0,00 en alleen het hout berekende met 10x verf of Plato… ben jij met gratis hout voordeliger uit!
Kaal vuren is niet gratis en of dat ondanks elke 5 jaren verven het ook 50 jaren vol zou houden?
De nu meerprijs verdien je moeiteloos terug bij DHZ schilderen niets te kopen….
Maar bereken dit nu eens met minium loon dat naar €14,- per uur gaat?
Laat Marrianna eens dit narekeken en op website zetten….
Word het erg stil bij de Gamma, dat zet ik!
Maartje zegt
Hallo Marjolein, wij (René en Maartje) zijn aan het onderzoeken of Tiny wonen iets voor ons is. We hebben een project op het oog in Schimmert, (Limburg – gemeente Beekdaelen) wat al in gevorderd stadium is en waar we zijn uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Sinds onze inschrijving komt het opeens een stuk dichterbij, we volgen jouw nieuwbouw op de voet (prachtig!). Maar om beter te weten wat we zoal tegen kunnen komen zouden we graag een keer een woningruil doen met een Tiny House bewoner, deze zomer. We bieden dan ons heerlijke huis in Zuid Limburg aan en in ruil daarvoor willen we graag een weekje in een Tiny house leven. Het liefst ergens aan de kust, Alkmaar, Schoorl – omdat we de zee hier niet om de hoek hebben en dat voor ons bijzonder is. Maar ergens anders kan ook, het gaat om goed te kunnen invoelen hoe het is om echt Tiny te leven. Kun jij ons helpen aan adresgegevens van project-trekkers? We hebben zelf al gezocht maar e-mailadressen zijn niet zo makkelijk te vinden.
hartelijke groet,
Maartje en René
Marjoleininhetklein zegt
Hoi Maartje, die kan ik natuurlijk niet zomaar delen he :) Maar ik raad je aan een oproep te doen in de Tiny House Nederland Facebook groep, daarin zitten een hoop Tiny House bewoners. Veel succes! :)