Hé, gezellig. Een kopje koffie of thee, wat lekkers erbij als je visite hebt. Of: met een grote dampende mok op de bank ploffen en verdwijnen in een lekker dik boek. In een Tiny House heb je misschien niet zo veel ruimte in de keuken voor een groot koffiezetapparaat, of kan je off-grid installatie een waterkoker helemaal niet aan. Maar daar zijn hele mooie oplossingen voor, we laten ons het genot van een vers bakkie natuurlijk niet zomaar ontnemen! :)

Compacte koffiezetapparaten
Ik drink zelf geen koffie, dus heb ik ook geen koffiezetapparaat. Mijn gasten zet ik instant koffie voor als ze wel graag koffie drinken. Gelukkig klagen ze daar nooit over! ;) Maar er zijn hele mooie compacte koffiezetapparaten op de markt waarvoor je vast wel een hoekje op je tiny aanrecht over hebt. Denk even goed na of je een apparaat wilt die cups gebruikt, of een klein filter-koffiezetapparaat. Cups zijn over het algemeen minder goed voor het milieu. Al heb je inmiddels ook recyclebare en 100% afbreekbare koffiecups. Ongebleekte koffiefilters kun je met de koffieprut en al composteren, dat is hartstikke goed voor je tuin en je kunt er zelfs paddenstoelen op kweken als je wilt. Je kunt deze filters ook in een V60 dripper doen, dat is een (keramisch) koffiefilter die je rechtstreeks op je mok of thermoskan zet. Door groeven in het filter loopt hij niet te snel door, sommigen noemen dit dan ook ‘slow coffee’. Dit neemt natuurlijk helemaal weinig ruimte in je keukenkastje in.
Een mooi alternatief is de ouderwetse ‘french press’ (zie bovenste afbeelding), dan heb je helemaal geen filters nodig. Op deze manier koffie zetten heeft ook wel iets puurs, iets authentieks, vind je niet? Je bent er echt even bewust mee bezig. Een ander voordeel is dat de french press zelf geen stroom verbruikt, je hoeft alleen maar water te koken en op te gieten. Wanneer je off-grid woont is dat wel zo prettig. Je zet een keteltje water op, doet de koffie in de press, schenkt het kokende water erin en laat het even trekken. Dan druk je het filter naar beneden et voilà: je hebt een heerlijk geurende verse kop koffie.

Thee benodigdheden
Er zijn hele mooie kleine fluitketels, in allerlei kleuren en vormen. Echt, toen ik op zoek ging naar een ketel voor in mijn prachtige nieuwe keuken stond ik versteld van de keuze. Voor elke stijl is er wel iets te krijgen. Maar als je liever een waterkoker hebt, ook daar zijn compacte exemplaren van op de markt. Kijk ook eens naar camping waterkokers. Deze zijn kleiner en hebben een lager wattage (maximaal 1000 watt) dan gewone waterkokers. Als je off-grid woont is het belangrijk om te weten wat de piekvermogen is die je apparaten gebruiken. Een gewone waterkoker heeft een vermogen van gemiddeld 2200 watt, dat is echt heel veel.

Je kunt het gekookte water natuurlijk gewoon in een mok doen en er een zakje in hangen, maar een thermoskan of theekan met theelicht zijn betere opties als je veel thee drinkt of gasten hebt. Dan hoef je het water maar één keer te verwarmen en kun je meerdere koppen hete thee serveren. In een dubbelwandige theekan blijft de thee ook lang warm genoeg om te drinken, daarnaast heb je ook dubbelwandige kopjes die je thee of koffie warm houden. Mocht je niet zo snel drinken of je thee altijd vergeten dan is dat best een goed idee.
Losse thee of zakjes?
Ik heb altijd een assortiment theezakjes in huis, zodat mijn gasten wat te kiezen hebben. Maar als ik alleen voor mijzelf thee zet dan doe ik dat in een dubbelwandige theebeker met filter, voor losse thee. Als je hem open schroeft kun je in het korte deel de losse thee doen, filtertje erop en in het andere deel schenk je heet water. Dan draai je het filterdeel op het waterdeel vast, zet hem op zijn kop zodat het water naar de thee kan stromen. Wanneer de thee getrokken is draai je de beker weer om en schroef je het filterdeel eraf, als de thee een beetje afgekoeld is kun je die zo uit de beker drinken.

Ik vind hem geweldig! Losse thee is toch vaak lekkerder dan thee in zakjes, en je hebt minder afval. De getrokken thee en kruiden gaan hier ook weer op de composthoop. Bovendien kan ik nu ook kruiden uit mijn eigen tuin gebruiken voor thee, zowel vers als gedroogd. Hoe bedoel je gezond, milieuvriendelijk en lokaal theeleuten! :)
Als je zakjes gebruikt, dan graag de ongebleekte variant natuurlijk. Wil je de zakjes composteren? Let dan op dat er geen nietje in zit om het touwtje eraan te bevestigen. Geniet van je bakkie!
Een V60-dripper op een grote mok, ruim voldoende om de dag te starten, en de composthoop krijgt ook wat.
Foto’s zeggen vaak meer dan duizend woorden, Marjolein, je huis is zo mooi! En zoek de fout ;-) intussen is dat muurtje toch betegeld?!
Lie(f)s.
zelf heb ik véél plezier van de senseo -UP! n klein smal handig klein en compact apparaatje die je makkelijk in n hoekje wegschuift.. voor één, twee kopjes koffie én espresso! ik hou het zelf liever bij pads.. geen plastic of aluminium cups nodig.
Wij gebruiken voor koffie een supermooi moka potje voor inductie en een simpel steelpannetje voor thee. We hebben uitgerekend dat dit op inductie minder stroom verbruikt dan de waterkoker. Je kunt precies genoeg water koken, terwijl je bij een waterkoker algauw teveel pakt. Het is fijner schoon te maken en je kunt het pannetje uiteraard ook nog voor eten gebruiken.
Zou je nog willen delen welke je hebt? Dankjewel :)
Bedoel je deze?: https://www.bol.com/nl/nl/p/dubbelwandige-theebeker-theefles-drinkfles-voor-losse-thee-thermofles-waterfles/9300000010051055/?s2a=
Heb je een link voor die thee kan ?
Bedoel je deze? https://www.bol.com/nl/nl/p/dubbelwandige-theebeker-theefles-drinkfles-voor-losse-thee-thermofles-waterfles/9300000010051055/?s2a=
Hallo Marjolein,
Leuk weer wat te lezen mbt het tiny house wonen en alles daarom heen.
Voor wat betreft het vermogen dat apparaten gebruiken is het voor waterkokers zeer eenvoudig om daarvan het vermogen te halveren dus 2200 Watt naar 1100 Watt of 1000 Watt naar 500 Watt. Omdat het net wisselspanning 230 Volt is met een frequentie van ca 50 Hertz. Sorry als dit een beetje te technisch is of lijkt maar dmv de juiste diode qua sterkte kun je het vermogen halveren. Voor details graag een technisch iemand inschakelen of mij een email sturen via alphan@home.nl. Hiervoor is dus alleen een diode van een paar Euro nodig die in de stekker of aansluitsnoer in serie verbonden wordt. Dan heeft men een halvering van het aangesloten vermogen bereikt en duurt het dus ook tweemaal zo lang dat het water kookt maar dat is logisch denk ik. Ciao Peter.